Hverdagens kjedsommelighet og vanens tyranni kan ødelegge de beste forhold. Det som en gang var så fantastisk bra, så totalt idyllisk — kan ende i rutine, og visne i sommersola.

Så også med forholdet mellom bonde og saueflokk. Og da må noe gjøres!

Sauen Shaun byr på en kjempemorsom og heseblesende film som gnistrer av fortellerglede uten å forlate den trygge feelgood-malen.

Med en iderikdom som får Petter Smart til å virke smått giddeløs, og med gårdsdyr så sjarmerende at en får lyst til å starte småbruk på den engelske landsbygda.

Se Sauen Shaun og gjengen: NRK viser TV-serien om Sauen Shaun

Flokken har hoppet over gjerder, bonden har sovnet og så gjenstår det bare å trille han bort. (Foto: SF Norge AS)
Flokken har hoppet over gjerder, bonden har sovnet og så gjenstår det bare å trille han bort. (Foto: SF Norge AS)
Gørr på landet

Det har altså blitt ganske gørr på landet, hver dag er akkurat lik den forrige, og sauene bestemmer seg for å sette bonden ut av spill, og ta seg en real fridag. Men mye kan gå galt når en blander gårdsdyr, gårdbruker, oppbygd frustrasjon, bratte bakker og en campingvogn!

Bonden ender opp i storbyen med bandasjert knoll og hukommelsestap. Det har ikke gårdsdyra samvittighet til å leve med. Og ledet av den snartenkte og modige Shaun, stikker både gjeterhund og saueflokk til sentrum for å finne sjefen.

ANMELDELSE: Big Hero 6

Festlig forutsigbart

Shaun er en kul sau. Og han kler å få boltre seg som gatesmart helt i en hel spillefilm! Fortellingen er passe lang, og selv om vi vet akkurat hvor historien skal til slutt, er det knallartig å være med på turen.

Jeg hylflirte flere ganger, og var ikke mer følelsesmessig hardhaus enn at en flokk godnatta-syngende sauer, langt fra hjemmets lune halmsekker, fikk tårene til å trille nedover kinnet mitt.

Regissørene Mark Burton og Richard Starzack har gjort en fantastisk jobb med saueskaper Nick Parks (Wallace and Gromit og Creature Comforts) herlige univers. Spesielt er detaljrikdommen i modellene og kulissene beundringsverdig.

I likhet med TV-serien er all kommunikasjon, både mellom dyr og mennesker, begrenset til lyder, gestikulering, mimikk og lett peking mot tekst. Et uvanlig grep for en kinofilm, men jeg savner ikke dialogen et sekund. Det er utrolig hvor mye en får sagt med et velplassert «hnnng» og andre gode lydord.

Ikke akkurat The Beatles, men saueflokken kler gangfeltet like godt som the Fab Four. (Foto: SF Norge AS)
Ikke akkurat The Beatles, men saueflokken kler gangfeltet like godt som The Fab Four. (Foto: SF Norge AS)
For hele familien

Sauen Shaun byr på en herlig blanding av satire, situasjonskomikk, slapstick og godt humør. Det gjør også at det er masse å glede seg over både for liten og stor.

Den er førskolevennlig, med tydelige figurer og mye hjertevarme, samtidig som den gir sofistikerte nikk til både filmelskere, gårdbrukere og Some-forståsegpåere. Alt fra enkel «dør rett i annsiktet»-humor til en smattende katteversjonen av Hannibal Lecter fra Nattsvermeren!

Med et oppløftende soundtrack, en enkel og fengende historie, elskelige gårdsdyr og masse god humor, er Sauen Shaun en meget vellykket familiefilm. Den makter også å lage en ny vri ut av ordtaket «borte bra, hjemme best», og den klarer å fortelle en hel del om oss mennesker — uten at noen sier et kløyva ord.

Hva synes du om Sauen Shaun? Fortell oss om det i kommentarfeltet nedenfor!

Om FILMEN

Sauen Shaun

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.
 • Bekkiz

  Får aldri nok Sauen Shaun………tar tilogmed pause i dagsnytt atten for å se og høre Sauen Shaun. 47 år.

 • Yngvar Følling

  Ikke mye som 5 og 50-åringer kan være sammen om å ha moro av, men dette skal nok være midt i blinken. 🙂

 • Dr Manhattan

  Shaun ruler! Fantasktisk at dem er tro mot det dialogfrie konseptet i en hel langfilm. Utrolig hva gårsdbikkja får formidlet ved å knurre i ulike tonefall…

 • Gentle_Giant

  Jentungen er blitt tenåring. Noe som betyr at jeg må se sauen Shaun alene. Jeg går ut fra at mine ensomme latteranfall ikke er skadelige, selv om jeg bare er snart 57.
  Sauen Shaun er noe av det beste NRK sender, uansett kategori.

  • Gleder meg veldig, jeg også. Wallace og Gromit ruver blant mine barnefilmopplevelser, – alle de jeg har hatt i i voksen alder altså. For jeg er 57….. og elsker også selv prog.-rock-bandet Gentle Giant, som livet mitt ville vært mye fattigere uten! Det kan ikkevære så mange av oss i fankretsen lenger, gruppa sluttet jo å spille for tiår siden, og unge, nye lyttere kommer neppe til. Det burde de, jeg tror egentlig dette er musikk med åpning for enhver musikkinteressert som er nysgjerrig på den store musikkhistorien, fra Bachs tid og framover. Men altså, Sauen Shaun, fabelaktig!

   • Gentle_Giant

    Gledelig å se at du liker denne fantastiske sauen. Enda mer gledelig er det å få vite at du er fan av Gentle Giant . I mine ører et av de beste orkestre verden har fostret. I de årene jeg tilbrakte det meste av min tid bak et drosjeratt, praktiserte jeg en lek som gikk ut på at jeg spilte G G idet folk kom inn i bilen. Spørsmålet kom alltid; hvem spiller? Mitt svar var alltid det samme: Finner du det ut før turen er over, er turen gratis. Det var aldri noen som klarte det. Nå ble jeg inspirert til å sette på Nothing at all/Why not.

 • Anne Berit Ertsås

  Blir aldri for gammel for Shaun the sheep

 • Bjørn Are Stølen

  Sauen Shaun, ingen over, ingen ved siden! Jeg bruker de korte episodene som utgangspunkt for norskundervisning for innvandrere, og mens jeg skriver dette har elevene mine test om Sauen Shaun og setningstruktur 🙂

 • nikkenulla

  Jeg elsker Sauen Shaun! Oppfinnsomheten, alle detaljene, mammaedn med kysen, babysauen med smokken, Shaun som finner ut av det meste, hunden som er både trofast til stede for bonden og lojal mot saueflokken sin. Det er herlig gjort alt sammen!! Anbefales!
  Hilsen Astrid, 70 år.

 • Jalvo

  Det måtte jo bare være Sigurd Vik som skulle anmelde Sauen Shaun. 🙂

 • toboga

  Elsker Shaun, ser og ler med barnebarna. I en fattig barnefilmverden er Shaun en skikkelig opptur. Heia Shaun!

 • Sherly_margareth

  Jeg har funnet det jeg var ute etter, da jeg så umiddelbart i sin helhet her http://gg.gg/sauen

  • Knut Baardsen

   Ikke spre møkkasider er du snill….

   • Raymond Dokmo

    Knut Baardsen. Du må jo vær blåst i hodet, dersom du mein dette! E jo fantastisk humor!

    • Knut Baardsen

     Du leste nok en kommentar jeg hadde på ett innlegg som er slettet. Sauen Shaun er jeg en stor tilhenger av, i motsetning til din ordbruk…

     • Raymond Dokmo

      Ordbruken er bra, når det er på sin plass, men jeg tar det tilbake ut fra ditt siste svar. 🙂

      • Knut Baardsen

       Kjempeflott, da koser vi oss med sauene i fremtiden 😉

 • nunukan

  Jeg fant det jeg ønsker her, virkelig liker denne filmen, gjør en hjertelig latter. anbefalt å se http://gg.gg/shaun

 • Jonas Sturedalen

  Ikkje vær flau.. du likar sau!
  Wallace & Grommit har vært et høydepunkt og sauen Shaun er like bra. Denne filmen skal sees.

  • Arngeir Egilsønn Enåsen

   Det er utvilsomt, historiens beste tolkning av originalsangen, noen sinne!