Anna Karenina

  • Norsk Oscar-historie
  • 1951: Kon-Tiki (1950), regi Thor Heyerdahl, vinner beste dokumentarfilm.
  • 1958: Ni liv (1957), regi Arne Skouen, blir nominert for beste fremmedspråklige film.
  • 1988: Veiviseren (1987), regi Nils Gaup, nomineres for beste fremmedspråklige film.
  • 1997: Søndagsengler (1996), regi Berit Nesheim, ble nominert for beste fremmedspråklige film.
  • 2001: Min bestemor strøk kongens skjorter (2000), regi norsk-canadiske Torill Kove, nomineres i kategorien beste animerte kortfilm.
  • 2002: Elling (2001), regi Petter Næss, var nominert i kategorien beste fremmedspråklige film.
  • 2007: Norsk-canadiske Den danske dikteren (2006), vant for beste animerte kortfilm.
  • 2008: Norskproduserte Peter og ulven (2006), regi Suzi Templeton, vinner Oscar i kategorien for beste animerte kortfilm.
  • 2012: Tuba Atlantic (2010), regi Hallvar Witzø, nomineres i kategorien beste kortfilm.
  • 2013: Kon-Tiki (2012), regi Espen Sandberg og Joachim Rønning, nominert til Oscar i kategorien beste fremmedspråklige film!

I natt kan Kon-Tiki bli historisk som den første norske helaftens spillefilmen som noensinne har vunnet en Oscar. Det blir isåfall andre gang en film om Thor Heyerdahls eventyr over Stillehavet vinner Oscar.

Forhåndsfavoritten til å vinne prisen i kategorien beste fremmedspråklige film er det østerrikske bidraget Amour, regissert av Michael Haneke. er imidlertid ansett som en sterk kandidat, om det ikke blir Amour som stikker av med prisen.

Les også: Slik følger du Oscar-utdelingen i natt!

Regissører Joachim Rønning og Espen Sandberg har det siste året reist mye frem og tilbake til Los Angeles for å promotere Kon-Tiki. De har allerede fått en smak på glitter og glamour gjennom Golden Globe-utdelingen, og NRK møtte dem på Moods of Norways fest for Oscarnominerte i LA.

Det hele er overveldende. Vi har snakket med hundrevis av journalister, og det har vært et voldsomt kjør på Oscar, akkurat som vi drømte om.

Sandberg og Rønning har laget film sammen siden de var små, og det unike regissørsamarbeidet har vekket manges nysgjerrighet i USA den siste tiden. Nå viser det seg at de har hatt en Oscar-statuett i drømmene lenge.

– Takketalen skrev vi jo da vi var ti år gamle, sier Rønning. – Så den er veldig dårlig, bryter Sandberg inn, før Rønning lattermildt konstaterer at de får børste støv av den gamle talen i tilfelle det blir seier Oscar-natta.

Se «actionfilmene» Rønning og Sandberg laget sammen da de var små!

Gode sjanser

Norges to andre regissørstjerner var selvsagt på plass på festen. Harald Zwart mener Kon-Tiki har en kjempegod sjanse til å vinne Oscar i kveld.

– Nordmenn klarer seg godt i LA fordi vi har en sunn holdning, sier den erfarne norske regissøren.

Tommy Wirkola er debuterte akkurat med sitt store Hollywood-prosjekt Hans og Grete, og synes all oppmersomheten rundt Kon-Tiki er inspirerende.

– Dette betyr mye for meg også, det er mye fokus på Norge nå, og folk ser til Skandinavia og Norge.

«It´s amazing»

Skuespiller Jacob Oftebro er spent foran kvelden, til tross for at Østerriske Amour allerede er utpekt som vinneren av prisen for beste utenlandske film.

Harald Zwart var på fest med kona Veslemøy i Beverly Hills. (Foto. Tore Meek/Scanpix)
Harald Zwart var på fest med kona Veslemøy i Beverly Hills. (Foto. Tore Meek/Scanpix)

– Alle sier Amour kommer til å vinne, men vi er spente. Vi har drevet mye PR for filmen, og folk er positive og engasjerte i historien. Amerikanerne sier «it´s amazing», forteller Oftebro.

Må bli mer proffe

Også kulturminister Hadia Tajik var på plass på festen. Hun skal følge utdelingen i kveld sammen med resten av ensembelet på en egen Oscar-fest, og har trivdes som representant for norsk film i LA. Beskjeden fra bransjen har vært klar.

– Jeg har møtt mange nordmenn, og får tilbakemeldinger om at man må bli mer proffe i Norge, men nå er det kult å være norsk, og Kon-Tiki setter oss på kartet.

Har åpnet mange dører

Selv om Kon-Tiki ikke skulle vinne noen Oscar-pris har bare det å bli nominert betydd mye for Rønning og Sandberg. Nominasjonen har åpnet mange dører for dem som filmskapere.

– Man får tilgang til mennesker, og til en bransje som man aldri hadde hatt tilgang til. For oss som filmregissører så er det helt fantastisk å kunne prate med våre helter som lagde de filmene vi så på da vi var små, forteller Rønning.

Skuespiller Anders Baasmo Christiansen sammen med kulturminister Hadia Tajik p fest hos Moods of Norway i Los Angeles. (Foto: Tore Meek/Scampix)
Skuespiller Anders Baasmo Christiansen sammen med kulturminister Hadia Tajik p fest hos Moods of Norway i Los Angeles. (Foto: Tore Meek/Scampix)

Regissørduoen har laget film i Hollywood tidligere. Sandberg og Rønning regisserte Bandidas, med Penélope Cruz og Salma Hayek i hovedrollene, men etter Oscar-nominasjonen blir det nok flere Hollywood-prosjekter på paret.

Sandberg og Rønning har tidligere uttalt til NRK at de allerede har fått tilbud om å regissere manus i Hollywood, og det ryktes at de skal regissere den kommende science fiction-filmen Spectral.

– Vi har snakket med mange over lengre tid, vi har jo flydd frem og tilbake hit over ti år, men det er klart at vi har fått litt ekstra oppmerksomhet nå, uttalte Espen Sandberg til NRK da Oscar-nominasjonen var klar i februar.

Se intervjuet med Rønning og Sandberg da Oscar-nominasjonen var klar her:

Se intervju med manusforfatter Petter Skavlan på den røde løperen under Oscar-utdelingen i LA.

Se intervju med med Anders Baasmo Christiansen og Odd Magnus Willamsson under Oscar-utdelingen