Boktyven er på alle måter en velment film. Dessverre er den også ganske kjedelig og merkelig fri for dramatikk, til tross for dramatiske hendelser.

En kalkulert historie fortelles gjennom polerte bilder og snille skildringer av krigens gru. Både Sophie Nélisse, Geoffrey Rush og Emily Watson leverer gode rolleprestasjoner, men regissør Brian Percival gjør filmen for sentimental og likegyldig.

Liesel (Sophie Nélisse) finner tonen med fosterfar Hans (Geoffrey Rush) i Boktyven (Foto: Twentieth Century Fox Film Corporation).
Liesel (Sophie Nélisse) finner tonen med fosterfar Hans (Geoffrey Rush) i Boktyven (Foto: Twentieth Century Fox Film Corporation).

Dessuten er selveste Døden en merkelig fortellerstemme. Dette er et univers jeg ikke kan tro på, og da forsvinner mitt engasjement.

LES: Anmeldelsen av Vinterkrig

Krigen bryter ut

Tyskland 1938. Liesel (Sophie Nélisse) sendes til nye foreldre fordi moren må flykte fra nazistene.

Hans (Geoffrey Rush) er varm og inkluderende. Rosa (Emily Watson) er kald og avvisende.

Vi ser hvordan Liesel takler sin nye hverdag, vennskapet med nabogutten Rudy (Nico Liersch), krigen som bryter ut, og båndet hun knytter til jøden Max (Ben Schnetzer), som familien gjemmer i huset sitt.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Nico Liersch, Sophie Nélisse og Emily Watson i Boktyven (Foto: Twentieth Century Fox Film Corporation).
Nico Liersch, Sophie Nélisse og Emily Watson i Boktyven (Foto: Twentieth Century Fox Film Corporation).

Filmen heter Boktyven fordi Liesel i all hemmelighet låner bøker fra borgermesteren og hans kone. Lesingen hjelper henne gjennom vanskeligheter, men fungerer ikke så godt som element i filmen.

Max (Ben Schneitzer) og Liesel (Sophie Nélisse) i Boktyven (Foto: Twentieth Century Fox Film Corporation).
Max (Ben Schneitzer) og Liesel (Sophie Nélisse) i Boktyven (Foto: Twentieth Century Fox Film Corporation).

Den er selv basert på en populær roman av Markus Zusak, og jeg tror manuset lider av å være sterkt komprimert. Noen av hendelsene hadde trengt mer luft rundt seg, men må av tidshensyn være korte og konsise.

Resultatet er at de ikke oppnår den emosjonelle slagkraften som de kanskje hadde i boka.

Kraftfull innsats

Både Rush og Watson spiller som forventet helt fine roller, som bare er litt kjedelig skrevet.

Sophie Nélisse imponerte meg kraftig i den canadiske filmen Den gode læreren i 2012, og gjør også her en kraftfull innsats i den krevende rollen som Liesel. Hun var bare 11 år da filmen ble innspilt, og må formidle sterke følelser.

Sophie Nélisse, Emily Watson og Geoffrey Rush i Boktyven (Foto: Twentieth Century Fox Film Corporation).
Sophie Nélisse, Emily Watson og Geoffrey Rush i Boktyven (Foto: Twentieth Century Fox Film Corporation).

Nélisse er et stort talent, som vi forhåpentligvis får se mye av i årene som kommer. Det er ikke hennes skyld at Boktyven ikke når de store høydene.

LES: Anmeldelsen av Lore

Mitt hovedproblem med filmen, er hvordan den forsøker å være for søt, sjarmerende og ufarlig om det den handler om.

Selv når det som skjer får kullsorte konsekvenser, forsøker regissør Percival å mykne opp, blant annet med Dødens poetiske fortellerstemme.

Det er verdt å merke seg at den tyske filmen Lore, som også handler om barn og krigskonsekvenser, er førti ganger sterkere enn Boktyven. Se den i stedet!

Om FILMEN

Boktyven
 • Boktyven
 • Slippdato: 17.01.2014
 • Regi: Brian Percival
 • Utgiver: Twentieth Century Fox Norway
 • Originaltittel: The Book Thief
 • Sjanger: Drama

 • Are Hansen

  Filmen fortjener 5 terningskast det er en litt slik «feel good movie» om ett trist tema, er en av de bedre filmene jeg har sett. Liesel (Sophie Nélisse) gjør en kjempe bra rolle.

 • JennyDahlBakken

  Jeg syns dette med bøkene fungerte godt som et element i filmen – jeg er selv veldig glad i bøker og forsto Liesels behov for å «redde» bøkene unna nazistene. Forholdet mellom henne og borgermesterens kone, som delte Liesels kjærlighet for litteratur og «hemmelig» kunnskap, var lovende og jeg skulle ønske de hadde gjort mer ut av det i filmen.

  Men alt i alt syns jeg filmen var god, jeg mener også at den «barnslige» rammen rundt det var bra. Dette handler om barn i krig, og barn er barn og finner muligheter til å leke osv. uansett. For dem kan krigen blekne mot skolehverdagen eller nabolagsdramatikk, hvertfall når den ikke er så synlig. Syns heller ofte slike filmer kan bli for fokusert på det voksne perspektivet, og glemme barna litt.

  Så jeg ble helt ærlig litt overrasket over denne anmeldelsen, men hver sin smak.