Påsketid er krimtid! Og krim er særdeles godt på TV!

Fra Poirot via Sarah Lund til Richard Castle–TV-historien er stappfull av smarte og kule etterforskere. Men denne påsken vil vi slå et slag for fersk krim!

Derfor har vi laget en liste over det vi synes er de aller beste krimseriene som har hatt sin premiere etter år 2010.

I tillegg til at seriene må være ganske så ferske, så har vi også satt som krav at dette må være serier med vaskeekte krimmysterier–med etterforsker og skurk–som løses enten episodevis, eller over en sesong.

Dette er svært «binge»-vennlige serier, så det er bare å hive seg på!

Denne listen er stemt fram av hele redaksjonen, og det kan avsløres at det ble diskutert heftig før vi endte opp med en endelig topp 5!

Blant boblene som nesten kom med, finner vi kvalitetsserier som Justified, Elementary, Hannibal, Top of The Lake, Broadchurch og Bosch.

ANMELDELSE: Top of the Lake–En rystende krimserie

Men vi ble enige til slutt! Her er Filmpolitiets krimfavoritter fra 2010-tallet.

Er du enig? Har vi bommet totalt? Del din mening og dine favoritter i kommentarfeltet nedenfor!

Broen S01 (2011)
Saga Norén (Sofia Helin) og Martin Rohde (Kim Bodnia) i sesong 1 av Broen. Foto: Scanbox)
Saga Norén (Sofia Helin) og Martin Rohde (Kim Bodnia) i sesong 1 av Broen. Foto: Scanbox)

Broen er den beste skandinaviske krimserien siden danske Sarah Lund ga oss strikkedilla, og fikk oss hekta på nordisk noir, med Forbrytelsen på midten av 2000-tallet.

Allerede med premisset har Broen satt scenen for en veldig kul krim. Et lik, lagt på en bro, akkurat på grensen mellom Sverige og Danmark. Det betyr storpolitikk, masser av medieoppmerksomhet og to ulike, men fantastiske etterforskere på saken.

Vår mann Torfinn Borkhus var også veldig begeistret og ga terningkast seks da serien kom til Norge:

«Drapsmysteriet som flik for flik avdekkes er like spennende som det er overveldende. Broen er velspilt, velregissert og vanskelig å legge fra seg–alt det jeg vil at en dansk eller svensk eller hvilken som helst spenningsserie skal være.»

ANMELDELSE: Broen — Alt du kan ønske deg fra en dansk-svensk spenningsserie!

Og æres den som æres bør! Det er det fantastiske samspillet mellom den gatesmarte og naturlig avslappede Martin Rohde (Kim Bodnia) og den uvørne, intelligente og sosialt utilpassede Saga Norén, som fører Broen sitt knallgode utgangspunkt opp i krimserienes eliteserie.


Luther (2010)
Idris Elba som etterforsker John Luther. (AP Photo/BBC America, Rober Viglasky, NTBScanpix)
Idris Elba som etterforsker John Luther. (Ap Photo/BBC America, Rober Viglasky, NTBScanpix)

Hele 2000-tallet har stått i antiheltens tegn. Superheltene har sjelden hatt mørkere sider og på TV har vi digget gode skurker som Walter White (Breaking Bad), Jamie Lannister (Game of Thrones) og Piper Chapman (Orange Is the New Black).

Da er det jo aldeles naturlig å få med en real antihelt på krimlista, og John Luther er et prakteksemplar.

Ruth Wilson som Alice Morgan. (Foto: Promo, BBC)
Ruth Wilson som Alice Morgan. (Foto: Promo, BBC)

Kombinasjonen av mørk og regnfull storby og en skruppelløs og egenrådig etterforsker som trives overraskende godt med lovbrudd, har tilført friskt blod til den britiske krimtradisjonen. Og Idris Elba er en rå drivkraft og naturlig autoritet som den selvsikre og selvdestruktive Luther.

Luther klarer også å levere noen aldeles nydelige skurker, som gjør det ekstra etisk utfordrende å følge serien.

Spesielt er etterforskerens møter med den skjønne og geniale morderen Alice Morgen (Ruth Wilson) et farlig med vakkert vennskap.

Ved å spille loven ut på sidelinjen–siden både politi og røver er villige til å bryte den–gjør Luther den genistreken at publikum selv må vurdere hva som er akseptabel atferd.

Det er veldig forfriskende at en krimserie leverer såpass med slag at du kjenner den moralske kompassnåla vingler i sofaen! Og så er serien full av kvalitetsmysterier!


Sherlock (2010)
Sherlock. (Foto: BBC)
Benedict Cumberbatch som Sherlock Holmes i BBCs Sherlock. (Foto: BBC)

Selvfølgelig må en versjon av den mest ikoniske detektiven gjennom tidene med på denne topplista! Siden slutten av 1800-tallet har Sherlock Holmes vært en populær figur, en popularitet som fortsatt står sterkt.

Yes, obviously. Sherlock

Da BBC i 2010 kom med en moderne variant av Sir Arthur Conan Doyles mesterhjerne av en detektiv, der historien var satt i nåtidens London, ble den en umiddelbar suksess. Miniserien serverte oss klassiske Sherlock Holmes-mysterier med sylskarpt manus, levert på strålende vis av skuespillere Benedict Cumberbatch og Martin Freeman.

ANMELDELSE: Sherlock S02 – Den moderne Sherlock holder fram i samme ypperlige stil

Siden har vi fått to sesonger til, med enda en på vei. Serieskapere Steven Moffat og Mark Gatiss holder oss imidlertid på pinebenken med bare tre til fire episoder i hver sesong, noe som gjør at fansen, oss i Filmpolitiet inkludert, aldri får nok av Sherlock.

Det er ingen tvil om at Cumberbatch kler rollen som privatdetektiven med en nesten overmenneskelig intelligens, men det er samspillet mellom ham og Freeman, i rollen som Dr. Watson, som er det beste med serien. Der Sherlock er kald og kynisk er Watson varm og menneskelig.

Vennskapet som utvikler seg mellom dem er en fryd å følge med på, uansett hvor dysfunksjonelt det måtte være.


True Detective (2014)
Woody Harrelson som Martin Hart og Matthew McConaughey som Rust Cohle i True Detective. (Foto: HBO Nordic).
Woody Harrelson som Martin Hart og Matthew McConaughey som Rust Cohle i True Detective. (Foto: HBO Nordic).

At True Detective er mer et karakterdrama enn en krimserie hindrer oss ikke å ha den med på lista.

Da HBO-dramaet kom i starten av 2014, ble vi slått i bakken av den intense atmosfæren og hypnotiske stemningen i serien. Vi ble rett og slett trollbundet av den saktegående krimfortellingen satt i Louisianas øde, solbrente landskap.

Serieskaper Nic Pizzolatto forteller historien, som omhandler et okkult mord, i sneglefart, og fokuserer isteden på å la oss bli kjent med etterforskerne Martin Hart og Rust Cohle, spilt av Woody Harrelson og Matthew McConaughey.

ANMELDELSE: True Detective — strålende og stemningsfull krim

McConaugheys prestasjon som den nihilistiske og kyniske Cohle, ble en definerende rolle for ham som karakterskuespiller. Men også Harrelson gjorde en strålende rolle. Begge ble Emmy-nominert for beste mannlige skuespiller i en dramaserie, men prisen glapp til fordel for Bryan Cranston (som Walter White fra Breaking Bad).

True Detective imponerte oss med sitt enestående manus, usedvanlig interessante rollefigurer og en drivende spennende mordgåte.


Fargo (2014)
Lorne Malvo (Billy Bob Thornton) får biltrøbbel utenfor Bemidji, Minnesota, det fører til store omveltninger for det lille lokalsamfunnet.(Foto: FX, MGM)
Lorne Malvo (Billy Bob Thornton) får biltrøbbel utenfor Bemidji, Minnesota, det fører til store omveltninger for det lille lokalsamfunnet.(Foto: FX, MGM)

Selv om TV-serien Fargo både henter inspirasjon fra, og starter med å legge seg tett opptil, Cohen-brødrenes Fargo-film (1995), så skiller det to raskt lag i handling. Og TV-serien tar fatt på en egen, mer mytisk og brutal, vandring.

Fargo er den perfekte kombinasjonen av kos, uhygge og spenning. Rollegalleriet og stemninga er «Twin Peaks»-trygt og godt i perioder–med tidvis svært sjarmerende skurker og et godt øye for det humoristiske i onde gjerninger.

Men brutaliteten og menneskets grusomhet ligger hele tiden og lurer, og i den lavmælte djevelen Lorne Malvo (Billy Bob Thornton) har Fargo klart å skape en aldeles fortreffelig «bad guy».

Some roads you shouldn’t go down. Because maps used to say «There be dragons here». Now they don’t. But that don’t mean the dragons aren’t there. Lorne Malvo

Politibetjent Molly Solverson spilt av Allison Tolman i Fargo. (Foto: FX, MGM)
Politibetjent Molly Solverson spilt av Allison Tolman i Fargo. (Foto: FX, MGM)

Fargo jakter fanden med nytraktet kaffe, lun småbykos og gode hensikter. Kontrasten mellom snødekte Minesotas kulde og våre helters varme hjerter spenner et flott bakteppe for denne iderike og velspilte serien. Og Fargo er en triumf for gleden med en sammensatt, troverdig og tålmodig politietterforskning.

Og så er det så godt med serier som slutter på en «høydare». Veldig mange krimserier er på sitt beste når det letes etter spor, og sliter med å skape en avslutning som matcher jakten. Fargo lykkes med å holde på både overraskelse, spenning og stemning — rett og slett en krimperle!

 • Martin Jakobsen

  Dere traff med den lista her!! Kunne ikke vært mer enig, mulig rekkefølgen kunne vært annerledes, men det er ikke så farlig 😀

 • Sl3vin

  Mye bra her, men jeg oppfatter True Detective som en soleklar vinner. Fargo er også en god serie, men ingenting på denne lista slår etter min mening True Detective.

 • Rolf Ralfsen

  Jeg likte True Detective hakket bedre enn Fargo, så jeg ville nok hatt den på topp. Og Broen var bra til å begynne med, men jeg likte ikke helt måten det ble avsluttet på. Sesong 2 kom jeg meg aldri gjennom.

 • Øyvind Helland Aanderaa

  Litt rart at Fargo er først, når den på listen deres over 2014 beste tv serier er bak både true detective og Sherlock. True Detectiv satt nok litt lenger igjen enn det Fargo gjorde. Uansett enig med de 3 siste, spiller ingen stor rolle i hvilken rangering.

 • Thomas Klæbo

  Jeg synes Justified må regnes som en av de beste. Klassiker.

 • shoves

  1. True Detective
  2. Fargo

 • jan andre pedersen

  Hinterland burde ha en selvskreven plass på en slik liste. Iallefall en nominasjon.

 • Ingen Justified, men Broen er her? YOU KNOW NOTHING!

  • RonIn

   AKKURAT! Hvis ikke listen endres til å inneholde Justified så kan jo ikke disse kjennerene taes seriøst faktisk. Og den burde ligge veldig mot toppen.

   • Emil M

    Personlig ville jeg ikke kategorisert Justified som «krim». Likevel en meget god serie.

 • KartoffelKongen

  Særdeles god liste, som viser at krim kan være så mye mer enn generiske etterforskere som løser generiske mysterier! Personlig er jeg enig med Fargo over True Detective, men det er to av de beste seriene laget på veldig, veldig lang tid så det blir smak og behag. Ellers er The Fall en veldig god krimserie som kunne vært nevnt, og Top of the Lake hadde fortjent plass på listen, men Broen ble vel kvotert inn på den plassen.

 • arvelieandreassen

  Den italienske Inspector Nardone som har gått på DR1 nylig og nå går i reprise hver helg er veldig god. Vil si den overgår det meste jeg har sett i denne sjangeren og jeg har sett mye krim. Mulig Foyle er den jeg vil si er nærmest både i stil og kvalitet.

  • Veronica Moe

   Synes Montalbano er bedre enn Nardone, når du først beveger deg inn i den italienske krimleiren 🙂

 • Kjell Dehli

  Med familie og flere opphold i og rundt Minnesota ble både fimen og serien helt spesielle. Filmen var helt uforlignelig med bl.a med det språklige, Billy Bob gjør en helt vanvittig rollefortolkning i serien, for å nevne noe. Og det var veldig spesielt å kjenne seg igjen rundt enkelte hushjørner …

 • Anne Lijane

  Er så enig! Så nå må jeg se Luther skjønner jeg 🙂 Blir en fin påske!! <3

 • Einar Gregorios

  Hm… Er ikke sikker på om Luther fortjener å være med her. Men så var det hvilken en skal erstatte den med da…..?

 • Helt enig i Fargo over True Detective (som etter mitt syn var mer form enn innhold, sammenlignet med Fargo), samt at Justified burde vært med. Om det kan kalles en «krimserie» pr. definisjon, siden den er så mye mer. Luther og Sherlock er selvfølgelige på lista.

 • Glenn Folkvord

  True Detective er, som det nevnes, et karakterdrama med mye form og ikke noe spesielt innhold. «Mysteriet» kunne vært tatt fra et dussin andre serier. Ergo en serie jeg lider meg gjennom kun for å ha sett den.

 • Beate Hanssen

  Heller The killing enn broen 🙂 Ja jeg vet The killing er basert på Forbrydelsen….

 • Jeg liker alle de tre øverste plasseringene kjempegodt, men jeg kan likevel ikke skjønne at Sherlock bare er nummer 3. Synes ikke den ene er så mye bedre enn den andre av True Detective og Fargo så jeg vet ikke helt hvor jeg hadde satt dem, men jeg hadde helt klart plassert Sherlock øverst, selv om tredje sesong var svakere enn de to første. Men igjen, nå har det kommet tre sesonger av den foreløpig, mens de to andre har bare kommet ut med en til nå så fallhøyden kan bli for stor for dem til å nå like høyt opp i kommende sesonger.

 • rumdrum

  Fargo serien er en blek kopi av filmen. Men Billy Bob er verdt å se hele serien for, True Detective er min favoritt. Luther har ingenting på listen å gjøre. Broadchurch og Hannibal er sterkere kandidater.

 • Voffse

  Disse folka kan umulig ha sett mange krimserier.

 • Folk og sine tv-serie favoritter altså.

 • Bjørn R Nilsse

  Sherlock burde vært først og Broadchurch med på lista. De burde erstatte True Detective og Fargo. De har for mye «oppbrukt» materiae med seg. Ellers er jeg enig i valgene.

 • cato østerhaug

  Jeg mener nå at Terriers burde være med på lista, det er forjævlig at den ble kansellert.

 • Emil M

  Savner «The Shadow Line» på denne listen.

 • Bartemonsteret

  True Detective burde nok vært nr 1 her, men siden Fargo er en så bra tv-serie så har jeg egentlig ikke så mye imot det 😉 God liste, der det oser kvalitet!