FILMFESTIVALEN I HAUGESUND: – Jeg er på et veldig, veldig godt sted i karrieren min, sier en fornøyd Aksel Hennie, dagen etter at hans siste film, Pionér, har åpnet filmfestivalen i Haugesund til gode kritikker.

Aksel Hennie spiller hovedrollen i Pionér (Foto: Erik Aavatsmark / Friland Produksjon AS).
Aksel Hennie spiller hovedrollen i Pionér (Foto: Erik Aavatsmark / Friland Produksjon AS).

LES: Filmpolitiets anmeldelse av Pionér

Hennie kom flybåren direkte fra innspillingen av den store Hollywood-filmen Hercules: The Thracian Wars i Ungarn.

Der spiller han mot stjerner som Dwayne «The Rock» Johnson, John Hurt, Ian McShane og Joseph Fiennes. Ingrid Bolsø Berdal har også en rolle i filmen. Men Hennie har ikke lov til å fortelle så mye om den.

Aksel Hennie i Haugesund (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix).
Aksel Hennie i Haugesund (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix).

– Det er et helt annet system enn jeg er vant til, også når det gjelder media. Jeg har 100 % munnkurv og får ikke lov til å si noen ting. Hercules har et budsjett på 150 millioner dollar. Det er summer man ikke forstår, jeg skjønner ikke hvor pengene går en gang. Jeg føler meg grisetakknemlig hver eneste dag og føler at jeg er midt oppi en drøm!

– Jeg er jo filmbuff. Dette er filmene jeg så på da jeg var «kid». Det å få lov til å krige ved siden av Hercules i en Hollywood-film er alt man har drømt om som barn. Jeg gidder ikke late som at dette er normalt, ler Aksel Hennie.

LES: Anmeldelsen av Hodejegerne

Tenker ikke på fremtidsplaner

Hercules: The Thracian Wars er basert på gresk mytologi. Filmen handler om hvordan Hercules (Dwayne Johnson) og hans menn blir leid av en konge og hans datter til å bekjempe en tyrannisk krigsherre. En av hans nærmeste krigerkamerater er Tydeus, som Hennie spiller.

Filmen Hercules - The Thracian Wars er basert på denne tegneserien (Foto: Radical Publishing).
Filmen Hercules – The Thracian Wars er basert på denne tegneserien (Foto: Radical Publishing).

Denne rollen kan sørge for at han etter hvert får mer å gjøre foran Hollywoodske kameraer etter at filmen får premiere i juli 2014. Men han påstår at han ikke planlegger langt frem i tid.

– Jeg prøver å være tilstede der jeg er mest mulig. Det gjelder både i yrket mitt og det gjelder som meg. Akkurat nå er jeg 100 % på jobb i Ungarn, og prøver og ikke tenke så mye fremtidsplaner. De gangene jeg har gjort det, viser det seg at livet mitt tar en helt annen retning uansett.

– Foreløpig har jeg det veldig bra der jeg er. Mitt publikum er norsk, først og fremst. Jeg elsker å jobbe i Norge. Vi har et voksende filmmiljø i Norge som bare lager bedre og bedre filmer. Jeg elsker å være en del av det. Men å få være en del av det store maskineriet (Hollywood, red.anm.), er utrolig appellerende og givende. Så får vi se hvor veien går videre, sier Hennie.

LES: Anmeldelsen av Max Manus

Takknemlig for statusen

– Er det også litt deilig å jobbe utenlands og unngå det store personfokuset på deg her hjemme?

– Det finnes dager hvor jeg er ekstremt lei av tabloidifiseringen av det jeg opplever som et viktig arbeid. For eksempel når man lager en film om nordsjødykkere og pionértiden, eller om Max Manus og andre verdenskrig, og kjendisbiten kommer i veien. Men den kjendisbiten, det folk kaller stjernestatus, er der på grunn av en interesse for det arbeidet jeg gjør. Jeg er heller takknemlig enn deppa for det.

– Det finnes deler av det som jeg personlig ikke synes er appellerende. Men jeg lager filmer for publikum, og dersom publikum blir interessert i meg gjennom de filmene, så er jeg bare glad for det. Det kommer aldri i veien for hvem jeg er som skuespiller, sier Aksel Hennie.

Pionér har Norgespremiere 30. august.