Thor: The Dark World kunne ha blitt en pinlig affære i andres hender. Men akkurat som i den første Thor-filmen, håndteres stoffet av svært flinke folk med tyngde, både foran og bak kamera.

Det gjør at jeg lett gaper over alle usannsynlige eventyrligheter, ekstreme tilfeldigheter og andre tvilsomme elementer som må til for at manuset så vidt skal henge sammen.

Chris Hemsworth som Thor og Anthony Hopkins som Odin i Marvel-filmen Thor: The Dark World (Foto: The Walt Disney Company Nordic).
Chris Hemsworth som Thor og Anthony Hopkins som Odin i Marvel-filmen Thor: The Dark World (Foto: The Walt Disney Company Nordic).

Dette er nemlig så solid gjort, så vanvittig effektfylt og så selvironisk morsomt at det blir nærmest latterlig underholdende!

LES: Anmeldelsen av den første Thor

Søker hjelp fra uventet hold

Det er vanskelig å beskrive historien i et par setninger, så la meg bare si at universet trues av mørke alver, under ledelse av Malekith (Christopher Eccleston).

Han er ute etter en kraft kalt Eteren, som via noen bisarre omstendigheter befinner seg inne i Thors kjære fra den første filmen, Jane Foster (Natalie Portman).

Thor (Chris Hemsworth) må beskytte både henne, Åsgard og resten av universet, og må søke hjelp fra uventet hold, nemlig den svikefulle broren Loke (Tom Hiddleston), for å bekjempe alvene.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Jane (Natalie Portman) og Thor (Chris Hemsworth) gjenforenes i Thor: The Dark World (Foto: The Walt Disney Company Nordic).
Jane (Natalie Portman) og Thor (Chris Hemsworth) gjenforenes i Thor: The Dark World (Foto: The Walt Disney Company Nordic).

Du hører hvordan det høres ut, ikke sant? Helt spinnvilt. Men likevel byr denne historien på storartet underholdning, bare man lar seg rive med.

Hele konseptet rundt Thor-serien er jo ei diger norrøn skrøne, både i de gamle tegneseriene og disse nyere Marvel-filmene.

Tom Hiddleston spiller den svikefulle broren Loke i Thor: The Dark World (Foto: The Walt Disney Company Nordic).
Tom Hiddleston spiller den svikefulle broren Loke i Thor: The Dark World (Foto: The Walt Disney Company Nordic).

Også i The Dark World har man funnet den rette tonen, som er seriøs nok til at dette ikke blir ren camp, men samtidig med en passende dose avvæpnende humor som viser at filmskaperne vet at dette er tøys. Men det er stilig tøys!

Et imponerende helteepos

I registolen er Kenneth Branagh byttet ut med Alan Taylor, som har regissert flere episoder av tv-serier som The Sopranos, Mad Men og Game of Thrones.

Alvelederen Malekith (Christopher Eccleston) er den store skurken i Thor: The Dark World (Foto: The Walt Disney Company Nordic).
Alvelederen Malekith (Christopher Eccleston) er den store skurken i Thor: The Dark World (Foto: The Walt Disney Company Nordic).

Han har kanskje ikke et like godt grep rundt den store mellommenneskelige dramatikken som Branagh, men nesten! Rivaliseringen mellom Thor og Loke når nye høyder, samtidig som vi aner den gjensidige broderlige kjærligheten og respekten som fremdeles eksisterer mellom dem.

Kanskje er det derfor jeg liker Thor-filmene så godt, fordi det mellom all tegneseriekitschen finnes spor av gjenkjennbar menneskelighet.

LES: Anmeldelsen av The Avengers

Thor: The Dark World er på alle måter et imponerende helteepos, med effekter som er like vakre som de er storslagne og dramatiske, akkompagnert av et tordnende lydspor med ekstrem dynamikk.

Natalie Portman og Rene Russo spiller mulig svigerdatter/svigermor i Thor: The Dark World (Foto: The Walt Disney Company Nordic).
Natalie Portman og Rene Russo spiller mulig svigerdatter/svigermor i Thor: The Dark World (Foto: The Walt Disney Company Nordic).

Dette er altså nok en vellykket Marvel-film, og man kan spørre seg når suksessrekka tar slutt? Denne filmen signaliserer at appellen fremdeles er kruttsterk!

Et lite tips til slutt, bli sittende gjennom hele rulleteksten for en aldri så liten bonusavslutning!

Om FILMEN

Thor: The Dark World
 • Thor: The Dark World
 • Slippdato: 01.11.2013
 • Regi: Alan Taylor
 • Utgiver: The Walt Disney Company Nordic
 • Sjanger: Action, Eventyr

 • Niding v2.0

  «Han er ute etter en kraft kalt Eteren, som via noen bisarre
  omstendigheter befinner seg inne i Thors kjære fra den første filmen,
  Jane Foster (Natalie Portman)».

  Er dette før eller etter at Tor gifter seg med Siv? 😛

  • MartinKristofferHykkerud

   Tror ikke filmskaperne har hvilt tungt på Eldre Edda, Snorre, eller noen av de andre skriftlige eventyrene. Dette er Hollywood mytologi.

   • Jens Erik

    Nei, det er tegneseriemytologi. :p Husk på at dette er en filmtolkning av en tegneserietolkning av norrøn mytologi.

    • Marius Tjugum

     100% korrekt. Godt å sjå at fleire har augene åpne.

  • HECB

   Eteren fant Johnny Depp i Fear and Loathing in Las Vegas. Du snakker om en annen film.

   • Niding v2.0

    Nei. Jeg snaker om Tor og Siv. Det som står i sitatet er ikke noe jeg har sagt, og derfor ikke snakket om. 😉

  • Low-Key

   (spoiler?)
   Odin er iallefall helt for at Tor skal gifte seg med Siv

 • Geir Johansen

  Det er altså nok en film med deilige mennesker, elendig handling, budsjett ut av proporsjoner og god teknologi. Jeg klager ikke over at noen verdsetter disse kriteriene foran andre momenter, men syns det er forutsigbart og kjedelig når _så mange_ superhelt-filmer bærer samme preg. Dog ikke sikkert at Thor 2 blir det, men statistikken taler hvertfall signifikant for.

  • jomar

   Hvilke andre superheltfilmer foregår i et middelaldersk univers ispedd fantasyinspirasjon og norrøne guder?
   Jeg synes det er forutsigbart og kjedelig når så mange skal skjære alle superheltfilmer over samme kam. Det blir som å avfeie alle komedier fordi de bærer samme preg. Hvor gøy er det egentlig å se forviklinger og vitsing på film lissom?

   • Geir Johansen

    Du har nok rett i at Thors univers muligens skiller seg mer ut enn andre, men dette illustrerer bare én av flere vinkler man kan starte argumentasjon på. Slik jeg ser det er handlingsforløpet til de nye filmene om zorro, daredevil, supermann, ghost rider, batman, iron man og star trek veldig like.
    Helten er en kødd, som justifiseres av en ødelagt barndom fordi en viktig person i hans liv har dødd. Han vil så hevne seg ved å skade eller drepe de onde som har bidratt til hans traumer.
    Noen fra fortiden gir lyd fra seg. Heltens tro på seg selv gjør at han undervurderer sin motstand, og går på et tap (sånn ca litt før midt i filmen). Så finner helten ut at han må møte frykten sin. Så er det en lang sekvens med slossing, hvor overdreven bruk av effekter er et viktig virkemiddel (dette er den største utgiftsposten i produksjonen). Så vinner helten. Rett før slutt skjønner vi gjennom handlingen at det kommer en oppfølger.
    Inn i handlingsforløpet her er det selvsagt minst én viktig deilig dame med middels skuespillerprestasjoner.
    Jeg syns også at de bruker alt for lang tid på selve opphavet til helten. Men vet ikke hvem supermann, batman eller kirk er?

    Jeg har vært fan av superhelter i 20 år og liker ikke påvirkningen hollywood har hatt de siste årene.

    • Norrøn-entusiast

     Amen

    • AlexAM92

     Thor sin historie skiller seg ut veldig. Både film 1 og 2! Film en må han aldri møte sin indre frykt i øynene, han må ta et tungt valg og ødelegge bruen slik at han «aldri» får sett Jane Foster igjen. I tillegg har det ikke noe med barndommen hans å gjøre, det er Loke sit svik som får han i konflikt. Han må forstå hva det vil si å være en verdig gud, og ikke følge sine barndoms tanker, på denne måten holde Mjølner (mjau mjau ref. Darcy).
     I comicene er det et trekant drama mellom Lady Sif, Jane Foster og Thor, men alle er lei av kjærlighets trekkene i filmene. Derfor gjør de riktig i å holde det uten for filmen, og heller bare understreke det med krasse blikk fra Lady Sif, en tribute til comicbook fansen.

     Og opphavet rundt en helt er essensilet, fordi det er en tolkning av comics så trenger man en forståelse og en realisme til hvorfor personen blir en helt, og ikke en skurk. Før var det bare en bakgrunns historie, aldri en «hvorfor» han er en helt. Det er derfor Stan Lee gjorde det såpass bra. det handlet like mye om personen bak masken som selve masken, første gang dette ble gjort var i Spiderman og konflikten etter Onkel Ben sin død.

     og ja, jeg ser poenge ditt om at de store selskapene i hollywood som Disney, Fox og Sony tenker litt mye på hva de for inn i penger og «glemmer» mange gode trekk ved en helt, men dette er en tolkning, ikke en re-make av comicbooks. Filmen Thor 2 var bedre enn Thor 1, og begge var fantastisk bra! manglet kanskje litt easter eggs og en forklaring på hvorfor bifrost er åpen og klar for bruk igjen. men nydelig gjennomført.

 • Low-Key

  Synes filmen manglet noe, det lille ekstra så det hadde føltes some en kamp mot tiden og ikke bare en «stroll in the park». Også smurte de litt for tykt på med diverse ting som bare hadde trengt å vært antydet.. Men for all del, det var en bra film. Blir nok å se den flere ganger.

 • Jigzaw

  Hmm. Mener å huske at Thor var en middelmådig affære. Må kanskje gi den en sjanse til først, og så se denne etterpå. Kunnskaper må uansett alltid friskes opp før man ser neste i rekken av disse Marvelhelt filmene 😉

  • Øyvind

   Syntes også at Thor var en middelmådig affære, det gjorde meg bare mer overrasket når jeg faktisk likte denne her.
   Den er en smule treg i begynnelsen, men det er jo naturlig nok, du starter jo ikke med maks spenning. Det hele tar seg opp når Kat Dennings får være litt med og når Tom Hiddleston endelig dukker opp så tar det av. Det var høy latter i kinosalen når de komiske poengene kom og det hele ble ganske så fornøyelig.
   Det er tydelig at de har lært litt av å se Avengers.

   Det er ikke den beste filmen marvel har laget men verdt pengene for å se.

 • sjur

  Åååååååååååååååååå, jeg gleder meg så mye. Venter jo egentlig ennå på et feiltrinn fra Marvel i denne serien (avengersserien). Men det kommer jo aldri

 • Stian J. Jarnæss

  WOW den beste filmen jeg har sett (til nå) Herlig balanse mellom «realisme» og humor. Den kunne godt ha vært lengre for det gikk fort 🙂

 • dlira

  Hva var dette for noe? en slags blanding av Thor vs Star Wars? Den ble litt latterlig til tider men reddet seg heldigvis litt inn igjen utover og at det var litt humor i filmen.

 • Kari Lovise

  Eg har falle fullstendig for Chris Hemsworth. Det er berre å slå fast at eg likar langhåra, rufsete krigarar. Eg skuldar på Ringenes Herre.

  Filmen var underhaldane og morosam. Den har alt ein Marvelfilm skal ha: drama, kampar, eit kyss eller to (eg er altfor romantisk til å vera nøgd med mengda Thor/Jane har åleine), sarkasme og Stan the Man. Eg er og spent på å sjå kvar stakkars Eric Selvig kjem til å enda opp. Han får det verre for kvar film han er med i.

  Eg likar ikkje Anthony Hopkins som Odin. Er ikkje sikker på om det er han, teksten, regien eller handlinga. Gje meg ein høg, tynn langhåra Valhall-Odin, takk.

  Eg blir heller aldri nøgd med kvinnene (surprise, surprise). Filmen passerar Bechdel-testen, så det er betre enn andre Marvelfilmar (*host*Avengers*host*), men sjølv om Siv og Frigg har sverd så er alle andre krigarar i Åsgard menn. Kvar er valkyriene?! For alt Jane gjer, så kjennest ho til tider ut som ei jomfru i naud. For ikkje å snakka om at dei alle, på eitt eller anna tidspunkt, har puppebrynjer. Blæh!
  http://www.tor.com/blogs/2013/05/boob-plate-armor-would-kill-you

  Det vert og spanade å sjå kva som dukkar opp i Agents of S.H.I.E.L.D i næraste framtid.

 • axreason

  loki er jo det beste med thor-filmene.