Etter at Microsoft avduket den nye konsollen Xbox One i mai, har de fått massiv kritikk for å ha vært uklare på en rekke punkter, blant annet når det gjelder bruktspillsalg og nettilkobling.

Les også: Her er Xbox One

I går kveld gjorde Microsoft et forsøk på å møte kritikken ved å legge ut en mengde informasjon om konsollen på sine nettsider der de blant annet svarer på de nevnte punktene.

Problemet er at Microsoft ikke gjør annet enn å bekrefte de negative aspektene ved den nye konsollen.

Internettoppkobling:

Med Xbox One vil spillene dine bli lagret i en nettsky i tillegg til på konsollen din, slik at du får tilgang til dine egne spill selv fra konsollen til kompisen din. Dette er i utgangspunktet en kul idé, problemet er bare at du dermed må være koblet opp på nett for å få tilgang til spillene du har kjøpt.

I motsetning til det som var fryktet trenger imidlertid ikke Xbox One å være kontinuerlig koblet til Internett for at du skal kunne spille, men konsollen må koble seg opp én gang i døgnet for at du skal få tilgang til spillene dine. Flott? Nja.

I praksis betyr nemlig dette at du kun kan spille i 24 timer uten å være koblet på nett.

Deretter må du ha internettilgang for å kunne spille videre. Hvis du liker å ta med deg Xbox-en på hytta eller et annet sted uten internettilgang må du altså prioritere hvilken dag du skal sette av til spilling.

En potensiell fallgruve er også hva som vil skje med din konsoll hvis Microsofts servere får problemer og går ned. Vil det da bli umulig for deg å få tilgang til spillene du har betalt for?

Artikkelen fortsetter under bildet.

Don Mattrick presenterer Xbox One. (Foto: REUTERS/Nick Adams)
Microsoft-sjef Don Mattrick presenterte Xbox One i mai. (Foto: REUTERS/Nick Adams)

Bruktspillsalg:

Etter avdukingen av konsollen hersket det stor forvirring rundt løsningen for videresalg av brukte spill. På sine nettsider forklarer Microsoft nå at de vil tillate salg av brukte spill, uten at kjøperen må betale en engangsavgift for å bruke spillet, men kun hvis distributørene tillater det.

Med tanke på at det nettopp er flere av de store distributørene som er de største motstanderne mot bruktspillhandelen, så ser fremtidsutsiktene for videresalg mørke ut.

Les også: Microsoft klargjer bruktspel-forvirring om Xbox One

Å gi bort spillene du har på disk skal du imidlertid få lov til, men da kun til spillere som har vært på vennelisten din i minst 30 dager, og du kan kun gi bort spillet til én gang.

Videre vil Microsoft gi deg muligheten til å gjøre spillbiblioteket ditt tilgjengelig for de du ønsker å dele det med, slik at opp til ti venner kan spille dine spill når som helst, og både du og dine kompiser skal kunne spille det samme spillet samtidig.

Wow, dette høres virkelig kult ut. Videre heter det imidlertid at låning og leiing av spill ikke vil være mulig ved lansering, men at Microsoft utforsker mulighetene med sine tredjepartspartnere, noe som kan bety at det vil ta tid før det blir en realitet. Om dette refererer til å dele biblioteket, eller bare spill på disk, er forøvrig fortsatt uklart.

Hvilke spill kommer?

Under pressekonferansen i mai brukte Microsoft mesteparten av tiden på å etablere Xbox One som et mediesenter og snakket mye om sammensmeltingen av tv-opplevelser og interaktive muligheter.

Det ble ikke sagt mye om hvilke spill som kommer til konsollen, og det er forventet at Microsoft kommer til å avsløre de store spilltitlene under E3-messa i Los Angeles til uka.

Blant de nye spillene som faktisk ble vist frem og annonsert til den nye konsollen finner vi Forza Motorsport 5, FIFA 14 (og andre populære sportsspill), Quantum Break fra finske Remedy, og Call of Duty: Ghosts.

Filmpolitiet kommer til å følge alle de store pressekonferansene på mandag kveld og natt til tirsdag. Følg med på våre nettsider for å holde deg oppdatert!

Hva er din mening om Xbox One? Diskutér i kommentarfeltet!
 • Tror mange kommer til å sky unna denne (og sikkert mange som kjøper den også). Jeg mistenker at de «fucked the dog» med annonseringen og at en viss mengde permanent skade allerede er gjort.

  «Åja, ISPen din har problemer? Vel, nå får du ikke spille heller.»

 • Anfinn Berland

  xbox one frister ikke etter all info som har kommer fram…

 • Werner

  Xbox, du er død for meg. Første selskap som gir ut en rein, rå spillemaskin, og ikke en spill-media-pc-gud-veit-hva-hybrid, får pengene mine.

 • Matias

  Har Sony betalt Microsoft for markedsføring?

  • Lars Hansen

   Det er uten tvil god markedsføring for Sony, ja. Hadde faktisk ikke vurdert å kjøpe neste generasjons med det første uansett, men all informasjonen om X-box One gir meg lyst til å få meg en PS4. Om enn bare for å stick it to Microsoft.

 • Rune

  Kanskje vi skal påpeke koblinger mellom dette og operasjon PRISM som er avslørt i USA? konsollen her har gått fra en spillkonsoll til ren overvåking. Det i tillegg til at det du kjøpte lar deg ikke spille det du kjøpte fritt.

 • Garben

  Med tanke på Filmpolitiets strenge terningkastregler har jeg på følelsen av at Xbone kommer til å ende på en «Terningkast ikke gitt.» eller «1».

  Det var dessverre for mye fokus på underholdning som jeg bryr meg lite-til-ingenting om; NHL, NBA og andre eliteserier i Nord-Amerikanske sporter. Ingenting som lokker meg til å kunne vurdere Xbone. Det hadde dog vært sjef med en FPL-kobling (Fantasy Premier League) for oss fotballinteresserte, men bare det er ikke nok for å punge ut flerfoldige tusenlapper.

  Nei, det ser ut som PS4 (og kanskje Wii U med tanke på kommende spill) holder ledelsen i next-gen konsollmarkedet nå. Vi får vente og se hva E3 har å by på.

 • Anders Eggen

  Jeg føler at Microsoft har skutt seg selv i begge føttene denne gangen. Tror de satser helt feil med Xbox One. Merkelig at de ikke har lært noe fra feilene til Diablo 3 og Sim City, for jeg får inntrykket av at de satser på samme måte som EA og Activision angående «always on» systemet. Så vi kan jo kalle Microsofts Internett-løsning «almost always on».

  Men jeg håper at Microsoft kan rette opp igjen noe av det, de har gjort feil med Xbox One, under E3. Selv om det bare blir et håp som strekker seg halvveis. For fortsetter de på denne stien, så blir jeg nok nødt til (som andre har nevnt tidligere) å skifte plattform. Tror faktisk jeg vil gå så langt som å kjøpe Nintendo 3DS istedet for Xbox One da altså.

 • ketsjup

  «I praksis betyr nemlig dette at du kun kan spille i 24 timer uten å være koblet på nett.»

  Det var en rar måte å si det på. Det betyr vel også at hvis Xboxen har vært *av* i 24 timer, må du være koblet på nett for å kunne spille. Du kan ikke velge «hvilken dag du skal sette av til spilling».

 • BJ Hanssen

  Spillindustrien nærmer seg en ny kræsj á la det vi så tidlig på 80-tallet. CleverNoob laget en god video for ca tre måneder siden som utforsket denne muligheten, og jeg vil påstå at det vi nå ser fra spillgigantene og konsollprodusentene RE: neste konsollgenereasjon ikke akkurat ødelegger argumentene hans.

  Søk Youtube etter «CleverNoob Is the Gaming Industry Crashing?»

 • vine

  Ettersom Destiny kommer til både Xbone og PS4, må jeg faktisk vurdere å konvertere til Sony.
  Det er jo latterlig hvordan brukerene av en slik vare selv ikke skal få noen ord i hvordan de vil ha produktet sitt. Jeg tør vedde på at få, om ingen, som har de tidligere xboxene ringte Microsoft og sa at de gjerne skulle hatt en funksjon der du må være på nett for å få lov til å spille.

 • LarZen

  PS4 har jeg allerede forhåndsbestilt (ja jeg er voldsomt tidlig ute) men jeg tror ikke vi slipper unna med restriksjoner på PS4 heller. Det ville overaske meg voldsomt om Sony kjører på som tidligere med PS3.

  Om det så er tilfellet så kan jeg ikke skjønne annet en at Microsoft har gjort tidenes feil.