Sony-toppsjef Jack Tretton smilte bredt da han åpnet pressekonferansen. (Foto: Sony)
Sony-toppsjef Jack Tretton smilte bredt da han åpnet pressekonferansen. (Foto: Sony)

Sony mottar vill jubel i salen når presidenten for amerikanske Sony, Jack Tretton, bekrefter at det ikke blir DRM-sperre på spill til Playstation 4, konsollen må heller ikke være koblet til nett, ei heller én gang i døgnet, for at du skal få tilgang til spillene dine.

Med dette sendte Sony et ballespark til Microsoft som har mottatt massiv kritikk etter avdukingen av Xbox One for akkurat disse punktene.

Det er tydelig at Sony har hørt på spillernes ønsker, noe også Sony-sjef Andrew House bekreftet under nattens E3-presentasjon.

– Consumer trust is central to what we do.

– Forbrukernes tillit står sentralt i det vi gjør, sa Andrew House, og i natt sikret Sony seg tilliten til spillmarkedet.

I dag starter E3-sirkuset: Hva kan vi vente av verdens viktigste spillmesse?

Billigere enn Xbox One

Prisen på Playstation 4 blir 399 dollar, hele hundre dollar mindre enn Microsofts 499 dollar for Xbox One. Med dette kan Sony allerede ha vunnet konsollkrigen – før den har begynt.

Sonys spillere må riktignok nå betale for å spille på flerspiller på nett, i likhet med Microsofts Xbox Gold. Prisen for dette Playstation Plus-abonnementet skal være under 5 dollar, men vi kan anta at prisen i Norge vil legge seg på linje med Xbox Gold som koster 41,58 kroner i måneden.

For første gang viste Sony frem den nye konsollen. Med skrå vinkler har Playstation 4 et litt futuristisk og moderne uttrykk som gjør seg godt.

Les også: Slik blir Playstation 4

Playstation 4 har et moderne uttrykk. (Foto: Sony, PlayStation.Blog).
Playstation 4 har et moderne uttrykk. (Foto: Sony, PlayStation.Blog).
Spillene er viktigst

Foruten at de ønsket å sette Microsoft på plass var det tydelig hva som var hovedbudskapet til Sony under årets E3-presentasjon: – Det handler om spill!

– Blant våre studioer har vi over tretti Playstation 4-spill under utvikling, tjue av dem i det første leveåret til konsollen, sa Sonys hovedsjef Shu Yoshida i natt.

Blant spillene som ble avduket under Sonys presentasjon fant vi blant annet Final Fantasy XV, Kingdom Hearts 3 og The Order: 1886.

Sistnevnte er et steampunk-actionspill, satt i en alternativ versjon av det viktorianske London, fra Ready at Dawn, spillstudioet som står bak God of War– franchisens PSP-spill.

Se traileren her:

Quantic Dreams høstet også stor oppmerksomhet i natt med sin nye teknologidemonstrasjon The Dark Scorcerer, som ifølge Shu Yoshida kjører på en in game-motor.

Her viser Quantic Dream hva spillstudioet kan få til på Playstation 4 og grafikken ser utrolig ut!

Se videoen her:

Ryktene om at skaperne av Just Cause-serien Avalanche Studios holder på med et Mad Max-spill har gått en stund, og under Sonys presentasjon viste spillstudioet frem Mad Max, som kommer til å kjøre på Avalanche Studios neste generasjon Just Cause-spillmotor.

Mad Max kommer både til Xbox One og Playstation 4, se traileren her!

Kingdom Hearts 3 er det første spillet i serien som kommer til en Playstation-konsoll siden kom til Playstation II i 2006, men nå skal altså Square Enix og Sony nok en gang samarbeide om rollespillet som tar med Sora og Mikke Mus og vennene hans på eventyr.

Se Kingdom Hearts-presentasjonen fra E3 her:

Hva synes du?

I tillegg til spillene som ble avduket avslørte Sony at det åpner for at mindre utviklere selv kan gi ut sitt spill på Playstation 4, og skiller seg dermed fra Microsoft med et åpnere miljø for utviklere.

Alt i alt så virket Sonys presentasjon skreddersydd med tanke på å takle Microsoft der de har fått mye kritikk i det siste, og det skal bli interessant å se utfallet av krigen når konsollene lanseres.

Les: Alt om E3 2013 her!

Hva synes du om nattens presentasjoner på E3? Og hvem «vant», Sony eller Microsoft? Vi vil gjerne høre hva du mener i kommentarfeltet!
 • FannyDuster

  Sony har nok vunnet krigen allerede!
  For min del så viste MS frem flere kjekke titler enn Sony, men Sony sine så grafisk bedre ut. Blir nok en utfordring å finne frem til rett konsoll i og med at jeg ikke bryr meg om restriksjonene MS har satt inn. Gleder meg til å se mer av gameplay =)

 • terje mikal Espedal

  Med valutakonverteringen som vil finne sted vil PS4 bli omtrent 1000kr billigere enn Xbone. Dette er en betraktelig sum penger. Når man tar hensyn til at Xbone krever konstant internett-tilkobling, ikke tillater lån og salg av spill, at TV-funksjonaliteten sannsynligivs ikke vil bli tilgjengelig i Norge, og at stemmegjennkjenning funker dårlig for alle uten en standard amerikansk aksent, klarer jeg ikke se for meg hvem som er villig til å svelge en så stor kamel, og attpåtil betale 1000kr mer.

 • Stemmer ryktene om at den ikke skal kunne lese vanlig musikk-CDer? I såfall hvorfor?
  Må vi beholde vår gamle PS3 da for å kunne spille av CD samlingen vår?

  • Henkebazz

   Er det noen som bruker en PS3 som CD-spiller? Det ante jeg ikke…

   • De fleste jeg kjenner som har en PS3 gjør det ja.
    Og jeg tror ikke noen av dem har noen annen CD-spiller.
    Ja, noen har vel kanskje en DVD-spiller.

    Poenget er at jeg ikk skjønner vitsen med å ta bort støtte for Audio-CD.
    Spilleren som så dann kan sikkert lese CD’er så det er jo ikke noe kostnadsspørsmål.
    Men for de som har en stor CD samling så blir en evt mangel et irritasjonsmoment.

    • RealJon233

     Med all respekt å melde, så må vel en PS3(hvertfall min gamle) være den mest bråkete CD-spilleren tilgjengelig på markedet. Uansett er det vel et signal på at CD-en fases ut, hvilket er på høy tid.

  • Er ikkje CD litt utdøydd snart da? Legg det inn på ei datamaskin, og overfør/spel av på Playstation 4 via ein USB-pinne eller andre bérbare media, så bør det gå fint.

  • TrondMorset

   Kan ikke helt se for meg at bluerayleseren ikke skal lese CD.

   • Det er berre software som avgjer det, men jo – Sony har fortalt ein japansk journalist at maskina ikkje kan lese CD-ar.

  • Garben

   Troligvis fungerer ikke CD-spilling på PS4 da Sony aktivt vil prøve å få alle brukerne over på Sonys egen streamingtjeneste som såvidt ble snakket om ila presentasjonen. Det må være eneste grunnlaget jeg kan tenke meg for å ikke ha CD-spiller software.

 • Chris

  Sony vant. Det var ikke konkurranse engang. Jeg synes faktisk synd på X-Box fansen.

  • Børre

   Jeg synes synd på folk som må forsvare sitt eget dumme kjøp, ved å håne andre. Hvor trist har du det, lizm!?

 • Mssangol

  Billigere, sterkere hardware, indiespill, ikke online-krav, spille brukte spill, Kingdom Hearts 3! I’m sold!

 • Smultring

  Med så mye nytt og fokus på NYE spill opplevelser, ikke noe zombie mas…. Wow Sony, dere har fått en ny kunde/fanboy…

 • Werner

  Jeg har nesten alltid holdt meg nøytral i konsollkrigen, selv om jeg til tider nok kan ha vært xboxfanboi. Selv om jeg selv bare har eid Xbox, har jeg hatt glede av spill på både Xbox og PS3, men nå er det slutt. Hvordan Microsoft trodde at NOE av dette var en god ide, is beyond me. Noen må jo få sparken for å ha skap dette uhyret av en… dings. Adjø, Xbox.

  • Børre

   Åååååå så sinna på en liten plast dings! HAHAHAHA!

 • Garben

  PlayStation 4 specs kan leses herfra: http://www.scei.co.jp/corporate/release/pdf/130611a_e.pdf

  Vanskelig å ikke bli litt fanboi, men Sony vant nok denne kampen. Selvom en må betale for online multiplayer, så er ikke paywallen så høy som Microsoft sin. Dog det er det eneste ankepunktet jeg klarer å komme med for øyeblikket.

  Sony sin presentasjon inneholdt i bunn og grunn mest gameplay-visning:
  * en litt oppskakket Assassins Creed-visning (typisk når det er ‘live’)
  * Destiny som forøvrig virket nokså underholdende (alá Borderlands/Mass Effect co-op)
  * såvidt litt Final Fantasy 15(!)
  * Kingdom Hearts III – snakk om å svare fansen her
  * herlig visning av Watchdogs-gameplay

  Litt skuffa over ingen Hideo Kojima, men de hadde vel egentlig en presentasjon rett før Microsoft? Ikke helt sikker her, men godt å se noe nytt fra MGS5 også.

  Store vekkeren denne gangen går garantert til The Division (http://www.youtube.com/watch?v=uiaRSuyQ7zA )! Det snek seg greit under radaren og det så innmari kult ut. Gleder meg til å høre mer om det spillet.

 • Bjørn Ove Strand

  Dette som blir årets julegave til guttungen da forstår jeg.

  • Garben

   Da havner du raskt på Årets Pappa-kåring 😉

   • Børre

    Det er det NAV og de norske skattebetalerne som gjør 😉

    • Bjørn Ove Strand

     Er det bivirkninger fra elektrosjokkbehandling du sliter med eller? Anbefaler du holder dritten din for deg. Du kan spores.

   • Bjørn Ove Strand

    Reservepappa.

    • Garben

     Reservepappa som liker Karl Pilkington og skal kjøpe PS4? Du ligger godt ann i ledelsen, skjønner jeg 😉

 • Frehol

  blir nok en xbox på meg, selv om sony ikke skuffet. Men foretrekker Xbox

  • Garben

   Jeg er spent på hva du legger i å foretrekke Xboxen. Er det kontrolleren, eksklusive titlene eller bare systemet i seg selv?

   • Frehol

    En kombinasjon av det du nevner 🙂

    • Garben

     Liker godt 360-kontrolleren, men synes dog PS4 sin kontroller med «ordentlige» triggerknapper og forbedra joystikker ser nokså finpusset ut nå. Blir spennede å få testet begge kontrollene når de kommer til butikkene.

     Ellers er det ikke noen eksklusive titler som dytter meg mot Xbone, samt de har en større ‘paywall’ enn Sony. Men det er jo pris, samt påpakning av en Kinect som kan «slås» av og always-online som drar ned Xbone for min del.

     • Frehol

      jepp, om ms kommer med enda sykere regler en det allerede er så blir det nok en ps4:P hvis ps spaka har blitt bedre så blir det et vanskligere valg 😛 blir spennende å se om det skjer noen endringer fra ms..

     • zantafio

      Jeg har fulgt debatten rundt kontroversene med Xbox One en stund nå og må si at jeg ikke helt skjønner hvorfor så mange er så opprørte rundt dette med at maskinen må på nett minst en gang i løpet av et døgn. Vi bor jo i Norge. Hele landet er jo på nett absolutt hele tiden. Hva er da problemet med at spillmaskinen din må innom nett av og til? Og må du på død og liv ha med deg xboxen på hytta er det ikke noe mer stress enn å dele nettlinjen fra mobiltelefonen din og vips så er det problemet løst også.

      Når det gjelder dette med bruktspill kan jeg til en viss grad skjønne det, selv om jeg heller ville valgt å kjøpe det samme spillet nytt til samme pris som i bruktspillhylla via en nettbutikk/platekompis/elkjøp/gamestop eller lignende. Jeg kjøpte en del bruktspill før frem til jeg fant ut at prisen på nytt er tilnærmet den samme som prisen på brukt. Kanskje man må vente en måned ekstra, men nyprisen blir til sist akkurat den samme.

      Og til sist. Jeg skal nok ikke ha xbox denne gangen heller. En kombinasjon av gammel vane og utvalget av JRPG gjør at ps4 igjen blir foretrukket.

  • 4U2

   ok.

 • playboy33

  Wowww å greier as., fy faen as så du det eller fy faen kuuult as!!! Fytty hælvete det skal jeg få meg as.. skyting her og mad max meg der as detta er blir kuuult as….

 • Andreas Haldorsen

  Trøtte greier…

 • United89

  Kan man spille Ps3 spill på den nye ps4? 🙂