Etter den enorme suksessen til ballett-thrilleren Black Swan fikk Darren Arronowsky en blankosjekk fra sjefene i Paramount Studios. Nærmere en milliard norske kroner (160 millioner dollar) har gått inn i produksjonen med Russell Crowe i hovedrollen.

Noah forteller historien om den bibelske figuren med samme navn som etter å ha fått en åpenbaring fra Gud startet arbeidet med å bygge en ark. I åpenbaringen, skildret som drømmer i Aronofskys film, får Noah vite om en kommende storflom som vil utslette alt liv.

Å bevege seg inn i dypt religiøst vann er en krevende øvelse for filmsjefene, som mest av alt ønsker å balansere interessene til de konservative grupperingene i USA. En stor og betydelig målgruppe for en bibelsk film. Dermed har filmen allerede blitt vist for ledere i religiøse miljøer, til lunke mottagelser ifølge CNN.

Reaksjonen til filmanmeldere som fikk se filmen tidlig var også så kraftig at filmstudioet bestemte seg for å klippe om filmen en gang til – og legge til en tekstplakat før filmen.

The film is inspired by the story of Noah. While artistic license has been taken, we believe that this film is true to the essence, values, and integrity of a story that is a cornerstone of faith for millions of people worldwide. The biblical story of Noah can be found in the book of Genesis.

Et enormt filmsett ble bygd opp utenfor New York til innspillingen. Promobilde fra «Noah». (Foto: United International Pictures)
Et enormt filmsett ble bygd opp utenfor New York til innspillingen. Promobilde fra «Noah». (Foto: United International Pictures)

ANMELDELSE: Black Swan – eksploderer i visuell og destruktiv energi

Delte og sterke meninger blant filmanmeldere

Selv om flere filmanmeldere har fått se filmen tidligere, er det først nå de første anmeldelsene har blitt publisert. Kristenkonservative aviser gir tommel opp, mens andre omtaler filmen i dels kraftige vendinger.

Eric Kohn fra nettstedet IndieWire kaller Noah et bibelsk rot og Arronowskys dårligste.

– Ved å omforme en monolittisk odysse til en sverd-og-sandaler-kamp med kosmiske overtoner, har denne 137 minutter lange studiofilmen glimt av det virkelig visjonære oversvømt av halvgjennomførte ideer.

– Aronofskys verste film er en episk bommert som, lik opphavet, kan by på flere lærdommer selv om du ikke kjøper innpakningen.

Tim Grierson fra ScreenDaily fremhever at alle Aronofskys filmer handler om besatte og potensielt selvdestruktive figurer, og at Noah fører hovedpersonen nær galskapen.

– Den emosjonelle røde tråden fortapes i en overdimensjonert episk film som vingler for mye og ikke gjør nok rett.

ANMELDELSE: The Wrestler – Mickey Rourke gjør et overraskende godt comeback. Fortjener en Oscar-pris! | terningkast 5!

Flere anmeldere, inkludert Alonso Duralde fra The Wrap, omtaler Russell Crowe sin innsats i positive ordelag. Det samme kan ikke sies om Emma Watson, Jennifer Connelly og Ray Winstone i de mest betydelige birollene.

– Crowe spiller rollen rett frem, og beholder intensiteten selv i filmens mørke øyeblikk. De andre figurene kan enkelt oppsummeres som «lojal», «kjærlig» og «slemming», og gir lite rom til å utdype.

Den katolske avisa National Catholic Register sin anmelder Stephen D. Greydanus legger seg – ikke overraskende – på en mer positiv linje.

– Det er ikke ofte en film med gigantiske steinmonstre får meg til å fundere over de religiøse og vitenskapelige sidene ved livet på jorden … og får meg til å gråte.

«Noah» har norsk kinopremiere den 4. april 2014.


Skal du se Aronofskys bibelske epos? Del dine meninger om filmen i kommentarfeltet under traileren.