Tirsdag 17. september er en stor dag for tilhengere av GTA-spillserien. Da kommer nemlig Grandt Theft Auto V ut! Siden det første spillet kom ut i 1997 har det vært knyttet store kontroverser rundt voldsbruken og kvinnesynet i serien, men det er ikke det vi skal snakke om nå.

Nå skal det handle om lyden av Grand Theft Auto. Når du kjører rundt i GTA-spillene på vei til neste oppdrag, mens du lurer på om du skal kjøre ned den gamle dame på fortauet eller ikke, så er det én ting som er ekstremt viktig: lydsporet du cruiser rundt til.

Les også: Derfor har «GTA V» kun menn i hovedrollene

Når du sitter i bilen din bestemmer du selv hvilken radiostasjon som spilles fra anlegget, og opp gjennom GTA-historien finner vi en lang rekke radiostasjoner i alle sjangre fra prateradio til hitstasjoner, og fra radiokanaler som bare spiller metall, til de som bare spiller listemusikk fra 80-tallet.

Felles for dem alle er at de i tillegg til å ha strålende musikk er krydret med radioverter som oser av ironisk distanse og politisk ukorrekthet – her er våre fem favoritter over de beste radiokanalene i GTA– serien!


Marias favoritt:
Master Sounds 98,3 — GTA: San Andreas

Figuren Johnny «The Love Giant» Parkinson er DJ/hallik i GTA: San Andreas. Han er slibrig som få, men han er også mannen som tar deg med på en musikalsk reise av funk, soul og R&B på radiokanalen Master Sounds 98,3.

Stasjonen er helt klart den mest groovy radiokanalen i spillet, så får det heller bare være at en av foreldrene til Johnny av og til bryter inn i sendinga – han bor jo tross alt hjemme.

I’ve got my playbook and some hand signals that’s gonna make you crazy girl, you gonna need some therapy when I’m done with ya!


Birgers favoritt:
Liberty Rock radio — GTA IV

Birger: En radiostasjon full av klassisk rock med selveste Iggy Pop som DJ? Oh, yes! Liberty Rock 97,8 er min desiderte favorittstasjon i hele GTA-universet.

Hvor ellers får jeg hørt innertiere fra bl.a. David Bowie, Black Sabbath, Thin Lizzy, Heart, ZZ Top, Queen og Electric Light Orchestra, krydret med satiriske reklamer og nyhetsoppdateringer (fra Weasel News)?

Og med Iggy Pop som rå, raspete og grovmunnet DJ, er dette virkelig grovt underholdende radiolytting!

Det er også verdt å merke seg at han selv er representert på lydsporet med «I wanna be your dog» med The Stooges.

Hell yes, it’s Liberty Rock radio, reminding you that new rock is shit! Why are these the classics? Cause we were good! Cause we took drugs!


Martes favoritt:
Flash FM — GTA: Vice City

Marte: Ta oss med til det glade 80-tall! Vice City utspiller seg i 1986 og byen er basert på Miami slik Floridas største metropol var på 80-tallet.

Radiostasjonen Flash FM representerer perioden perfekt og gir deg virkelig følelsen av tidsepoken, både når det gjelder musikk, reklame og radiovertens vokabular.

Med DJ Toni i spissen harselerer GTA: Vice City og Flash FM med 80-tallets slangord og ungdomskultur. Kanalen kunne absolutt vært en ekte hitstasjon fra 80-tallet, om en ekstremt ironisk en.

If it’s totally tubular, rad or awesome it’s on Flash FM!


Andreas sin favoritt:
WKTT We Know The Truth — GTA IV

Andreas: Fuck det amerikanske samfunn, og fuck moderne liberalmedia. Men hugs samtidig å sladre om kjendisar, samtidig som ein køyrer dårleg skjulte reklamekampanjer for «livsforbetrande» produkt.

We know the truth (WKTT) er ein av dei amerikanske «talk radio»-kanalane, og har ein friskkjefta Richard Bastion (Jason Sudeikis) i hovudsetet som ein parodi på den konservative radiomannen Rush Limbaugh. Her bér det preg av skarpe meiningar om livssyn, familieverdiar og alt som er galt med USA. Med seg på laget fekk Rockstar fans av spelserien, som dei ba om å ringe inn til eit telefonnummer og kjefte samfunnet huden full med ubekvemsord og politisk surr.

I Just or Unjust får me domstolsdramaet vakande midt i pendlarkaffien, i form av den kjønnsdiskriminerande Judge Grady. Nokon vil kanskje kalle han «fair and balanced» – resten skoggerler i sympati over menneska han legg sin dom over.

Få òg med deg intervjuet med stakkars Ricky Gervais, som er openbart utruleg lei av PR-intervjusettingar, men som må snakke med dei tanketomme programleiarane i Fizz!. Eg har ved fleire høve stansa bilen like ved eit checkpoint for å høyre resten av ein rant, ei hyklersk samanlikning, eller ei hovudristbar fråsegn frå kjendisjegarane. Kanalen er full av mennesker som har lyst til å vere den høgaste stemma i rommet – satire over den egoistiske konservative.

WKTT – Because foreigners don’t bathe as often as we do.

Hør en liten smakebit fra radiokanalen her:


Runes favoritt:
V Rock — GTA: Vice City

Rune: Medieomtalen av GTA: Vice City var enorm på starten av 2000-tallet. Norske politikere og Forbrukerrådet ønsket å gå inn for å forby spillet, og det ble fjernet fra hyllene i mange butikker.

Det gjorde meg bare sikrere på at jeg måtte utforske den virtuelle byen, og livet som kriminell i Vice City. Den første stasjonen som skrudde seg på da jeg satte meg inn i en bil ble et ironisk symbol på alt jeg forbandt med USA – og alle mine fordommer. En holdning til eget land, til egen patriotisme, og til egen rolle som verdensmakt.

Lazlow Jones, radioprateren på kanalen V-Rock, er en ekte person. Hans karriere gjenspeiles i mange av kanalene gjennom alle spillene i GTA-serien. Jones har også vært involvert på manussiden i produksjonen av spillene.

Fuzzgitar, 80-tallsreferanser og store doser selvironisk humor, førte til at jeg utelukkende hørte på V-Rock første gang jeg opplevde GTA: Vice City. Og siden jeg var knappe 16 år da spillet kom ut, ble det også en introduksjon til alt hva hard rocken har å by på.

Hvilken radiokanal fra GTA-spillene er din favoritt? Si din mening og diskutér i kommentarfeltet!