Viaplay og TV3 går for lysesvart humor og underholdningskrim i sin første originalserie for det norske, svenske og danske markedet.

Og i disse «nordisk noir»-tunge tider er det forfriskende å se et nordisk krimsamarbeid uten nattlig storbypanorering og grått dagslys.

Her siktes det mot Coen-inspirert forviklingskrim med mørke handlinger i humoristisk lys. Det hele kledd i stemninger og farger fra den øvre skandinaviske middelklasse.

ANMELDELSE: Horace and Pete – Elendig stemning på lokal bar

De tre kvinnelige hovedrollene, spilt av Cecilia Forss, Synnøve Macody Lund og Beate Bille, treffer en fin harmoni mellom vinglass og gryende forbryterkarrierer, og spesielt Macody Lunds litt beske Johanna er et vittig bekjentskap.

Men det er noe tamt og forutsigbart over det hele etter to episoder.

En del av forviklingshumoren er av den drygt opplagte sorten. Peter Stormares eksentriske politimann har ikke fått meg til å le ennå. Og selv om flere av karakterene lener seg opp mot Coen-brødrenes stemningsfulle univers, så har ikke serien vært i nærheten av det nivået i åpningen.

Selvvalgte enker er vel en grei beskeivelse på veninnene Johanne (Synnøve Macody Lund), Rebecka (Cecilie Forss) og Kira (Beate Billie). (Foto: TV3 og Viaplay)
Selvvalgte enker er vel en grei beskrivelse på venninnene Johanne (Synnøve Macody Lund), Rebecka (Cecilia Forss) og Kira (Beate Bille). (Foto: TV3 og Viaplay
Norsken, svensken og dansken

Svenske Rebecka (Cecilia Forss), norske Johanne (Synnøve Macody Lund) og danske Kira (Beate Bille) er tre elegante venninner som kvitter seg med sine tre strevsomme ektemenn i en liten ferierelatert båteksplosjon.

Tilbake i hjemlandet Sverige tårner problemene seg raskt opp for de tre.

En brysom politimann fra Norge (Kyrre Hellum) har mistanke om at de har noe å skjule. Og siden de tre ektemennene jobbet i samme bedrift, og aldeles ikke hadde rent mel i sine poser, så dukker det opp en skummel type på jakt etter noen skjulte penger.

Det er jo ikke lett å finne tilbake til hverdagsrytmen med huset fullt av fremmedfolk. Utfordringene blir heller ikke færre da en bag med sedler dukker opp. En sånn skatt er det da for galt å bare gi fra seg.

Med en smak av Fargo

Black Widows er basert på en finsk seriesuksess fra 2014, men det er også lett å finne paralleller til Coen-brødrenes Fargo-univers i serien.

I tillegg til Peter Stormares tilstedeværelse, har vi ekteskapsdrap, vanlige mennesker som vikles inn i forbryterlivet, et forretningslignende forbrytersyndikat i kulissene og sympatiske politifolk med godt blikk for sammenhenger. Men satt opp mot slike forbilder, blir Black Widows en fattig versjon.

Det er tydelig at Viaplay og TV3 vil treffe bredt med Black Widows, og det gjør at folkelighet og gjenkjennelighet ser ut til å være prioritert over originalitet og treffsikkerhet i både situasjons- og karakteroppbyggingen.

Det er en del «det poenget tar alle»-humor her. Spesielt blir vitsingen om skandinaviske språkbarrierer og situasjonskomikken mellom politiet og enkefruene av aller enkleste sort.

Det føles også noe geografisk orkestrert med et trippeldrap i Norge, som etterforskes i Sverige og følges med argusøyne av et dansk forbrytersyndikat. Og de som leter, kan nok finne at de tre enkene også virker å ha arvet noe fra sine nasjonaliteters stereotypiske gemytt.

Black Widows er best når de sorte enkene får være alene. Cecilia Forss, Beate Bille og Synnøve Macody Lund behersker rollene og venninnedynamikken til fingerspissene.

Når en skal heie på en trio med drapskvinner, så må de være kule. Og med en snert i replikken og en kledelig mangel på skrupler og samvittighetskvaler er denne gjengen fengende godt selskap å henge med.

Black Widows har premiere på TV3 og Viaplay den 4. februar.

Om SERIEN

Black Widows
 • Black Widows
 • Slippdato: 04.02.2016
 • Sesong: 1
 • Regi: Janic Heen
 • Utgiver: TV3 og Viaplay
 • Sjanger: Action, Komedie, Krim, TV-Serie

 • Myrvatn

  Bra start med 2 av 3 navn på hovedpersonene feilstavet allerede i billedteksten….

  • Sigurd Vik

   Huff, der har det gått for fort på tastaturet. Takk for falkeblikk!

  • Falken

   Alle navne er korrekt stavet? Hvad tænker du på?

   • Myrvatn

    Det ble korrigert før du leste det vil jeg tro 🙂

 • Terje Andreassen

  Hva med den britiske serien «Widows» fra 1983, der enkene etter en kriminell gjeng gjennomfører et bankran. Mulig de har lånt noe herfra også kanskje? Jeg vet ikke, for jeg har ikke sett «Black Widows», men sånne fellesnordiske prosjekt blir sjelden bra. Veldig ofte så blir det bare rart.

  • Sigurd Vik

   Har ikke sett «Widows» fra 1983 dessverre, så aner ikke:) Men hvordan var den britiske? Noe du anbefaler?

   • Terje Andreassen

    Ja, jeg anbefaler den, men jeg husker den vagt, og måtte faktisk Google den nå. Ble laget tre serier, den siste i 95, men den siste synes jeg slutta veldig irriterende dumt. Hun som har skrevet serien er veldig kjent. Lynda Laplante.

    • Sigurd Vik

     Kult! Setter den på lista:) Takk for tips.

 • Fritenkjar

  Synes det var en merkelig serie. Blitt litt for mye farse til tider. Men skal gi den en sjanse. Synes og det var merkbart at den er tatt opp i Finland, og ikke Sverige, slik det hevdes i serien. Noe med miljøet og statistene etc «føles» finsk og ikke svensk…

 • Eventure

  Syntes dette var veldig bra.

 • Oddmund Dahlstrøm

  Hvor mange episoder er det?

 • 1976modell

  Utrolig hvor uproblematisk seerne synes det er aa lage humor av aa myrde sine ektemenn. Jeg ser ikke humoren. Det hadde vel ogsaa vaert utenkelig aa filme et motsatt scenarie, med tre myrdede hustruer – og kalle det humor.

  • Karl Ove

   Hahaha. Hvor mye humor finnes det ikke der menn dreper kvinner/menn dreper menn? Dere patetiske kvinnehatere altså