I forkant av årets Oscar-utdeling har det totale fraværet av svarte skuespillere blant de nominerte skapt mange reaksjoner. Under emneknaggen #OscarsSoWhite har kritikken haglet mot det amerikanske filmakademiets nominasjonsliste.

Og Oscar-vert Chris Rock gikk rett i strupen på filmbransjen i en poengtert og morsom åpningsmonolog.

– Er Hollywood rasistisk? «You damn right» Hollywood er rasistisk, men ikke sånn rasisme som en er vant til. Hollywood er linjeforening-rasistiske, sa komikeren med referanse til de amerikanske linjeforeningenes selektive opptak.

Skuespilleren fulgte opp med en klar og tydelig beskjed til Hollywood.

– Vi vil ha muligheter. Vi vil at de svarte skuespillerne skal få de samme mulighetene som hvite skuespillere. Det er det hele, sa Rock til stor jubel fra salen.

Chris Rock åpnet det 88. Oscar-showet med en åpningstale som var både viktig og morsom. (Foto: NTBScanpix, Reuters, Mario Anzuoni)
Chris Rock åpnet det 88. Oscar-showet med en åpningstale som var både viktig og morsom. (Foto: NTBScanpix, Reuters, Mario Anzuoni)

– Vi har en svart Rocky i år

Selv om Chris Rock var tydelig på at svarte skuespillere ikke har samme kår som hvite skuespillere i Hollywood, så pekte han også på at ting er i endring.

– Ting er i endring. Vi har en svart Rocky i år. Noen kaller filmen Creed, jeg kaller den Black Rocky.

Fokuset og vitsene rundt #OscarSoWhite gikk gjennom hele Oscar-showet som en rød tråd. Blant annet hadde Chris Rock tatt turen til Compton i California hvor han testet svarte amerikaneres kunnskap om de «hvite» filmene som var nominert.

Han benyttet også anledningen til å servere noen stikk til noen av skuespillerne som har vært kritiske mot den hvite nominasjonslisten. Chris Rock sa seg enig med kollega Will Smith at Oscar-nominasjonene ikke var rettferdige, men påpekte at det er urettferdighet andre steder også.

– Det er heller ikke rettferdig at Will fikk 20 millioner for Wild Wild West, sa komikeren til rungende latter fra salen.