Will Smith bør ikke være så fornøyd etter helgas premiere på After Earth. (Foto: AP, NTB Scanpix.)
Will Smith bør ikke være så fornøyd etter helgas premiere på After Earth. (Foto: AP, NTB Scanpix.)

Med After Earth får skuespilleren Will Smith sin dårligste åpningshelg på over 20 år. Han har skrevet manuset selv og tatt med seg sønnen inn i science fiction-eventyret.

Smith, som opp igjennom årene har hatt stor suksess med premietall på filmer som Independence Day, Men In Black 3 og I Am Legend, skuffer i sin nye film hvor han spiller mot sønnen sin Jaden. Premieretallene til After Earth viser de dårligste på over 20 år for skuespilleren, det melder Entertainment Weekly.

Anmeldelse: Men In Black 3 – Agentene er fortsatt tøffe i sort

En dårlig start

After Earth tjente inn 27 millioner dollar fra fredag til søndag denne helgen, noe som tilsvarer 158 millioner norske kroner.

Til sammenligning tjente Fast & Furious 6 i overkant av 97 millioner dollar den første helgen.

Anmeldelse: Fast & Furious 6 – Vet hva publikum vil ha

Med et filmbudsjett på over 750 millioner kroner sier det seg selv at dette er en dårlig start for Smith og sønnen – hele 18 prosent mindre enn den laveste av produsentens forventninger, skriver The New York Times.

Sony Pictures Entertainment sier de forventet mer av filmen i USA, men at de tror den vil bli bedre tatt i mot i utlandet da Smith fortsatt er en av verdens mest attraktive skuespillere.

I fjor tok filmen Men In Black 3 inn 179 millioner dollar i USA, noe som tilsvarer over 1 milliard kroner, og hele 445 millioner dollar, som tilsvarer 2,6 milliarder kroner internasjonalt.

Bare tiden vil vise om den omtalte science fiction-filmen vil gjøre det samme. Men filmen har fått en dårlig start med tanke på at Men In Black 3 tjente nesten 70 millioner kroner på åpningshelgen i motsetningen til After Earth sine 27 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under filmen

Far og sønns andre samarbeid

After Earth er en science fiction-film som finner sted på Jorden 1000 år etter at nesten hele menneskeheten ble utslettet. Kitai Raige (Jaden Smith) og hans far Cypher (Will Smith) lander på Jorden og må kjempe om å overleve.

Vi har tidligere sett samarbeid mellom Smith og Jaden i 2006, da de spilte sammen i The Pursuit of Happyness. Sønnen til Smith har etter den tid spilt i flere filmer og TV-serier. En av de mest omtalte filmene er The Karate Kid fra 2010.

After Earth har premiere på norske kinoskjermer den 14. juni.

 • elg1

  Det hører med til historien at Smith har fått M. Night Shyamalan til å regissere – en regissør som i de siste årene virker å ha en makeløs evne til å gjøre alt han tar i til skit («Lady in the water», «The last airbender»). På den annen side har vel Smith som produsent og hovedrolleinnehaver hatt minst en og en halv hånd på rattet, så det er vel spørsmål om hva en regissør kunne ha gjort fra eller til.

 • imladris

  Flopp og flopp? Det er fortsatt et ganske akseptabelt nummer.

  • Åjadda! Forskjellen er nok bare hvor mye filmen kostet i utgangspunktet. En film kan tjene 100 millioner dollar, men det hjelper lite når den kostet 300 millioner doller. Slik som «John Carter»: http://p3.no/filmpolitiet/2012/03/kan-bli-tidenes-filmflopp/

   • imladris

    Har en følelse at dette blir å jevne seg ut. Will Smith er en av de største utenfor USAs landegrenser. Spesielt i asia er han veldig populær.

    Og hvem vet, kanskje hans opptreden på Graham Norton show med Alfonso Ribiero og Jazzy Jeff gjør underverker i Storbritannia.

 • Neo

  Føler jeg får en litt uggen smak i munnen når Smith skal dra med seg sønnen på slike ting. Sikkert helt greit å ha ambisjoner, men får følelsen av at han aldri ville ha havnet der uten far, som svært mange av oss «dødelige», som heller ikke hadde fått «kremjobben» eller knall skolegang uten «pengene til han far».

  Det er jo ikke uten grunn at barn med velstående foreldre statistisk sett gjør det godt i sitt eget liv, hadde jeg kunnet gått på skole uten bekymringer eller å jobbe i kassa på Rimi eller på McDonalds på kveldstid hadde jeg nok blitt noe stort jeg også 😉 Ikke at jeg ikke har en betydningsfull jobb, men veien dit har vært vesentlig hardere 🙂

  Traileren så grei ut, men reaksjonene på filmen taler jo for seg selv. Dette faller under «I scratch your back, you scratch mine» kategorien min, og slike filmer ser jeg som regel kun om jeg kommer på at de finnes etter noen år. Eller om reaksjonene er spektakulære 😉

  • Andre

   Selvsagt hadde sjansen for at Jaden ikke hadde vært der han er i dag vært minimal om ikke pappa het Will Smith, men dette er da nesten irrelevant, blant annet fordi Jaden er en god skuespiller OG fordi vel ingen kan blame Will for å ta med sønnen (som for lengst er etablert skuespiller) med i en av filmene sine? Med mindre man er veldig usaklig sjalu da, hehe… Ikke akkurat første gang at far-sønn går i samme fotspor da…
   Man KAN ikke dømme en film på bakgrunn av en trailer, bare så det er sagt, og at en film går dårligere enn antatt kan uansett umulig være fordi den eventuelt er dårlig når det er snakk om verdenspremiere-helga til filmen… 😉

   • Neo

    Jeg synes ikke Jaden er en god skuespiller, men han har potensiale til å bli iallefall bedre. Og hva jeg har lest om han i en god del anmeldelser av denne filmen så er han heller ikke spesielt god i denne, snarere tvert imot.

    Det handler ikke om misunnelse, det handler om et betraktning og en mening jeg har. Er det slik at «alt» på død og liv skal være noe fordi man har en mening, som at om man diskuterer innvandring er man automatisk rasist om man ikke mener det er fint? Nei du, sånn skal vi da ikke ha det 🙂

    • Andre

     Hehe, neida, for all del ikke… Bare skjønner ikke poenget ditt, uansett… De fleste far og sønner går da IKKE rett bak hverandre i jobbkarriere, så hva er galt med at noen FÅ gjør det liksom…? 😉 Det handler bare om å sette seg litt inn i deres situasjon, og da finner man vel fort ut av at det ikke finnes noe rart at Jaden blir castet av sin ressurssterke far… ikke sant?

   • jomar

    Lukter vi neste helgs topp 5-liste fra Filmpolitiet? Altså Topp 5 filmer hvor far og sønn spiller sammen.

    • Vi har laget en «Topp 5: Far og sønn». Riktig nok om fiktive familieforhold, men fortsatt en liste som er verdt å sjekke ut: http://p3.no/filmpolitiet/2013/04/topp-5-far-og-sonn/

     • Benjamin Balboa Backofen

      Nå burde man vel snart stille seg spørsmålet, hva har dere ikke laget en toppliste om enda? 😀

     • jomar

      Vet om den listen ja. Men nå var altså temaforslaget om reelle familieforhold. Kan jo utvide til foreldre-og-barn for å ta med mødre og døtre. Martin Sheen og sønnene Carlos og Emilio Estevez har kanskje gjort noe sammen? Hva med Ben og Jerry Stiller? Sønnen til Sly Stallone spilte sønnen i Rocky V.

  • Lars Bohemen

   Det er da revnende likegyldig HVORDAN folk kommer inn i filmverdnen, så lenge de gjør en god jobb?
   Udugelige skuespillere forsvinner fort uansett hva de heter og hvem de er sønn/datter av. Bare se på Britney Spears, Cindy Crawford, og Madonna. (Madonna spilte riktignok også i Evita, men gjorde ikke noen bedre jobb der en i «Whos that girl». Du har ikke sett dem i flere filmer, annen suksess til tross.
   Jeg synes innlegget ditt høres ut som en god mix av janteloven og reinspikka misunnelse.

   • lisco

    Du forutsetter at han gjør en god jobb. Hvis han ikke gjør en god jobb (hvilket mye tyder på) så er det ikke revnende likegyldig nei. Da har han i så fall tatt det som kunne vært den eneste sjansen for en annen ny og bedre skuespiller til å bli oppdaget.

 • TheIdea

  Jeg like Will Smith og hva han har prestert tidligere,
  men når det gjelder denne filmen så har jeg mine tvil..

  Allikevel..om dette er en økonomisk flopp er for tidlig å si..

 • vaffelhjerte

  At Will Smith og sønnen flopper, ødelegger ikke akurat dagen min -;)

 • Derka Man

  Med en gang jeg hørte navnet M. Night Shyamalan nevnt i sammenheng med filmen, ventet jeg egentlig bare på at dette skulle skje. Will Smith må da ha bedre regissørkompiser enn Shyamalan som kunne tatt seg av After Earth.

 • Odd Olav Ofstad

  «… i motsetningen til After Earth sine 27 millioner kroner. » Skal vel være dollar her, som tidligere i artikkelen.

 • A_X_P

  Jeg tror nok én av årsakene er at mange hater regissøren Shyamalan. Man så på imdb at så fort de åpnet for avstemming på filmen, så pepret det inn med 1’ere. Andre har nå slengt seg på og prøvd å balansere med masse 10’ere.

  All denne negative blesten om Shyamalan (og far/sønn, som også ser her i kommentarfeltet), fører selvsagt til at færre ser filmen.

  Hvis man skal prøve å gjøre en uhøytidelig analyse, så kan man se på fordelingen av stemmene på de ulike karakterene. Ignorere man alle 1’erene og 10’erene, så ser man en topp på 7. Tror det gir et mer realistisk bilde av hvor god/dårlig denne filmen er.