Anna Karenina

  • Norsk Oscar-historie
  • 1951: Kon-Tiki (1950), regi Thor Heyerdahl, vinner beste dokumentarfilm.
  • 1958: Ni liv (1957), regi Arne Skouen, blir nominert for beste fremmedspråklige film.
  • 1988: Veiviseren (1987), regi Nils Gaup, nomineres for beste fremmedspråklige film.
  • 1997: Søndagsengler (1996), regi Berit Nesheim, ble nominert for beste fremmedspråklige film.
  • 2001: Min bestemor strøk kongens skjorter (2000), regi norsk-canadiske Torill Kove, nomineres i kategorien beste animerte kortfilm.
  • 2002: Elling (2001), regi Petter Næss, var nominert i kategorien beste fremmedspråklige film.
  • 2007: Norsk-canadiske Den danske dikteren (2006), vant for beste animerte kortfilm.
  • 2008: Norskproduserte Peter og ulven (2006), regi Suzi Templeton, vinner Oscar i kategorien for beste animerte kortfilm.
  • 2012: Tuba Atlantic (2010), regi Hallvar Witzø, nomineres i kategorien beste kortfilm.
  • 2013: Kon-Tiki (2012), regi Espen Sandberg og Joachim Rønning, nominert i kategorien beste fremmedspråklige film.

Kon-Tiki måtte se seg slått av østerrikske Michael Haneke og Amour under nattens Oscar-utdeling.

– Det gikk som forventa, forteller skuespiller Agnes Kittelsen. Vi hadde trua på Amour, og sånn ble det, jeg er fortsatt like glad.

Se bildene fra den røde løperen her!

Eventyret om Thor Heyerdahls ekspedisjon over Stillehavet klarte ikke å gjenta bragden fra 1950, da Thor Heyerdahl vant prisen for beste dokumentarfilm for sin skildring av ferden med balsaflåten.

Skuespiller Odd-Magnus Williamson er klar for en skikkelig fest, selv om teamet ikke drar hjem med en Oscar i baggasjen.

– Dette blir litt sånn siste kveld med gjengen, jeg vet man kan skyte med håndvåpen her hele døgnet, så det kan jo bli en bra kveld, ler Williamson.

Kulturminister Hadia Tajik var til stede på four seasons hotell hvor store deler av Kon-Tiki-ensemblet var samlet. Hun er heller ikke skuffet over at prisen glapp for den norske filmen.

– Det skal ikke være noe tvil om at Kon-Tiki har satt norsk film på det internasjonale kartet, og det arbeidet som de har gjort har ført til at filmen ikke bare er en døråpner for teamet, men en døråpner for norsk film, sier kulturministeren.

Les også: Dette er Oscar-vinnerne!

Likevel en seier for norsk film

Det norske anmelderkorpset hadde ikke trua på at Kon-Tiki kunne ta prisen i forkant av utdelingen. For Filmpolitiets Birger Vestmo kom det ikke som noen overraskelse at Kon-Tiki ikke klarte å slå Amour.

– Så ble det ingen pris, men jeg tror gjengen bak Kon-Tiki er storfornøyde med å komme så langt som de gjorde i Oscar-sammenheng, sier Vestmo.

Anmeldelse: Kon-Tiki – Eventyrlysten tyter ut av filmruta!

Han mener at gjengen bak Kon-Tiki fortsatt har all grunn til å være stolte og at Oscar-nominasjonen i seg selv er en seier, ikke bare for filmen, men for norsk film generelt.

– Det er en betydelig bragd bare å bli nominert, og dette fører selvsagt til økt oppmerksomhet rundt filmen i en tid fremover. Dette er også med på å sette norsk film på kartet, og kan komme fremtidige produksjoner til gode, sier han.

– Nå håper jeg Kon-Tiki-apparatet hygger seg med eventyret de er med på, og glemmer at selve prisen glapp. Som jeg har sagt før, er en Oscar-nominasjon for en seier å regne, konstaterer filmgeneralen.

Se intervju med manusforfatteren Petter Skavland her:

Les alt fra Oscar-utdelingen her!

Hva synes du om prisutdelingen? Si din mening i kommentarfeltet!