2015 var et år med framskritt for minoriteter og mangfold i amerikanske serier. Viola Davis ble den første svarte kvinnen til å vinne en Emmy-pris for beste kvinnelige hovedrolle for sin rolle som advokaten Annalise Keating i How to Get Away With Murder.

Nye serier som Fresh Off the Boat og Master of None, og suksesser som Empire, Jane the Virgin og Black-ish, har fått skryt for å la hovedrollefigurer som ikke tilhører den hvite middelklassen, være «vanlige folk» på skjermen.

Men hvite rollefigurer utgjør fremdeles en uforholdsmessig stor andel av hovedrollene i amerikanske serier og filmer – både når det gjelder ut fra befolkning og TV-publikum.

ANMELDELSE: Master of None — Mesterlig av Aziz Ansari

Tidligere i år advarte regissør Spike Lee Hollywood mot denne skjevheten, og sa at bransjen må skjerpe seg og lage filmer som representerer befolkningen, og fulgte opp med en spådom om at innen 2043 så kommer hvite amerikanere til å være minoriteten.

Og den skjevheten handler ikke bare om kvantitet, den handler også om kvaliteten på rollene.

– Du kan ikke vinne en Emmy for roller som ikke eksisterer, sa en tydelig engasjert Viola Davis under sin Emmy-takketale.

Nettopp Hollywoods brokete historie med å redusere minoriteter til karikerte bifigurer og ikke skape fullendte og troverdige karakterer med minoritetsbakgrunn, har en sentral plass i Aziz Ansaris serie Master of None.

Serien er et bevis på at det i dag er mulig å lage en populær komedie hvor flere av hovedrollene har ulik minoritetsbakgrunn, samtidig som den peker treffende på hvor stor betydning etnisitet og minoritetsbakgrunn fremdeles har i Hollywood.

– Ting er i endring. Sakte, men i endring, sier serieskaper og hovedrolleinnehaver Ansari når NRK møter ham i London og spør om kårene for skuespillere som tilhører etniske minoriteter.

Optimisten Dev (Aziz Ansari) og den noe mer sindige Denise (Lena Waithe) tilbyr mye velskrevet barvisdom i
Optimisten Dev (Aziz Ansari) og den noe mer sindige Denise (Lena Waithe) tilbyr mye velskrevet barvisdom i «Master of None». (Foto: Netflix)
Etnisitet har blitt karikert

Master of None som handler om den 32 år gamle skuespilleren Dev, er både en klassisk situasjonskomedie, men også et oppgjør med amerikaneres stereotypier om minoriteter.

Aziz Ansari har skrevet serien sammen med Alan Yang (Parks and Recreations), og selv om serien er fiksjon, tar den utgangspunktet i mange selvopplevde hendelser.

Ansari er selv indisk-amerikaner, og har blandede erfaringer – ikke minst som skuespiller. I seriens fjerde episode, Indians on TV, opplever hovedpersonen Dev at han blir bedt om å snakke engelsk med tykk indisk aksent, noe han finner problematisk. Episoden starter også med klipp av typiske indiske stereotyper fra amerikansk fjernsyn, både hvite amerikanere med mørk krem og animerte figurer som Abu fra The Simpsons.

– Da jeg begynte som skuespiller, ble jeg spurt om å snakke med aksent, noe som er rart, og du vet ikke helt hvordan du skal føle på det. De etniske rollefigurene jeg selv husker, (fra TV og film) var alltid de litt rare. Jeg så aldri en som lignet på meg. Det er frustrerende når du tilhører en minoritet og etnisiteten din blir representert av noen tøysete karikaturer, sier Ansari.

ANMELDELSE: Fresh off the Boat — Energisk kulturkrasjkomedie med snert i replikkene

Aziz Ansari på premieren av "Master of None" i New York. (Foto: NTBScanpix, Noam Galai/Getty Images/AFP)
Aziz Ansari på premieren av «Master of None» i New York. (Foto: NTBScanpix, Noam Galai/Getty Images/AFP)
Hvit hetrofil mann er fremdeles «nomalen» på TV

Det er ikke bare i Master of None at Aziz Ansari setter fingeren på utfordringene Hollywood har med etnisitet og rollefigurer.

I november skrev han en kronikk i The New York Times under overskriften «Aziz Ansari on Acting, Race and Hollywood», hvor han blant annet forteller om sin skuffelse da han oppdaget at den første indiske hovedrollen han så på film da han var liten — i Short Circuit 2 (1988), ble spilt av den hvite skuespilleren Fisher Stevens.

Selv om Aziz Ansari nå har møtt og snakket med Stevens, og har forståelse for hvordan han endte opp som den indiske rollefiguren Ben Jahveri i filmen, var det en oppdagelse som satte sine spor.

LES ANSARIS KRONIKK I THE NEW YORK TIMES: Aziz Ansari on Acting, Race and Hollywood

Selv om det i dag finnes mange eksempler på gode rollefigurer for minoriteter i amerikansk fjernsyn, er disse karakterene forsvinnende få i møte med det totale antall hovedroller.

I kronikken trekker også Ansari fram andelen av hovedroller som spilles av skuespillere med minoritetsbakgrunn, som «smertelig lav». Han skriver at selv om rundt førti prosent av befolkningen i USA har minoritetsbakgrunn, så er det likevel den hvite heterofile mannen som er «the everyman» — altså «normalpersonen».

– Når Hollywood vil ha «normalpersonen», er det en hetrofil hvit mann de virkelig vil ha. Men en hetrofil hvit mann er ikke normalpersonen. «Normalpersonen» er alle, skriver han.

Hvem av disse ville vært hovedpersonen og hvem ville vært sidekick i en tradisjonell amerikansk sitcom? I "Master of None" er det den "hvite duden" (Eric Wareheim) som får spille "funny sidekick". (Foto: Netflix)
Hvem av disse ville vært hovedpersonen og hvem ville vært sidekick i en tradisjonell amerikansk sitcom? I «Master of None» er det den «hvite duden» (Eric Wareheim) som får spille «funny sidekick». (Foto: Netflix)
Triste og varmende tilbakemeldinger

Ansari er klokkeklar på at det fortsatt er mange fordommer og stereotypier i den amerikanske underholdningsbransjen, til tross for en sakte bedring. Mange av tilbakemeldingene han har fått forteller sitt.

Tilbakemeldingene på Master of None er hjertevarmende og triste på én gang. Trist at så mange sier «wow, det er så vilt å se en fyr som tredimensjonal med de samme bekymringene, drømmene, redslene, kjærlighet og sex-liv som en hvit rollefigur har, men tilfeldigvis har brun hud, det har vi aldri sett før», det er….det er trist, sier Ansari og ler oppgitt.

ANMELDELSE: How to Get Away Murder — Viola Davis er strålende som manipulerende matriark

Far og sønn Ansari spiller også far og sønn i "Master of None". (Foto: Netflix)
Far og sønn Ansari spiller også far og sønn i «Master of None». (Foto: Netflix)
Hentet inn sine egne foreldre til rollen som…foreldre

Mange av hovedfigurene i Master of none tilhører minoriteter, enten fordi de har foreldre av utenlandsk opphav eller fordi de har homoseksuell legning. De som spiller foreldrene til hovedpersonen Dev er Ansaris egne foreldre, Shoukath og Fatima.

– Ofte når innvandrerforeldre portretteres på TV og film i Amerika, har de ofte vært ganske støtende. Jeg har aldri sett noen som lignet på mine egne foreldre, så jeg baserte rollefigurene på dem. Vi ønsket at de skulle virke ekte, men under auditionene var det ingen som passet helt, så jeg tenkte «kanskje jeg skal se om foreldre mine kan gjøre det». Faren min er veldig morsom, og Alan (Yang – medskaper av serien, red. anm.) kjente ham litt, og tilslutt fikk jeg overtalt moren min også. Og jeg synes de gjør en flott jobb, sier Ansari.

– Det føles vilt å se dine egne foreldre i et TV-show, men det fungerte!

– Hva slags respons har du fått på serien?

– Fantastisk, vi har fått noen utrolige anmeldelser. Vi trodde jo at folk kom til å like serien, men ikke på et nivå som dette.

Kvelden før NRK møtte Ansari, ble han nominert til Golden Globe for beste mannlige hovedrolle i en komedie, noe han satte stor pris på. Ikke minst fordi han ifølge seg selv elsker å gå i smoking.

 • Jan Petersen

  Aziz hører kun hjemme i komedier, Jim carrey beviste hvor hardt en kan bli fastlåst i en kategori.

 • Isabel F.

  Som barn av en innvandrer visste jeg faktisk ikke hvor mye jeg ventet på og trengte en sånn serie. Helt fantastisk!

  • Joseph Kuhr

   Jeg kjente meg igjen til de grader i så mange av episodene at det begynte å bli litt skremmende. Kunne noen ha så like tanker og følelser som meg? Master of None er en av de beste seriene som jeg har sett på lenge. For meg.

 • Alexander Dahl

  Har han aldri hørt om Bollywood?

 • Elsa S. Burkeland

  Da vil ikke de fleste europeere eller hvite amerikanere se på seriene. De kan vel produsere i Bollywood om de vil ha serier med asiater. USA blir ikke interessant, når vi ikke kan identifisere oss med skuespillerne. Amerikanske filmer vil erstattes av engelske eller andre europeiske lands produksjoner.

  • Trond Kval Nordli

   Du kan ikke identifisere deg med noen som ser asiatiske ut? Really? De er vel like mye amerikanere som de som er hvite.

   • Elsa S. Burkeland

    Nei, for meg er asiater ikke troverdige som rollefigurer og helter. De kan aldri erstatte en Matt Damon eller de gamle filmheltene. De er ikke min type menn, smak og behag. Amerikanere er desverre snart fordrevet av andre raser. Som de fordrev indianere. Da er Hollywood ikke lenger «drømmefabrikken».

    • Joseph Kuhr

     Hva-for-no? Hvem tror du ‘amerikanere’ er? Du vet at det ikke bare er hvite folk som er amerikanere? USA er en ‘melting pot’ med alle mulige raser. Alle amerikanere er innvandrere, det er kun de opprinnelige indianerne som kan kalles ekte amerikanere, og de er brune (røde?)

     Uansett, for deg er ikke asiatere troverdige som rollefigurer og helter. Hvem har sagt at alle filmer skal lages kun for deg? Hva med alle de andre som syns det er helt naturlig med asiatere i de rollene? Hvem tror du det er flest av i verden? Hvite mennesker, eller menn med farge?

     • Elsa S. Burkeland

      Det er det som er problemet, som han sa paven etter å ha kommet tilbake fra tur..

     • Ragnar

      Amerika var 90% hvit helt til 1970 tallet.

    • Joachim Lothe-Rikenberg

     Din tid var over når sa du?

   • Ragnar

    Amerika er et vestlig land.

  • Isalill Kolpus

   Kjenner meg veldig igjen. Jeg orker ikke se serier der karaktererne ikke snakker norsk, ikke har brunt hår og ikke er fra Finnmark. Jeg klarer ikke identifisere meg med folk med blondt hår fra vestlandet. Hvem er de? Hvordan tenker de? Jeg aner ikke.

   De kan vel produsere i Bergen om de vil ha med vestlendinger.

  • Bjarte Sletteng

   Regner med det innlegget er en spøk:-)

 • Elsa S. Burkeland

  Ikke noe problem, NRK og norsk filmproduksjon har mange mørke med bosted i Oslo for deg. Og så vidt jeg vet ble Varg Veum rollelisten fyllt opp av Oslofolk og Finnmarkinger. Men desverre går jeg på film for å se noe jeg kan leve meg inn i som hører til europeisk kultur.

  • Isalill Kolpus

   Vet ikke helt om du forstod analogien min, men det er kanskje ikke så viktig. Poenget jeg prøvde å fremme, var at det må da være revnende likegyldig hvilken hud-, hår- eller øyenfarge skuespillere har? Men jeg ser på kommentarene under her, at for deg har det noe å si, så vi lar det kanskje bare bli med det.

   Til ditt andre og mitt andre poeng: Kan de ikke bare dra til Bollywood? Bollywood og Hollywood kan sammenlignes på enkelte områder, men ikke alle. Aziz Ansari kan ikke nødvendigvis bare reise til Bollywood for å produsere filmen sin. Han er fra USA og vil lage filmer og serier fra et miljø og en kultur som han selv kjenner. Den kulturen finner han ikke nødvendigvis i Bollywood. Det ville vært som å skulle lage en film om hverdagslivet i Drøbak og reist til Australia for å spille det inn.

   Du har en utrolig smal filmsmak, det må jeg få si. Det kan ikke være mange filmer som står til de kravene? Eller er «hvit hovedrolle og protagonist» nok?

   • Utenriks

    Hva er da poenget ditt hvis det er «revnende likegyldig hvilken hud-, hår- eller øyenfarge skuespillere har?»

    • Isalill Kolpus

     Nå var det til Elsa jeg skrev det, men for å oppsummere for deg så skriver Elsa først at europeere ikke kan identifisere seg med skuespillere hvis de ikke er europeiske (les: hvite europeere). Aziz Ansari er av indisk slekt og som jeg har forstått Elsa, så kan ikke hun identifisere seg med ham på grunn av det. (Hun får rette meg hvis jeg tar feil.)

     Det synes jeg var hårreisende. Poenget mitt er at vår evne til å identifisere oss med andre ikke stopper ved hudfargen til den andre. Den må da være revnende likegyldig.

     • oh_my_good

      besserwisser…. Å ikke kunne godta at andre har egen mening enn deg, gjør deg til den intolerante. En politisk kommissær i god Stalin ånd. Det var ikke bare Hitler som ryddet veien…

      • Isalill Kolpus

       Holder vi oss ikke for god til å «hitle»?

       Hvis å debattere er å være intolerant, da har vi vel alle gått i baret her.

   • Elsa S. Burkeland

    Beg to differ. Skjønte godt poenget ditt. Ser mye film, og noen av forskjellig opphav er greit. Men når hele hovedrollespekteret er ikkeeuropeere interesserer ikke filmen meg. Hvorfor gifter pakistansknorske seg hele tiden med sine egne? Fordi vi som regel blir tiltrukket av folk fra samme opphav, og hovedrolleinnehaver er viktig i en film.

    • Isalill Kolpus

     Det synes jeg er en veldig snever tankegang. Å sette grensen for din interesse for andres perspektiv eller liv ved etnisitet eller hudfarge er en ganske streng leveregel og jeg vil også kalle den uforsvarlig tilfeldig. Hvorfor ikke sette grensen ved dialekt da? Eller skostørrelse? Å tro at ikke-europeere er uinteressante er å ha på seg skylapper og jeg vil tro det må være den perfekte grobunnen for fremmedfrykt.

     Det er en tankegang som jeg vil påstå frarøver deg muligheten til å utvide din horisont, lære andre å kjenne og ikke minst frarøver deg fantastisk gode tv-serier! Du kan jo ikke se noe som helst av det som kommer fra USA, med den regelen! Du har gått glipp av mye god tv og film de siste årene.

     • Elsa S. Burkeland

      De siste tjue åra har vi etniske nordmenn blitt fortalt at vi ikke har lov å mene det vi mener. Om vi føler oss overforet med folk med annen hudfarge, få vi høre at vi ikke kan gjøre noe med det ellers er vi rasister. Vi skal tvi ges til å akseptere alt,og attpåtil bli karakterisert som dumme, i tolerante, dovne etc. Jeg har kjærlighet til de som gikk før oss og det landet jeg vokste opp i og den europeiske kulturen. Men i min alder kan jag like det jeg vil og underholde meg med det jeg liker. Min tid er snart over,og mine vil være i mindretall i det tapte landet.

      • Isalill Kolpus

       Kom ikke her og gjør hvite europeere til offer. Det er vel ingen i verden som har det bedre enn oss hvite kvinner, kanskje bortsett fra hvite menn? Privilegiene står i kø. Dommedagsprofetiene dine gir gjenklang langt inn i ekkokammerene.

       Du forveksler kjærlighet for de som gikk før, med hat for det du ikke kjenner.

       • Ragnar

        Du kjenner ikke europeisk historie. Muslimer har invadert og okkupert Europa mange hundretalls ganger.

        • Isalill Kolpus

         Det fascinerer meg hvordan folk stadig klarer å vri alt til å handle om den påståtte muslimske okupasjonen av Europa. Jeg klarer rett og slett ikke å engasjere meg i den debatten når premissene blir satt av folk som er ute etter å finne sin elskede syndebukk muslimene i alle verdens hjørner. Den som leter, den finner.

         Jeg har lest noen av de siste kommentarene dine på profilen din og det sett i sammenheng med profilbildet ditt, så tror jeg en av to ting: 1. Du er ute og troller. 2. Du er en vaskeekte rasist.

         Juryen er enda ute.

        • Ragnar

         Hva betyr egentlig «troll»? Er mine meninger verdt mindre fordi de ikke er politisk korrekte? Det er jo ikke veldig demokratisk. Jeg trodde ventreorienterte var for mer mangfold?

        • Isalill Kolpus

         Å trolle på nett er å trekke inn folk inn i meningsløse og tidkrevende diskusjoner gjennom å ytre i overkant provoserende meninger, selv om man kanskje ikke står inne for disse meningene. Men for all del – du kan godt mene det du skriver, og da vil jeg si at du faller inn under den andre kategorien jeg presenterte.

         Jeg har vel ikke sagt at meningene dine er mindre verdt, eller at du skal stenges ute fra demokratiet. Du sitter jo her og ytrer deg på helt lik linje med meg. Jeg har verken forsøkt å kneble eller usynliggjøre deg. Din plass i denne debatten har ikke blitt mindre, i alle fall ikke på grunn av mine handlinger.

       • Elsa S. Burkeland

        Hater ingen, vil bare ikke ha landet mitt okkupert av dem. Det vsr er godt land vi bodde i. I dag er byene våre ugjenkjennelig. Jeg vokste opp i Bergen, og nå er det bortsett fra på 17. Mai, nesten bare studenter og innvandrere som dominerer byen. Og i den lille kommunen jeg bor i no, er det nesten hundre srbeidsinnvandrere og snart hundre innvandrere på bare vel ett år, og vi er bare noen tusen innbyggere. Og st vi kvinner i Norge har det bra har vært en lang kamp. Den må kvinner i andre land ta og, ikke bare flytte kulturen sin opp her. Alle kvinner i Norge er ikke velstående og mange av oss har levd i mye enklere kår enn innvandrerne.

     • oh_my_good

      Jeg synes nå du tar på deg overlærer rollen her. Politisk korrekte vil alltid dømme andre meninger som mindreverdige og forsøke å dominere. Hvis man tar vekk rase og farge og erstatter det med ideer, så har du samme utgangspunktet som en rasist…

  • Joseph Kuhr

   Du er et stjerneeksempel på en god, gammeldags rasist!

   • Elsa S. Burkeland

    Det kan godt være, eller en som lengter tilbake til en tid der nordmenn var nordmenn og folk fra andre verdensdeler holdt seg der. Mitt land er ikke mitt land lenger, og Hollywood er snart bare befolket av asiater.

    • Arild Johansen

     Da burde du sjekke ut filmen «Viljens Triumf», en gammel og god klassiker du sikkert hadde satt pris på.

     • Elsa S. Burkeland

      Jada, jeg er sikkert barn av gode gamle nazister og FrPer og alt. Merkelig at kjærlighet til sitt eget skal være nazisme med en gang. Synes noen her passer bedre i den rollen.

      • Arild Johansen

       Hva er det da som gjør at du er så ute av stand til å empatisere med mørkhudede at du ikke engang vil se de på film?

     • PDE

      En fantastisk film!
      Muligens Leni Riefenstahls beste.
      Den vant gull i Venezia i 1935 og under verdensutstillingen i Paris i 1937.
      (Hennes følgene film «Olympia» ble også tungt prisbelønnet, i Venezia ble den kallt «verdens beste film».)
      Og så får vi se Heinrich Himmler i hanemarsj, det er urkomisk, han kan ikke holde takten om livet hans avhang av det, ikke engang med seg selv.

      Om folket av idag greier å forstå budskapet, er jeg mindre overbevist om; en verdenskrig og et av de verste folkemord i historien har lett for å komme i veien.

      Merkelig nok har det samme ikke skjedd med kommunistiske ledere/ideologi i samme grad.

     • oh_my_good

      hvorfor har ikke dere politisk korrekte humor?

    • Joachim Lothe-Rikenberg

     Guri. Har ikke opplevd en sånn hverdag jeg. Tror det går greit egentlig.

 • Kenneth Olsen

  Skal vi ha f.eks pakistanere eller somaliere til å spille f.eks konger fra Norden? Det er ikke naturlig.

  • Isalill Kolpus

   Tøysete mistolkning av budskapet, spør du meg! For at filmer skal være representative, og det bør man etterstrebe hvis man ønsker å lage troverdig filmkunst, så må det også skrives representative roller.

   Nei, filmskapere trenger ikke caste norsk-pakistanere til å spille Harald Hårfagre, men filmskapere kan skrive filmer og roller som reflekterer det samfunnet vi lever i. Da vil ekte, realistiske og troverdige karakterer av ulik bakgrunn være interresant. Det er ingen som sier vi skal caste somaliere til å spille Birkebeinere, selv om det kunne vært litt kult, det og.

   • oh_my_good

    Det bør være opp til publikum og de som lager filmen. Alle andre bør holde seg langt unna!

 • Jan Hermansen

  Hehe…bare til å se en film fra Bollywood og se hvor lenge det går før man slår av. De kan gjerne produsere filmer med kun svarte skuespillere og se om det lønner seg økonomisk.

 • Stein Hansen

  Golden GlauUbe og Game of thrønes

 • 050986

  Enda en Ansari, men ingen kan måle seg med vår egen Ansari. Iram Ansari er den beste gaven Norge har fått, og hun er til og med på NRK!!! Superduper reporter!

  • Elsa S. Burkeland

   Ikke enig med deg. NRK er en norsk kanal.

   • Joseph Kuhr

    Og derfor kan ikke Iram Ansari være en superduper reporter? Det du viser her er ren rasisme. NRK er en norsk kanal, men Iram er norsk fordi vedkommende har norsk pass.

    • Ragnar

     Hun er ikke etniske Norsk.

     Er en hvit amerikaner som flytter til Japan og får japansk pass «en japaner»?

     • 050986

      Selvsagt! Og ingen amerikaner som ikke identifiserer seg fullt ut med japansk kultur ville fått japansk pass. Jeg er svært interessert i språk, og godt norsk er sjeldent blant etnisk norske journalister. Vil du (og andre) lære godt norsk og god norsk uttale, bør du (de) lytte til (og lese) Iram Ansaris innlegg. Hun er en perfekt NORSK journalist — ingen bedre. Lytt og les og lær, og bli stolt over at hun er 100% norsk.

     • Trond A. Efraimsen

      Øhh… er egentlig en hvit amerikaner opprinnelig en amerikaner da ? de er jo innflyttere de også .. en gang i fortiden.

      • Ragnar

       En franskman da?

      • PDE

       Etniske amerikanere finnes ikke.
       Selv «indianerne» var innflyttere.

       Eller er dette kun et spørsmål om tid?
       Da er vel 25 minutter på T-bane i Tokyo nok til å gjøre deg til japaner..?

       • Trond A. Efraimsen

        Alt er relativt, hvem kom først til området ? f.eks. har de som kom dit først mer rett til området enn de som kommer invaderende etterpå ? sett i ly av hvordan Europeere behandlet den opprinnelige befolkningen der har vi mer rett til det området enn de som bodde der ?

        Så ja, det er et spørsmål om tid … hvem kom først ?

        Vi er alle innvandrere, ettersom vi kommer fra Afrika hele hurven.

        • PDE

         Vi er alle afrikanere!

         Selv isbjørnen er svart i huden, sies det.
         Svært vanskelig å se under den skittengule pelsen, men inni er vi like.

     • Jens D. Hansen

      Nå er det vel strengt tatt bare den amerikanske urbefolkningen, de få som er igjen, som er etniske amerikanere.

   • Rune Bjørnsen

    Hvorfor velger du å pisse på norges kulturarv på denne måten?

   • 050986

    Og med bare norske ansatte, som han derre Leo fra Bosnia som er blitt etnisk norsk ved å «stikke seg inn i» hundrevis av etnisk norske kvinner, etter hva det sies (eller etter hva han selv skryter av).

 • Blidogglad

  Synes de burde få Anthony Hopkins til å spille Martin Luther King. Det hadde blitt bra.

  • 050986

   Heller få Martin Luther King til å spille Anthony Hopkins.

 • ErlendDeanUnhammer

  For en serie!! gleder meg til sesong 2! en av de beste komiseriene som har kommet i nyere tid!

 • oh_my_good

  Politisk korrekthet tar livet av all kunst. Er vel bare å starte et produksjonsselskap og lage all den film du bare ønsker? Caste etnisitet som mye du vil. Til syvende og sist er det markedet som bestemmer. Rollen bør bekles av den som passer best. Har ikke problemer med ikke-hvite skuespillere, men hvis du vet at de får rollen i kraft av sin etnisitet, da betaler ikke jeg billett lenger….

  Oyvind Henriksen

  • 050986

   Og hvorfor kan ikke menn spille kvinnelige hovedroller, dersom de er de beste skuespillerne. Det var slik de gjorde det på Shakespears tid.

   • Kjønn er jo en sosial konstruksjon også.

    • 050986

     Om ikke så lenge blir vel kjønnsorganene også en sosial konstruksjon.

     • Vil nå hevde at dette er mikroaggresjon, og jeg trenger et trygt sted å være. I ånd av artikkelen.

      • fjodor

       Trigger-warning? XD

    • PDE

     Denne tråden er gull verdt!

   • oh_my_good

    Kanskje vi kan få reprise av gammelt norsk fjernsynsteater med kun asiatere og afrikanere? Først er i gang kan man jo bare innføre krav om sminke slik at alle får en nøytral farge? Det må jo SV hive seg over..

    Oyvind Henriksen

    • 050986

     Enig, så lenge fargen blir grønn, miljøvennlig.

     • oh_my_good

      Ja, og så synes jeg at kvotering og godkjenning av en feministisk-flerkulturell komite må innføres. Og når jeg tenker meg om så burde egentlig alle penger som går til film gis til migranter som kan hentes til Norge fra hele verden hvor mennesker er ulykkelige.

      Oyvind Henriksen

      • 050986

       Er mennesker ulykkelige? Hvem da? Hvor da?

       • oh_my_good

        Lykke er tett forbundet med glede. Så da antar jeg at «ulykkelig» og kan definere de som har sett filmer med for mange hvite.

 • Elsa S. Burkeland

  Tullete angrep, alle må spiller som er reslistiske, men ikke helasiatiske, da i teresserer de ikke meg.men sikkert sine egne.

  • 050986

   Men filmen viser at de godt kunne få roller som bengladeshere, så hvorfor ikke ghanesere?

 • Harald Rådehard

  Det er altfor få hvite hovedrolle innehavere i bollywood filmer.

  • 050986

   Og det er altfor mange hvite hovedrolleinnehavere i Hollywoodfilmer.

 • Harald Rådehard

  Den hvite rase, den hvite kulturen er under angrep. Men de som påpeker dette blir øyeblikkelig stemplet som nazister.

  • Ragnar

   Det er bare hvite land som er utsatt for «mangfold», som egentlig betyr islamisering.

   • Debattt

    Han er ikke muslim engang.

    • Ragnar

     Han er muslimvennlig.

     • Joachim Lothe-Rikenberg

      Guri.

  • Arild Johansen

   Så ikke se de samme tingene som Hitler sa om du ikke vil bli kalt nazist. Det er faktisk så enkelt

   • PDE

    Ikke sådann, altså?

    «Liebe kann nicht nur von einer Seite geboten werden. Sie muss von der anderen ihre Erwiderung finden.»

    • 050986

     Nå forstår jeg hva som skiller meg fra Hitler. Jeg elsket hundre for hver som elsket meg, og avviste hundre som elsket meg, men som jeg ikke elsket. Men jeg «elsket» hundre uten å elske dem. Hva forstod egentlig Hitler om kjærlighet?

     • PDE

      Like lite som deg og meg, ser det ut som.. 😉

      • 050986

       Ich habe geliebt, also: Ich habe gelebt. Und Hitler lebt nicht mehr, weil er nichts von Liebe verstand. Ein liebendes Hertz lebt ewiglich.

   • 050986

    Var Hitler nazist? Fy da! Han burde ha vært tilsnakka!!

   • oh_my_good

    Stalin med sin ideologi var vel heller ikke helt uskyldig han heller… Han var jo kun for likhet og sånt..

 • Ragnar

  Hvorfor lever han i vesten hvis han ikke liker hvite?

  • Arild Johansen

   At han som skuespiller har lyst til å spille en seriøs rolle framfor en karikatur betyr ikke at han ikke liker hvite. Prøv å faktisk lese artikkelen

   • Han har åpenbart rasistiske problemer, siden det volder store problemer at «hvite menn» er skuespillere.

    • Arild Johansen

     Hvorfor caster han da hvite skuespillere i sin egen serie som han har skrevet selv?

     • Gudene vet, vi får ta samme argumentasjon som folk i BLM, og andre «fargede» bruker som unnskyldning når en av «deres» egne synes vestlig kultur er toppers: han ønsker selvsagt et alibi på at han ikke er rasist.

   • Ragnar

    Det er mange seriøse roller i bollywood. Han bør flytte der.

  • 050986

   Han liker sikkert hvite kvinner til middag, tilsatt curry!

   • Ragnar

    Hva skal det bety?

    • 050986

     He likes them hot!

 • Ragnar

  Hvis han ikke liker amerikanere bør han flytte tilbake til Bangladesh.

  • Isalill Kolpus

   Tilbake? Han har aldri bodd der.

   • Mitoz Lakin

    Kanskje ikke fysisk. Territorialitet kan likevel like gjerne være en mental forankring.

  • Debattt

   Og hvite bør ut av amerika også?

   • Ragnar

    Hvorfor det? De har erobret og vunnet landet i krig.

 • Jurgen Scheel

  Jeg er en bleik pingle – jeg vil ha bleike pingler i flere filmer!

 • Arve Svardal

  Serien er morsom. Den tøyser med alt. Hovedpersonen er mye mer enn «andregenerasjons innvandrer», og serien er slett ikke påtrengende politisk korrekt. For eksempel blir hovedpersonen overflødig etter at reklamefilmselskapet han jobber for, lytter til hans ide om at kvinner må kunne reklamere for grillmat og griller. Han er dessuten stadig villig til å ofre det meste av idealisme for å tjene penger og for å få sex. Se serien, og døm selv. Dersom man ikke holder ut å se folk med annen hudfarge enn hvit, har man imidlertid et stort problem.

  • 050986

   FÅ sex? Uten å betale for det? Fy da!!

  • oh_my_good

   Hvite menn kan ikke dunke! Synes filmen var god i sin tid, men med dagens PK skjønner jeg at den var fullstendig rasistisk!

 • Noen av de litt stereotypiske rollene vi er vandt til er bytta om på i Master of None, men jeg bet meg ikke noe særlig merke i det og det føles så absolutt ikke ut som en «nisjeserie» som mange på forhånd kanskje tenker at det er. Når en rollefigur på skjermen er troverdig har det absolutt ingenting å si hvordan de ser ut eller hvor de er fra, det er når de blir karikert at jeg faller litt av lasset og mister interessen, så det var godt å få en serie der det er både mangfold og realistiske mennesker på samme tid.
  Det som er bra med Master of None er at den evner å være morsom, og ofte da på en til tider litt subtil måte, og tar ting på kornet, samtidig som den også tar opp seriøse temaer. Synes dette ble spesielt godt gjort i episoden «Ladies and Gentlemen».

  P.S: Jeg er ikke en person som slenger ordet «rasist» fra meg ofte, men i kommentarfeltet her var det utrolig mange utsagn fra folk som fortjener den tittelen. Forventet nok at det kom til å være en liten brøkdel, men her var det overraskende og skuffende mange kommentarer av den sorten.

 • Sigurd Vik

  Hei folkens! Vi i Filmpolitiet vil gjerne ha engasjerte debatter i kommmentarfeltet. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser. Personangrep og trakassering er ikke greit – slike innlegg blir slettet.

 • Likte første sesongen ganske godt, men syns klippingen vær litt i slappeste laget. Ikke alltid, men i endel av dialogscenene er det litt unaturlige pauser. Og bildet ligger konsekvent på den som snakker. Virker rett og slett litt noob, men det er kanskje en venneproduksjon?