For et serieår det har vært. Giganter som Mad Men og Game of Thrones har levert noen av sine beste enkeltepisoder. Den vanskelige andresesongen har blitt en gullsesong for flere av fjorårets gledeligste overraskelser. Og så har det heldigvis kommet en helt nydelig bukett av splitter nye, smarte og relevante serier – og flere av de havner høyt opp på vår liste!

Noen skuffelser har det selvfølgelig også vært, hverken True Detective og House of Cards havner på julekortlisten vår i år. Men det var nok The Bastard Executioner som landet lengst unna forventningene våre i 2015.

Dessverre ble også premieredatoene på noen av våre absolutte favorittserier utsatt. Det gjør at vi venter med å se nye sesonger av både Luther, Rectify og The Americans. Serier vi gleder oss veldig til å se.

Heldigvis fikk norske TV-tittere endelig se første sesong Rectify i år. Så da nøler vi ikke et sekund med å kåre Rectify til årets beste serie fra 2013!

ANMELDELSE: Rectify S01 – Et hypnotisk krimdrama som ikke haster mot svaret

Når det gjelder topplisten vår i år, har det vært mange runder med intens grubling, fortvilelse over at favoritter har måttet vike og lykke over alle de nydelige seriene som til slutt fikk plass på lista. Redaksjonen ble til slutt enige om en topp 10 som inneholder det vi mener er kremen av kremen fra 2015.

Blant boblene som bare nesten nådde opp har vi knallserier som Daredevil, UnREAL, Deutschland 83, Penny Dreadful, Show Me a Hero, Empire og Dag.

Vi i Filmpolitiet vil gjerne høre din mening – sett opp din egen toppliste i kommentarfeltet nederst!

Justified S06
Raylan Givens tok hatten og forlot oss etter en aldeles lekker finalesesong av Justified. (Foto: TV2, FX)
Raylan Givens tok hatten og forlot oss etter en aldeles lekker finalesesong av Justified. (Foto: TV2, FX)

Justified har vært en av de siste års beste, mest velartikulerte og stemningsfulle spenningskrimserier, og radarparet Rayland Givens og Boyd Crowder får en fantastisk fin svanesang i seriens finalesesong.

Her er urbaniseringsproblematikk, familierøtter, vinningskriminalitet og skjebne flettet sammen i en serie som er rik i mytologi, stilsikker til fingertuppene og som med eleganse plasserer samtidens Kentucky inn i den klassiske western-sjangerens forståelsesrammer.

Serien imponerte igjen med et rollegalleri som er herlig «typete» og fulle av smarte og fengende figurer.

De ulike handlingstrådene og figurene danser rundt hverandre som fulle folk på låvefest, der du aldri helt vet hvem som blir neste dansepartner. Men dette er et lukket selskap hvor temperaturen er høy og alle helst vil føre, så at det blir sosialt, intenst og fullt av ømme tær er det ingen tvil om.

– Sigurd

LES OGSÅ: Ti grunner til at vi digger Justified


Game of Thrones S05
Arya utenfor the House of Black and White. (Foto: HBO Nordic).
Arya utenfor the House of Black and White. (Foto: HBO Nordic).

Er «Hardhome» den beste Game of Thrones episoden så langt? Å endelig få se Jon Snow prøve seg mot «the white walkers» var deilig intenst, for å si det forsiktig.

Vi følte det var noen transportetapper i midten av sesong 5, men spesielt de siste tre episodene var høydepunkt på høydepunkt. Intenst og dramatisk med noen helt fantastisk sterke skuespillerprestasjoner.

Sesongfinalen var en av episodene som slo hardt, og som antageligvis var veldig sjokkerende for dem som ikke visste hva som skulle komme.

Et høydepunkt i finalen var når Arya omsider fikk stryke ut et navn på hatlista si. Scenen var akkurat passe sjokkerende, og oppe i all grusomheten var det samtidig tilfredsstillende å se henne utøve sin straff over mannen som drepte hennes elskede læremester Syrio Forel.

Likevel var det Cerseis «walk of shame» som gjorde størst inntrykk på meg i sesongfinalen. Jeg hadde ventet lenge på at den manipulerende dronninga skulle få sin velfortjente straff, men da hun endelig fikk den satt jeg igjen med en vond smak i munnen.

– Marte

ANMELDELSE: Game of Thrones S05 – ventetiden til neste år blir nesten uutholdelig


The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst
Robert Durst blunker ofte og ganske kraftig under intervjuene med filmskaper Andrew Jarecki (Foto: HBO Nordic)
Robert Durst blunker ofte og ganske kraftig under intervjuene med filmskaper Andrew Jarecki (Foto: HBO Nordic)

Skitne pappesker fulle av bevis, sigarettrøykene etterforskere, tre drap og en gammel mektig mann med gamle hemmeligheter. The Jinx er en «hvem gjorde det»-historie fra virkeligheten, som kombinerer dokumentarens hardtslående troverdighet med det beste fra krimserienes stil og dramaturgi.

Det store spørsmålet er om milliardæren Robert Durst er en morder eller ikke. Serien skifter sømløst fra det oppsatte stol-til-stol intervjuet med Durst, til stilsikre krimsnutter som gjenskaper mulige versjoner av hendelsesforløpet. I tillegg presenteres vi for faktiske bevis fra etterforskningen, intervju og arkivklipp fra rettssalen og nyhetsdekningen. Alt er skrudd lekkert sammen, og gir et fyldig og komplekst bilde av saken.

Podkasten Serial har gjort stor suksess med sin dramatiske historie fra virkeligheten om Adnan Syed som kanskje er dømt for et drap han ikke har gjort, og det er mange som vil finne en lignende spenning i å følge The Jinx. Den er knallgod underveis, og har en avslutning som virkelig fester seg.

-Sigurd

ANMELDELSE: The Jinx – Drivende spennende krim fra virkeligheten


Jessica Jones
Krysten Ritter som Marvels Jessica Jones. (Foto: Myles Aronowitz / Netflix).
Krysten Ritter som Marvels Jessica Jones. (Foto: Myles Aronowitz / Netflix).

Det har vært et supert år for superhelter på TV, og da årets toppliste skulle settes opp var det vanskelig å bestemme hvilken serie som skulle med. Etter hard debatt i redaksjonen kom vi frem til at Jessica Jones er bedre enn Daredevil, og at den hardtslående privatdetektiven derfor fortjener en plass på topplista.

Vi synes ikke superskurken i serien er like god som Daredevils Wilson Fisk, men Jessica Jones selv gjør opp for det. Det er så herlig forfriskende med en TV-serie der hovedrollen er en skikkelig tøff dame som ikke trenger å bli reddet av en mann!

Krysten Ritter er strålende i rollen som den tøffeste dama i New York, og gir rollefiguren dybde. Jessica er beinhard, men hun er samtidig skjør. Hun er sarkastisk og kynisk, samtidig som du skimter noe sårbart like under overflaten.

– Marte

ANMELDELSE: Jessica Jones – En beinhard dame som ikke vil bli reddet


Mr. Robot
Rami Malek er strålende i Mr. Robot. (Foto: NBCUniversal Television Distribution).
Rami Malek er strålende i Mr. Robot. (Foto: NBCUniversal Television Distribution).

Mr. Robot har vært en av de store seriesnakkisene i år, og er kun tilgjengelig i Norge via amerikansk iTunes. De som har anstrengt seg for å skaffe seg serien har kunnet nyte en velskrevet thriller. Mr. Robot vil få deg til å sitte på kanten av stolen fra start til slutt.

Den plagede og sosialt keitete, men superintelligente helten har vært godt representert i TV-serier de siste åra, og noen vil nok mene figuren har utspilt sin rolle. Elliot er imidlertid så godt skrevet av Sam Esmail, og blir så godt spilt av Rami Malek, at jeg blir fullstendig fascinert av rollefiguren.

Jeg har hørt man ikke skal etterligne andre om du ikke kan gjøre det bedre, og Mr. Robot er ikke bedre enn filmen den henter inspirasjon fra. Likevel er dette, som er Sam Esmails store gjennombrudd, en strålende serie som engasjerer fra start til slutt – en serie du ikke vil gå glipp av.

– Marte

ANMELDELSE: Mr. Robot – det er veien til målet som er interessant


Unge Lovende
Nenne (Gine Cornelia Pedersen), Elise (Siri Seljeseth) og Alex (Alexandra Gjerpen) i Unge lovende. (Foto: NRK, Monster)
Nenne (Gine Cornelia Pedersen), Elise (Siri Seljeseth) og Alex (Alexandra Gjerpen) i Unge lovende. (Foto: NRK, Monster)

Unge lovende må være serien med den mest troverdige dialogen som noensinne er skrevet for en ung vennegjeng på norsk TV.

Serieskaper og hovedrolleinnehaver Siri Seljeseth tar oss med inn i venninnegjengen i Oslo, og får oss virkelig til å føle at vi er en del av den.

Makan til velskrevet og underholdende serie om unge norske venner på jakt etter seg selv har vi ikke sett før. Vi ble hekta fra første scene, og de seks episodene ble ferdige så altfor, altfor fort.

Se hele serien her: Unge lovende


Master of None
Optimisten Dev (Aziz Ansari) og den noe mer sindige Denise (Lena Waithe) tilbyr mye velskrevet barvisdom i Master of None. (Foto: Netflix)
Optimisten Dev (Aziz Ansari) og den noe mer sindige Denise (Lena Waithe) tilbyr mye velskrevet barvisdom i Master of None. (Foto: Netflix)

Jeg blir truffet av alt Aziz Ansari kaster mot meg i hans nye komiserie Master of None.

Serien er treffende og oppriktige i sine livsbetraktninger. Her blir tema som immigrasjon, feminisme, rasisme, alderdom og etableringsangst behandlet med innsikt og høy gjenkjennelighet. Serien er alltid på utkikk etter vitsen, men tar likevel publikum på fullt alvor.

Master of None er smart uten å spotte, og den er søt uten å bli broddløs. Den når ikke toppnivået før etter et par episoder, og et par av sidekarakterene halter litt innledningsvis, men ha tålmodighet.

Serien vokser seg bare bedre og bedre utover i sesongen. Dette er en vennegjeng du vil henge med. 10 episoder går forrykende fort og oppleves bare som en medrivende førstedate.

– Sigurd

ANMELDELSE: Master of None – Mesterlig av Aziz Ansari


The Leftovers S02
Liv Tyler i The Leftovers. (Foto: HBO Nordic).
Liv Tyler i The Leftovers. (Foto: HBO Nordic).

Mystisk, forvirrende og en Twin Peaks-aktig særhet, er stikkord for The Leftovers, som er laga av manusforfatteren bak Lost, Damon Lindelof, sammen med forfatteren av boken serien er basert på, Tom Perotta.

I første sesong av The Leftovers fikk vi se en verden i sjokk da to prosent av jordens befolkning plutselig sporløst forsvant fra klodens overflate. I andre sesong fortsettes mysteriet på fengslende vis når nye rollefigurer introduseres.

Lindelof og Perotta holder fortsatt kortene tett til brystet, og jeg kjenner at jeg blir frustrert av at The Leftovers ikke gir meg svarene. Samtidig er det nettopp det som gjør serien så uutholdelig spennende – svaret på mysteriet får vi nok aldri.

– Marte

ANMELDELSE: The Leftovers S02 – fengslende mystikk


Transparent S02
Maura Pfefferman (Jeffrey Tambor) finner nytt sosialt fotfeste, men møter motstand i nær familie. (Foto: Viaplay, Amazon Content Services LLC. )
Maura Pfefferman (Jeffrey Tambor) finner nytt sosialt fotfeste, men møter motstand i nær familie. (Foto: Viaplay, Amazon Content Services LLC. )

Transparent viderefører sine sterke sider i sesong 2 og serverer høydepunkt på høydepunkt.

Serien har blitt en mester i å bygge opp små og store emosjonelle sammenbrudd, av typen «meltdowns», for sine figurer. Disse er både herlig komplekse, intense og rike på følelser.

Og med imponerende estetiske komposisjoner, en enestående lekker bruk av popmusikk og et friskt og fengende rollegalleri, er dette en serie som tar familiedramaet til nye og vidunderlige steder.

ANMELDELSE: Transparent S02 – fester seg under huden


Fargo S02
Fargo var et stemningsfullt og meningsfullt mesterverk fra første til siste episode. (Foto: HBO Nordic, FX, MGM)
Fargo var et stemningsfullt og meningsfullt mesterverk fra første til siste episode. (Foto: HBO Nordic, FX, MGM)

Fargo sesong to er så nydelig stemningsfull og full av smart svart humor at jeg har lyst til å rive opp skjermen og flytte inn.

Serien, som stammer fra en tematisk vri på Coen-brødrenes fantastiske film med samme navn, tar med seg det beste av stil og tone fra første sesong, flytter tilbake til 70-tallet, og blir bare bedre og bedre.

Fargespill, bildeutsnitt, musikk, figurer, dialog, garderobe og interiør. Alt stemmer og smelter harmonisk sammen til en vakker og drivende spennende dramakrim.

Mytologien er også mystisk og fengende. Vennlighet og tradisjonelle verdier settes opp mot tapt uskyld og en blodtørstig brutalitet. Serieskaper Noah Hawley tar den amerikanske Midtvestens høflige småbyliv på kornet, og sender det ut i kulda for å danse med djevelen.

Du må ikke ha sett den Emmy-vinnende førstesesongen for å se sesong to. Historien står støtt på egne bein. Men du anbefales selvfølgelig å se rubb og stubb. Har du ikke sett denne perlen er det bare å sette over kaffekjelen og glede seg! Dette er stor seriekunst.

– Sigurd

ANMELDELSE: Fargo S02 – Et lunt og blodig mesterverk


Hvilke serier mener du er årets beste? Savner du noen på lista? Si din mening i kommentarfeltet!
 • Kimmmmmmy

  Noen som kan forklare meg UFO-scenen i Fargo? Synes den virket veldig malplassert…

  • Bjarte Nilsen

   Et pek til Coen-brødrenes film The Man Who wasn’t there (Med Billy Bob, som var i S1 av Fargo). Videre var det mange UFO-historier i grenseområdet Minnesota/Nord-Dakota på 70-tallet, så selv om den var malplassert og unødvendig er den et pek til de lokale legendene fra området.

   • Kimmmmmmy

    Godt svart 🙂 Dessverre, så ødela den scenen veldig klimakset for min del.

 • Alexander Nyheim

  Har ikke sett så mye så nøyer med med topp 5.

  5: Dark Matter (syfy) Endelig en romfarts serie som knaller til med et troverdig plott, morsomme karakterer og god underholdning.
  4: Game of Thrones. Siste sesongen var svært stor, blir spennende å se hvordan man forholder seg til at man har forbigått boka i neste sesong.
  3: Ash vs Evil Dead Herlig Bruce Campell i storform og Sam Rami som klarer overgangen til TV fint.
  2: The Detectorist. Genial britisk komedie med noe av det sterkeste jeg har sett av filming på lang tid. Anbefales.
  1: Fargo sesong 2. Et par av episodene var noe av det beste jeg har sett de siste 10 årene.

  • PeeWeeMadman

   Skulle gjerne ha likt Dark Matter godt, men synes at den lider ganske mye av lavt budsjett. Det hadde hjulpet en god del med noe større budsjett til effekter, kulisser og lignende. Er heller ikke like fornøyd med alle skuespillerne, men utgangspunktet er for all del interessant nok det. Håper på bedring i fremtiden. Slike serier har jo en tendens til å være dårligere i første sesong i forhold til senere.

  • AkselAnkerHenriksen

   Nesten en eksakt replika av min liste (om jeg hadde laget en)
   Hadde nok lagt til Toast of London og Hunderby, men det er mest fordi jeg er litt av en fanboy når det kommer til slik britisk humor.
   Ellers tok Doctor Who et solid steg opp i kvalitet i år, skjønt muligens ikke stort nok til å fortjene plass på en «best of»-liste.

   • FraOven

    Aah, Toast of London er knall! Ble introdusert til den av en engelsk bekjent. Han viste meg også Detectorists, en annen britisk komiserie jeg liker godt som hadde en sesong i år

  • Klaus Dalan Hage

   Raimi har ikke gjort så mye med serien, men jeg elsker det alikevel. Jeg ser på hele greia som er verdig tribute, der de har fått lov til å bruke konseptet hans, og fått med CampBell.

 • Tron Bårdgård

  Spennende liste med flere som jeg ikke har fulgt med på enda.

  Selv så tror jeg at jeg ville hatt Daredevil, Sense8 og Agent Carter med på en topp 10 liste.
  The Expanse som enda er i oppstarten ser også veldig bra ut.

  • Trond Kval Nordli

   Enig angående Sense8, nyskapende og spennende serie.

 • Gunnar Brekke

  Jessica Jones bedre enn Daredevil? Jeg må le (hahaha) 😉
  Jeg trodde ikke man drev med kjønnskvotering på lister over beste serie.

  • Trond Kval Nordli

   Wow, dette tok kaka for teiteste utsagn i kommentarfeltet så langt i dag. Så fordi journalister har en annen smak enn deg må det handle om kjønnskvotering? Den eneste som beviselig er opptatt av kjønn i denne sammenheng er vel du.

   • Gunnar Brekke

    «Det er så herlig forfriskende med en TV-serie der hovedrollen er en skikkelig tøff dame som ikke trenger å bli reddet av en mann!»

  • Tom

   Jessica Jones har generelt gjort det bedre på slike lister enn Daredevil i år. Det er ikke bare hos Filmpolitiet, med andre ord. Metacritics samling av kritikerlister har Jessica Jones på en 17.plass, mens Daredevil ikke er med på nok lister til å nå topp 20 (basert på 47 kritikerlister per 17/12.)

   • Gunnar Brekke

    Men her hos Filmpolitiet fikk Daredevil 6, JJ fikk 5.

    • Tom

     Basert på de fem første episodene. Det var også én journalists mening, mens dette er en liste utarbeidet av redaksjonen som helhet; der nådde den ikke opp.

 • piltings

  Ser «filmpolitiet» noen gang på noe annet enn amerikanske serier?

  • Sigurd Vik

   Hei piltings! Jada, vi har sett både skandinaviske, britiske, canadiske, tyske, franske og australske serier i år vi:) Men vi ser og anmelder serier som er tilgjengelige på norske skjermer, og da er det veldig mye amerikansk som vises.

 • Morten Bråthen

  Enig med Fargo på topp, men ville hatt med Penny Dreadful på topp 10 lista

 • Solveig Bang Wiik

  Hahaha!!! Unge lovende på 5te. Dere må ha blitt presset av lederne deres til å plassere girls-replica-serien på denne listen. Unge lovende er så milevis langt unna å være i nærheten av denne listen. Den serien er totalt krise, i limboland mellom «er det en parodi?» eller «fy faen for en ræva kopi!». Hahaha! Unge lovende på 5te. Det er så lav kvalitet, så svakt manus, så kleint skuespill. Oioioi. Og serien er over MR Robot, som jo er grenseløst mye bedre i et objektivt perspektiv. Hvem skulle trodde at filmpolitet ble herset rundt og tvunget til å føre interne serier på en offentlig kåringaliste? Hvem skal arrestere disse som tvinger dere til å føre lav lav lav kvalitet, filmpolitiet? Eksisterer det en intern granskningskomite som tar seg av saker som dette, saker der filmpolitet åpenbarn har mottatt bestikkelser eller har gjort avtaler under bordet? NRKs unge lovende er så dårlig at den burde være på topp 10 årets verste, og ikke denne listen.

  • HermanSL

   Jeg har ikke sett serien selv, men Serieskolen på Aftenposten (Asbjørn Slettmark, Kristopher Schau, et al) har også rangert denne høyt. Tviler sterkt på at NRK setter noe som helst mandag for dette.

   • Solveig Bang Wiik

    Serieskolen til aftenposten er ikke akkurat tyngde. Slettmark hyller den ene såpa etter den andre. Han har smak som en 50 år gammel housewife. Men serieskolen er også nødt til å like unge lovende, fordi det er en norsk serie. Norske produkter mottar ikke særlig kritikk. Se unge lovende og brekk deg over svak produksjon!

    • Zenit99

     Serieskolen er jo en vits. En hvilken som helst seer vet jo like mye som Schau & co.

   • MoRi86

    Jeg så hele serien for et par helger siden og jeg skal ærlig innrømme at jeg ble veldig positivt overaska men at den hører hjemme på topp 10 er jeg uenig i, men for all del jeg anbefaler å se den.

  • axreason

   Jeg er enig med deg. Unge Lovende er en bleik kopi av Girls (ikke at Girls er så fantastisk det heller), men for det om den er «noe nytt» i norsk forstand, betyr ikke det at den nødvendigvis er god. Anmeldere har kastet seg over den og ignorert alle kritiske tanker som (forhåpentligvis) måtte ha dukket opp underveis. Sammenlignet med andre norske serier som Karl og Co kan jeg skjønne at noen ble positivt overrasket da Unge Lovende hadde premiere, men å i det hele tatt hevde at serien nærmer seg topp 20 er latterlig.

 • Påske Krim

  The Americans,
  Better Call Saul,
  Fargo,
  True Detective,
  The Knick,
  Homeland,
  The Affair,
  The Last Panthers,
  Penny Dreadful
  Jessica Jones
  er mine favs dette år….

 • brugei

  Hvordan er det mulig at ikke Narcos engang er på listen?????

 • axreason

  Jessica Jones over Daredevil?! Det er jo latterlig med tanke på deres egne anmeldelser av seriene, hvor Daredevil fikk 6 og JJ 5.

  Og jeg liker norsk film og tv altså, men det er hjernedødt å ha med Unge Lovende på denne lista. Bedre enn Game of Thrones? Bedre enn JJ? Bedre enn Mr. Robot? I farta kan jeg nevne minimum 20 som er bedre enn Unge Lovende. Det blir litt vanskelig å ta dere seriøst.

  • axreason

   Serier bedre enn Unge Lovende

   Sense8
   Fargo
   Transparent
   Master of none
   Jessica Jones
   Broad City
   Daredevil
   Game of Thrones
   American Horror Story
   Penny Dreadful
   The Leftovers
   Mr. Robot
   Parks and Recreation
   The Jinx
   Broadchurch
   The Walking Dead
   Scream Queens
   The Affair
   Bloodline
   Looking
   The Red Road
   Orphan Black
   Orange is the New Black
   Shameless
   The Strain

   Til og med årets sesong av True Detective og How to Get Away with Murder er bedre. MYE bedre.

   • ash

    Fargo,
    Broadchurch,
    Better call Saul,
    Norskov,
    Gjengangerne,
    Broen,
    Deutschland 83,

 • Lars Normanseth

  Et under at ikke Better call Saul er tatt med, uten tvil en av de bedre serier i nyere tid.
  Savner også Narcos.
  Subjektivt hadde jeg vurdert Marco Polo også

  • Bortsett sånn fra det at Marco Polo var en 2014-serie, og ikke sendte en sesong i 2015.

 • Helge Skou Dale

  Jeg forstår ikke hvordan man kunne ha slike forventninger til the Bastard Executioner når det er mannen bak tidenes mest oppskrytte og dårlige serie, SoA som står bak!

 • Dorota Slomian-Johansen

  Enig med Fargo,den er fantastisk…Hva om HBO -The Affair og The Knick????

  • Zenit99

   The Affair er altfor ujevn, og det er egentlig bare de første 5-6 episodene av årest sesong som var gode. Det er for øvrig en serie fra Showtime.

 • Denne lista er ufullstendig utan «Kampen for tilværelsen».

 • FredrikBr

  – Narcos
  – Game of Thrones
  – Marco Polo (2014 men så den i 2015)
  – Master of None
  – Modern Family
  – Californication s7 (2014, men så i 2015)
  – Broen
  – Iskrigerne
  – House of Cards s2
  – Orange is the new Black s2

  I tilfeldig rekkefølge

 • Stian Oen

  Mye jeg er enig i her, men Dag S04 var i mine øyne på ingen måte noen «boble som nesten nådde opp», men derimot (sammen med House of Cards S03) min aller største skuffelse dette året.

 • Jørgen Vik

  Sakner Daredevil og Better Call Saul. Slike lister vert ofte ganske subjektive, men Fargo høyrer naturlig nok heime på ei slik liste.

 • Anne Hansen

  Narcos og Better call Saul topper suverent denne listen. Godt mulig Fargo også når opp, men den har jeg ikke sett. Franske Gjengangere burde også være høyt oppe på listen.

 • Aristillius

  Interessant liste. Ser det er mange som er uenig, men jeg er helt enig i at Unge lovende skal være på 5te plass. Store kvaliteter på manus og skuespillere, selv med mindre budsjett enn de amerikanske sluggerne. Må også si at jeg før 2015 ville forventet House of Cards mot toppen, men den skuffet stort i årets sesong.

 • Joachim Lothe-Rikenberg

  De som ikke har fått med seg den amerikanske versjonen av Getting On burde virkelig ta en titt ^^

 • FrodeFF

  Får disse betalt av lisenspengene for å sitte og glo på alskens mulige TV-kanaler???

  Nå er ikke jeg noen TV-slave eller slave av serier, men nå det er sagt er det bare en serie som er verdt å slå på den støy- og sinn-forurensende TV¨en for. Den har gått i mange år og kalles i dag for Distriktsnyheter…

  Værmeldingen er en klar nr. 2.

  • Staale Hansen

   Du er inne på feil nettside

   • FrodeFF

    Absolutt ikke…

    • Klaus Dalan Hage

     Nettet er for alle, men jeg skjønner ikke hvorfor du bruker av den verdifulle tiden din til å klage over hva en fjernsynsserieanmelder skriver om fjernsynsserier, hvis du ikke setter pris på disse seriene. Ja, lisenspengene dine brukes til å lage noe innhold du ikke bryr deg om. Nei, du kan ikke gjøre stort med det. Alternativet er å fjerne statskanalen, men da kommer innholdet på TV til å dikteres kun av økonomiske interesser, noe DU, med din smak kommer til å tape på. Det Alternativet jeg ser for deg, er at noen (f.eks de som jobber i distriktsnhetsavdelingen, i ditt distrikt,) startet sin egen kanal, og tok betalt pr måned for å levere kun dette. Da hadde du fått viljen din. Problemet er at denne kanalen sansnligvis hadde måttet ta en rimelig høy månedsavgift for å dekke utgiftene sine. Løst basert på hvor mange som er villig til å betale for å se distriktsnyheter. Det er greit for meg. Da slipper jeg å betale lisens for at du skal se Distrikstnytt, avd Gokk. Forestill deg hvor mye det koster å drive en tv-kanal. Forestill deg at denne skal kun vise det du er interessert i (distriktsnytt og været) og forestill deg hvor mange som 100% deler din mening. Del kostnadene av å drive en tv-kanal på antallet mennesker som deg i Norge, og se hvor mye du må betale for å bli fornøyd.

     Eller hold kjeft, se dine 30 min med tv pr dag, vær fornøyd,. gå ut døra, ha en hyggelig samtale med naboen din, gjør verden til et bedre sted å være, istedet for å ødelegge dagen til resten av Norge på intenett. Du er ikke i målgruppa for denne artikkelen.

     • FrodeFF

      Når jeg er uenig med noen, sier jeg ifra. Dette er eneste mulighet jeg har til å påvirke.

      At det koster penger å drive en TV-kanal er jo åpenbart. Men med tanke på antall repriser de kjører, så tror jeg at NRK kunne fint klart seg med to kanaler og dermed kuttet kostnadene…

      Holde kjeft er i hvert fall et dårlig alternativ. Hvis noen føler at jeg ødelegger Deres dag på internett, så er det ikke mitt problem siden jeg faktisk har ytringsrett på lik linje med alle andre.

  • Mynn

   Du vet at du ikke _må_ se TV-serier på TV? Tror du man også må se film på kino?

   • FrodeFF

    Jeg vet absolutt at jeg ikke må se TV-serier og går heller sjelden på kino. Dette er kanskje grunnen til at TV¨en står mye av og det er faktisk billigere å kjøpe filmene på DVD og se dem hjemme med all den behagelighet det medfører.

  • MoRi86

   Værmelding på TV hvilke århundre lever du i? Selv bønder i Chile og Argentina bruker yr.no når de sjekker været, men så klart NRK skal kunn bruke penger på det akuratt du synes er brta, det er en skandala at du ikke innehar all bestemmelsesrett i NRK!

   • FrodeFF

    Det 21. århundre og stort sett har dette ingenting med bønder i Chile og Argentina å gjøre.

    Det jeg derimot påpeker er noen som tapper lisenspenger for å glo på alskens mulige kanaler. NRKs egenprodukjson lider med en stadig dalende kvalitet så dette går i feil retning selv om yngre mennesker kanskje er ute av stand til å oppfatte det…

    • MoRi86

     NRK har fått i oppdrag av stortinget å laget et innhold som alle i samfundet skal ha glede av og de har et særskilt oppdrag å lage nisjeprodukter, det er utrolig mye som NRK lager eller sender som har null verdi for meg personelig men jeg synes det er strålende at de har et såpass variert innhold.
     Det er en stor andel av målgruppen til P3 lytterne (hvor filmpolitiet hører hjemme) som konsumerer større eller mindre mengder film, serier og TV/dataspill. Da er det bare rett og rimlig at de lager et program for å promotere dette og å gi anmelderser slik at vi forbrukerene får gode råd om kvalitetsprodukter slik at jeg lettere vet hva som er værdt å bruke både penger og tid på å konsumere. For meg personelig så er filmpolitete en av hovedårsakene til at jeg støtter lisensordningen, de gir et kvalitetsprodukt ledet av dyktige og erfarne journalister som jeg og mange andre setter stor pris på.
     Jeg synes også at det er helt strålende at de har lov til i motsettning til alle overkomersielle kanaler til å bruke tid og penger noe noe så sært som salmeboka minutt for minutt og Hurtigruta minutt for minutt.

     • FrodeFF

      Når det kommer til NRKs innhold på musikkfronten er det en ensidig dekning av dagens pop-musikk som for det meste er fyllt med tomme kalorier. Den musikken jeg og mange andre for det meste hører på er totalt utradert fra alle NRK-kanaler. Når jeg f.eks. hører på NRK-jazz er det stort sett «popifisert» der også og man får de samme «slagerne» om igjen og om igjen.

      Når det kommer til P3 generelt er dette problemet enormt mye større. Både artiklene, anmeldelser og musikken er veldig konsentrert om noen få artister og som dermed resulterer i at lytterne dessverre ikke får med seg mer enn en veldig liten del av pop-musikken som finnes. De «store» artistene er overrepresentert grunnet en klipp&lim-journalistikk.

      Med tanke på at pop-musikken, men også «pop-filmer» i stor grad, for det meste ER medieskapt er også NRKs bidrag til å «promotere» dette et feilt fokus når man er pålagt å presentere et mangfold. Det hele minner mer om en slags fascisme fra en eller annen person som styrer en avdeling innen NRK. På toppen av det hele setter disse seg til doms over kultur ved å lage «the best of»-lister som overhodet ikke ligger i deres ansvarsområde.

      Når det kommer til distriktsnyheter er det litt seeres/lytteres ansvar å gi innspill/tips. Så det er fullt mulig å påvirke lokalestoffet slik at de får noe nytt å skrive/rapportere.

      NRK har totalt feilet den allsidighet som de har i samfunnsoppdrag som en statsfinansiert kanal.

 • Leif André Brekke

  Opp til flere jeg må få sett, merker jeg (f.eks. ikke sett Mr Robot, Jessica Jones eller Transparent ennå), men av de jeg har sett i år, blir det følgende plasseringer:

  1. Fargo S02 – mørk, morsom, blodig, fabelaktige skuespillere, uten tvil årets beste
  2. Rectify S03 – overraskende lite fokus i media, men super mørk, langsom serie
  3. Better call Saul S01 – vellykket prequel til Breaking Bad, gleder meg til fortsettelsen
  4. Narcos S01 – Mafiakrig + historien om Escobar er en suksessoppskrift og godt håndtert av Netflix
  5. Master of None S01 – Aziz Ansari er morsom og, ja, rett og slett koselig
  6. The affair S02 – serien om utroskap og et mord blir bedre og bedre
  7. Game of Thrones S05 – noe skuffende kvalitet på f.eks. kampscener i år, men fortsatt verdt å se på
  8. Broen S03 – Noen logiske brister her og der, og ikke fullt så bra som tidligere

 • Hugo Pedersen

  Rimelig utrolig at ikke Narcos er på lista.

 • Tom

  Mr. Robot (USA Network)
  Looking (HBO)
  The Americans (FX)
  You’re the Worst (FXX)
  The Leftovers (HBO)
  The 100 (The CW)
  Please Like Me (Pivot)
  How to Get Away With Murder (ABC)
  Les Revenants (SundanceTV)
  Deutschland 83 (SundanceTV)

  • Staale Hansen

   Jaja, smaken er som baken, ofte stinker det bare

   • Tom

    Tar ikke det så tungt fra noen med True Detective S02 på sin liste, for å være helt ærlig. Jeg likte Better Call Saul, men med unntak av et par episoder som utmerket seg (‘Nacho’, ‘Five-O’, ‘Pimento’) så syntes jeg den var skuffende. Det har kanskje litt med å gjøre at jeg er så glad i Breaking Bad som jeg er. Jeg håper andresesongen vil by på et kvalitetsløft.

 • Anne Hansen

  Mr. Robot? Nei! Kjedelig om data-geeks. Nope, gi meg heller Narcos! DET er årets beste serie.

 • Emil M

  «Jeg har hørt man ikke skal etterligne andre om du ikke kan gjøre det bedre, og Mr. Roboter ikke bedre enn filmen den henter inspirasjon fra», siktes det her til Taxi Driver?

  • Klaus Dalan Hage

   Hvis du ikke vet hva det siktes til, har du ikke sett serien og filmen det menes. Å si navnet på filmen ville vært en Spoiler. Hvis du har sett serien og ikke filmen burde du se filmen. http://lmgtfy.com/?q=mr+robot+rips+of+which+movie

 • Jeg ligger litt bak når det gjelder enkelte tv-serier i år, og har til gode å få sett andre sesong av Fargo og The Leftovers, men også siste av Parks and Recreation (pluss noen flere på denne lista). Men det som overrasker litt er at absolutt ingen av mine favorittserier fra i år er på topp 10 (men litt usikker på GoT da femte sesong skuffa stort), og verst av alt er at Outlander ikke engang er nevnt! Det har uten tvil vært den beste serien i år etter min mening, med en historie som er full av både drama, spenning, humor, flotte kostymer og ubehagelige scener (på en bra måte), for ikke å snakke om fantastisk vakker visuelt sett! Ellers forstår jeg heller ikke at Penny Dreadful ikke nådde helt opp, andre sesongen var helt rå, og selv om første sesong var kjempebra den også så var den andre opptil flere hakk bedre!

  • Sigurd Vik

   Hei Pia!
   Enig i at «Outlander» har levert noen aldeles nydelige og godt fortalte episoder i år! «Penny Dreadful» var veldig nære en plass på lista.

  • Jeg må også legge til at nå da jeg har sett ferdig første sesong av Versailles vil jeg si at den også er blant mine favoritter i år. Er nok litt svak for periodedramaer må jeg innrømme :p

 • Staale Hansen

  Fargo, True Detective og Better call Saul, bare for å tyne lista ned til 3 stk bra serier. Har forøvrig oppdaget Deadwood nylig og det er jo alltid knall med seriemaraton.

 • Rafael Motamayor

  Hvis dere valgte Mr Robot selv om den aldri kom på norsk tv, hvorfor ikke se på andre tv-seriene som er også tilgjengelig på itunes? Review var mye bedre en noen av de dere har på liste og dere har ikke engang nevnt den, ikke anmeldte den heller.

  • Enig, det var ganske svak bortforklaring. Den nye sesongen av The Americans, Rectify o.s.v. på iTunes også. Åja, Review har vært så fantastisk denne sesongen sammen med med andre Comedy Central-serier (som går på norsk tv) som Broad City (lett bedre enn Unge Lovende og Girls) eller Nathan For You.

   • Sigurd Vik

    Hei Rafael og Steffen!
    Vi bruker stort sett norske premierer som utgangspunkt for seriedekningen vår. Det er derfor vi ennå ikke har anmeldt bla.a «The Americans» S03 og «Rectify» S02 og S03, fordi de har kommende premierer på norske kanaler.

    Grunnen til at vi gjorde et unntak og anmeldte «Mr. Robot», er fordi vi merket at det var en serie som folk spurte oss om, og som mange i Norge fulgte tett mens den gikk i USA.

    Og det kan det hende vi kommer til å gjøre mer av:)

    Ellers aldeles enig i at «Review» og «Broad City» er knall! «Nathan for you» har jeg ikke kommet til ennå.

 • brancobilly

  Mangler Hannibal….

 • LittleMoonPublishing

  Hvor er Homeland?

 • Lars-Markus Sætermo Veivåg

  Synes det er fantastisk at dere ikke har nevnt Narcos, makan til drit serie

  • MrGashi1337 .

   syns vel det du som har IQ på samme linje som skostørrelsen

   • Lars-Markus Sætermo Veivåg

    Hahah, ok… Da må jeg vel ha verdens største føtter

 • Mounir Sabeur Pedersen

  1.Game of thrones
  2.Da vinci’s demons
  3.Walking dead
  4.Marvel agents of shield
  5.Last man on earth
  6.Narcos
  7.Limitless
  8.The expanse
  9.Fear the walking dead
  10.Marco polo

 • Lars Karsten Karlsen

  Altfor mye jåleri med serier idag. Hva med «Kvinnefengslet» og «Derrick»? Helt ålreite fjernsynsserier man kunne slappe av til. Minimalt budsjett. Ta en kaffe. En vaffel. Få vekk det maset idag. Det er mas. Mas ja. Mas.

 • Lars C. Pedersen

  Etter S01+02 var det herlig å se filmen fra 1996 igjen. Selvsagt har man hentet elementer fra filmen i serien – men det ser man ikke før man ser filmen på nytt etter nesten 20 år!

 • ola hansen

  Dropp PK stemmen til unge lovende… å påstå at den er blandt de beste seriene i verden i år er useriøst.

 • SindreGud

  Transparent sesong 2 var en gedigen skuffelse, den mistet all magien den første hadde.
  Hvor er serier som Narcos, Manhattan S2, Better Call Saul, Outlander og BoJack Horseman S2? Enig i at Fargo var den beste serien dette året.

 • MrGashi1337 .

  Narcos er beste tv serien jeg har sett i mitt liv

 • Ina Andreassen

  Unge lovende er uorginalt og platt. Fortjener ingen kåringer. Om en norsk serie skulle fått hederlig omtale bør det være Skam.

 • Gunnar Sørensen

  Enig i mye her! Men jeg klarer ikke forstå hvordan Jessica Jones kan havne på en slik liste.

  NB! Spoiler alert!

  De 2 første episodene var ok, virket som de ladet opp til noe bra.. Jeg hadde trua! Men så avslørte de det ene plottvistet etter det andre, og de logiske bristene hopet seg opp. Massivt. Hvor mange ganger skal det gå an å fange badguyen, og hvor mange ganger skal han mirakuløst rømme slik at serien kan fortsette….? Og hvor mye er det lov av en heltinne å sutre….?

  De siste 4-5 episodene så jeg bare for å bli ferdig, det var smertefullt…. Også kommer slutten, JISES, og vipps så knakk hun nakken på badguyen lett som bare det!
  Det var i utgangspunktet et bra plot, men gud hjelpe for noen triste og dårlige skuespillere.. ikke engang David Tennant klarte å redde denne… Tror og håper ikke på en ny sesong

 • xternion

  Nå har jeg sett flere ganger at norske medier anbefaler serier som ikke er tilgjengelige på norsk tv, med henvisning til f.eks amerikansk itunes-konto som løsningen, men hvordan er dette rent juridisk? Kan jeg som nordmann skaffe en slik konto på lovlig vis? Undrer meg litt over at det tas opp, hvis så ikke er tilfellet?

 • Haavard Hana

  Mener også Straight Outta Compton er en av årets beste. Sjekk ut hva gutta i Skont mener er årets beste film og serie https://youtu.be/JNo34JgiYwc

 • Jon_A_S

  Hva med Sense8? Eller er den ikke med fordi den «kun» er tilgjengelig på Netflix?

  • Master of None er også en Netflix-serie, så tror nok ikke det var derfor. Ut ifra anmeldelsen å dømme virker det ikke som filmpolitiet syntes den var bra nok til å komme på Topp 10.

   • Jon_A_S

    Du har nok rett, jeg leste anmeldelsen deres nå.