Streamingstjenester som Netflix og HBO Nordic er i ferd med å forandre måten vi ser TV på. 1. februar 2013 kom den første serien serien som ble sluppet på en streamingtjeneste i en bolk, nemlig Netflix sitt politiske drama House of Cards.

Anmeldelse: House of Cards S01 – Sett lista for serieåret 2013!

Serien ble raskt den mest sette i Netflix, og har mottatt strålende kritikker over hele linja. Kate Mara, som spiller journalisten Zoe Barnes i serien, synes at å legge ut hele sesonger av gangen, er den beste måten både å se og lage TV på.

– Det er veldig få serier jeg følger med på hver uke. Jeg venter til jeg for eksempel kan se tre timer TV isteden for én time, for deretter å måtte vente på neste episode, forteller Kate Mara i et intervju med Filmpolitiet og internasjonal presse.

– Alle tilbakemeldingene vi har fått går på at folk ikke kan vente med å se alt. De ser hele serien på noen dager før de, morsomt nok, får abstinenser etterpå.

House of Cards. (Foto: Netflix)
Handlingane mellom journalisten Zoe og poltikaren Francis er sentrale i starten av sesongen. (Foto: Netflix)
Nesten som en filminnspilling

Selv ser ikke Mara en eneste ulempe ved å produsere TV-serier slik Netflix nå har gjort, og mener at det også er enklere for skuespillerne som er involverte når det gjøres på denne måten.

– Noe som kan være vanskelig å bli vant med når det gjelder TV er at du som oftest må jobbe med en ny regissør for hver episode, og du får ikke manuset før dagen før innspilling. Du har ingen idé om hva som skal skje med rollefiguren din og det gir en følelse av usikkerhet, forteller Mara.

Slik var det imidlertid ikke med House of Cards, siden de forskjellige regissørene lagde to episoder av gangen.

– Det føltes ut som om vi lagde seks filmer på rad, eller som om vi lagde en veldig lang film, og det betyr at jeg hadde mye større kontroll, og mer informasjon, om hva som skulle skje med rollefiguren min. Det føltes ut som om vi var på et filmsett.

Mara forteller at hun til enhver tid kunne spørre serieskaper David Fincher og manusforfatter Beau Willimon om det var noe hun lurte på angående Zoe Barnes, en mulighet man ikke har når man lager en vanlig TV-serie.

– Jeg fikk et overblikk over hva som skulle skje med rollefiguren og hvordan historielinjen hennes kom til å se ut. Jeg liker å ha kontroll og vite hva jeg skal spille, og her ble det ikke holdt skjult for meg.

Les også: House of Cards er Netflix mest sette program

House of Cards. (Foto: Netflix)
Kate Mara spiller mot Kevin Spacey som Francis Underwood i House of Cards. (Foto: Netflix)
Annerledes enn originalen

Spoiler: Hva som skjer med Zoe i sesong to av House of Cards vil ikke Mara avsløre, men i den britiske originalversjonen av serien, dør rollefiguren som tilsvarer Zoe i løpet av første sesong.

På spørsmål om hvor lik hennes rollefigur er den britiske originalen forteller imidlertid Mara at Netflix sin serie ikke er en direkte nyinnspilling av den britiske.

– Vår versjon er veldig annerledes enn originalen, så selv om figurene i serien har lignende forhold til hverandre også videre, så er dette et helt nytt blikk på det.

Mara har ikke sett den britiske serien, fordi serieskaper David Fincher mente hun burde se på rollen med friske øyne.

– Jeg spurte David Fincher om jeg burde se den, og han sa at målet ikke var å lage en nyinnspilling, men at dette er en helt ny vri. Jeg er egentlig glad for at han sa det, for det må være vanskelig å se en rollefigur som er lik din egen og ikke bli påvirket av det.

Hva synes du om House of Cards? Si din mening i kommentarfeltet!
 • netflix?glem det. koffor vente når du kan last det ned?

  • FrankOttoOlsen

   Hahahaha… funny man, Jon Sigvart. Selv om mesteparten av innholdet på Netflix riktig nok er minst 2-3 år gammelt, så er House of Cards lansert på Netflix først. Skal du laste det ned, så må du vente til noen har rippa streamen fra Netflix i dette tilfellet. 😉 Hele sesongen ble faktisk lagt ut på én gang. Når Hemlock Grove kommer den 19. april, dersom det er noe som er interessant, så må du nok en gang vente til noen har rippa den fra Netflix.

   Nå er det jo litt venting på Netflix også på det som er tilgjengelig der, det går jo hele 4-5 sekunder før visningen begynner etter at du har valgt en tittel… 😉

   • hehe mente ikke denne serien her e da. om netflix kan være kjappere med tingene sine så har det vært bra

    • FrankOttoOlsen

     Enig der. Kunne vært et sånn billigabonnement, slik som dagens 79,-/mnd, og et premium på kanskje 129,- til 149,-/mnd som tok inn litt mer oppdatert innhold. Funksjonaliteten i Netflix er meget bra, men som du sier – serier rekker jo å være kansellert i en par år, før de en gang kommer til Netflix.

     De kunne jo også vurdert et sjangertillegg, slik at en betalte en 20,-/mnd ekstra for et større og mer oppdatert utvalg av en viss sjanger… (for min egen del tenker jeg særlig på scifi)

     • Jon_A_S

       Hvis du bruker Chrome eller Firefox er det dessuten et enkelt lite tilleggsprogram, kalt Media Hint, som du kan installere, og vips! så har du adgang til amerikansk Netflix (samt andre geo-låste sider som Hulu, BBCs iPlayer, osv.), som har et adskillig bredere tilbud enn det norske. Og det beste er at det er helt lovlig. 😉

      • FrankOttoOlsen

       Næmmenirammsalte! 😀

       Fikk jo plutselig utvida scifiutvalget mitt no inni granskauen mye! Takker og bukker! 🙂 🙂 🙂

       • Jon_A_S

         Glad to be of service! 😉 Ja, det var nettopp scifi-utvalget på norsk Netflix som fikk meg til å prøve Media Hint, nå får jeg endelig sett ferdig Warehouse 13. 😀

        • VPN er tingen 😉

        • FrankOttoOlsen

         Kanskje etterhvert… Nå hadde jeg sansen for enkelheten i Media Hint. «Legg til addon -> ett klikk  – works!» Ingen kostnader, så fremt en ikke føler seg i godhjørnet og donerer en slant eller to.

         Nå har jeg kun ett streamingabonnement, og det er hos Netflix. Spiller kun av på PC gjennom Chrome, så inntil videre så dekker Media Hint alle mine behov. 🙂

         En annen «utfordring» med VPN, er jo hvis en skal sveipe innom NRK.no. Da må en logge av VPN for å kunne streame nett-TV, noe en slipper med Media Hint. Nå er det ikke snakk om store utfordringen, men færre klikk og operasjoner er nå alltids å foretrekke. 🙂

   • gladimat

     Det gikk veldig kjapt med House of Cards, to dager så lå den ute på diverse streamingtjenester

  • Alkjeks

   I dette tilfellet er det jo Netflix som produserer og legger ut hele sesongen på sin tjeneste. Så for å følge din egen logikk, bør du absolutt abonnere på Netflix. Hvorfor vente til det blir tilgjengelig som ulovlig nedlasting når det kommer først på Netflix?

 • Kjartansen

  House of Cards er skikkelig bra. Jeg så alle episodene i juleferien, – to og tre episoder i slengen. Enkelte kvelder trodde jeg at jeg var Francis Underwood. House of Cards er verdt abonnementprisen på Netflix mange ganger.

  Serien er intelligent, realistisk og akkurat passe kynisk til at vi føler den er ekte. I ettertid synes jeg at de fem-seks første episodene var best, for etter hvert gjennomskuer vi såpe-grepene som skal føre spenningen videre. Da taper serien seg. Likevel er dette godt drama. Når kommer de neste episodene?

  • Fatfinger

   Godt gjort å se alle episodene i juleferien… Den hadde permiere 1. februar 2013. 

   • Kjartansen

    Har rettet «juleferie» til «vinterferie». Fornøyd? Jøje meg, hvordan noen elsker å finne feil hos andre. 

 • mlogger

  var så «heldig» å få hilse på noroviruset i fjor høst og så house of cards på 1mnd gratisab hos netflix på ipaden innimellom øktene. faktisk ikke så dumt å se alt på en gang. omtrent som når man har en bok man ikke klarer å legge fra seg. 

 • Jon_A_S

  Har faktisk ikke sett House of Cards, ikke helt min type serie. Men jeg ser fram til Hemlock Grove, så et klipp fra det her om dagen, og dette er ikke puslete varulver som i Twilight, nei. Helt unikt, ganske så ekkelt, og veldig, veldig fascinerende. 😉 Og neste år kommer det også en Netflix-produsert scifi-serie, laget av ingen ringere enn Wachowski-søsknene og J. Michael Straczsynski, og det er jo som en våt drøm for de som likte Matrix og Babylon 5.

  • Veldig nysgjerrig på Hemlock Grove selv. Jeg antar du så det klippet der han ene forvandler seg til en varulv? Ekkelt, men bra ekkelt. Det er jo helst sånn det skal være.

   • Enig med dere Jon og Pia. Det klippet var sykt!

   • Jon_A_S

     Jepp, det er klippet jeg tenker på. Var veldig imponert over at de faktisk, etter mange år med varulv-filmer og veldig mange forskjellige (men alikevel temmelig like) forvandlinger, klarte å få til noe originalt av det. Det er jo selvfølgelig ikke derved sagt at resten av serien er like original, men min interesse er i hvertfall vekket.

    • Har det på samme måten. Kommer nok til å se serien uansett, men jeg håper det viste litt av hvordan serien kommer til å være jevnt over.

  • Ja de ønsket å lage en grov mulig overnaturlig tv-serie ala vampyrer som har oralsex med kvinner som har mensen, så det virker som de har tenkt til å dra det langt, om ikke så langt så vil den nok pushe grenser. 

   • Hehe, ja. Skrev om det her: http://p3.no/filmpolitiet/2013/03/morkere-enn-twilight/ Usikker på om de faktisk mente det bokstavelig, eller om det kun var for å illustrere stemningen i serien. Blir spennende å finne ut. :p

 • Knallisknallis-serie! Så alle på én gang (det derre med èn episode i uken er jo noe tullete tøv TV har funnet på i gamle harde hine dager. Uvanlig tilnærming av filming (snakke til seerne bla.) som gjær den ennjå bætre!

 • biss

  De som ennå ikke har sett den, burde unne seg originalversjonen fra BBC. Etter min oppfatning er den kanskje bedre, og så er den veldig «engelsk» for de som synes det er fint.

  • Den er VELDIG engelsk, og det meiner eg absolutt som ein kompliment. Men usikker på om eg meiner den er betre, det er eit eller anna med måten DC er framstilt på, sjølv om Urqhart kanskje er meir karismatisk. 

   Uff, no er eg usikker sjølv.

   • Skeptisk. Prøvde meg på den britiske orginalen av Shameless (som er fantastisk i amerikansk utgave), men det ble bare helt feil. Men så er jeg ikke så glad i «veldig engelsk».

 • Er det samme tittel på den engelsk versjonen? Og hvor finner jeg den?

  • Den britiske versjonen er tilgjengeleg på DVD i både norske og internasjonale nettbutikkar, iallfall! Den heiter House of Cards og gjerne med Trilogy i tillegg sidan det totalt sett er tre miniserier 🙂

 • Jeg likte den veldig godt! Spent på å sjekke ut originalen, noen som vet hvor den er å få tak i?