FILMFESTIVALEN I  HAUGESUND: Bandet Beatles er lidenskapelig elsket. Boka Beatles er høyt verdsatt. Filmen Beatles er middels god.

Det er en søtladen underholdningsfilm som kan være både sjarmerende og nostalgisk, men også vag om hva historiens grunntema egentlig er. Den kunne trengt kraftigere konflikter og en røffere skildring av tidsånden.

Gunnar (Ole Nicolai Myrvold Jørgensen) og Kim (Louis Williams) i Beatles (Foto: Erik Aavatsmark / Storm Rosenberg & SF Norge).
Gunnar (Ole Nicolai Myrvold Jørgensen) og Kim (Louis Williams) i Beatles (Foto: Erik Aavatsmark / Storm Rosenberg & SF Norge).

Beatles har riktignok noen sanne øyeblikk av tidløs ungdomsproblematikk, den er pent filmet og har et flott lydspor med den ekte varen, så dette er ingen bombe. Men ble det for mye kos og hygge?

LES: Risikerte selskapet for The Beatles-musikken

Vil starte band

Filmen kan nødvendigvis ikke gjenfortelle alt fra Lars Saabye Christensens roman. Manusforfatter Axel Hellstenius har vært nødt til å begå kraftige kutt.

Alt foregår i Oslo rundt 1967, der vennegjengen Kim (Louis Williams), Seb (Håvard Jackwitz), Gunnar (Ole Nicolai Myrvold Jørgensen) og Ola (Halvor Tangen Schulz) hører på The Beatles og finner ut at de også må starte band for å få drag på jenter.

Kim får øynene opp for den nye klassevenninnen Cecilie (Susanne Boucher), men forvirres av hvordan hun veksler mellom å være vennlig og avvisende.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Kim (Louis Williams) og Cecilie (Susanne Boucher) i Beatles (Foto: Erik Aavatsmark / Storm Rosenberg & SF Norge).
Kim (Louis Williams) og Cecilie (Susanne Boucher) i Beatles (Foto: Erik Aavatsmark / Storm Rosenberg & SF Norge).

Beatles handler om å være ung og prøve å finne ut av ting. Guttene er på terskelen til voksenlivet, og vi ser glimt av hvordan de opplever dets positive og negative aspekter.

Det er imidlertid lite nytt å finne her, og det kan oppleves som en akutt mangel på friske vinklinger på temaet. Dette er sett før.

Beatles (Foto: Erik Aavatsmark / Storm Rosenberg & SF Norge).
Beatles (Foto: Erik Aavatsmark / Storm Rosenberg & SF Norge).

Manuskuttene føles også godt underveis. Seb, Gunnar og Olas problemer får lite spillerom og skyves til side for å rydde plass til Kim og Cecilie. Kompisgjengen får ikke tid nok til å etableres skikkelig. Denne kvartetten virker lite samspilt.

Trenger mer alvor

Av og på-forholdet mellom de to hovedfigurene mangler innhold mellom linjene i dialogen. Konfliktene som oppstår kan virke noe konstruerte og lite troverdige.

Men mye reddes i land på grunn av Louis Williams sin hjertelige fremtoning av Kim. Dette er en filmfigur vi vil det skal gå godt for.

Det hender nok at rollen krever noe større skuespilleregenskaper enn han har rukket å opparbeide seg, men Williams tar det igjen på sterk utstråling og sjarm.

Talentfulle Susanne Boucher (Keeper’n til Liverpool) er også god som drømmedame som man aner skjuler noe bak fasaden.

Kim (Louis Williams) og Seb (Håvard Jackwitz) i Beatles (Foto: Erik Aavatsmark / Storm Rosenberg & SF Norge).
Kim (Louis Williams) og Seb (Håvard Jackwitz) i Beatles (Foto: Erik Aavatsmark / Storm Rosenberg & SF Norge).

LES: Anmeldelsen av Peter Flinths Arn – Tempelridderen

Beatles er regissert av Peter Flinth (Arn-filmene), som ble hentet inn av produsent Jørgen Storm Rosenberg da de opprinnelige regissørene, Joachim Rønning og Espen Sandberg, forsvant til Hollywood.

Flindt og Storm Rosenberg har sammen med sin stab gjort mye fint med å vekke figurene og deres bymiljø til live på lerretet. Men filmen trenger sårt litt mer alvor. Den burde ha vært mer enn et glansbilde av et fargesprakende naivt 60-talls-Oslo.

Beatles har øyeblikk å humre av og mange toner å nynne med på, men man blir ikke satt på noen utfordringer som publikum, verken små eller store. Dermed føles filmen pen, pyntelig og tam. Selv med The Beatles rockende på lydsporet.

(Beatles åpnet Den norske filmfestivalen i Haugesund. Norgespremiere: 29. august.)

Om FILMEN

Beatles
 • Beatles
 • Slippdato: 29.08.2014
 • Regi: Peter Flinth
 • Utgiver: SF Norge AS
 • Sjanger: Drama, Musikk

 • Kari Haug

  Det var DET jeg var redd for, at det skulle fokuseres på kjærlighetshistorien. GRRRRRR!!!

 • Eilev Groven Myhren

  Filmen skulle ut på internasjonal syndikalisering, og det er vel grunnen til at filmskaparen har vore så varsam med å syne det beinharde klassesamfunnet Oslo er skildra som i boka. Fred Hansen, arbeidarguten som blir hetsa for dialekt og bakgrunn av lærarar og medelevar, Kim sjølv, som blir banka opp av Frognergjengen fordi han har motsagt ein som forsvarar USA i Vietnam (medrekna at dei bombar uskuldige born), den politiske utviklinga mot EF-kampen og euforien etterpå, eller Kims samanbrot og den kollektive angsten som prega tida, alt er barbert bort. Eg trur og at Cecilie har teke over ein del av det som høyrde under Nina. Og alt dette er dedusert på grunnlag av traileren. Skuffa.

 • Jeg leser anmeldelsene og ser traileren, og konstaterer at jeg har mer lyst til å se «Børning» enn «Beatles». Tristeste. Filmfølelsen. Ever.

 • Chris

  Jeg kommer til å se filmen, men dette er en bok hvor det eneste logiske hadde vært å filmatisere den på samme måte som Halvbroren, altså som en lengre miniserie.

  • mumfern

   Eller som Boyhood, med samme skuespillerne gjennom flere år 🙂

 • 050986

  Det ville være en god idé å invistere mer in filmatiseringen av gode bøker. Jeg bestemte meg for ikke å lese Halvbroren da jeg så filmene. Vi med oljepengene kan gjøre det bedre.

  • Neo

   Penger skaper nødvendigvis ikke en god film.

   • 050986

    Fullstendig enig. Jeg lurer på om ikke film som underholdning er på vei ut, slik som teater er. Håper at noen finner på noe nytt, kanskje noe som krever et minimum av samspill/aktivitet fra publikum?

 • Filmen har altså blitt akkurat som forventet. Dessverre.

  • Harald Eide

   Du bør nok se filmen før før du bestemmer deg for det. Filmanmeldere er en snodig rase.

 • Se Boyhood fremfor Beatles folkens. Synes måten norsk regi generelt er på og måten manusene skrives på ofte i norsk film er ødeleggende, spesielt for filmer sentrert rundt unge mennesker.

  Boyhood har premiere 22. august nå på fredag. Fortjener et publikum. Jeg ble direkte glad når jeg så den i sommer i utlandet. Den har så mye bra gjort jeg tviler vi noen gang kommer til å se i en norsk film om en ung person. Vil se den på ny i en komfort-sal på min favorittkino når den settes opp og jeg har neste mulighet.

  • Harald Eide

   Boyhood er sikkert en kjempebra film, men å oppfordre folk til ikke å se en film du selv heller ikke har sett, er litt rart da.

   • Det er ikke rart. Jeg oppfordrer folk å spare pengene på å se Beatles, og heller se en film som er så mye bedre og det i grunn Beatles mer skulle ha vært.

    • Harald Eide

     Fortsatt litt rart. Film er best på kino, så se begge, sier nå jeg

 • Ivan Alec Drønnesund

  Hvor lang er filmen?

  • Neo

   Lengde: 1 t. 54 min

 • Harald Eide

  Beatles – Terningkast, en nøktern sekser.

  Jeg er født og oppvokst på Skøyen i Oslo og løpt/syklet mine barneår på Frogner og på Skillebekk på 60 og 70-tallet. Jeg har sett filmen og jeg har lest boken fire ganger- jeg kan den ut og inn- perm til perm.
  I motsetning til anmelder, så jeg filmen med forventninger til filmen «Beatles», ikke til boken «Beatles». Manusforfatter Axel Hellstenius har gjort en formidabel jobb ved å forvandle 600(!) boksider til en nesten to timer lang film. Det er ikke mulig å få med alt som er med i boka- det sier seg selv. Manusforfatter har fokusert på kjærlighetshistorien, men filmen handler naturligvis ikke bare om den. Filmen er proppfull av elementer fra boka (selvsagt) og syder av fantastisk musikk og skuespillerprestasjoner av ungdom jeg virkelig håper vi vil treffe igjen. Jeg tror jeg med sikkerhet kan si at det ikke ville blitt en Beatles-film uten at Lars Saabye Christensen hadde godkjent manuset- den største og strengeste kritiker av alle.

  «Beatles» er bok #1 av en trilogi; «Beatles», «Bly» og Bisettelsen». Jeg håper virkelig vi også skal få se #2 og #3 på sølvskjermen.

  • Tanja Wetterstedt

   Men det elendige skuespillet! Du glemmer det elendige skuespillet!

   • Harald Eide

    Jeg sa jo den gangen at filmen syder av fantastisk musikk og skuespillerprestasjoner, så jeg har nok ikke glemt noe. Jeg mener selvsagt det samme i dag.
    Men det er artig at filmen engasjerer enda. Får jo bare takke Nrk for at de satte opp denne perlen på programmet nylig.

    • Tanja Wetterstedt

     «Filmen [Beatles] syder av […] skuespillerprestasjoner»! Hahahahahahahaha

     • Harald Eide

      Tror du glemte en ‘ha’ i den noe underlige kommentaren din som ikke avslører annet enn mangel på god debatteknikk.

      • Tanja Wetterstedt

       Den siterte påstand er så himmelropende latterlig at få andre ting enn å le er adekvat debatteknikk, men kanskje noen heller først ville klype seg i armen for å utelukke at de drømmer, eller sende en bekymringsmelding til fastlegen din.

       • Harald Eide

        Der ja. Der kom det til slutt. Kroken var stor nok og du beit på inn til jekslene.
        Takk for praten.

        …….jeg dævver :’D

        • Tanja Wetterstedt

         Gr8 b8, m8! 😉 (Men visste egentlig, innerst inne, at ingen kunne synes Bættlas var en god film.)

 • IkkeDumt

  Personlig sliter jeg litt med castingen, spesielt av Seb. Man danner seg bilder i hodet av karakteren, og mulig det bare er meg, men jeg synes ikke han som spiller han i filmen passer så godt med det inntrykket bok-Seb ga.

  • Tanja Wetterstedt

   Piker på den alderen ser generelt ca. fem år eldre ut enn jevnaldrende gutter (som jo ikke er sjanseløse mot fem år eldre gutter bare fordi de mangler tilgang på børst og befordring).

 • Gamperassen

  Burde helt klart vært en tv-serie, ikke film.

  • magnarStoroy

   Einig.