Nontawat Numbenchapol ble overrasket da hans film Boundary ble forbudt i Thailand. (Foto: Internationale Filmfestspiele Berlin).
Nontawat Numbenchapol ble overrasket da hans film Boundary ble forbudt i Thailand. (Foto: Internationale Filmfestspiele Berlin).

Thailand har bannlyst en dokumentar om disputten om grensa mellom Thailand og Kambodsja, det melder The Hollywood Reporter.

De thailandske myndighetene mener filmen Boundary, laget av Nontawat Numbenchapol, er en trussel mot nasjonal sikkerhet og internasjonale relasjoner.

– Jeg forventet virkelig ikke at filmen skulle bli bannlyst, sier Nontawat til The Hollywood Reporter.

Filmen, som hadde premeire på Berlin internasjonale filmfestival i 2012, tar oss med til demonstrasjonene i Bangkok januar 2011, der «rødskjorter», tilhengerne av den Demokratiske alliansen mot diktatur, demonstrerte for demokratiske reformer i regjeringen.

Omlag 60.000 protesterende rødskjorter førte til at hele Bangkok gikk i stå, og det hele endte i en væpnet aksjon mot demonstrantene, der nesten hundre mennesker døde.

Ville være talerør for befolkningen

Videre følger Nontawat en av soldatene som var involvert til hans hjemby langs grensa mellom Thailand og Kambodsja, et område som har vært utsatt for voldelige grensedisputter.

Nontawat mener filmen viser alle sidene av konfliktene i landet, og at filmen er en nøytral skildring av det som skjer.

– Min hensikt var å la filmen være en plass der folk i de urolige områdene kunne gi uttrykk for sine synspunkter og følelser til verden utenfor, som de ikke har hatt sjansen til å uttrykke i thailandsk media, forteller regissøren.

Det thailandske kulturdepartementet mener imidlertid at Boundary presenterer informasjon om hendelser som fortsatt er under behandling av den thailandske domstolen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fortellingen om Anna Leonowens og kong Mongkut er forbudt i Thailand. Her er Chow Yun-Fat og Jodie Foster i Anna and the King. (Foto: Kommunenes Filmcentral).
Fortellingen om Anna Leonowens og kong Mongkut er forbudt i Thailand. Her er Chow Yun-Fat og Jodie Foster i Anna and the King. (Foto: Kommunenes Filmcentral).

Streng sensur i Thailand

I Thailand må kinoeiere og kringkastere sende filmene de ønsker å vise inn for vurdering hos sensurkomitéen, det er relativt sjeldent av noen blir forbudt, men filmene blir isteden ofte sensurert gjennom fjerning av spesifikke scener før de får kinodistribusjon.

Noen av grunnene til sensur er blant annet brudd på moralske eller kulturelle normer, for eksempel med sex eller nakenhet, eller at filmen «forstyrrer offentlig orden og nasjonal sikkerhet».

Alle filmversjoner av Anna and the King of Siam, inkludert Anna and the King fra 1999 der Jodie Foster spiller hovedrollen, har blitt forbudt på grunn av en vestlig og stereotypisk fremstilling av thailandsk kultur og scener som forvrir historien og fornærmer kongen.

Apichatpong Weerasethakul vant Palme d'Or-prisen i 2010 for Lung Boonmee Raluek Chat. (Foto: AFP PHOTO / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT. NTB Scanpix).
Apichatpong Weerasethakul vant Palme d’Or-prisen i 2010 for Lung Boonmee Raluek Chat. (Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT. NTB Scanpix).

Protesterte mot sensurlov

Andre eksempler på filmer som er blitt forbudt er Insects in the Backyard fra 2010, som handler om en selvdestruktiv transseksuell som oppdrar to tenåringer som ender opp i prostitusjon.

Da Shakespeare Must Die, som er en thailandsk adapsjon av Macbeth med politiske undertoner, kom i 2012 ble den forbudt. Grunnen var at filmen sådde splid i befolkningen.

I 2007 skapte Palme d’Or-vinneren Apichatpong Weerasethakuls film Syndromes and a Century store kontroverser da regissøren nektet å kutte fire scener i filmen sensurkomitéen ville sensurere, og endte opp med å trekke filmen fra distribusjon i Thailand.

To av de sensitive scenene som måtte fjernes inneholdt to leger på et sykehus som drakk og kysset, altså «upassende» oppførsel, og buddhistiske munker som spilte gitar og lekte med en fjernstyrt flyvende tallerken.

Senere samme år formet Apichatpong og andre thailandske regissører «the Free Thai Cinema Movement», og protesterte da myndighetene foreslo en lov som ville gjøre sensuren enda strengere. Bevegelsen jobber fortsatt for et friere filmmarked i Thailand.