Den japanske filmskaparen Hayao Miyazaki (72) pensjonerar seg etter sin komande film, The Wind Rises. Det sa ein representant for animasjonsfilmselskapet Studio Ghibli på filmfestivalen i Venezia i helga, ifølgje Associated Press.

– Han vil gjerne seie ha det til alle saman, sa Ghibli-president Koju Hoshino, og henviste til ei pressekonferanse seinare denne veka.

Fråsegna til Hinosho utelukkar visstnok ikkje kortare prosjekt, eller andre ting enn filmar. Detaljar kan nok ventast i løpet av veka.

Miyazaki grunnla selskapet saman med andre kollegaer i 1985, og har etter det laga ei heil rekkje flotte animasjonsfilmar. Han vant Oscar i 2001 for Chihiro og heksene – den første animefilmen til å vinne ein Oscar – men er òg kjend for filmar som Min nabo Totoro og Prinsesse Mononoke.

Anmelding: Chihiro og heksene: – Disney har ikke sjans til å gjøre dette bedre!

Kritisk til teknologi

For filmfans utanfor Japan har historiene hans gjerne vore vegen til ei større interesse for japansk animasjonskunst. Filmane han har vore med på å skape er kjend for bodskap om å ta vare på naturen og å vere kritisk til avhengigheita av moderne teknologi, gjerne med unge kvinner i hovudrolla. I 2005 sa han:

– Eg håper eg lever 30 år til. Eg har lyst til å sjå havet stige over Tokyo, og at NTV-tårnet [hovudkvarteret til TV-kanalen NTV] blir ei øy. Pengar og lyster – alt det kjem til å kollapse, og vilt, grønt gras kjem til å ta over.

Den førre filmen han skreiv manus til som kom ut i Noreg var Møte på valmueåsen i 2012, som vart regissert av sonen Goro Miyazaki.

Anmelding: Min nabo Totoro: – Japansk animasjonsfilm på sitt beste!

«The wind rises» blir hans siste film

The Wind Rises skal vere ein fiksjonalisert biografi om Jiro Horikoshi, skaparen av andre verdskrig-flyet Mitsubishi A6M Zero. Miyazaki har ei tilknytning til flyhistoria gjennom faren, som var direktør for ein av produsentane som laga delar for flyet. Filmen vert kinodistribuert av Arthaus, og får norsk premiere i første del av 2014.

Dette er rett nok tredje gong han pensjonerer seg (tidlegare i 1997 etter Prinsesse Mononoke og i 2005 før Ponyo), men i ein alder av 72 er det langt frå utenkjeleg at dette er den endelege avgjersla.

Studio Ghibli vil nok gå vidare i gode hender, blant anna gjennom sonen Goro og dei andre grunnleggjarane av selskapet, men det er likevel med ei respektfull tåre i augekroken at eg skriv denne artikkelen. Berre for å poengtere kva type status Miyazaki har i Japan:

Kva Ghibli-film er din favoritt?

 • misiok

  «Porco Rosso» den beste flyvåpen tegnefilm jeg har sett.

 • RangoDjango

  Uten tvil et geni denne mannen her!

 • gunnerTAA

  Howl’s Moving Castle er min favoritt, men liker alle filmene.

 • Veronika H. Drageid

  Hauru no ugoku shiro – Howl’s moving castle. Men jeg liker alle filmene hans, og det er vanskelig å velge bare en =)

 • Rino Hellesnes-Berger

  Grave of the fireflies, veldig trist. men utrolig bra. som sagt før her, vanskelig å ha noen favoritt

  • Grave of the fireflies er ikkje ein Miyazaki-film.

   • Rino Hellesnes-Berger

    min feil:-) tenkte på Studio Ghibli når jeg skrev. Der har Miyazaki vært med på en del..

   • Magne Hjertaker

    Bra observert!

  • son_of_rain

   Min favoritt også men dog ingen Miyazaki film.

  • Lumian

   Glad i denne filmen også…!
   Nei det er ikke en Miyazaki film, men det er en Studio Ghibli film som ble
   regissert av kollegaen til Miyazaki, Isao Takahata. Det er harmonien mellom disse to
   regissørene som skapte Studio Ghibli!

 • David Børresen

  Må vel bli Mononoke … eller Nausicaa … eller Laputa, det varierer etter hvem det er lengst siden jeg har sett.
  Synd selvfølgelig, men forventet, dere kan sende dokumentaren fra museet som hyllest?
  Oversetter den gjerne (fra den engelske teksten).

  • Du tenkjer på The Kingdom of Dreams and Madness? Spent på den sjølv, men tek vel litt tid før den dukkar opp utanfor japansk marknad, kanskje?

   • David Børresen

    Den er ny, museet har en de lagde i 2005 som er en times kommentert omvisning kanskje mer enn en dokumentar.
    Men takk for heads up 🙂
    Husk å mas om å få den på kino folkens, og Jodorowskys Dune og mens dere holder på.

 • Dag Henrik Ruzafa Ja

  Spirited away gjorde sterkt inntrykk, ellers er det mye fin magi og budskapi i flere av filmene.

 • Lumian

  Favorittfilmene må være:
  Omohide Poro Poro – (Only Yesterday)
  Mimi o Sumaseba – (Whisper of the Heart)
  Tonari no Totoro

  Jeg må stoppe, ellers vil listen bare bli lengre & lengre! 😀

 • Ingolf Helpdeskolini

  Herlig tweet. Synes Princess Mononoke, Spirited Away og Ponyo er finest, kanskje i den rekkefølgen.

 • Vidar Wahlberg

  Mononoke-Hime. Så bra at jeg bare har sett den én gang, frykter at magien blir vasket ut om jeg ser den flere ganger. Mesterverk.

 • Fredrik Weisethaunet

  Det er trist at han gir seg, det er mye glede Miyazaki har brakt inn i mitt liv.

 • sesshii

  Snart kommer jo Ghibli til å lage «The Tale of Princess Kaguya» Som er en av japans eldste folke eventyr, så for at det beste animasjonsstudioet skal lage en historie om Kaguya-hime vil være mer enn bare episk! 🙂

 • nisse42

  buhuu…kommer til å savne mannen. må bare si takk for mange gode filmer.

 • NEEEEEEIIIIIIIII!!!!! Huuuuu 🙁

 • Jørund Refseth

  Jeg har kun sett Spirited away, men holder fremdeles på at det sansynligvis er den beste filmen jeg har sett ever.

 • 루나 Maria Karita

  Neeeiii! Han har virkelig lagd GODE film opplevelser for meg igjennom oppveksten min.. Når datteren min blir stor nok skal hun også få se på samlingen min 🙂

 • Olav Dalseg Sætre

  Selv om jeg gjerne ville sett flere filmer fra han så må jo alle gode ting ha en slutt. Min Nabo Totoro er og vil nok for alltid være min favoritt film. Takk for alt!

 • Luna Farlora

  Han kan ikkje pensjonera seg før Porco Rosso 2 er lagd! Eg trenge den filmen, I need closure.

 • Norsepaw

  Trur han sikkert stikker innom studio sitt av og til.
  Men vil han pensjonere seg for å få litt fred, så syns jeg han fortjener det 🙂

 • Ole B B Karlsen

  har tatt to store ghibli tatoveringar siste året. Mononoke og ulven og Totoro. trist dag! ghibli er berre heilt fantastisk!

 • MariusAquarius

  Blir vel et stort maraton snart tenker jeg, får å hedre en stor filmskaper.

 • Johannes/Jom

  Jeg ble så lei meg da jeg leste om dette. Vet det er egoistisk, men…. er bare så glad i Miyazakis filmer!
  Studio Ghiblis filmer rører ved de mest bortgjemte og fortrengte følelsene mine som ingen andre filmer/bøker kan. Jeg kan ende opp med uro i sjelen, gledestårer i øyekroken eller filosofiske tanker i sinnet etter en film.
  Lenge leve mester Miyazaki! (Har hørt rykter om at han skal være «ghost director», så jeg tar ikke sorgene på forskudd) ;D)