Nær sagt alle LEGO-spill som har kommet er bygd rundt en kjent merkevare. De siste årene har spill som LEGO Ringenes Herre, LEGO Star Wars og LEGO Harry Potter gjort stor suksess. Ikke bare på grunn av et kjent navn, men også på grunn av godt spillhåndverk.

I LEGO City Undercover er det helt vanlige LEGO-figurer som er helter og skurker, og studioet TT Games beviser at de ikke trenger drahjelp fra Hollywood for å få dette ambisiøse spillprosjektet på beina.

Den barnevennlige blandingen av de voksne GTA-spillene og LEGO-figurenes universelle appell har resultert i et morsomt spill for store og små. Du ikke inntar rollen som en skurk som I GTA-spillene, men som byens politihelt som må rydde opp rotet etter superskurken Rex Fury.

Tørr humor fungerer med LEGO-figurer

Byen Lego City, basert på en leketøysserie med samme navn, er åpen og kan utforskes i eget tempo. Mens andre LEGO-spill ofte tvinger spillere langs lineære brett og fortellinger, kan du velge å bare utforske spillet. Selve byen er ikke så omfangsrik som for eksempel GTA IV, men inneholder nok til å bli overrasket over hemmelige områder selv mot slutten av den knapt femten timer-lange hovedhistorien.

Oppdragene, som introduserer en hel rekke sidefigurer og skurker, består av stort sett av kjøring, plattformhopping, kamper og noen vanskelige gåter. Gjerne godt blandet sammen til en utfordrende og morsom spillopplevelse.

Tidlig i spillet må du for eksempel reise til en kampsportmester for å lære grunnleggende kampbevegelser, før du blir sendt ut i en biljakt for å redde bondetampen og politirekrutten Frank Honey. En viktig del av spillet er å samle inn kostymer til hovedpersonen Chase McCain, med enkle knappetrykk bytter mellom kostymer som alle har forskjellige egenskaper. Som en god undercover-purk må McCain tilpasse seg utfordringene han møter, og det gir en variert spillopplevelse.

(anmeldelsen fortsetter under bildet)

LEGO City Undercover. (Foto: TT Games / Nintendo)
I dette oppdraget i «LEGO City Undercover» må hovedpersonen Chase McCain kle seg ut som en skurk for å arrestere de slemme tyvene. (Foto: TT Games / Nintendo)

Stemmeskuespillet er overdrevent og humoren er overtydelig, men i LEGO-universet fungerer dette. Overdrevne figurer skaper tydelige motsetninger mellom det gode og det onde, og gir meg samme følelse som da jeg lekte med klossene som liten.

Samtidig savner jeg muligheten til å tilpasse kjøretøyer eller andre elementer i spillverdenen med alle LEGO-brikkene som blir samlet inn. Ferdige strukturer kan automatisk bygges opp ved hjelp av et enkelt knappetrykk, men friheten som ekte LEGO-brikker gir er ikke gitt spillerom i LEGO City Undercover.

Grafikken er fin og blokkerte, akkurat slik et LEGO-spill skal være, men lastetidene er grusomt lange. Er du først ute i byen er dette ikke noe problem, da er alt sømløst, men skal du enten inn i politistasjonen, eller laste inn et lagret spill, må du vente opptil 60 sekunder før spillet kommer i gang. Det er altfor lenge.

ANMELDELSE: LEGO Batman 2: DC Super Heroes – flott spillfest!

LEGO City Undercover. (Foto: TT Games / Nintendo)
GamePad-kontrolleren bruke i «LEGO City Undercover» til å gi ekstra informasjon til spilleren, som f.eks. kart og andre beskjeder fra politihovedkvarteret. (Foto: TT Games / Nintendo)

GamePad-kontrolleren brukes til blant annet kart over byen og integreres på en god måte inn i spillet, for eksempel bruker spillets hovedperson McCain sin egen pad til å kommunisere med politisentralen.

Godt, men ikke nok

Spillområdet er litt for lite og jeg savner en mulighet til å bygge noe med legoklossene jeg samler inn på mine eventyr med Chase McCain.

LEGO City Undercover
er fortsatt en god og barnevennlig LEGO-versjon av GTA, med mye tørr humor og morsomme ideer. At spillet kun er tilgjengelig på Wii U-konsollen er dumt, for dette spillet fortjener et større publikum.

Om SPILLET

LEGO City Undercover

 • Skulle gjerne spilt, men kom ut på feil platform. Hvor er Steam versjonen eller GOG versjonen? Hva med XBOX eller PS3?

  • Anders H Rudfoss

   Det vil dessverre aldri komme. Det er Nintendo som har finansiert spillet og vil derfor kun komme på WiiU, Det kommer riktig nok et tilsvarende spill til 3DS, med det som skjedde før dette spillet. 

 •  Spillte meg igjennom historien i løpet av påsken, da hadde jeg vel vært igjennom 30%.  Så nå er det farting rundt i byen for å finne alle de andre hemmelighetene. Et godt utført LEGO-spill igjen, med noen morsomme referanser og den samme tørre humoren som i andre LEGO-spill. Jeg liker også (den lille) bruken av kontrollerens skjerm, en ting jeg mener hadde vært interessant å overføre til et LEGO-Batman spill.

  Men ladeskjermene er langdryge ja. Derfor hadde jeg påskekrimmen (les: en eller annnen tegneserie) lett tilgjengelig så jeg fikk lest et avsnitt mens det lastet.

  Jeg mener dette spillet viser at samarbeidet mellom TT Games og LEGO ikke nødvendigvis er avhengig av filmlisenser for å lage gode spill. 🙂

  • Helt enig med deg her Eirik, LEGO-universet kan stå helt på egenhånd – så lenge det gjøres med godt spilldesign og gode stemmeskuespillere.

 • Katjakajj

  Implementering av autoritær og fascistisk tankegang hos kidsa. Sånn at de kan vokse opp med å bli sparket og sparke nedover; bli flittige, lovlydige formyndermennesker. 

  Kan de ikke bare leke med lego i stedet?

  • HverSinSmak

   Det er andre tider i dag.

  • Ja, det var dagens. Det er en forskjell på å være opprørsk og kriminell vet du?

  •  Hei Katjakajj,

   Jeg inviterer deg til å skrive litt mer utfyllende om dine tanker når du har testet spillet selv. Det er et interessant perspektiv, selv om jeg ikke deler din oppfatning om at dette spillet har en politisk brodd.

   -rune

 • smilespray

  Om det bare er engelsk språk er det ikke passende for barn på 7 år og oppover, slik coverfotoet impliserer. Jeg har veldig lyst til å spille dette med barna i familien. Men da måtte jeg jo kjøpt en Wii U også. Synd.

  • Anders H Rudfoss

   Det går sikkert bra at det er på engelsk. Jeg spilte igjennom en hel masse spill som liten på engelsk. Det tok en del lengre tid, men da har du jo mer igjen for pengene også. Jeg hadde det kjempemorsom hele tiden likevel. 

  •  Hei smilespray,

   Viktig poeng du kommer med her, spillet er ikke dubbet til norsk. Likevel er det ikke vanskelig å forstå visuelle knagger, og spillet byr på mye moro om du spiller sammen med barna.

   -rune

   • smilespray

    Jeg hadde vurdert å kjøpe både konsoll og spill dersom det var på norsk. Men det skal være fullt hus på terningen før jeg legger ut over 3000 kroner – en firer holder ikke.

    Dessverre er Wii U en såpass ukurant plattform at jeg ikke ser det som relevant å bruke konsollen til noe annet, og derfor er ikke Lego City Undercover den killer-appen Nintendo trenger.

    For meg og mine, selvfølgelig.

    • Vidar

     Jeg kan forstå at det hadde vært fint med norsk språk, men som med så mange andre spill vurderer de kostnaden med nytt manus og nye stemmer som for stor i forhold til det norske markedet. Det har i det minste ganske tydelige danske stemmer og tekst, som hjelper godt på vei for en del. Jeg må også si at det er flere barn i slekta mi som karrer seg gjennom pokemon selv i fem-års alderen, og det er rått hva de plukker opp av engelsken. Det gjør det også litt lettere når de begynner med undervisningen på skolen, som jeg har hørt begynner i andreklasse nå.
      
     I tillegg må jeg si at dette Wii U har enda bedre spill å spille sammen med barn (ikke minst i forhold til andre konsoller er Nintendo mer barnevennlig). Nintendoland er et spill lagd for å demonstrere Gamepad-ens muligheter, og er genialt for familier på opptil fem stk. Selv sammen med fire studiekamerater, morer jeg meg godt med stort konkurranseinstinkt.
      
     Tilbake til Lego City, så er det nok vel så moro for voksne, med masse referanser til blant annet Titanic, Mission Impossible, Frihetens Regn, Dirty Harry og Miami Vice (synes dette kunne vært nevnt bedre i anmeldelsen). Barn vil uansett ikke forstå alt, selv om det hadde vært på norsk (vet det er flere jeg selv går glipp av).

     • smilespray

      Kanskje jeg du har et poeng. Du berører dette med vanskeligheten av å oversette referansene, noe jeg selv tok opp. Jeg vil poengtere at jeg slett ikke er bakstreversk når det gjelder inglish; jeg har bodd i London i 12 år.

      På den annen kan jeg som (potensiell) kunde heldigvis blåse i Nintendos interne kostnadsstruktur og er fremdeles ikke overbevist på om jeg orker å kjøpe konsoll og spill. Jeg venter og ser til konkurrentenes planer er klare.

      Nintendos fremtidsutsikter er for meg litt ulne i forbindelse med neste generasjonskorsvei, spesielt når det finnes svært mye bra vi kan kose oss sammen med på nettbrett.

      Jeg er selv en større spillforbruker enn barna, så katalogen — både den nåværende såvel som den fremtidige — skal tilfredsstille meg først. 🙂

      Men du har overbevist meg om å teste spillet før jeg avsier fellende dom. Takk for innspillene! 

      • Vidar

       Jeg ser absolutt poengene dine, og kjøper også selv konsoll etter katalogen, men har litt annen smak en mange av mine medgamere (favorittene er Mario og Zelda).

       Selv om jeg kanskje karakteriseres som inhabil (med nes, snes, n64, ngc, wii, wii u og kun en ødelagt ps3 under tv-en), mener jeg Nintendo står for mye av innovasjonen i spillbransjen. Nintendo viste frem sin Game-Pad lenge før Microsoft kom med Xbox SmartGlass, og at Sony har gjort det mulig å koble til Vita er i hvert fall ikke nytt da GameBoy Advance kunne kobles til GameCube. Også bevegelseskontrollene kom Nintendo med først, dog Sports Champions til PS3 er det beste motion-spillet jeg har prøvd.

       Nintendo har primært falt på grafikken, men har endelig kommet i HD. Samt at katalogen blir bedre med f.eks. Call of Duty: Black Ops II, Batman: Arkham City, Assassin’s Creed III og J-rpg spill som Monster Hunter 3 Ultimate, samt kommende spill som Assassin’s Creed IV: Black Flag og ganske sikkert GTA V, dog litt seinere enn på PS3 og Xbox.

       Så jeg vil (inhabil som jeg er) anbefale Wii U og Lego City Undercover på det sterkeste =D
       PS: litt inhabil på Lego også da jeg kan takke de klossenes innflytelse på min barndom (delt med The Sims serien i min ungdom) for at jeg snart leverer en master i arkitektur =)

       • smilespray

        Én ting: Selv om Danmark er Legos hjemland er de bare en halv million flere mennesker enn oss. Synes de kunne ha kostet på seg en norsk oversettelse — vi er da minst så like kjøpekraftige her i nord?

        Jaja, det toget har allerede gått. Jeg skal teste konsollen, jeg. Takk for praten!

        • ErikFossum

         Det er hverken Nintendo eller Lego som lager dette spillet…

   • smilespray

    En annen ting er at spillet høres ut som det er svært vanskelig å oversette godt. Dette er nok noe jeg ubevisst tok med i min kjøpsvurdering:

    Jeg ville ha først oversatt fra engelsk til norsk, så forklart vitsene.

    Ettersom jeg allerede bruker nok tid på språkopplæring i hverdagen blir dette bare noe som hadde kommet i veien for egen og andres spillopplevelse.

 • Oddme

  Da jeg var mindre, spilte jeg Lego Island 2 på PC. Der fikk man reise til en øyer med forskjellig tema som for eksempel fra Lego Knights Kingdom, i en annen del av spillet var det mer Indiana Jones inspirert, og man reiste ut i rommet. I hjembyen  til hovedkarakteren (pizzabudet Pepper Roni) kunne man kjøre rundt med skateboard, bil, båt, tog og helikopter.

  Synes det var et veldig godt tenkt, hvor man hadde selve Lego-byen (eller Lego Island) et sted, og så reiser man til andre verdener basert på andre Lego konsepter når man spiller gjennom spillet. Egentlig ingen Lego spill jeg har likt bedre enn det. Hovedøyen Lego Island var for liten, men det var litt sjarm også, alle på øyen kjente hovedpersonen, og til tross for at det tar fem minutt (sikkert ikke det en gang) å gå  fra ene siden til den andre siden av øyen, så hadde man altså jernbane som gikk i ring rundt øyen og som hadde to stasjoner. Ah, minner.

 • Da jeg var liten var det ingen spill. Kun Lego og bra var det!