The Leftovers er en serie som fanger interessen fra første sekund. To prosent av verdens befolkning forsvinner plutselig og sporløst fra jordens overflate. Tilbake etterlater de seg familie og venner som må prøve å gå videre i livet, uten å forstå hva som egentlig skjedde.

Denne uken ble alle episodene av første sesong tilgjengelig hos HBO Nordic og C More Play, og selv om sesongfinalen etterlot meg med flere spørsmål enn svar, ble jeg likevel ikke skuffet.

Svaret er ikke det viktigste

Skaperen av Lost Damon Lindelof, og Tom Perotta, forfatteren av boken serien er basert på, har klart å skape en engasjerende fortelling, som på grunn av de mange spørsmålene den stiller, gir den samme følelsen av undring som Lost gjorde da den kom i 2004.

Da jeg anmeldte de første episodene av The Leftovers i juni, var jeg engstelig for at Lindelof skulle gå i den samme fella som han etter hvert gjorde med Lost.

Den populære serien mistet fotfeste i løpet av sine seks sesonger, da den ikke klarte å svare skikkelig på seriens mange mysterier.

«Men hvis rollefigurene falmer for lenge i mørket etter svar, vil også publikum falle av, og hvis forklaringen vi eventuelt får ikke er god nok, vil veien fra hyllest til slakt være kort,» skrev jeg i min anmeldelse av The Leftovers første episoder i juni. Nå må jeg imidlertid spise i meg mine egne ord.

For i løpet av sesongens ti episoder har det gått opp for meg at svaret ikke er det viktigste med denne serien.

ANMELDELSE: «LOST» – Fansen fekk sitt endelege punktum

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

Justin Theroux som politimannen Kevin Garvey i The Leftovers. (Foto: HBO Nordic).
Justin Theroux som politimannen Kevin Garvey i The Leftovers. (Foto: HBO Nordic).

Fengslende rollefigurer

Helt fra begynnelsen av sesongen var det tydelig at det er hvordan menneskene reagerer på den verdemsomspennende krisen, og hvordan de prøver å fortsette med sine egne liv, som er viktig for Damon Lindelof og Tom Perotta.

Og siden seriens rollegalleri er så interessant å utforske, irriterer jeg meg heller ikke over fraværet av forklaring på hendelsene som utspiller seg.

Politimesteren Kevin Garvey, spilt av Justin Theroux, er en svært kompleks mann, og etter hvert som vi lærer ham bedre å kjenne får vi et dypere innblikk i en psyke som er alt annet enn sunn.

Kevin prøver å holde orden i den lille byen Mapleton, nøste opp i hva de hvitkledde sektmedlemmene av Guilty Remnants pønsker på, og finne ut av meningen med den store forsvinningen, samtidig som hans mentale helse begynner å bli tynnslitt.

Anmeldelse: «True Detective» – Et strålende og stemningsfullt karakterdrama

Strålende skuespill
Liv Tyler og Amy Brenneman som sektmedlemmer i The Leftovers. (Foto: HBO Nordic).
Liv Tyler og Amy Brenneman som sektmedlemmer i The Leftovers. (Foto: HBO Nordic).

Skuespillerprestasjonene i The Leftovers holder et høyt nivå. Både Liv Tyler og Amy Brenneman, som spiller sektmedlemmene Laurie og Meg, er gode, det samme er Carrie Coon, som spiller Nora Durst, som mistet hele familien sin i den store forsvinningen.

Det er imidlertid Emily Meade, som spiller bestevenninnen til Kevins datter, Anne Dowd, som spiller sektlederen Patti Levin, og Justin Theroux som jeg lar meg imponere av.

Sistnevnte spiller strålende, og balanserer rollen som velmenende politi og familiefar, med rollen som en mann på randen av sammenbrudd svært godt. Spesielt i sesongens siste episoder viser skuespilleren hvor dyktig han er, når Kevin begynner å miste grep om virkeligheten.

Theroux har en variert karriere bak seg med roller i en rekke forskjellige filmer og serier, blant annet American Psyco, Mullholland Drive, Six Feet Under og Parks and Recreation.

Det er imidlertid ingen tvil om at skuespilleren, i en alder av 43 år, nå har fått sitt store gjennombrudd. Dette er en mann å følge med på i årene fremover.
Anmeldelsen fortsetter under bildet.

Kevin oppdager mørke sidere ved seg selv i episode 8 av The Leftovers. (Foto: The Leftovers).
Kevin oppdager mørke sidere ved seg selv i episode 8 av The Leftovers. (Foto: The Leftovers).

En kvalitetsserie

Det har vært en del «buzz» rundt The Leftovers siden premieren i juni, men likevel mener jeg serien fortjener enda mer oppmerksomhet. Seriens mystikk, fengslende rollefigurer og intense atmosfære, skapt av et strålende lydspor og dvelende kameraføring, gjør at dette er en av årets «må se»-serier.

Den er ikke perfekt, og har noen svakere episoder i løpet av sesongen. I episode tre, som handler om Mapletons prest Matt Jamison, spilt av Christopher Eccleston, faller for eksempel spenningsnivået noe fordi presten ikke føles relevant nok for hovedhandlingen.

Og selv om jeg har slått meg til ro med at jeg kanskje aldri får noen svar på de store spørsmålene, så synes jeg serien kan være i overkant forvirrende til tider.

Følelsen av at dette er en kvalitetsserie holder seg imidlertid oppe gjennom hele sesongen, og jeg gleder meg til å la meg fengsle av sesong to av The Leftovers til neste år.

Hva synes du om The Leftovers? Si din mening i kommentarfeltet!

Om SERIEN

The Leftovers
 • The Leftovers
 • Slippdato: 30.06.2014
 • Sesong: 1
 • Regi: Damon Lindelof
 • Utgiver: HBO
 • Sjanger: Drama, Eventyr, Thriller

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.
 • Lexidh Solstad

  Når jeg ser på The Leftovers tenker jeg stort sett bare «gal gal gal gal… rablende gal». Men jeg fortsetter jo å se på!

 • Eksilbergenser

  Jeg digger faktisk serien. For ikke å snakke om lydsporet, noen fantastiske komposisjoner!

 • omnimog

  Sammen med mer selvfølgelige True Detective og Fargo så er dette den klart beste, nye serien jeg har sett så langt i år. Produksjonsmessig og fortellerteknisk så er Leftovers i en litt annen gate hva gjelder særpreg og lett eksperimentering enn hva de to andre nevnte seriene er. Så jeg skjønner lett at mange kan falle av ettersom spørsmål ikke blir oppklart som man kanskje venter, tempoet er mer preget av estetikk enn action etc. Men, gi det en sjanse! Jeg syntes det emosjonelle aspektet minnet meg tildels mye om Les Revenants, om det kan være en pekepinn for andre nysgjerrige 🙂

 • Dette er en litt spesiell serie som jeg ikke helt klarer å få grep om, men den fenger likevel nok til at jeg var interessert i å få med meg hele sesongen. Det som hever kvaliteten enormt for min del er det fantastiske lydsporet, det har fått meg til å bli blank i øynene opptil flere ganger når den spilles i de dypere scenene. Det er da manuset også er på sitt beste, spesielt en samtale mellom Kevin og Patti i en av de siste episodene (skal ikke si mer om det) er veldig sterk synes jeg. Den har en del av disse glimtene som gjør hele serien verdt å se for min del, men så er det en del av handlingene til disse sektlederne jeg bare blir litt forvirra av, men på en god måte. Enkelte ganger når jeg tror de kommer til å gjøre ting som er klisje i amerikanske filmer og serier så gjør de noe helt anna, og det er litt forfriskende, for disse sektmedlemmene er såpass prinsippfaste at de ikke lar seg styre av følelser «normale» folk ville latt seg påvirke av. For min del var nest siste episode den kjedeligste, jeg er ikke så begeistra for sånne tilbakeblikk, men ellers likte jeg de andre episodene.
  Det var en slags cliffhanger i siste episode, noe som var irriterende og forventa som alltid (men sånn skal det jo være), så det er godt å vite at serien får ihvertfall en sesong til (:

 • Michal Bergseth

  Jeg er virkelig skuffet over serien. Bra skuespill og filming, men den har ikke fenget meg noe i det heletatt. Lost fikk meg til å se, men ikke denn. Ellers så er det at jeg missliker den nye amerikanske trenden i film og serier, der man har mer blod enn pupp, som er en trend man ser i amerikanske serier. Kanskje er jeg en av de som gjerne skulle ha sett like mye pupp som blod i en slik serie. Her må jeg bare si at Game of Thrones og Misfits gjør jobben best.

  • axreason

   om pupp er det viktigste for deg kan du eventuelt slutte å se på serier og heller slå på porno.

  • ParahSailin

   Hæ? Det har da aldri vært så mye pupp som nå! Har du aldri hørt strofa: «It’s not porn… it’s HBO» ? Plages ikke av det altså

 • Thorbjørn Ustad

  Knall serie. Minner om Tim Lahies latt tilbake serie. Bare dette er mer komplisert.

 • axreason

  veldig bra serie! er spent på å se hva i alle dager som var greia med wayne. absolutt noe jeg håper de gir oss mer innsikt i i neste sesong.
  musikken er fantastisk, og som nevnt er skuespillerprestasjonene av høy kvalitet. i tillegg til de anmelder nevner, synes jeg også christopher eccleston gjorde en veldig god rolle som presten.

 • Eirik Uthus

  Jeg har bestandig behov for å sette på «Everything is Awesome» etter en episode av The Leftovers. Alt er mørkt, dystert, trist, håpløst etc. Men det er på en bra måte altså. Jeg liker serien veldig godt. Men jeg sitter ikke smilende igjen etter en episode. Mer «Jeg trenger en gladsang for nå er alt mørkt og dystert.»