Motstand er nytteløs! Regissør Guillermo Del Toros Pacific Rim er en effektfest uten like, en maktdemonstrasjon av hva som er mulig å visualisere og et veritabelt angrep på dine sanser som kroppen husker lenge etter at den vakler glad og fornøyd ut av kinosalen.

Historien er akkurat så enkel som den trenger å være, figurene er skall av virkelige mennesker og man kan saktens sette alle ti fingre på et og annet gapende plotthull.

Pacific Rim er en effektfilm uten like(Foto: SF Norge AS).
Pacific Rim er en effektfilm uten like(Foto: SF Norge AS).

Men jeg glemmer det fort ettersom alt bare blir større og større, inntil enhver innsigelse blir like absurd som filmen selv! 12-åringen i meg elsker Pacific Rim!

Et siste angrep

Gigantiske monstre kalt kaiju kommer ut fra jordas indre. Svære roboter, jaegers, er menneskehetens fremste forsvar mot trusselen.

Raleigh (Charlie Hunnam) er en av jaegerførerne, men opplever et personlig tilbakeslag, samtidig som robotprogrammet blir nedlagt til fordel for andre forsvarstaktikker.

Fem år senere blir han kontaktet av sin gamle sjef, Stacker (Idris Elba), som har samlet de fire gjenværende robotene til et siste angrep utenfor Hong Kong.

Dr. Newton Geiszler (Charlie Day) ser noe stort i Pacific Rim (Foto: SF Norge AS).
Dr. Newton Geiszler (Charlie Day) ser noe stort i Pacific Rim (Foto: SF Norge AS).

LES: Filmanmeldelsen av Monsters

Jeg går ikke til en slik film for poetiske skildringer av menneskets indre styrke. Jeg kommer med forventninger om noen skikkelige tordenskrell av monsterkamper, og jeg kan avsløre at Del Toro og hans effektteam trykker på alle knapper som finnes!

Det er som en våt drøm hver gang roboter deiser sammen med de enorme skapningene, gjerne omgitt av stormende sjø eller rasende skyskrapere. Når jeg sier at en av jaegerne på et tidspunkt bruker et lasteskip som slegge, forstår du kanskje den latterlige størrelsen på filmens skala!

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Charlie Hunnam og Rinko Kikuchi i robotcockpiten i Pacific Rim (Foto: SF Norge AS).
Charlie Hunnam og Rinko Kikuchi i robotcockpiten i Pacific Rim (Foto: SF Norge AS).
Alt en sommerfilm behøver

Del Toro har ikke brydd seg om å fylle filmruta med kjente navn og ansikt. Kun Idris Elba og Ron Perlman har en viss stjernestatus. Hovedrollene spilles av litt anonyme Charlie Hunnam som Raleigh, mens Rinko Kikuchi, riktignok kjent for noen fra roller i Babel og Norwegian Wood, spiller hans mulige co-pilot Mako.

Ingen gjør skam på seg, og tilfører historien en viss personlig tyngde. Men dette har aldri vært ment å være et dypt kammerdrama. Det er ikke fryktelig viktig for oss hvem som overlever og hvem som dør. Del Toro holder stemningen på et såpass overfladisk nivå at man kan la seg underholde til tross for all verdens død og ødeleggelse.

Idris Elba og Charlie Hunnam i Pacific Rim (Foto: SF Norge AS).
Idris Elba og Charlie Hunnam i Pacific Rim (Foto: SF Norge AS).

Roland Emmerich sine filmer Independence Day fra 1996 og Godzilla fra 1998 kan virke som en passende målestokk her. Også Pacific Rim inneholder alt en gedigen sommerfilm behøver, inkludert avvæpnende humor.

LES: Filmanmeldelsen av Trolljegeren

Inspirasjon fra japansk monsterfilmtradisjon er åpenbar. Men Godzilla kan ta seg en bolle! Kaijuene i Pacific Rim er ekstremt store og fryktinngytende tøffe.

La gå at det kanskje ikke virker som det smarteste trekket å bekjempe dem med roboter. Jeg ville heller sendt ut en skvadron jetfly med missiler. Men det ville ikke vært halvparten så kult å se på som når jaegerrobotene kaster seg inn i nærkamp, med svært ødeleggende konsekvenser.

Her er det bare å sette seg ned med en enorm eske med popcorn, og la underholdningen begynne. Hvis det var dette Del Toro forlot Hobbiten for, så er det greit!

Om FILMEN

Pacific Rim
 • Pacific Rim
 • Slippdato: 02.08.2013
 • Regi: Guillermo Del Toro
 • Utgiver: SF Norge AS
 • Originaltittel: Pacific Rim
 • Sjanger: Action, Sci-fi

 • Ja, jeg synes dette var en bra film 🙂 Jeg så den på mandag, og må si jeg likte den godt. Men skulle gjerne ha sett den i 2D og ikke 3D, så vurderer kanskje å se den en gang til. Må bare vente til at den har hatt normal premiere først.
  Hvis robotene heter Jaeger, heter da de som kontrollerer robotene jägermeister?

  • Haha, eg ser at Jägermeister er nytta som tittel på Charlie Hunnams figur i ei tysk anmelding av filmen, iallfall!

  • Jeg synes 3D’n var god her. Men foretrekker 2D, jeg også.

   • Joda, den var helt grei den 🙂 Men brillene trekker så voldsomt ned på opplevelsen. Særlig siden jeg har briller fra før av.
    Ja, jeg er klar over at man kan få bedre briller, som fungerer bedre for de med briller fra før, men har ikke giddet å investere i det.

    • Jeg har 3D-klips, som jeg bare fester på brillene. Null stress!

     • Hva ligger disse på i pris?

      • Sir_Kelsag

       25 riksdaler

     • Ja, ok. For de som befinner seg i Tromsø eller andre steder der kinoen bruker passive 3D-briller kan det sikkert fungere greit med 3D-klips. Men for de som befinner seg i Harstad eller andre steder der de bruker aktive 3D-briller, så regner jeg med at det ikke finnes noe klipssystem. Disse brillene er enda tyngre og enda mer ubehagelig å ha på (spesielt for vi som bruker briller fra før).

   • Holger Lockertsen

    Eg er fan av 3D, men ikkje for ein kvar pris. Såg World War Z i 3D, men syns den blei for rotete i dei mest intense scenene. Trur eg ville vald å sjå den i 2D neste gong. Har også 3D-clips av denne typen: http://www.amazon.co.uk/gp/product/B005574B9E/ref=as_li_ss_tl?ie=UTF8&camp=1634&creative=19450&creativeASIN=B005574B9E&linkCode=as2&tag=jada-21
    Veldig bra for oss brilleslanger!

    • jomar

     Jeg synes 3D er svært oppskrytt. Stort sett varer 3d-opplevelsen i ca 5 minutter fra jeg tar på meg brillene og til jeg har glemt at jeg har de på. Underveis i filmer er det særs sjeldent at jeg tenker over at «Oi, dette var jaggu stilig 3d-effekt». Mulig det er meg det er noe galt med men tror jeg kan telle på en hånd antall ganger jeg har blitt imponert over 3d.

     • Holger Lockertsen

      For meg er det det som er bra 3D – når effekten ikkje forstyrrer, men gjer opplevinga litt eller mykje betre. Den skal ikkje hoppe fram slik at eg tenkjer «OI». Eg skal tenkje på handlinga i filmen. 🙂

      • jomar

       Jeg føler det er sjeldent effektene er spesielt mye bedre i 3d enn i 2d-versjonen. Er jo samme effekten, bare litt mer dybde i 3d.
       I tillegg synes jeg 3d-brillenes grå plastglass gjør at filmene blir mørke og blasse. Man mister mye lys og farge. Merkelig at dette ikke blir kompensert for på noe vis. Derfor kan 3d gi en dårligere opplevelse enn 2d.

       Dessverre bor jeg på en forholdsvis liten plass som som regel viser 3d-versjonen på ‘normal kinoturtid’ mens 2d-versjonen starter seeeent på kvelden. Derfor tvinges jeg til å se 3d-versjoner av filmer jeg like gjerne skulle sett i 2d. Menmen. 1st world problems…..

 • Bård Føsker

  Jeg hadde virkelig håpet at jeg endelig kan se en film hvor «verden redder verden» og ikke «USA redder verden» Men nei da, nok en amerikans twist som vi har sett så alt for mange ganger før.

  Jeg gikk inn i kinosalen i Sydney med store forhåpninger, men begynte å le midt i filmen… Når jeg gikk ut følte jeg meg lurt….

  Del Toro har fått masse penger til å lage denne filmen, og derfor har han glemt å legge litt hjerne/hjerte i filmen.. Virker som barnet i han bare har tatt helt av….
  Det som nesten er verre – er at NRK Filmpolitiet som jeg respekterer over alle filmanmeldere gir den en 5?!!!

  • Det var synd, Bård! Jeg likte hvordan barnet i ham tok av, og at han omfavner amerikanske og japanske monsterfilmklisjeer i stedet for å gjøre dem smartere. Her må vi rett og slett konstatere at vi er uenige!

   • MoRi86

    Apropo barnet i seg Birger, har du sett Pacific Rim parodien/power rangers hyllesten Del Toro har laget og har lagt ut gratis på youtube? Søk på Pacific Rim Training Day, jeg personelig klarer ikke å bestemme meg om det er den beste eller den dårligste filmen jeg noen sinne har sett 😛

  • Ante K. Lundberg

   USA reddar verda? I den filmen eg såg, var det ikkje heilt slik.. Av dei pilotane som var med (og med fare for litt spoilers, no er de advart), var det m.a tre kinesiske og to russiske. Av dei avgjerande fann du ei kinesisk, ein australsk, ein med britisk aksent og ein amerikanar, som slåss mot monstra frå Hong Kong. Funda av pengar frå heile verda…

 • askilladden

  Nå som mekaene gjør sitt inntog i Hollywood, håper jeg at det snart dukker opp en spillefilm basert på Robotech eller Voltron 🙂

 • Høres ut som min type film for når man bare er ute etter noe underholdende å se på. Skal se om ikke jeg får sett den på kino (:

 • jobsisatroll

  Battleship 2.0, now even more stupid.

 • v1sper

  Var nettopp og så Pacific Rim, paralellene mellom NGE og ‘Rim er så mange at jeg sluttet å bry meg om det 30 min inn i filmen :p Men det var helt herlig! Som anmelderen skriver i artikkelen her, 12-åringen i meg satte virkelig pris på denne filmen.

 • CLPE

  Jeg likte filmen der og da, men kommer nok ikke til å se den igjen. Det gjelder også «Pacific Rim: Training day!»

 • Henrik Dovakhiin

  Så denne på IMAX i London(UKs største kinoskjerm), og jeg må si at det er noe av det råeste jeg har sett! Så effektene var helt utrolige, med en skjerm som tok opp hele synsfeltet, og gigantiske roboter til å fylle skjermen med!

 • Jan Petter Jetmundsen

  Charlie Hunnam har en viss stjernestatus for fans av serien Sons of Anarchy

 • Emil

  Hvem er det som ærlig talt ser på Sons of Anarchy som en stor serie disse dager?

 • Tone-Merethe Aune

  Skulle se Percy J med mann og to barn, men det var utsolgt og vi endte opp med Pacific Rim. Ikke noe dårlig bytte, tror jeg, for dette var en film jeg tidvis fikk lyst til å klappe for. Og det mener jeg virkelig. Jeg er en ihuga sci-fi og fantasyfan. Kresen og opptatt av både lyd og bilde. Har hatt til gode å oppleve 3-D som noe positivt, bare dyrt. PR er den første filmen hvor 3-D har vært verdt pengene! Ikke supert, men over gjennomsnittet og så du ikke følte deg ranet etterpå. Helt enig i Birgers terningkast! Gå å se:-)

 • Daniel Biffen Granum

  Det eneste jeg kan tenke meg er størrelsen. Muligheten for å lage en flåte av fly så stor at de kunne tatt opp kampen med Kaiju virker enda mer urealistisk, samt at en marine ville ikke fungert. Tror grunnen til at en Jeager ble «The main defence» er fordi de er fleksible, kan brukes i vann, på land og de kan utstyres med masse utstyr. Kan tenkte meg at det er noe i den duren! 🙂
  Uten tvil en film som folk må se!

 • prepare

  Kongefilm men hater 3D!

 • Misshoney Cakes

  endelig fått sett PR…hva skal jeg si, imponerende lagd teknisk sett, men imponerende teknologi finnes i så mange filmer nå, at det ikke lenger er nok for at en film kan regnes som god. at dere har gitt den terningkast fem er utrolig mildt sagt. jeg setter Charlie Hunnam høyt pga SOA, men denne rollen kledde han så dårlig, at det grenset til ubehag. SKUFFA :(((

 • Håkon Forbord Holm

  Nei.