Uten syn, med fire andre sanser i høyspenn, kjemper Matt Murdock en hard kamp mot kriminalitet i New York. Om dagen er han en fersk advokat, mens om natten suser han gjennom byens mørkeste avkroker på jakt etter rettferdighet.

Marvel’s Daredevil er et nytt forsøk på å gi liv til en av tegneserieselskapets mest kjente superhelter. Da Ben Affleck på pinlig vis snublet seg gjennom Daredevil-filmen i 2003 gikk det katastrofale resultatet raskt i glemmeboken.

Med Netflix på laget, og et veletablert filmunivers i bakhånd, er alt nå snudd på hodet. Charlie Cox, i hovedrollen som Murdock, leder i denne nye serien an et ensemble dyktige skuespillere i en svært velprodusert produksjon som setter en ny standard for strømme- og superheltserier.

ANMELDELSE: The Avengers – litt av et superheltsirkus

Tar sin plass blant blockbusterfilmene

Marvels store fortellerunivers, også kjent som Marvel Cinematic Universe (MCU), knytter sammen alle superheltfilmer fra selskapet siden 2008. Denne serien er også en del av dette og tar utgangspunkt i ødeleggelsene etter rominvasjonen i The Avengers (2013).

Området Hell’s Kitchen i New York er totalt ødelagt og gjenoppbyggingen er infiltrert av flere ulike kriminelle grupper. Alle har egne interesser, alle har egne mål og alle har egne metoder for å oppnå dette. I sentrum for det hele står forretningsmannen Wilson Fisk, spilt av en dempet Vincent D’Onofario.

Vincent D'Onfrio spiller Wilson Fisk – en skurk som ikke bare er opptatt av penger og makt, men er satt sammen av lag på lag med ondskap og barnlig usikkerhet. (Foto: ABC / Netflix)
Vincent D’Onfrio skildrer en skurk som ikke bare er opptatt av penger, men med lag på lag av ondskap og barnlig usikkerhet. (Foto: ABC / Netflix)

Marvel’s Daredevil har et stort rollegalleri og bruker serieformatets mulighet til fordypning, og gir oss god tid til å bli kjent med personene på begge sidene av loven.

Wilson Fisk er for eksempel ikke en mann som utelukkende jakter på penger og ødeleggelse, slik klassiske skurkeskildringer ofte forenkler en kompleks psyke. Serien følger også forholdet til hans fremtidige kone, et kjærlighetsforhold som gir serien dybde og ulike moralske perspektiver på ondskap og kriminalitet.

Denne evnen og lysten til å fordype seg i figurene gjelder ikke bare hovedskurken i Marvel’s Daredevil, men nær sagt alle personer som krysser vei med Murdock og hans jakt på rettferdighet.

– What do you actually see? A world on fire.

Ikke mer enn et vanlig menneske

Også helten selv er ikke uten arr, både bokstavelig og i overført betydning. For Daredevil har ikke en overnaturlig eller utenomjordisk kraft, slik Thor og Captain America har, eller et lass av penger til å kjøpe seg ut av alle problemer, slik Iron Man kan. Han er et menneske, med begrensninger og svakheter, som blir skadet og som blør.

Serien holder seg hele tiden på et lokalt plan, handlingen er konsentrert til Hell’s Kitchen, og med tydelige grep unngår også serieskaperne spørsmål som hvorfor ikke The Avengers-gruppen selv går inn for å rydde opp i grumset som etterhvert vokser frem.

Menneskeligheten Murdock viser i sine forhold til advokatkompisen Foggy Nelson (Elden Henson) og assistenten Karen Page (Deborah Ann Woll), og ikke minst til sykepleieren Claire Temple (Rosario Dawson), forsterker de dramatiske og brutale øyeblikkene som er effektfullt brukt på de rette plassene.

(anmeldelsen fortsetter under traileren)

Skiller seg fra tegneserien

I motsetning til Iron Man, som utkjemper sine absurde slåsskamper i stor skala i sin egen filmtrilogi, bygges spenningen i Marvel’s Daredevil opp med følelser og moralske konflikter. Murdocks balansegang mellom idealistisk advokat og sårbar superhelt fremkaller den samme intense nerven fra tegneserieheftene.

Samtidig er forskjellene mellom opphavsmaterialet og tv-serien markante. Matt Murdock er i Marvel’s Daredevil en mann med tvil, med frykt, med tvetydighet, og med følelser, alt i større grad enn tegneserieutgaven.

Ved å gjøre materialet til sitt eget lykkes Netflix og Marvel så godt som de gjør med denne serien. Dette vil opprøre noen purister, men faktum er at etter fem episoder er det lett å slå fast at Marvel’s Daredevil er en av Netflix’ beste serier. Og ikke minst en av de beste superheltseriene til dags dato.

Alle 13 episodene blir lagt ut på Netflix den 10. april.


Les mer om Marvel:

Om SERIEN

Marvel's Daredevil
 • Marvel's Daredevil
 • Slippdato: 10.04.2015
 • Sesong: 1
 • Utgiver: Netflix / ABC
 • Sjanger: Action, Krim, TV-Serie

 • Rune, du kan virkelig ikke ha lest de essensielle Daredevil-tegneseriene hvis du mener Matt Murdock aldri viser frykt eller følelser i tegneseriene. Dette er stor del av Born Again, som tv-serien er klart løst basert (og serieskaperen selv har sagt være en stor inspirasjon sammen med korthistorien The Man Without Fear fra 1993).

  • Som jeg skriver over: «i større grad enn tegneserieutgaven».

   Mener du det er tilsvarende/mindre?

   • Kommer dere med en anmeldewlse av serien defenders der Dare Devil også vil opptre?

   • Ole M. Olsen

    Jeg stussa på det samme. Er det én tegneseriesuperhelt som har vært prega av nettopp «tvil, frykt, tvetydighet og følelser», så er det vel NETTOPP Daredevil/Matt Murdock – helt fra han ble «gjenskapt» av Frank Miller helt i begynnelsen av 80-åra, via Ann Nocenti og opp til nyere forfattere som Brian Michael Bendis og Mark Waid.

    Jeg har jo ikke sett tv-serien ennå, men syns det var et merkelig poeng.

 • Truls Johnsen

  Hmmmm…. Hadde bestemt meg for ikke å se denne, etter forrige patetiske (damn you Ben Afflect!) forsøk på å bringe min helt fra 80-90tallet til skjermen.. Mulig jeg må revurdere…

 • Focal1

  Må si Netflix begynner å bli min fav serie skaper! Sett mye bra fra Netflix, gjerne bedre en hva pampene ellers lager..

 • Steffen A. Johnsen

  Gleder meg som fy til denne! Marvel Cinematic Universe blir bare større og større, og jeg elsker det. Og Netflix har vist seg, gang på gang, å være en helt fantastisk skaper av herlige serier.

  Vi lever virkelig i en gullalder for serier, og det skal man ikke klage på!

  Kommer til å bli knall 😀

 • Edstone1

  Dere kunne ikke tenke dere å lekke episodene ut på nettet? Sånn bare litte grann lissom…?

  • Joachim Lothe-Rikenberg

   Tror du klarer å vente med oss andre.

 • Truls Pedersen

  Er det noen filmer/serier jeg burde sett før denne mtp handling?

  • The Avengers, men ingenting helt nødvendig i grunn.

   Etter Daredevil så kommer A.K.A. Jessica Jones (med Jessica Jones og Luke Cage), før Cage får egen serie etterfulgt av en serie rundt kompisen hans Iron Fist. Før de alle 4 blir å se i miniserien The Defenders.

 • Jon_A_S

  Tja, dette hørtes jo lovende ut. Daredevil var en av mine største helter fra så langt tilbake i tid at bladet hans het «Våghalsen», så dette ser vi frem til.

  • Dr Manhattan

   I den perioden tror jeg jaggu dem prøvde å kalle «Bullseye» for «Blinken» også! Mimre, mimre…

 • EivindEriksrud

  Har sett hele. Er enig i at den er førsteklasses 🙂

  • Faceless Viking

   Hvor har du sett den?

   • EivindEriksrud

    På Netflix. i jobbsammenheng fikk jeg se alt

 • Dr Manhattan

  Må den omtales som Marvel’s Daredevil for å skille den fra alle de andre Daredevilene der ute?

  • Stig Øien

   Marvel kaller vel shield-serien også «Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D.», så det er vel et ønske fra studioet selv mer enn noe annet antar jeg.

  • Joachim Lothe-Rikenberg

   Gjett hvor da. Navnet selger.

 • Jomar Bakkeli

  Hurra, nå er serien ute. Kan vi alle være enige om å aldri mer nevne Ben Affleck som Daredevil?

 • Håkon

  Sett de to første episodene. Må bare ta av hatten. Fantastisk! Rå, mørk, hjertevarm, trist, humor, håp. Denne har det meste!

 • Guest

  herregud, så første episode og virka bra. men oh my lordy lord, ka eg det netflix spise for någe? eg vil ha.

 • Petter

  Har sett 2 episoder og er positivt overrasket. Det som irriterer er hvordan en vanlig mann uten noen superstyrke (bortsett fra ekstremt god hørsel og luktesans) og som etter hva jeg skjønner bare har trent seg opp, kan gruse så mange skurker (lite gønnere blant the bad guys) og ta imot så vanvittig mye juling. Medisinsk sett hadde han ikke vært oppegående, særlig ikke etter at sykepleieren tappet luft ut av brystkassa hans med en sprøytenål. Men dette er vel ikke verre en andre actionfilmer som finnes der ute. Skal fortsette å følge serien jeg.

 • taninak

  Trur jeg oppnådde den ultimate nerdvana med denne.

 • olestokke

  Har dere lagt merke til at musikken på Introen til Daredevil er så og si akuratt den samme som Kampen om tungtvannet?

 • MartinKristofferHykkerud

  Terningkast 6? har ikke fått sett noe på denne serien før nå, etter masse hype og stor ståhei, og desverre (som alltid) ble ikke forventningene møtt. Elendig skuespill, kjedelige plott, fightscener tydelig inspirert av filmer som the raid og ong bak, men langt fra samme kvalitet. Nei, dette var noe drit.

  • bowerswilkins

   Må si meg enig. Plottet er dårlig, og man klistrer på litt vel mye drama her og der. Nå har man lagd serien ut i fra en tegneserie, og da er det vel ikke rart om man føler at det å lage en serie om et hult plott blir som å koke suppe på spiker.

 • Tomma1

  terningkast seks!????
  man mister liksom sin: this on goes to eleven

 • Jomar Bakkeli

  1 dag igjen til neste Marvel/Netflix-serie. Kommer det anmeldelse av Jessica Jones snart?

  • Hei Jomar! Anmeldelsen vår publiuseres klokka 11 i dag. Jeg har sett 7 episoder og liker det. 🙂