Skyfall-regissør Sam Mendes skal ikke ha regien på den neste James Bond-filmen, melder Empire. Skyfall ble den mest suksessfulle Bond-filmen noensinne, og har til nå tjent inn 5,8 milliarder kroner på verdensbasis.

Anmeldelse: James Bond: Skyfall

Sam Mendes og Sjokoladefabrikken

Mendes takker nei til filmen med tungt hjerte, men forklarer at han har andre forpliktelser han må fokusere på. Resultatene av Sam Mendes’ nyeste arbeid kan du nemlig se på en scene ikke så altfor langt fra deg, da han for tiden jobber med blant annet teateroppsetninger av Charlie og Sjokoladefabrikken og William Shakespeares King Lear i London. Dette betyr at produksjonsselskapet EON og resten av Broccoli-familien må på jakt etter en ny regissør.

– Det har vært en svært vanskelig å takke nei til Michael (G.Wilson, manusforfatter) og Barbaras (Broccoli, produsent) generøse tilbud om å regissere den neste Bond-filmen, sier Mendes til Empire.

Mendes utelukker likevel ikke et comeback til Bond-franchisen.

– Jeg føler meg veldig beæret som har fått lov til å være en del av «Bond-familien», og håper jeg kan jobbe med dem igjen én gang i fremtiden.

Les også: To Bond-filmer til for Daniel Craig

Kathryn Bigelow. (Foto: NRK)
Kathryn Bigelow. (Foto: NRK)
Hvem skal overta?

Sam Mendes gjorde braksuksess med American Beauty i 1999, og har senere regissert blant andre krigsfilmen Jarhead og filmadapsjonen av Richard Yates’ roman Revolutionary Road med Leonardo DiCaprio og Kate Winslet i hovedrollene.

Men hvem skal nå gi oss mer Bond-glede fremover? Kanskje er det på tide å røske Goldeneye-og Casino Royale-regissør Martin Campell ut av tv-serie-produksjonen sin? Eller hva med mannen som fornyet agentfilm-sjangeren med den første Jason Bourne-filmen i 2002, Doug Liman?

James Cameron og Sam Worthington under innspillingen av Avatar. (Foto: 20th Century Fox)
James Cameron og Sam Worthington under innspillingen av Avatar. (Foto: 20th Century Fox)

En kjapp spørrerunde i Filmpolitiets lokaler avdekker at sjefsanmelder Birger Vestmo fantaserer om en Bond-film av Katheryn Bigelow, James Cameron eller John Woo, mens Andreas Opsviks våte Bond-drøm har Shane Black, skaperen av Dødelig Våpen og Kiss Kiss Bang Bang som regissør.

Les også: Adele lage ny Bond-låt

Hvem vil dere ha som neste James Bond-regissør?

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.
 • Gardinia

  Christopher Nolan <3 

 • Jon_A_S

  Både Bigelow, Cameron, Woo og Black er utmerkede forslag som kunne gjort mye interessant med franchisen. Men hvis vi først skal fantasere her, så er det mange jeg ser for meg mye kunne gjort morsomme og interessante ting med Bond. Hva med Coen-brødrene, f.eks.? Eller Luc Besson? Eller Soderbergh, Darabont, Spielberg eller Jackson? Eller gå for noen britiske, som f.eks. Steven Moffat, Ridley Scott eller Danny Boyle? Mange å ta av, skal bli spennende å se hvem som får jobben.

  • Eg er omtrend ikkje i stand til å late vere å kose meg under Besson-filmar, sjølv dei nyare av litt semrare slag. Boyle hadde òg vore artig, eller Soderbergh, men vert ikkje Coen-brørne ein litt anna sort?

 • David Fincher er mitt soleklare valg. John Woo??? Ikke la han slippe til ihvertfall, hadde ødelagt hele greia, masse slow-motion og duer i omtrent hver scene….nei takk. Cameron?? Nei takk, 2 timer med effekter som er tilpasset 3d…huff. Kathryn Bigelow???Tror ikke hun har «Bond» i seg
  Doug Liman?? Spennende valg ja.  Men for meg er det David Fincher….

 • Oliver Stone ville nok ha laget en god JB.

 • Jeg tror folk overvurderer statusen til James Bond litt, det er klart at det er populære filmer, men jeg håper ikke at klasseregissører som Coen-brødrene, Fincher og Nolan vil bruke tiden sin på James Bond. Ingen av disse lager noe særlig «tom» action. Coen-brødrenes vittige og underholdningssatiriske stil er av alt for høy standard for Bond, det samme gjelder Finchers mørke thrillere. Nolans mysterier kler heller på ingen måte Bond i mine øyne. Det overrasket meg at Mendes skulle jobbe med Bond. Milevis mye lenger bak American Beauty, men nå er de heller ikke så sammenlignbare. Så gode regissører som dette liker jeg ikke når velger prosjekt som foreksempel en Bond-film. Bond er jo et godt eksempel på hvordan konvensjoner i filmens handling er så strenge og ubrytelige, at regissørens egne stiltrekk og visjoner har vanskelig for å komme igjennom. Sam Mendes fikk det ikke i veldig stor grad til i Skyfall, men, kanskje American Beauty var et lykketreff? For all del, James Bond er en spennende franchise det, og underholdende om man vil det sånn. 

  James Cameron er en god regissør, men han beviste med Avatar at vi kanskje har sett det beste av han for lenge siden. Bond tjener man penger på, så Cameron kunne passet bra. Cameron er veldig god på spenning, og gjerne i actionfilmer, Terminator 1 og 2 er eksempler på gode actionfilmer. John Woo og Shane Black høres også ut som veldig gode forslag. Nå syns jeg uansett at vi kan ha fri fra James Bond en stund.

  • Etter min mening gjorde Mendes en kjempejobb med James Bond, skyfall hadde vært en meget bra film t.o.m som en ikke  James Bond film. Mendes sin utgave av Bond var/er et friskt pust.

   Enig med deg at Cohen-brødrenes stil ikke hadde passet Bond…..men er jo godt mulig de kunne klart det uten å bruke denne enormt svarte humoren sin da. At de har for høy standard for en Bond-film er jeg ikke enig i.
   James Bond fortjener det ypperste av regissører. Overvurderer statusen til Bond er jo tull, en James Bond release er jo noe av det store i filmverdenen. Så skjønte ikke helt hva du mente med den???

   Men alle har jo sin smak, derfor blir vi nok ikke alle enige heller, men diskutere det er artig da..

   Cameron= Bond…NEI
   John Woo= Bond…HELL NO

   • Ikkesant, det er bare bra med en diskusjon. Du har også helt rett i det at James Bond er veldig stort og viktig når det kommer ut. Bond har et enormt publikum, og er godt likt. Jeg formulerte meg nok dårlig når jeg sa at statusen overvurderes. Det jeg mener her er at jeg rett og slett ikke syns det er veldig stor kvalitet over filmene(min smak). Jeg mener derfor også at de regissørene jeg nevnte i forrige post opererer i en annen klasse enn den Bond-filmer befinner seg i. Disse regissørene, og andre like store regissører vil mest sannsynlig ikke få frem kunstneriske visjoner, eller egen stil, om du vil, gjennom en Bond-film – Dette som sagt på grunn av at enhver Bond-film er knyttet opp mot veldig mange narrative konvensjoner. David Fincher (for eksempel) er en ypperlig regissør, og hvis vi skal si han har en definert stil, sett gjennom filmer som Fight Club, Se7en, The Girl With The Dragon Tattoo, The Game osv.. Så er dette mørke thrillere, gjerne med noe psykologiske trekk, som gjerne også kan ha kommentarer rettet mot samfunn (Spesielt i Se7en). Fincher har holdt seg i en stil som er ganske lik i disse filmene (Samtidig som litt mer ordinære dramafortellinger som i Benjamin Button og Social Network), jeg tror rett og slett ikke at han hadde passet til Bond. Hos meg oversettes dette til at jeg føler at David Fincher er for bra for Bond, men hos andre, som liker actionfilm og James Bond, så blir det gjerne motsatt, og det kan jeg forstå, her blir det som du sier, snakk om smak. 

    Men, nå skal jeg ikke påberope meg et personlig kjennskap til hverken David Fincher eller andre ypperlige regissører, og jeg er helt sikker på at det er mange av de der ute som har lyst til å gjøre en Bond-film, selv om jeg vil det eller ei 😉

    Jeg tror heller en type som Paul Greengrass, for eksempel er mer av den ypperligste sorten(Da i forhold til hvordan jeg ser stilen hans passe mot James Bond-filmenes konvensjoner og generelle form) – Som regisserte Bourne Ultimatum, som jeg mener er av de aller beste nyere actionfilmene. Men, det blir jo bare spekulasjoner. Jeg tror forresten Cameron og Woo begge kunne gjort en god jobb, de kan action…

    Edit: Jeg er for øvrig også enig i at Mendes gjorde en god jobb, lenge siden Bond har vært litt bra, noe Skyfall faktisk var.

  • Jon_A_S

    Jammen, ditt poeng med at f.eks. Coen-brødrene ikke lager «tom» action er jo nettopp det som kunne gjort det veldig spennende om de ga James Bond sin egen unike vri. Bond er popcorn-action av høyeste klasse, kanskje kunne det gjort seg med litt mer intelligens bak? Ikke at jeg for et øyeblikk tror at det kommer til å skje, men…

   • Jeg ser tankegangen, og det hadde jo selvsagt vært spennende. Men, jeg tror kanskje at Coen, hvis de skulle satt sitt fulle preg på Bond, altså gjort en Burn After Reading-versjon, nei, da tror jeg fansen hadde flykta, har et inntrykk av at at Bond-fansen passer på at normene følges.

    • Jon_A_S

      Joda, godt poeng, det hadde ikke blitt Bond for blodfansen, nei, men for fans av Coen-brødrene hadde det kunne vært morsomt. Vel, tanken er i hvertfall morsom. 😉

 • YannD

  David Lynch! Ahahaha… Det hadde jo vært interessant, da.

 • quentin tarantino !!!!

 • Majones1

  God nyhet! Inn med Martin Campbell 🙂

 • Michael Bay! eh, nei.

 • Doug Liman

 • Refn

 • AlucarD90

  Harald Swart? :p

 • David Fincher!

  • Fincher flørtet jo litt med Bond i sin forrige film, ikke bare med tanke på castingen, men også åpningssekvensen… kanskje det var en jobbsøknad?

 • Fincher…

 • Jan8888

  Bra det ikke blir Mendes.
  Er totalt uenig i at denne er den beste Bond filmen. Ikke inne på min topp 10 engang!
  Får dra inn forgjengeren om han er i live.
  Quantum of Solace var mye bedre!

 • trieste

  Mendes laget den aller beste bond-filmen, men han har stil nok til å ikke henge seg opp i franchiseprosjekter som er drepen for kreativitet. Bra!

  Bond hadde jeg helt gitt opp, men det var før jeg så Skyfall.

 • Danny Boyle? 

 • Vegard Ruud

  Tommy Wirkola.

 • Joss Whedon! 
  Etter hva han gjorde med Avengers, tror jeg han hadde vært perfekt for James Bond! Ikke for dypt, ikke for teit og ikke for alvorlig, slik James Bond skal være. Hvis Fincher hadde regissert ville det ikke blitt en ordentlig Bond-vibe i filmen, noe Mendes fikk veldig bra til. Tror i tillegg at Fincher har tatt seg vann over hodet når det gjelder Dragon tattoo serien, men etter Avengers 2 er vel Joss Whedon en verdig kandidat til Bond. Håper og Ralph Fiennes og Ben Whishaw blir med, konge skuespillere. Som noen nevnte ville Danny Boyle og blitt interessant.

 • Martin Campell som har regissert to av de kuleste/beste «moderne» Bond filmene, Goldeneye og Casino Royale burde fortsatt sitte i regissørstolen! Mendes ødela alt rundt Bond mystikken og gjorde Bond til en pingle..

 • Jeg hadde heller ikke hatt noe imot å få Campbell tilbake, men personlig synes jeg det er best å la forskjellige regissører gjøre jobben, og la dem sette forskjellige preg på serien, sånn at den får en variert stil. Jeg har lenge ønsket at Boyle ville lage en film, men nå har han visst endelig avvist dette. Det kunne også vært interessant å se en Bond-film av Guy Ritchie, men det ville muligens vært litt risky.