USAs droneprogram settes under en imponerende skarp lupe i den norske dokumentarfilmen Drone.

Regissør Tonje Hessen Schei stiller ubehagelige spørsmål ved dronebrukens resultater og legitimitet i en film med omfattende kildebruk og sikker, troverdig historiefortelling.

Tidligere dronepilot Michael Haas deler sine erfaringer i Drone (Foto: Tour de Force).
Tidligere dronepilot Michael Haas deler sine erfaringer i Drone (Foto: Tour de Force).

Man kan simpelthen ikke se denne filmen uten å få en vond smak i munnen. Dette er provoserende, tankevekkende og svært solid utført!

LES: Topp 5: Krigsdokumentarer

Sjokkerende førstehånds erfaringer

Dette handler altså om dronene som USA bruker for å bombe terrorister i midt-Østen. Men vet man egentlig hvem man tar livet av?

Vi får høre sjokkerende førstehånds erfaringer fra de tidligere dronepilotene Brandon Bryant og Michael Haas om hvordan de har fått ordre om å ta livet av mennesker basert på vage mistanker.

Ofrene velges ut basert på diffuse kriterier man godt kan passe inn i om man er uheldig og befinner seg på feil plass til feil tid. Filmens tallmateriale viser også at antallet bekreftede drap på terrorister er lavt, mens sivile tap er høye.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Pakistanske barn leker i ruiner etter et angrep i Drone (Foto: Tour de Force).
Pakistanske barn leker i ruiner etter et angrep i Drone (Foto: Tour de Force).

Spesielt hardt er det å se Brandon Bryants vitnemål om det han har vært med på. Hans dronestatistikk viser at han fra et lite kontrollrom i Montana har drept over 1600 mennesker i midt-Østen.

Tidligere dronepilot Brandon Bryant snakker ut i dokumentaren Drone (Foto: Tour de Force).
Tidligere dronepilot Brandon Bryant snakker ut i dokumentaren Drone (Foto: Tour de Force).

Smerten er fullt lesbar i øynene hans når han velartikulert forteller om hvordan jobben som dronepilot etterhvert ble uutholdelig, og hvilke reaksjoner han har fått fra tidligere kollegaer etter at han begynte å dele sine opplevelser med offentligheten.

Sterke inntrykk

Andre skumle momenter ved filmen, er blikket på båndene mellom den amerikanske krigsindustrien og spillindustrien. Tanken er å rekruttere spillende ungdom inn i krigføring, der man sitter med skjerm og joystick en halv verden unna slagmarken.

Vi får også bli med inn i Waziristan, et antatt terroristtungt område i det nordvestre Pakistan, som har vært tett dronebombet de siste årene. Vi får se noen av konsekvensene av krigføringen. Dette er sterke inntrykk, selv om bildene er grøtete og uskarpe, og gir meg følelsen av at det verste er utelatt.

Dokumentaren Drone viser bånd mellom krigs- og spillindustrien (Foto: Tour de Force).
Dokumentaren Drone viser bånd mellom krigs- og spillindustrien (Foto: Tour de Force).

Noe annet filmen mangler, er dronebrukens forkjempere. Vi ser dem i korte nyhetsklipp, men de blir aldri stilt til veggs her. Det kunne vært interessant å høre dem fortelle i klartekst hvorfor de mener dronebruken er nødvendig og moralsk forsvarlig.

LES: Anmeldelsen av American Sniper

Regissør Tonje Hessen Schei og produsent Lars Løge har prestert en svært vellaget og vellykket dokumentarfilm som er nødt til å skape diskusjon og høy temperatur.

Etter å ha sett Drone må man bare undre hvorfor denne krigføringen ikke er mer omdiskutert, med de sivile lidelsene den medfører, de moralske spørsmålene den reiser og de mørke konsekvensene den kan få.

Pensjonert oberst og stabssjef Lawrence Wilkerson sier det omtrent slik i filmen: – Fortell meg hvordan vi kan vinne, hvis vi ved å drepe 4 terrorister skaper 10 nye?

Drone er obligatorisk dokumentarfilmføde!

 

 • harnk

  Hvorfor er det brukt et bilde av en svenske i uniform i bildet som skal illustrere båndet mellom spillverden og krigsverden?
  Svenskene er ikke veldig opptatt med droneflyging over Midt-Østen, eller er det noe jeg ikke har fått med meg? Men bildet er i og for seg illustrerende nok

  • Edvard M

   Nå har jeg ikke sett dokumentaren så dette blir bare generell synsing fra min side, men svenske DICE har jo tidligere lisensiert spillteknologi som igjen har blitt brukt som treningsverktøy for det svenske forsvaret. Vet ikke om dette samarbeidet fortsatt er til stede. Første gang man hørte om det var vel rundt lanseringen av Battlefield 2 (?).

   • Bent

    Ja, antok det samme – svenske Dice (kjøpt opp av EA-games) står bak spillserien Battlefield. Battlefield 4 leverer en opplevelse som er høyst reell der droner også er med – på samme måte som kanonfører i helikopter, sniper, styre kamerasyrte misiler, og som ved å styre kanon/drone er det ille lett å glemme at det er skjebner i andre enden. Problemer med å skille mellom spill og virkelighet er viktig å snakke om.

  • Sickcnt

   Noen av opptakene i filmen er gjort på The Gathering i Norge, der blant annet Forsvaret var representert for å informere og rekruttere til Cyber-avdelingen her hjemme. Om dette er misbruk av materiale vet jeg ikke, men det ble vel brukt for å få fram et poeng, selv om noen klipp i filmen ikke hadde noe med droner å gjøre.

 • YESman1

  Hvor kan jeg se denne dokumentaren?

  • Disk

   Kjem på kino over heile landet i morgon 🙂

   • YESman1

    Glimrende!

 • J_I_R

  Terrortrusselen i Norge og Europa har økt betydelig i de siste ti årene. Rart at man ikke skjønner at all denne krigføringen fra Vesten i muslimland og ikke minste dronekrigen til Obama er hovedårsaken bak dette. Man kan ikke forlange demokrati og menneskerettigheter av andre ved selv å være blandt de verste til å bryte dem.

  • Andreas Vik

   Det er fordi det kun er ett land i verden som satser tungt på militære droner. Og det er USA. Og ser man igjennom Norges historie og hvordan vi velger å forholde oss til USAs krigføringer og stadige brudd på menneskerettigheter, så ser man at Norge er kjøpt og betalt.

   Vi er også først på pletten med å innføre sanksjoner mot land USA ikke liker, men vi innfører aldri sanksjoner mot USA, uansett hva de gjør. Det ser ut til at vi her oppe i Nord bare må akseptere at vi har kjøpte og korrupte ledere som tier hver gang vår storebor er ute for å teste ut sine nyeste oppfinnelser.

   • Andreas Gabrielsen

    latterlig! prøver å se for meg at vi innfører sanksjoner mot USA… økonomisk krise verre en i Russland, Oslo børs, norsk næringsliv, oljefondet med rekord tap, arbeidsledigheten vil skyte i været. Vil ikke ta lang tid før den regjeringen som fant på noe så crazy må gå av. Revolusjon neste da kanskje, og vi ender opp som Ukraina, hva da..? amerikansk invasjon eller t.o.m russisk intervention. Musikk, film og spill produsert i USA kan vi også glemme. Veldig sannsynlig scenario… Kan like greit hente hagla og skyte seg selv i foten. Dessuten så har USA’s allierte tilgang på drone «teknologien», så det er ikke noe USA monopol. Det er så enkelt at en vanlig hobby entusiast kan bygge seg en drone. En drone kan feks være bar et fjernstyrt hobby fly/helikopter utstyrt med våpen, teknologien er gammel, men adapsjonen av den i krig er noe USA fant på og valgte å satse på først. Russland, kina, iran har derfor også enkelt utviklet sine egne droner. Atomvåpen er det som gjør USA til storebror ikke droner

    • egil jensen

     «prøver å se for meg at vi innfører sanksjoner mot USA… økonomisk krise verre en i Russland»

     Med andre ord, kjøpt og betalt.

   • Ståle Eliassen

    Du «bommer» litt der Andreas. Det er mange andre land som har droner som kanskje er langt mer avanserte enn det USA har. Du skal få noen eksempler, Israel brukte droner i Libanon krigen i 1982 ! De har en lang rekke avanserte droner i dag. Frankrike har Dassault sin stealth drone nEURON. Den er vel omtrent ferdig utviklet nå. England har sin TARANIS drone, en veldig avansert sak. Russland har veldig mange ulike, slik som MIG sin Skat. Kina utvikler mange droner, det gjør også Japan og India (DRDO AURA)
    Også her i Norge lager vi noen små droner. Så du tar feil, det er en veldig lang liste med land som satser «tungt» på droner. Både droner som flyr, kjører selv på bakken, under vann og på vann. Forskjellen er at USA er mer åpen en omtrent alle andre land, når det gjelder sin bruk av droner. Du kan jo forsøke å finne noe informasjon om hvordan andre land har brukt sine droner i ulike konflikter.

 • Petter Laursen

  USA, just continue!

  • egil jensen

   Å slå ring rundt den ene ekstremisten er bedre enn å slå ring rundt den andre? Hva med å gro noen baller, ha noe prinsipper og stå for dem uansett?

 • Ståle Eliassen

  Jeg har ikke sett denne «dokumentaren», men får vel det en dag. Droner er ikke noe nytt, de har vi hatt i veldig mange år. Så hva er nytt ? Jeg håper de har evnet å skille mellom droner brukt av en E-tjeneste og droner brukt av et luft forsvar. De operer ofte ikke med de samme reglene.
  Det var jo lite kritikk etter at droner var brukt i ex-jugoslavia på -90 tallet. Hva er forskjellen av i dag ?