Over 22 millioner aksjer til omkring 130 kroner stykker ble solgt da spillselskapet King – som står bak en av fjorårets mest suksessrike spill Candy Crush Saga – ble børsnotert i New York i går. Dette er en av de største børsnoteringene for et spillselskap i nyere tid.

Totalt ble det solgt aksjer for omkring tre milliarder norske kroner, noe som verdsetter hele selskapet til over 40 milliarder.

King, tidligere kjent som nettstedet King.com, ble hårfint reddet fra konkurs i 2003, men har gått med overskudd helt siden 2005. Mens selskapet ble startet i Sverige har en stadig mer internasjonal satsing ført til at selskapets hovedkontorer ble flyttet til London.

Aksjeprisen under børsnoteringen ble som forventet fortalte bransjeanalytikeren Arvind Bathia fra Sterne Agee til Reuters etter New York-børsen stengte i natt norsk tid.

– Viktigere enn prisen er hvordan handelen med aksjen går i morgen og i tiden fremover, forklarte Bathia. – Om investorene er med på dette fordi de forventer rask profitt, og det ikke skjer, vil mange forlate båten raskt.

(artikkelen fortsetter under bildet)

En enkel tre-på-rad-mekanikk og mikrotransaksjoner har gjort «Candy Crush Saga» til en av vår tids største og mest innbringende spillsuksesser. (Foto: AP Photo/Mark Lennihan)
En enkel tre-på-rad-mekanikk og mikrotransaksjoner har gjort «Candy Crush Saga» til en av vår tids største og mest innbringende spillsuksesser. (Foto: AP Photo/Mark Lennihan)

Farmville. (Foto: Zynga)
«Farmville» ble raskt en av de mest populære spillene på Facebook etter lanseringen i 2009. (Foto: Zynga)

«Farmville»-skaper stupte etter børsnotering

På forhånd ble King spådd samme skjebne som da spillutvikleren Zynga overrasket i 2011 med en eksepsjonelt sterk børsnotering.

LES OGSÅ: «Farmville»-skaperen styrter på børsen

Zynga (som står bak blant annet Farmville) hentet inn en tilsvarende sum i 2011, men problemene ble imidlertid raskt tydelige. Etter å ha slitt med inntjeningen straffet markedet selskapet ved å la aksjekursen gå rett ned – i dag er selskapets aksjer kun verdt en tredjedel av hva de ble solgt for under toppunktet i mars 2012.

King har ikke pekt ut nye prosjekter som skal finansieres med kapitalen fra børsnoteringen, men åpner for at pengene kan brukes til å kjøpe andre selskaper ifølge BBC.