Av og til får jeg lyst til å reise meg i kinosalen og rope til figurene på lerretet!

Regissør Thomas Vinterberg gjør meg farlig sint med sitt intense drama Jakten, der Mads Mikkelsen spiller en av sine sterkeste roller.

Historien er av typen man kan relatere seg fullt og helt til, men håper man slipper. Denne filmen tok tak i meg, rystet meg, rørte meg, og gjorde meg rasende og tankefull.

Barn lyver aldri

Lucas (Mikkelsen) får livet snudd på hodet når en kommentar fra ei lita jente vekker mistanke om at han har forgrepet seg på henne i barnehagen der han jobber.

Ei lita jenter vekker sterke mistanker i Jakten (Foto: Per Arnesen).
Ei lita jenter vekker sterke mistanker i Jakten (Foto: Per Arnesen).

En uheldig formulering vokser seg med eksplosiv fart til en vedtatt sannhet om at han virkelig er skyldig. For alle er skjønt enige om at barn aldri lyver. Eller gjør de?

LES: Filmbonanza møtte Thomas Vinterberg.

Publikum vet hele tiden at mistanken er fullstendig uberettiget. Barnet er veldig glad i Lucas, føler en form for avvisning og bruker et bilde hun har sett et annet sted for å uttrykke det.

Samtidig ser vi hvordan velmenende voksne hele veien stiller ledende spørsmål som konstaterer at noe virkelig har skjedd. Når jenta går tilbake på det hun har sagt, blir hun ikke trodd.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

God stemning før uhyggen brer seg i Jakten (Foto: Per Arnesen).
God stemning før uhyggen brer seg i Jakten (Foto: Per Arnesen).

Det er dramatisk å se hvordan Lucas blir frosset ut av både arbeidsplass og vennekrets.

Verken kollegaer eller venner er onde, men reagerer instinktivt og irrasjonelt på det de oppfatter som en stor fare mot deres barn.

Som publikummer kan jeg både relatere meg til deres frykt, og samtidig mot Lucas’ hjelpeløshet i situasjonen. Selv kjæresten Nadja (Alexandra Rapaport) stiller ubehagelige spørsmål.

Gripes av hysteri

Mads Mikkelsen gjør en praktfull innsats i en vanskelig rolle. Han spiller med en dirrende intensitet, der vi ser hvor hardt Lucas forsøker å holde raseriet under overflaten.

Mads Mikkelsen og Alexandra Rapaport i Jakten (Foto: Per Arnesen).
Mads Mikkelsen og Alexandra Rapaport i Jakten (Foto: Per Arnesen).

Thomas Bo Larsen er også en svært viktig del av filmen, som Lucas’ beste venn Theo, som også er far til jenta han mistenkes å ha forgrepet seg på.

Forholdet før og etter at lynet slår ned er ekstremt kontrastfylt, men vi ser hvor hardt det er for Theo å takle utviklingen.

LES: Ble inspirert av Bjugn-saken.

Jakten skal være inspirert av flere overgrepssaker, blant annet Bjugn-saken fra starten av 1990-tallet, og viser hvordan et helt samfunn kan gripes av hysteri når en slik mistanke dukker opp.

Filmen påstår verken den ene eller det andre i disse sakene, men skildrer hvor vanskelig det kan være å forsvare seg mot overgrepsanklager.

Det er en klisje å skrive det, men Jakten er Thomas Vinterbergs beste film siden Festen!

 

 

Om FILMEN

Jakten
 • Jakten
 • Slippdato: 01.02.2013
 • Regi: Thomas Vinterberg
 • Utgiver: Nordisk Film Distribusjon AS
 • Originaltittel: Jagten
 • Sjanger: Drama

 • Argus_argus

  Viser den smerten og urett som Barnevern og politi påfører «uskyldige» mennesker.Burde blitt pensum for barneverns-pedagoger og for den saks skyld barneministeren

 • Hadde ikke hatt noen problemer med å gi denne filmen en sekser. Jeg følte like sterkt for karakterene som jeg gjorde under «Festen». Jeg kan ikke finne noe å trekke på i det hele tatt. Jakten klarer å være så spennende at to timer ryker unna på bare det, og samtidig får den meg til å tenke kritisk i forhold til hvordan man kanskje i blant er alt for rask til å stille anklager. Filmen skildrer majoriteten som skaper en forståelse som ikke er der, bare ved å nikke til hverandre, og tro det man vil tro, og det blir skildret så presist, for jeg føler at jeg har sett liknende tilfeller flere ganger tidligere. 

  Etter å ha sett denne filmen burde man skjønne hvor utrolig forsiktig man skal være med å komme med anklager, for hvis det kommer en anklage fra et sted hvor troverdigheten er stor, jo, da er det ute med deg. Filmen ga meg mye å tenke på i etterkant, og det trengte ikke bare gjelde filmen i seg selv, men de viktige spørsmålene som filmen inviterer oss til å tenke over! Når en film er så god, og samtidig åpner for reflektert tenkning i etterkant, er den ikke bare god, men det er også en rik kinoopplevelse. Den type rik kinoopplevelse som gjør at jeg føler jeg faktisk lærte noe av filmen. I den grad vi kan klassifisere en film som perfekt, så er denne veldig nær akkurat det stemplet. For meg er dette den beste nye filmen jeg har sett i 2013. Da går den forbi gode filmer som Silver Linings Playbook, Flight og Django Unchained. Den er like engasjerende og interessant som de andre filmene, men det er ikke til å legge skjul på, at den rett og slett er MYE viktigere.

 • Så denne filmen med kjæresten igår. Meget bra film om hvordan en uskyldig mann blir utsatt for sjikane, mishandling og urett av sine nærmeste.  Alt i denne filmen blir veldig bra skildret og etter at første anklage skjer så er det vel ikke ett kjedelig øyeblikk i denne filmen. MÅ bare få sagt at jeg ble skikkelig irritert der jeg satt ; ) 

 • Emil Hvitsand

  Sjelden har en film vakt så sterke følelser i meg som da jeg så denne! Følelser av oppgitthet, sinne og sorg.

 • Anders Baste Revheim

  Jeg så denne filmen for første gang da den kom på kino, og jeg husker at jeg ikke fikk sove den natten. Fem år senere så jeg den igjen på DVD og intrykket var faktisk sterkere nå. I dag vokser Metoo-kampanjen, og vi opplever hvor utrolig lett det er å sette ut rykter om andre (nesten som hviskeleken), samtidig som media bruker ryktene som salgsvare. Det blir lett utviklet en holdning tilsvarende borgervern. Dette gjør at denne filmen stadig øker sin verdi, og får oss til å huske at en sak alltid har flere sider. Terningkast 1 siden den tok nattesøvnen fra meg, 6 for at dette er en sterk og relevant historie fremstilt på en veldig god måte med gode skuespillerprestasjoner.