I Tom Hanks sin nyeste film Captain Phillips, som handler om en gisselsituasjon utenfor kysten av Somalia, er det duket for dramatikk på åpent hav. Birger Vestmo trillet terningkast seks i sin anmeldelse og mente at filmen var en fryktinngytende neglebiter fra virkeligheten.

«Filmen gjør også meg til gissel gjennom en to gnistrende timer. Dette er nemlig en thriller med en ekstrem nerve og overhengende følelse av fare.»

– Birger Vestmo.

ANMELDELSE: Captain Phillips – En fryktinngytende neglebiter fra virkeligheten!

I den forbindelse er det filmer på havet som er tema for ukas toppliste, og her tar vi for oss filmer som i større eller mindre grad foregår på havet, over eller under havoverflaten. Er du uenig i våre kandidater? Du er hjertelig velkommen til å legge igjen din egen toppliste i kommentarfeltet!


Haisommer (1976), Kapring på åpent hav (1992) OG Den lille havfruen (1990)

Det gikk bare ikke, okey?! Selv etter flere runder med avstemning fikk disse tre filmene like mange stemmer, slik at vi rett og slett endte opp med en delt femteplass på ukas toppliste.

Les også: Topp 5: Disney-klassikere – de beste av Disneys flotte helaftens tegnefilmer!


Titanic (1997)

Leonardo DiCaprio og Danny Nucci jubler i Titanic (Foto: SF Norge AS).
Leonardo DiCaprio og Danny Nucci jubler i Titanic (Foto: SF Norge AS).

Andreas: Lenge hata eg Titanic. Eg var lei av det kvalme andletet til ein purung Leonardo DiCaprio, og følte hjernemassa renne ut øyrene kvar gong eg høyrde «den» Celine Dion-låta. Det skal òg nemnast at eg var 9 år då den kom ut i 1997.

Med tida har den vekse på meg. Den verkelege forteljinga om RMS Titanic som sank på veg frå Southampton til New York er ei historie som lett let seg fortelje, og regissør JamesCameron klarar fint å vise både kor fantastisk denne båten var for 100 år sidan (trass at den er ei litabalje i forhold til vår tids største), og kor tragisk det er at den sank (øhm, spoilers?).

Gjennom eit fiktivt kjærleiksforhold ombord på den historiske båten får me eit innblikk i livet rundt, og den openbare stormannsgalskapen og positivismen som omga skipet.

Cameron ville vere så historisk korrekt på smådetaljane som mogeleg, og bygde ein modell av skipet etter planteikningar som hittil hadde vore gøymde. Ein ting var derimot feil, nattehimmelen Rose og Jack ser opp på, noko astrofysikaren Neil Degrasse-Tyson gjorde han merksam på. I den nyoppussa versjonen som kom på kino ifjor er òg stjernehimmelen heilt korrekt i forhold til kvar på havet Titanic var.

Regissøren har eit langtlevande kjærleiksforhold til vårt store hav. Dette er likevel ikkje James Camerons beste film i dette blå, kalde miljøet. Den får du lese meir om snart.

Anmeldelse: Titanic: – Kjærkomment gjensyn med storslagen film!


Kapringen (2013)

Johan Philip Asbæk spiller kokken Mikkel i Kapringen. (Foto: Nordisk Film).
Johan Philip Asbæk spiller kokken Mikkel i Kapringen. (Foto: Nordisk Film).

Marte: Da jeg hørte om Tom Hanks sin film Captain Phillips, gikk tankene mine straks til den danske filmen Kapringen som tar for seg samme tema, og som gikk på kino tidligere i år.

Filmen er inspirert av, men ikke basert på, virkelige hendelser, og handler om lasteskipet MV Rozen, som blir utsatt for sjørøveri av somaliske pirater i Det indiske havet, når det er på vei mot havn i Mumbai.

Vi følger stuerten Mikkel (Johan Philip Asbæk) ombord på skipet, som blir tvunget til å varte opp for piratene og være mellomledd i løsepengerforhandlingene med skipsrederen Peter Ludvigsen (Søren Malling), og vi får også se situasjonen fra Ludvigsens perspektiv. Kontrasten mellom det bråkete og ekstremt varme skipet, til det rolige og kjølige skipsrederkontoret er stor.

Regissør og manusforfatter Tobias Lindholm (Broen, Jakten) gir oss en realistisk skildring av hva som skjer i situasjoner som denne og vi kommer nært innpå frykten mannskapet ombord på MV Rozen kjenner på.

Følelsen av desperasjon er til å ta å føle på, både når det gjelder desperasjonen Mikkel kjenner over at han er fanget på et skip, skipsreder Ludvigsens desperasjon for å redde menneskene han føler ansvar for, men også piratenes desperasjon etter å få løsepengene de krever.

Kapringen er en klaustrofobisk og intens historie, og dette er en film som virkelig sitter i kroppen etter at du har sett den.

Anmeldelse: Kapringen – Intenst drama fra manusforfatteren av Broen


Das Boot (1981)

Das Boot er en klaustrofobisk filmopplevelse. (Foto: Columbia Pictures).
Das Boot er en klaustrofobisk filmopplevelse. (Foto: Columbia Pictures).

Rune: Wolfgang Petersens episke krigsfilm som følger krigsjournalisten Lt. Werner ombord på ubåten U-96 er trang, vond og klaustrofobisk. Året er 1941, den andre verdenskrigen er inne i en farlig fase.

Livet ombord, moralen til mennene, og frykten de føler, er ulikt noe annet jeg har sett på film.

Den tyske filmen ble nominert til en Oscar-pris for både beste regi og beste foto. Kinematograf Jost Vacano (som også har jobbet med Paul Veerhoven på Robocop og Total Recall) brukte en tidlig Steadicam-teknologi for å fange det intense livet ombord.

Siden kinolanseringen i 1982 har filmen kommet i en rekke utgaver. 2004-versjonen, den uklippede og mest fullstendige, er på nærmere fem timer. En utfordring og påkjennelse å se, men likefullt en viktig filmopplevelse. Du blir ikke glad av Das Boot. Du blir redd, nedbrutt og stresset. Derfor er også filmen en av tidenes beste krigsfilmer.

Den franske regissøren Francois Truffaut uttalte en gang at det er umulig å lage en antikrigsfilm fordi filmer får krig til å se underholdende ut. I den amerikanske filmkritikeren Roger Ebert sin anmeldelse av filmen påpeker han en viktig ting:

– In general, Truffaut was right. But his theory doesn’t extend to «Das Boot».


The Abyss (1989)

The Abyss. (Foto: 20th Century Fox).
The Abyss. (Foto: 20th Century Fox).

Birger: James Camerons fascinasjon for havet resulterte i kassasuksessen Titanic i 1997. Han har vært nede ved vraket 12 ganger, laget en dokumentar om det (Ghosts of The Abyss), og var førstemann alene i en dykkerklokke på bunnen av den 11 km dype Marianegropen i 2012 (en ekspedisjon med to menn ombord var nede i 1960).

Men Cameron laget film i det våte element allerede i 1981, da han ble kreditert som regissør av Piranha II – flyvende mordere. Han røk imidlertid uklar med produsenten, fikk ikke være med på klippingen av filmen, og anser det ikke selv som sin film. Den offisielle debuten var The Terminator tre år senere, etterfulgt av Aliens etter nye tre år.

Anmeldelse: Alien Anthology – En imponerende utgivelse!

I 1989 kom hans undervannsopus, The Abyss. Dette var en svært omfattende og utfordrende produksjon, der mye av handlingen måtte filmes under vann. Innspillingen foregikk blant annet i et nedlagt atomkraftverk i Sør-Carolina, som ble omgjort til to gigantiske vanntanker. Noe av dykkeutstyret måtte finnes opp spesielt for denne filmen, og Cameron var selv med på å utvikle undervannsrobotene som ble brukt. Flere av ideene fra filmen er tatt i bruk i ettertid, også i Titanic-ekspedisjoner.

Men filmens tekniske side er en ting, historien en annen. Den handler om en undervannsborerigg som kommer i kontakt med noe mystisk på havets bunn. Samtidig må arbeiderne om bord, blant andre Ed Harris og Mary Elisabeth Mastrantonio, slite med en stadig mer psykotisk representant fra militært hold, fabelaktig spilt av Michael Biehn. Filmen starter som en nervepirrende thriller, og avsluttes som fantasifull science fiction. Tematikken er blant annet menneskehetens utnyttelse av jordas ressurser, hvordan vi begår rovdrift på vår egen planet og hvordan vi ødelegger den med stadige kriger.

Nå er det viktig å påpeke at mange av filmens undertoner forsvant i kinoversjonen, som ble redigert kraftig ned av Cameron selv for å få en kinovennlig spilletid. Senere kom heldigvis en director’s cut på laserdisc, der James Cameron kunne utdype handlingen, og gi science fiction-elementet en dypere klangbunn.

Denne versjonen kom ut på DVD i 2000, men var dessverre ikke-anamorfisk (et 2,35:1-bilde i ei 4:3-rute er ikke bra!), hvilket betyr at kvaliteten allerede var utdatert. Hvordan perfeksjonisten Cameron kunne tillate at filmen hans ble behandlet på den måten, er et mysterium. Like merkelig er det at The Abyss har glimret med sitt fravær på Blu-ray, men det går rykter om at den kanskje lanseres i 2014. Jeg krysser fingrene, for dette er en fantastisk vannfilm!


Hvilke filmer til havs er dine favoritter? Si din mening og diskutér i kommentarfeltet!