Gråtass, «den beste traktoren som vi kjenner» er tilbake. I Gråtass – gøy på landet! møter vi igjen bøndene Goggen, Grynet og Gamlefar, denne gangen spilt av Jeppe Beck Laursen, Dagny Backer Johnsen og Stein Winge, når bygutten Gustav skal tilbringe sommerferien på landet.

Filmskaper Peder Hamdahl Næss tråkker i sin fars fotspor med filmen, som er hans debut som spillefilmregissør. Arne Lindtner Næss er en nestor innen barnefilm i Norge, og har blant annet laget Karsten og Petra-filmene.

Nå har Næss jr. laget et trivelig Gråtass-eventyr som vil more de aller minste, men som har liten underholdningsverdi for de voksne.

Anmeldelse: «Karsten og Petra på safari» – Sjarmerende og passe spennende for de aller minste barna

Bygutt på landeferie

Elias Søvold Simonsen, kjent fra tidligere nevnte Karsten of Petra, spiller Gustav, en bygutt med sansen for asfalt og rullebrett.

Når han må tilbringe sommerferien på landet med familien blir han ikke spesielt fornøyd, men når han møter Grynet, Goggen og Gamlefar fra nabogården, ser ferien ut til å være redda. De har nemlig en levende traktor på låven!

Med stor iver hjelper Gustav til på gården, og når en ny geitekilling blir født får han ansvaret for å ta vare på den. Det er bare ett problem – killingen er skikkelig rampete!

Snart er det tid for det store bondemarkedet i bygda, der Gamlefar skal delta i grønsakskonkurransen med kjempeagurken han har dyrket. Men når geita spiser opp agurken blir det leven på gården. Nå må Gustav finne på noe lurt så ikke Gamlefar kvitter seg med rampegeita.

Goggen (Jeppe Beck Laursen), Grynet (Dagny Backer Johnsen), Gustav (Elias Søvold Simonsen og geita Houdini i Gråtass - gøy på landet! (Foto: Cinenord Kidstory).
Goggen (Jeppe Beck Laursen), Grynet (Dagny Backer Johnsen), Gustav (Elias Søvold Simonsen og geita Houdini i Gråtass – gøy på landet! (Foto: Cinenord Kidstory).

Moro for unga

Gråtass – gøy på landet! har en fargesterk palett som gir filmen en trivelig atmosfære, og Peder Hamdahl Næss leker seg med slapstickhumor og sjangertrekk fra spagettiwestern og det fungerer til en viss grad.

En femåring vil le frydefullt av mye, men filmen har lite av dualiteten som gjør de beste barnefilmene morsomme for både barn og voksne.

Det er tidvis forsøk på voksenhumor, og det er en vits om store meloner og en enda større agurk inni her, men spesielt morsomt er det ikke.

Sjarmerende skuespillere

Elias Søvold Simonsen er supersjarmerende i rollen som Gustav. Med Karsten og Petra-filmene har han allerede fått mye filmerfaring i svært ung alder, og det merkes.

Selv om det av og til dukker opp en replikk som ikke framføres hundre prosent naturlig, så overbeviser han som en nysgjerrig gutt på jakt etter nye eventyr.

Hege Schøyen, som spiller bygdas lokale kolonialdame/frisør, er filmens største lyspunkt. Rollefiguren er ei surrete, men vittig og godsinnet dame, og Schøyen spiller henne med sjarm og glimt i øyet.

Hege Schøyen som Edith og Elias Søvold Simonsen som Gustavi Gråtass - gøy på landet! (Foto: Cinenord Kidstory).
Hege Schøyen som Edith og Elias Søvold Simonsen som Gustavi Gråtass – gøy på landet! (Foto: Cinenord Kidstory).

Hvor er Gråtass?

Det største problemet jeg har med Gråtass – gøy på landet! er Gråtass, eller nærmere bestemt fraværet av ham. Traktoren bidrar ingenting til fremdriften av handlingen i filmen.

Du kunne ha kuttet ham helt fra filmen uten at det ville ha fått noen konsekvenser. Gustav kjører riktignok litt rundt på den lille traktoren, men den kunne like så godt vært en helt alminnelig traktor uten tanker og følelser.

Hvis man ønsker å bruke Gråtass-navnet for å selge kinobilletter, synes jeg han bør få lov til å være en større del av filmen. Nå blir Gråtass, som egentlig er helten, kun en birolle i sin egen film.

Trenger en overhaling

Årsaken til at traktoren spiller andrefiolin, kan nok være at han rett og slett har blitt utdatert. To pålimte pupiller som gjør traktorens lykter til øyne, er ikke nok til å gi kjøretøyet et uttrykksfullt fjes.

Heller ikke skjermen over lyktene, som kunne ha blitt brukt som øyebryn, kan beveges, og dermed får Gråtass et statisk blikk som ikke klarer å formidle følelser.

Jeg tilhører generasjonen som var barn da Gråtass først kom, men utviklingen har rast av gårde siden den gang. Dagens barn vokser opp med en filmverden der roboter og maskiner kan være svært ekspressive vesener.

Det er kanskje en urettferdig sammenligning, men tankene mine gikk stadig til hva Star Wars: The Force Awakens fikk til med roboten BB-8, helt uten bruk av CGI.

De aller minste vil nok fortsatt se en lys levende traktor på kinolerretet, og de vil helt sikkert fortsatt mene at Gråtass er den beste traktoren som de kjenner, men nå er det på tide å gi Ferguson modell TE20 en overhaling.

Om FILMEN

Gråtass – gøy på landet
  • Gråtass – gøy på landet
  • Slippdato: 05.02.2016
  • Regi: Peder Hamdahl Næss
  • Utgiver: Sharing
  • Aldersgrense: Tillatt for alle
  • Sjanger: Barn