En viktig historie fortelles for rent og pent i regissør Tom Hoopers film Den danske piken.

Både Eddie Redmayne og Alicia Vikander spiller solid nok til å forsvare sine Oscar-nominasjoner, mens foto, klipp, kostymer og tidskoloritt holder en utsøkt kvalitet.

Det som trekker ned, er regissørens hang til melodramatiske løsninger, som er med på å sukre historien unødvendig mye, og gjør den mindre engasjerende enn den har potensial til.

Filmen er flott, bevares, men jeg kan ikke fri meg for tanken at den kunne og burde vært enda bedre.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Einar/Lili (Eddie Redmayne) og Gerda (Alicia Vikander) får ekteskapet satt på prøve i Den danske piken (Foto: United International Pictures).
Einar/Lili (Eddie Redmayne) og Gerda (Alicia Vikander) får ekteskapet satt på prøve i Den danske piken (Foto: United International Pictures).
Einar blir Lili

Ekteparet Einar og Gerda Wegener jobber som malere i København i 1926.

Einar (Eddie Redmayne) viser interesse for dameklær. Gerda (Alicia Vikander) oppmuntrer ham til å kle seg ut for en fest.

Men det viser seg at Einars interesse for alt som er feminint stikker langt dypere, og snart slår hans transseksualitet ut i full blomst som Lili Elbe.

Denne situasjonen blir en utfordring, både for karrieren, ekteskapet og forholdet til samfunnet rundt.

LES: Anmeldelsen av Tordenskjold og Kold

Einars utvikling og transformasjon til Lili skildres gradvis og smakfullt. Jeg liker også hvordan Gerdas reaksjoner fanges opp. Her er det ingen krisemaksimering eller ekstreme følelsesutbrudd.

I stedet ser vi en kone med dyp kjærlighet for sin mann som forstår at han har et behov som han må få lov til å utforske.

Senere i filmen kommer de oppskriftsmessige reaksjonene fra samfunnet rundt, i form av mistenksomhet og – i ytterste konsekvens – voldsomheter.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Einar (Eddie Redmayne) er stand-in for modellen som Gerda (Alicia Vikander) maler i Den danske piken (Foto: United International Pictures).
Einar (Eddie Redmayne) er stand-in for modellen som Gerda (Alicia Vikander) maler i Den danske piken (Foto: United International Pictures).
Prøver for hardt

Eddie Redmayne spiller i bunn og grunn to forskjellige personligheter i denne filmen. Han veksler mellom dem med stadig færre forskjeller, etter hvert som Lili tar over for Einar.

Det er en modig, nyansert og velspilt rolle, men det er ikke helt overbevisende at diverse figurer i filmen tar Lili for å være en faktisk kvinne.

Alicia Vikander, en av nåtidens mest spennende filmstjerner, spiller også rolig og avmålt som Gerda, en sterk kvinne som kjemper for å beholde mest mulig av Einar, samtidig som hun lar Lili ta den plassen hun trenger.

LES: Anmeldelsen av 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi

Den danske piken har dessverre litt for mange øyeblikk der regissør Tom Hooper (Kongens tale) prøver for hardt å nå hjerterota. Lidelsesskildringene blir for vakre, tannløse og intetsigende. «Oscar-bait», tenker jeg i mitt stille sinn.

En annen merksnodighet, som kanskje bare vi i Norden vil legge merke til, er geografiske umuligheter i utendørsscener som skal forestille Danmark, men er åpenbart ikke det. Disse scenene er innspilt i spektakulær norsk natur i Møre og Romsdal.

Det er synd, for filmen har ellers flere gode elementer, godt skuespill og forteller en historie fra virkeligheten som mange vil finne interessant.

Om FILMEN

Den danske piken
 • Den danske piken
 • Slippdato: 5.5.2016
 • Regi: Tom Hooper
 • Utgiver: United International Pictures
 • Originaltittel: The Danish Girl
 • Aldersgrense: 9
 • Sjanger: Drama

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.
 • Einar Gregorios

  Det er som Fleksnes sa; nevn meg de to fjelltoppene i Danmark det går en taubane mellom….

  • Joachim Lothe-Rikenberg

   • Einar Gregorios

    Er ikke ment som ellipse…..

 • magnarStoroy

  Høyrest ut som om dette er terningkast 1-film

  • Joachim Lothe-Rikenberg

   Hvordan? Han mente jo klart at den var verdt en firer på terningen.

   • magnarStoroy

    Han meiner det. Eg meiner det høyrest ut som 1 etter min filmsmak, men eg har ikkje sett denne, og kjem neppe til å sjå den heller. Viss den hadde vore laga som komedie type Tootsie og Mrs Doubtfire, så hadde eg hatt større tru på den.

    • Tom

     Transpersoners kamp for å kunne være seg selv kan vel ikke egentlig sammenlignes med tåpelige komedier om menn i kvinneklær.

 • Tom

  Alicia Vikander, ikke Wikander.

 • Jeg har sett frem til denne filmen i lange tider nå, da jeg liker veldig godt filmene til Tom Hooper, Eddie Redmayne og synes historien i seg selv er ganske interessant og spennende. Ble veldig rørt bare av å se traileren, og selv om det er noe de så til de grader prøver på (ihvertfall ifølge denne anmeldelsen) så må jeg innrømme at jeg som regel biter på også. Jeg er ikke så streng i min vurdering av filmer, da jeg mer eller mindre lar meg styre av følelsene jeg får av å se dem enn å fokusere for mye på å «gjennomskue» filmskaperne og hva de har hatt til hensikt med å gjøre. Men det er jo klart, om det er veldig åpenlyst og grenser til det krampeaktige ødelegger det som regel filmopplevelsen for de fleste av oss uansett. Jeg bare håper denne filmen er innafor min egen grense på akkurat dette punktet.

 • Hans

  en interessant sidestilling/alternativ mening: http://letterboxd.com/glazomaniac/film/the-danish-girl/

  • Det var en mektig bra anmeldelse av filmen, takk for at du delte den! Må si jeg er glad for å ha lest dette før jeg har sett filmen, så det går an å se den med et litt mer kritisk og nyansert blikk.

 • Henriette

  Det var heilt absurd å sjå den vakre naturen frå heimkommuna mi Haram på Sunnmøre mot slutten av filmen. Så langt i frå dansk natur som det berre går an. Bortsett frå denne mektige irriterande framstillinga av Danmark så likte eg filmen godt og hadde ei fin filmoppleving.

 • Louise Mossige

  De fleste anmelderne synes å være litt lunkne til denne. Pen og godt skuespill, men noe som mangler.
  Selv har jeg fortsatt ikke tilgitt Hooper for Les Miserables, så jeg står over denne foreløpig.

 • sani sandi

  Den danske piken

  Link Streaming & DOWNLOAD : http://movieclub.link/rYABZ

 • MICHELLE

  Den danske piken , STREAMING – HD 1080P

  Link Streaming : http://zonemovie.link/rYABZ

 • Anne-Grete Fostås

  Har nettopp sett filmen – og jeg synes den var fin. Men det var et snålt trekk å sende dem ut i norsk fjord- og fjellnatur på slutten.

  Til Birger Vestmo: Jeg er ikke så sikker på at det var mange som «kjøpte» Lili som dame. Jeg opplevde underveis at både kvinnelige og mannlige venner av paret nokså fort gjennomskuet «henne», selv om de ikke avslørte det før det tvang seg fram.

  Nå skal jeg prøve å få tak i boka og lese den!