I første sesong av The Leftovers fikk vi se en verden i sjokk da to prosent av jordens befolkning plutselig sporløst forsvant fra klodens overflate.

Mystisk, forvirrende og en Twin Peaks-aktig særhet, er stikkord for serien, som er laga av manusforfatteren bak Lost, Damon Lindelof, sammen med forfatteren av boken serien er basert på, Tom Perotta.

I de tre første episodene av denne andresesongen er mystikken tilstede som aldri før. Det virker som om Lindelof og Perotta nå vil vie mer tid til selve mysteriet – hva det var som egentlig skjedde den skjebnesvangre dagen – men serien handler fortsatt mer om hva som skjer psykisk med menneskene som er igjen, og hva dette gjør med samfunnet.

Les også: «The Leftovers» S01 – En fengslende serie med mange spørsmål og få svar

Røsker oss ut av den gamle settingen

Det ser ut til at The Leftovers er ferdig med New York-forstaden Mapleton. Sesongpremieren tar oss med til en helt ny by, med helt nye mennesker. Vi drar til Jarden, Texas – omdøpt til Miracle National Park etter «dommedagen» – den eneste byen i hele verden som ikke mistet et eneste menneske til de to prosentene som forsvant.

Første episode er viet fullstendig til familien Murphy, som lever et lykkelig liv som den sunne kjernefamilien, der far er brannmann, mor er sykepleier, datteren er skoleflink og sønnen drømmer om å bli predikant.

Jeg liker at Lindelof og Perotta røsker oss ut av den gamle settingen i Mapleton, serien trengte at det skulle skje noe nytt. Men dette betyr samtidig at vi får en ny ladning med mysterier oppå alle de andre ubesvarte spørsmålene vi allerede har.

Faren i Murphy-familien, John, spilt av Kevin Carroll, ser ut til å ha et mørke i seg som kommer frem i små glimt når det brede smilet faller bort. Alt er ikke som det skal være i
mirakelbyen, og det er tydelig at John har noe med det å gjøre. Og hvorfor var det ingen som forsvant i Jarden, hva er det som var så spesielt med akkurat dette stedet?

Profet eller gal?

På grunn av skifte av sted og perspektiv er første episode litt forvirrende, hvor blir det av rollefigurene fra første sesong? Det viser seg at hovedpersonen Kevin Garvey (Justin Theroux), som nå har stifta familie med kjæresten Nora, flytter med henne og resten av familien til Miracle, for å få en ny start, og i episode to får vi se hvordan det står til med dem.

Kevin sliter mer enn noensinne med hallusinasjonene sine. Personen han begravde i forrige sesong henger med ham og kommenterer det han gjør, noe som tærer på Kevins mentale helse. Er han riv ruskende gal, eller er hallusinasjonene i virkeligheten knyttet til menneskene som forsvant? Det ser ikke ut til at vi får noe tydelig svar på dette med det første.

Anmeldelse: «Mr. Robot» – En av årets beste serier

Frustrerende, men fengslende
Liv Tylers rollefigur Meg, dukker også etter hvert opp i andre sesong av The Leftovers. (Foto: HBO Nordic).
Liv Tylers rollefigur Meg, dukker også etter hvert opp i andre sesong av The Leftovers. (Foto: HBO Nordic).

I min anmeldelse av første sesong konkluderte jeg med at svarene ikke var det viktigste med The Leftovers – at det er rollefigurenes utvikling som er interessant. Det mener jeg til dels fortsatt, jeg lar meg fengsle av rollefigurenes problemer, men hovedmysteriet begynner å bli så påtrengende at jeg trenger å få noen svar hvis jeg skal orke å bli med på fortsettelsen.

Sekten the Guilty Remnants som oppsto etter hendelsen – vi vet at de tror jorda har gått under, men hva er det de vet som ikke vi vet? Er Kevin gal eller ikke? Hvorfor forsvant alle menneskene? Og hvor ble de av?

Jeg kjenner at jeg blir frustrert av at The Leftovers ikke gir meg svarene, men samtidig er det nettopp det som gjør serien så uutholdelig spennende! Noen svar må likevel The Leftovers gi oss i denne sesongen, og med mirakelbyen Jarden i sentrum, ser det ut til at vi nå er i ferd med å begynne å nøste opp i mysteriet.

«The Leftovers» ser du i HBO Nordic, eller på C More Series – nye episoder hver mandag.

Hva syns du om «The Leftovers»? Si din mening i kommentarfeltet!

Om SERIEN

The Leftovers
 • The Leftovers
 • Slippdato: 05.10.2015
 • Sesong: 2
 • Utgiver: HBO Nordic
 • Serieskaper: Damon Lindelof
 • Sjanger: Drama, Eventyr

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.
 • «Noen svar må likevel The Leftovers gi oss i denne sesongen»

  Nei, den må ikke gi oss svar. Og det er hva serien gjør bra. Den spiller på uvitenheten med de store spørsmålene og hva karakterene gjennomgår igjennom deres psykologiske og emosjonelle tilstand. Serien er unik fordi den faktisk ikke vil bli en tradisjonell sci-fi serie, eller en annen serie med et form for et komplott o.s.v. Dette er en tankevekkende og emosjonell serie, som Rectify. Kan du ikke leve med det, se på noe annet.

  • Ser vi stort sett er enige, Steffen. Jeg skriver jo nettopp at det ikke er svarene som er det viktigste, og at det er rollefigurenes psyke og problemer som er interessant. Når det er sagt så stilles det flere og flere spørsmål hele tiden, og nå begynner tyngden av disse å bli så stor at jeg tror serien må gi oss noen svar hvis den skal klare å holde seg selv oppe.

   Vi skal ikke ha klarhet i alt, det ville vært ødeleggende for det som gjør serien så bra, nemlig mystikken, men noen svar må vi få. Og det virker som om Lindelof og Perotta legger opp til dette også.

   • Helt klart de «små» svarene kan den svare på, men de store nei. Da mener jeg hva som foregår i Miracle/Jarden kan svares på, noe det trolig vil.

 • Harald Valar

  Ser det er laget av skaperen av Lost. Ikke noe godt skussmål i mine ører. Lost startet bra, men når man hele tiden introduserer 5 nye spørsmål for hvert man nesten besvarer så mister seer tilliten til historiefortellingen. TV-seriers MMO på sett og vis. Historien er uten mening og retning. Jeg ga opp lost ett eller annet sted i 2. eller 3. sesong. Om The Leftovers går samme line som Lost hopper jeg lett over den.

 • Tom

  Jeg har enda ikke sett Leftovers, blant annet fordi den første sesongen fikk såpass blandet mottagelse. Men det virker som dette er et klart steg opp på flere måter, så kanskje jeg må gi det et forsøk. Enig med anmelder om at det ikke kontinuerlig kan lesses på med nye spørsmål uten at noe blir besvart. Da mister spørsmålene noe av sin verdi (hvilken betydning har de dersom det ikke kommer noe ut av dem?) og man ender gjerne opp i Under the Dome-territorium, som ikke er et sted man ønsker å være.

  • Blandet mottagelse, basert på de 4 av de 5 første episodene av en serie tydelig ikke for alle. Hvis du ser på de som faktisk så hele sesongen så vil du se noe helt annet. Det var forferdelig mye lat kritikk mot denne serien, hvor anmelderne mer brydde seg om Lost som ikke er relevant (selv med det at Damon Lindelof skapte serien basert på boka til Tom Perotta)

   • Tom

    Joda, men når en ny serie begynner så er det jo gjerne på bakgrunn av de anmeldelsene (av de første par tre episodene) at man tar en avgjørelse. Så kan man jo selvsagt komme tilbake til det om det tar seg opp senere i sesongen eller i andre sesong. Et annet eksempel på dette for min del var The 100 som startet nokså svakt, men virkelig fant formen omtrent halvveis gjennom første sesong og er nå en av mine favorittserier.

    • Et problem med The Leftovers var jo at ikke folk så potensiale heller. Det er mye underliggende i de første episodene, som selv jeg ikke likte først, som jeg verdsatte mer i kontekst med hva som kom senere.

     The 100 sesong 1 handlet mer om å finne formen. The Leftovers sesong 1 handlet mer om kunne å fortelle historien videre.

    • Gravlar Heimsund

     Når en serie er mer opptatt av at alle menneskene er av perfekt genetisk avstammelse, og ser utelukkende ut som fotomodeller til og med etter et gjørmebad og krigstendenser i skog og mark, så slår jeg av på sekundet. The 100 er definisjonen på søppel-serie. Å sammenligne den og The Leftovers er som å sammenligne dritt med såpe.

     • Tom

      Du tar helt feil. I de første fem episodene av serien kunne jeg ha vært enig til en viss grad. Men etter det har serien tatt seg opp så til de grader. Nå er det få serier hvor karakterene er mer dekket i gjørme og blod enn denne. Anbefaler dette klippet for å få et mer nyansert syn på serien og hvordan den har utviklet seg fra en litt svak start:

 • Alexander Nyheim

  The Leftovers er en helt særegen serie som man må se med et åpent sinn, men når man da gjør det, så vil jeg si at dette er en av de seriene som utforsker religion og spiritualitet på et helt annet nivå enn noen annen tvserie har fått til. Jeg er virkelig blitt glad i denne serien.

 • Disqusor

  Kanal ???

  • Det står i bunnen av anmeldelsen. 🙂 HBO Nordic og C More Series.

 • Disqusor

  HBO 🙂

 • Hans Paulsen

  Netflix

 • Hans Paulsen

  Hørt om opprykkelsen i Johannes Åpenbaring? Føler at HW skal tvinge religion ned i halsen påfolk.Skremme de kristne liksom

 • Første sesong var litt vanskelig å få tak på og jeg er veldig glad for at jeg ventet til sesongfinalen kom før jeg begynte for om jeg måtte ha ventet en uke på hver episode hadde jeg trolig gitt opp. Det var en så spesiell stemning over det hele som jeg føler trengte tid til å få meg interessert, og interessert ble jeg for den ble rett og slett bare bedre og bedre med hver episode. Tror nok jeg kommer til å vente til sesongen er ferdig denne gangen også.
  Det som gjorde The Leftovers så bra for min del som ikke blir nevnt i denne anmeldelsen var musikken, den var helt magisk og bare dro meg inn. Er den like mye med denne gangen eller er det noen forandringer her?

  • Ja, enig, musikken i flrste sesong var veldig bra! Den er fortdatt bra, men det er noen forandringer også. Det er ikke bare hypnotiserende klassisk lenger, men også en del jazz. Passer godt inn der det brukes.