Pirater selger, eventyrserier selger, humor selger, historiske drama selger og Black Sails prøver dessverre å gjøre butikk på og røre det hele sammen til en vassen sjørøvergrøt.

Med babyblått hav, et storpolitisk bakteppe og noen av havets mest beryktede piratnavn på rollelista, ligger det meste til rette for solid underholdning. Men Black Sails får verken dreis på dialog, pirater eller Europas militære trussel.

Topp 5: Pirater i popkulturen

Kaptein Flint fortsetter sin jakt på spansk gull i Karibia. (Foto: HBO Nordic)
Kaptein Flint fortsetter sin jakt på spansk gull i Karibia. (Foto: HBO Nordic)
Kaptein Flint på skattejakt

Black Sails låner tungt fra den fantastiske barneboka Skatten på sjørøverøya (1883). Vi følger de litterære kjendisene Kaptein Flint, Long John Silver og Billy Bones, som slår seg opp som pirater i Karibia under sjørøvernes gullalder på 1700-tallet.

I første sesong var det jakten på en gigantisk spansk gullskatt som sto i fokus. Da var Kaptein Flint (Toby Stephens) så kjip med folk rundt seg, at han mistet både skip og mannskap.

Men Flint og Silver (Luke Arnold) er svømmedyktige, og fortsetter jakten på dublonene i sesong 2.

Vi følger også dagliglivet i den historiske piratbyen Nassau på Bahamas, hvor en bråte kjente sjørøvernavn og en uredd aristokratdatter sloss om makten. Krydret med et utall bordellbesøk og en dryg porsjon nakenhet.

Se opp for nykommer Ned Low (Tadhg Murphy), et realt svin med glassøye og solid fektearm.

Piratkapteinen Ned Low (Tadhg Murphy) leder an i angrepet på et dødsdømt handelsskip. (Foto: HBO Nordic/Starz)
Piratkapteinen Ned Low (Tadhg Murphy) leder an i angrepet på et dødsdømt handelsskip. (Foto: HBO Nordic/Starz)

Men ingen av Nassaus sjørøvere klarer å bli mer enn jålete pappversjoner av de navngjetne piratene de skal representere. De spilles av pene mennesker som lar hangen til muskelspill, alt-rocksveiser og skinnbefengt piratmote ta plassen til troverdig skuespill og meningsfull dialog.

Og her må skuespillere som Zach McGowan, Luke Arnold, Tom Hopper og Toby Schmitz bare føle seg truffet av kritikken.

Altfor få som dør…

Altså, det er nok av navnløse sjømenn som går i vei under blodige bordinger og slagsmål. Men vel ute i sesong 2 har nesten ingen av hovedfigurene gått i graven. Ganske lite troverdig i et piratrike der alle sloss om alt.

Der en hedersserie som Game Of Thrones sløyer protagonister så vi frykter at de skal gå tom for folk, blir Black Sails etter hvert så stappa av sentrale figurer, at det oppleves som kjedelige lekser å skulle holde seg oppdatert på gjengen.

Flekk opp sabelen og stryp noen sjøholker da for svingende! Denne serien bærer på alt for mye daukjøtt.

ANMELDELSE: Game of Thrones sesong 4

Alle landkrabber som har ramla om bord i en sjark, vet at sjøen kan være et realt rasshøl. Det får den heldigvis også lov til å være i denne piratserien. Kampen mot havets tørst etter oppkast og mannskap, og vindens nådeløse utroskap, er en av seriens bedre karaktertrekk.

Nytt for sesong 2 er hyppige tidsreiser tilbake i Kaptein Flints liv i England. Her får vi vite hvordan en av dronningens offiserer endte opp som en havets djevel. Disse tilbakeblikkene fungerer bra. Seriens redningsplanke som lett underholdning, er nettopp at den er en slags prequel for den berømte Kaptein Flint.

Den prostituerte Max (Jessica Parker Kennedy) er på vei opp og fram i bordellindustrien i Nassau. (Foto: HBO Nordic)
Den prostituerte Max (Jessica Parker Kennedy) er på vei opp og fram i bordellindustrien i Nassau. (Foto: HBO Nordic)
Markedstilpasset sjøsprøyt

Black Sails forsøker seg som et slags Deadwood til sjøs, men klarer ikke å sette sjøbein som godt historisk drama. Den prøver også å være morsom og sjarmerende som Pirates of the Caribbean, men humoren blir kun en flau bris.

Her frykter jeg at et kynisk markedsapparat har fått komme med alt for mange anbefalinger om hva ny lommebokforskning viser at ”markedet setter pris på” – kan vel også nevne at Michel Bay er medprodusent.

Les også: Michel Bay ligger godt an til å bli årets verste filmskaper

Black Sails er helt ok selskap til frossenpizzaen for serie-junkies som elsker lettfordøyd eventyrunderholdning. Er du av typen som foretrekker drivende god dialog, interessante figurer og et velspilt historisk drama – er det greit å styre unna piratene i denne omgang.

Black Sails sesong 2 begynner på HBO Nordic søndag 25. januar.

Si hva du synes om piratserien i kommentarfeltet nedenfor!

Om SERIEN

Black Sails S02

 • Jeg setter veldig pris på lettfordøyelige eventyrserier som kun er ute etter å underholde, men jeg synes ærlig talt at Black Sails ikke klarer å nå opp til disse kvalitetene engang. Jeg tror jeg klarte å holde ut til episode 4 eller 5 i første sesong, men så ga jeg opp. Det var dessverre platt og uengasjerende fra første sekund så denne serien har jeg lett gitt opp.

  • tommy thomesen

   ganske enig med deg, holdt derimot ut første sesong og det var en svært skuffende avslutning, men har valgt å gi sesong 2 en sjanse også, da jeg ikke alltid har så mye å gjøre på søndager og lett underholdning som dette passer bra når man har litt vondt i hodet, men uansett. episode 1 av sesong to var faktisk etter min mening på ett høyere nivå en nesten alle episodene i sesong 1.

  • Er ikke sikker på om jeg holdt hele første episode en gang. Spørs om ikke dette er en serie beregna på de i den yngste delen av tenåra.

 • Jedimaster96

  Så det er ingen gullgruve å finne i denne serien nei, eeh, hehe…… beklager….

 • Produsert av Michael Bay.. nei, takk!

 • Merete6

  Jaja, det er i det minste mye øyegodt her………………hehe!

 • Dr Manhattan

  Heh, «popkornpirater»…

 • magnarStoroy

  Denne fekk eg lyst til å sjå. HBO Nordic? Den har eg ikkje. Kjem den på ein kanal på Riks-tv?

  • Sigurd Vik

   Hei Magnar! Black Sails ser dessverre ikke ut til å være aktuell på noen andre kanaler enn HBO Nordic for tiden. HBO Nordic finner du på hbonordic.com

 • Adrian Pedersen

  La meg snu anmeldelsen litt på hodet:

  Her er det pupper og lår så det monner, uten at handlingen stadig blir avbrutt av en unødvendig lang og tidvis grotesk sex-scene. Dette er noe av det kleineste med for eksempel Game of Thrones.

  Du slipper å se din favorittkarakter bli meningsløst drept fordi forfatteren hadde en dårlig dag, eller ville legge inn litt av sin forståelse av «realisme.»

  Serien er en popcorn prequel til Treasure Island, og later ikke som noe annet. Dette er en trend akkurat nå, og vi ser at for eksempel Marco Polo på Netflix er blitt en boyband-figur. Hvis serier som dette skulle vært realistiske, ville de fleste karakterene sultet ihjel eller krepert av skjørbuk, alkoholisme eller malaria før de fylte 30 år. Tenner, hva er det? Folk hadde neppe levd opp til våre skjønnhetsidealer, og det hadde ikke blitt mye action om de hadde vist effekten av å drikke hjemmebrent rom til frokost hver dag.

  Når det er sagt, er jeg enig – dette var ingen høydare.

  • Sigurd Vik

   Adrian! Takk for herlige observasjoner! Vi gliste bredt på kontoret av den der:)

 • Salvelinus_alpinus

  «Black Sails er helt ok selskap til frossenpizzaen for serie-junkies som elsker lettfordøyd eventyrunderholdning»
  Frossenpizza -check!
  Seriejunkie – check
  Likte egentlig første sesong i håp om at den ville ta seg litt mer opp – check!
  Har HBONordic – Check!
  Snurr serie 🙂
  Fra spøk til revolver (Eller muskett): Første sesong kunne egentlig bli kalt Black Snails. Skulle gjerne sett at serien ble gjort litt mer hardbarka. Potensialet ligger der, så håper sesong to tar seg opp. Om ikke annet har man Vikings sesong 3 å glede seg til, TWD starter opp igjen i februar, og GoT i april. ^_^

 • HippSomHapp

  Første sesong var jo like stor skuffelse som Marco Polo.
  Så gjennom alt med ett håp om at ting skulle ta seg opp men nei da……

 • Matt

  Orker ikke å se på en serie der jeg vill at en karakter skal dø, Max aka Jessica Parker Kennedy er den mest uintresange og mest ubrukelige karakteren noen sinne, det er helt forferdelig at hu ikke døde i sesong 1, s¨å jeg venter til det ønske er oppfylt 🙂

 • Monica Lewinsky

  Totalt sett var dette en veldig sterk episode for å starte den andre sesongen. Noen fantastiske forestillinger rundt og skriveprosessen var så fantastisk som alltid.
  Anbefales å se her http://bit.ly/BlackSailsS02

 • Terje Ådland

  For å si helt ærlig, skuffelsen startet nærmest i det samme jeg satte på første cd i sesong 1. Er så lut lei den h….. heltoppitrynekameraføringen!!!!!! Da var det nok for meg. Begriper ikke disse nærkameraidiotene at dette er en effekt som må brukes der det fungerer og ikke gjennomgående. De innledende kampscener fortonte seg som et sammensurium lyd og viltflakkende bilder og intet annet!!!! Denne til de grader ødeleggende og bevissstløse misbruk av nærkamera har dessverre ofte tatt helt overhånd og Black Sails viste seg altså også å være et offer for idiotien. Trist at det filmtekniske skal snyte seeren for en opplevelse han/hun kanskje så fram til!! Jeg har bare ikke annet valg enn å styre unna slike serier eller ergre meg gjennom dem. Det ender med førstnevnte, ihvertfall i de groveste tilfeller. Noe Black Sails er et prakteksemplar på!!