Å, nei, nå får jeg vondt i filmhjertet mitt. Det gjør vondt fordi jeg skal slakte en norsk film, en film som har blitt laget for en slikk og ingenting, der folk har stått på som bare det, og som ikke har fått en krone i filmstøtte.

Høvdinger tar for seg Oslos underverden, og regissør og manusforfatter Irasj Asanti skal ha all ære og berømmelse for å tørre å satse på historien han ønsker å fortelle.

Dessverre er manuset så dårlig og rollefigurene så endimensjonale at denne sjangerfilmen nesten blir en parodi på Hollywoods gangsterfilmer.

Les også: Topp 5: Gangsterfilmer

Gangstere, dop og penger

Morten (Anderz Eide) har akkurat sluppet ut av fengsel når han finner ut at lillebroren hans ligger i koma – skutt i hodet etter en narkolevering som gikk galt.

Når Morten begynner å grave i hva som har skjedd, havner han selv i trøbbel med den albanske mafiaen. Lillebror hadde store pengeproblemer, og nå må Morten gjøre opp brorens gjeld. Han har ett døgn på seg til å bla opp nesten en halv million norske kroner.

Det er selvfølgelig umulig, og Morten begynner en desperat jakt etter cash. Han driter seg ut, ting eskalerer, folk blir drept – en filmoppskrift du har sett før, med andre ord.

Anmeldelsen fortsetter under traileren.

Grunne rollefigurer

Irasj Asanti har skrevet manuset til Høvdinger sammen med Lasse Johannessen, og det virker som om de to bare har slengt sammen alle stereotypiene de kunne komme på, som passer inn i filmens univers.

Rollefigurene er uten dybde og reagerer til enhver tid slik man forventer at de skal. Asanti klarer heller ikke å etablere Morten godt nok som person til at jeg får empati for ham, og det blir fort kjedelig.

Asantis egen rollefigur er mer interessant. Han spiller Mortens bestevenn Ali, som må bestemme seg for om det er lojalitet eller grådighet som skal styre valgene han tar, og Asanti gjør en OK figur.

Hasse Hope? Neida, dette er bare Irasj Asanti i rollen som Ali i Høvdinger. (Foto: Europafilm AS).
Hasse Hope? Neida, dette er bare Irasj Asanti i rollen som Ali i Høvdinger. (Foto: Europafilm AS).
Carew kan ikke redde filmen

Høvdinger har fått mye oppmerksomhet for å være John Carews norske skuespillerdebut. Han spiller narkobaronen Igor, som prøver å skyve den albanske mafiahøvdingen Miki (Abdilamit Sabani) ned fra tronen.

Carew er på ingen måte verdens beste skuespiller, og får heller ingen hjelp fra manus.

Replikkene hans er den ene klisjéen etter den andre, og flere av frasene er så påtatte at selv ikke Al Pacino ville klart å gjøre dem troverdige – ferske Carew hadde aldri en sjanse.

Les også: Sju fotballspillere som gikk til filmen

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

John Carew spiller beinhard narkobaron i Høvdinger. (Foto: Europafilm AS).
John Carew spiller beinhard narkobaron i Høvdinger. (Foto: Europafilm AS).

Fått til mye med begrensa midler

Selve produksjonen av Høvdinger er god og filmen er fotografert på en røff måte som kler sjangeren godt.

Det er ingen tvil om at Irasj Asanti har fått til mye med de begrensa midlene han har hatt til rådighet. Jeg er imponert over pågangsmotet som har gjort at han og teamet hans har klart å stable denne filmen på beina, og få den satt opp på kinoer over hele landet.

Det er bra at norsk filmbransje har engasjerte folk som Asanti, og det skal bli spennende å se hva han kommer med videre. Men han bør muligens holde seg til regi, eller i hvert fall få bedre hjelp på manussiden neste gang.

Om FILMEN

Høvdinger
 • Høvdinger
 • Slippdato: 17.07.2015
 • Regi: Irasj Asanti
 • Sjanger: Action

 • Anders Olsaker

  Så denne filmen på førpremiere et par uker tilbake, og kan bekrefte at den er hårreisende dårlig. Det meste av relevanse er allerede sagt i anmeldelsen, men jeg føler den er for snill med Carew. Han var så dårlig i filmen, at jeg og flere andre i publikum lo høyt av flere ting han sa. Merk, vi lo av ham, ikke på noen måte med ham.

  Hvis du er veldig glad i camp, så går det kanskje an å komme seg gjennom filmen, men selv om filmen byr på en del ufrivillig humoristiske øyeblikk, blir det aldri helt nok til at jeg kan anbefale filmen som camp. Hold dere unna. Dette er neppe morsomt nok selv om du liker dårlig action. Terningkast 2 er kanskje i overkant snilt, men ikke helt urimelig heller.

  • Jeg føler jeg må ta Carew litt i forsvar her 🙂 Ja, han overspiller, men manuset har jo skylda for det han faktisk sier.

   Jeg måtte forøvrig også le flere ganger av replikkene til rollefigurene, og det er jo bare trist når det overhodet ikke er ment å være morsomt.

   • Legacy7

    Han er jo vært proff fotballspiller, og brukt mesteparten av livet sitt på ball og festing.
    Å si at manuset har skylda for det han sier, er da ikke noe som taler i hans favør på noe som helst måte. Norsk film trenger ikke typer som Carew til å spille i filmer for å skape seg en ny karriere, norsk film sliter mer enn nok med troverdigheten allerede.
    Den eneste grunnen til at Carew er med i denne filmen, er nettopp fordi han er kjent fra før som fotballspiller. Han hadde ikke vært med i denne filmen, om han hadde hatt en fortid som baker.

  • theadmiral1

   Camp?

   • Christian Lund

    Camp = når man «hyller» kitsch?

 • Jan Johansen

  Heldigvis for Karev (Carew) & co stoler ikke folk blindt på filmanmeldere. Uten å nevne navn er det en annen filmanmelder som aldri klarer å si noe positivt om en film. Virker som om hen har gått lei av filmer like etter anmelderkarrieren begynte.

  • Karl Bedding

   Vel, det fins mange filmanmeldere i verden, så man er jo ikke garantert at en selv har samme smak.

   Når det er sagt, så virker Hedenstads omtale troverdig i sine beskrivelser av filmen. At den får «slakt» (ikke egentlig) har nok større konsekvens for regissøren enn for Carew sin «skuespillerkarriere».

   En god filmanmelder s k a l være kresen og ha høy terskel for å gi god karakter.
   Det lages nok (dårlig) film i verden til at man bør kunne forlange kvalitet.

 • Jomar Bakkeli

  Jaja. Filmplakaten var nå litt stilig. Interessen stopper der.

  • Andreas Vik

   Sterkt inspirert Reservoir Dogs coveret

 • rattus_norwegicus

  Går det an å saksøke for plagiat på poster? Da bør Tarantino ta en titt på denne. 😀

 • arvelieandreassen

  Neste gang kan de jo jobbe litt med manus og replikker også ? Bør ikke koste all verden.

 • stig hansen

  I oslo går kjeltringene rundt i skistøvler og mariusgenser, det skumleste de har gjort var da de drakk en lettøl mens en politibil kjørte forbi. Oslo er så temmet at folk ikke tør å fise på gata engang i redsel for å få bot. Det blir litt for stor kontrast i forhold til gjengene i LA.

 • H1S

  Etter alt dette MÅ jeg bare se filmen hehe..

 • Egil

  Jeg trodde dette skulle være en parodi? Til og med filmplakaten er en kopi / parodi på kanskje verdens beste gangster film. Om det ikke er ment som en parodi så bør de vel nesten skifte filmplakat?

 • arvelieandreassen

  «Kunne like gjerne ha laget gangster film fra bedehus miljøene på sørlandet»
  Ja, en Knutby by night ?

 • Jomar Bakkeli

  Hvor kan man finne tall som viser antall solgte kinobilletter til ulike filmer? Box office som dem sier i utlandet. Mistenker at denne filmen ikke akkurat har gått sin seiersgang, noen tall som kan bekrefte det?