En av spillhistoriens mest kjente ikoner vender tilbake i Halo 5: Guardians. Master Chief har vært en hovedperson på alle Microsofts sine konsoller siden den første Xbox-konsollen kom ut i 2001.

På veien har serien vokst til å bli en av de viktigste underholdningsfranchisene i spillverdenen, og et prestisjeprosjekt for det amerikanske gigantselskapet.

For Xbox One-konsollen veier denne spillutgivelsen tungt, ingenting er spart på. Og det vises.

Den gode spillfølelsen er fortsatt tilstede

Halo 5: Guardians er en teknisk utmerket kvalitetsutgivelse, med imponerende grafikk og figuranimasjoner. Ansiktene til figurene i fortellingen er levende på en måte jeg sjelden har sett før, og spillet vises i 60 bilder per sekund nærmest uten å vike.

Fortelleruniverset, med alle de foregående spillene og mange «live action»-seriene, er komplekst. Men det får en ryddig presentasjon i Halo Channel, den dedikerte sentralen for spillserien på Xbox One.

Og ja, flerspillerkampene har beholdt følelsen av de gamle Halo-spillene som nostalgikerne trakter etter. Realisme har aldri vært seriens fokus, det er alltid spillbarhet og underholdning i som er i førersetet. Det er raskt og utfordrende – og ikke minst er det er et bunnsolid og balansert skytespill.

Men, for meg, svikter Halo 5: Guardians der det gjelder mest. Historien som fortelles har glimt av storhet, men spiller ikke opp de emosjonelle mulighetene som er i historien og irriterer ofte mer enn det gleder.

(anmeldelsen fortsetter under traileren)

Forræder – eller helt?

Master Chief har forsvunnet under radaren, og Jameson Locke blir sendt ut med et lag for å finne ham. Hvorfor har den berømte soldaten motsatt seg ordre? Hvorfor flyr han på tvers av galaksen uten å si ifra til overordnede? Veien gjennom de femten historieoppdragene byr på en katt-og-mus-lek hvor den som spiller får veksle mellom å spille jegeren og den som jager. Et godt grep, men det er (litt skuffende) Jameson Locke som i all hovedsak er spillets hovedperson.

Fra første øyeblikk blir det klart at spillet legger seg tett opp til strukturen fra tidligere spill, med en lineær vei gjennom fortellingen, hvor filmsekvenser er delt opp av store områder (med én inngang og én utgang) tilpasset fire spillere som kan samarbeide gjennom hovedhistorien over nett (du kan helt fint spille alene, med gode datastyrte hjelpere).

Kampområdene er i seg selv mesterlig skapt, med taktiske alternativer – ofte kjøretøy og fly – og vakre omgivelser. Å utforske disse områdene på nytt, på stadig høyere vanskelighetsgrad med et lag venner, gir mer gjenspillingsverdi enn mitt ønske om å oppleve selve historien en gang til.

Områdene knyttes sammen av dyktig produserte filmsekvenser som altfor ofte tar kontrollen vekk fra den som spiller.

Spenstige og dramatiske øyeblikk vises på skjermen, i stedet for at jeg selv kan delta i dem. Det er lett å hoppe over filmsekvensene for å komme raskest til neste kampområde.

(anmeldelsen fortsetter under bildet)

Flerspillerdelen byr på action med høy intensitet på kjente og nye brett. Spillfølelsen fra de gamle «Halo»-spillene berømte er definitivt tilstede. (Foto: Microsoft / 343 Industries)
Flerspillerdelen byr på action med høy intensitet på kjente og nye brett. Spillfølelsen fra de gamle «Halo»-spillene berømte er definitivt tilstede. (Foto: Microsoft / 343 Industries)
En vakker transportetappe

Frustrasjonen over disse «se-men-ikke-spille»-øyeblikkene blir sterkere av den svake utviklingen av hovedpersonene – Master Chief og Jameson Locke – sine motivasjoner og følelsesmessige reise gjennom fortellingen.

Ved veis ende er ikke historien nær et vendepunkt, eller et høydepunkt for den sakens skyld. På tross av all sin prakt sitter jeg ikke igjen med en følelse av å ha vært med på noe mer enn en transportetappe.

Skuespiller Nathan Fillion (kjent fra blant annet «Firefly») spiller Buck på Fireteam Osiris i «Halo 5: Guardians». (Foto: Microsoft / 343 Industries)
Skuespiller Nathan Fillion (kjent fra blant annet «Firefly») spiller Buck på Fireteam Osiris i «Halo 5: Guardians». (Foto: Microsoft / 343 Industries)

Når det er sagt; det er en vakker transportetappe.

Fra de livaktige ansiktene (godt levendegjort og stemmelagt av skuespillere som Nathan Fillion og Ike Amadi) til den vakre musikken som fyller spillet (dette er en av mine nye favorittlydspor!). Og ikke minst en flerspillerdel – med klassiske kamputfordringer, med nye og gamle brett, med opptaksfunksjon av kampene, med figurutvikling, og med mange muligheter til å tilpasse din egen flerspillerfigur.

Akkurat denne delen av spillet er den viktigste for mange, og den innfrir på alle punkter.

Det har tatt utvikleren 343 Industries tre år å skape Halo 5: Guardians. Det har vært verdt ventetiden.


Spillet er testet på Xbox One med en digital førkopi sendt av Microsoft.


Les mer flere spillanmeldelser – eller si din mening i kommentarfeltet nedenfor:

Om SPILLET

Halo 5: Guardians

 • Fahrid Lotfi

  De mistet meg i traileren da de løper gjennom en steinklippe med drakten sin. Helt tullete.

  • Werner

   Langt fra realistisk. Men kanskje plausibelt i et sci-fi univers? Vi snakker om et genmodifisert supermenneske i en rustning – som forsterker alle bevegelser – som er omgitt av et kraftskjold. Tror dog neppe det er noe man kan gjøre i spillet.

   • Neo

    Man kan booste seg igjennom tynne fjellvegger i spillet 🙂

 • Daniel Bakke

  Merkelig at en «gameplay trailer» ikke trenger å inneholde et fnugg av gameplay.

  • Werner

   Var 10-15 sekunder med gameplay. Men skjønner hva du mener.

 • Werner

  Oh captain, my captain!

 • William Throndsen

  ingen sofaspilling med split-screen = en tragedie.

 • Andreas Hofstad

  etter å ha spillt dette et par døgn nå.. det er ræva.. rett og slett et skikkelig fjortisspill.. kjøpte det i håp om at de kunne finne tilbake til magien i halo 3, men dette var ikke mye gøy.. jaja får se om det vokser på meg og blir ok etterhvert…

  • Neo

   Hvorfor?

   • Andreas Hofstad

    det er alt for mye dill, stemmer som forteller meg at sniperen kommer om 20 sekunder.. slike ting var jo endel av spillet.. holde styr på blant annet dette.. og ikke skjønner jeg hvorfor det plutselig er fullt av vanlige fiender i spillet? ga meg ingen glede å spille.. hverken multi eller storien.. utrolig skuffet.. mulig jeg har blitt for «gammel og kjip» for Halo…

    for ikke å glemme at man svever når man zoomer og hopper???

    • Neo

     Det er jo science fiction, og skikkelig kult. Jeg koser meg, tross for at jeg fjortiss x 2 i alder.

     😛

    • kjell elvis

     Jeg kunne godt tenkt meg å hive meg ut i Halo universet for 1’ste gang men etter å ha lest det du skrev så virker det rett og slett som Halo også har blitt dummet seg selv ned til det unødvendige. Akkurat som Battlefield etter BF 2.(NEI JEG MENTE IKKE BAD COMPANY 2……….)

 • Alfred Hansen

  Konsoll er for kids….. hehe

 • Svein Nilssen

  Blir vel bare og sette seg ned med EA access versj av nfs 2015 og vente på release. Eneste som jeg virkelig ser frem til nå er Fallout 4 og Tomb Raider.

  • kjell elvis

   Need For Speed ser ut som at det er tilbake på banen igjen! 😀

   • Svein Nilssen

    Hehe du har et poeng her. Fikk testa nfs litt i morges før jobb. Og er fornøyd. Styringa var litt standard nfs. Men kommer seg sikkert. Eneste grunnen for at jeg kjøper Tomb Raider er på grunn av rumpa til Lara. «Ironi» 🙂