Claire Underwood er stjerna i politikerdramaets fjerde sesong, og Robin Wright imponerer som den svært ambisiøse førstedamen. Tilbakeholden og fasadesterk med en iskald eleganse som stikker som en kniv når hun trenger å demonstrere sin nådeløshet.

House of Cards er fremdeles stilfullt, velkledd og smart serieselskap, og serien får inn kjærkommen energi etter hvert som valgkampen drar seg til med nye fjes og gamle hemmeligheter. Men det er noe tamt over sesong 4. Dette er ikke lenger en serie som flerrer tenner og trekker oss inn i forrykende og fornøyelige maktspill, dette er kontorkonspirering fortalt med innestemme.

Det er faktisk mer galskap i den virkelige amerikanske valgkampen enn det er i seriens første sju episoder. Det sier kanskje mer om amerikansk politikk i 2016, enn amerikansk TV-drama. Men House of Cards er en serie som skapte sin suksess på å være hakesleppene brutal og drøy. Midtveis i den fjerde sesongen er det fremdeles de blodige hendelsene i sesong 1 og 2 som gir det beste drivstoffet for spenningen.

LES OGSÅ: – Virkeligheten er nå mer ekstrem enn House of Cards

*Herfra og ut vil det komme noen få spoilerer fra tidligere sesonger av House of Cards*

Claire Underwood (Robin Wright) hyrer inn Leann Harvey (Neve Campell) for å ta opp kampen mot sin mann. (Foto: Netflix)
Claire Underwood (Robin Wright) hyrer inn Leann Harvey (Neve Campbell) for å ta opp kampen mot sin mann. (Foto: Netflix)
Førstedamen vil ha førsteplassen

Den skruppelløse president Frank Underwood (Kevin Spacey) manglet en real utfordrer til maktkampen i forrige sesong. Det får han så det svir når førstefruen går grundig lei av å spille andrefiolin til sin maktgrådige gemal.

I Underwood-paret er det så langt Claire som har vært minst drittsekk, men hun viser seg vel så ussel og dyktig som sin mann når hun er motivert for å klatre på karrierestigen.

Claire serverer ikke like mye show og sirkus som Frank i sine ugjerninger, men det er noen frydefulle øyeblikk i vente for dem som elsker utspekulerte renkespill. Og Robin Wright glitrer av triumf og skadefryd når hun leverer sine velplasserte bedrag.

ANMELDELSE: House of Cards S04 – Har mistet ett av sine beste kort

Hun får også god hjelp. Neve Campbell (Skrik) er et godt tilskudd til rollelisten, og hennes Leann Harvey er en frisk karakter med potensial til å både velte og berge lasset. En annen herlig dame er Claires mor, spilt av Ellen Burstyn. En stolt sørstatskvinne fylt av sårede følelser og usympatiske trekk.

Dialogen i House of Cards er fremdeles velskrevet, og spesielt grepet med å kryssklippe mellom taler som skrives og den endelige framføringen er et godt grep som viser en interessant side av ordets makt i politikken.

Men en del av Frank Underwoods karismatiske kraftsalver har blitt noe karikerte. Når det glipper i ordvalg og framføring, er det nesten parodisk å se på pompøsiteten.

Det er ensomt på toppen for Frank Underwood (Kevin Spacey), ekstra ensomt når gamle venner vender seg mot presidenten. (Foto: Netflix)
Det er ensomt på toppen for Frank Underwood (Kevin Spacey), ekstra ensomt når gamle venner vender seg mot presidenten. (Foto: Netflix)
Sliter med politikken

House of Cards holder på alle signaturtrekkene som har gjort serien til Netflix store flaggskip. Her er kostymene, pratingen til kamera og de symboltunge bakgrunnene.

Men serien har ennå ikke fått dreis på dramaturgien etter at Underwood fikk plass i Det hvite hus. De stilrene overflatene er i ferd med å bli sterile og den kjølige tonen i kulisser og arkitektur blir kjedelig i mangel på kontrasten til Washingtons bakgater, T-banestasjoner og redaksjonslokaler.

Serien har heller ikke det samme drivet og fiksjonstroverdigheten som de beste Washington-seriene når det gjelder politikken. De politiske situasjonene i serien virker kun å være skrevet som ammunisjon til renkespillet. Spesielt utenrikspoengene framstår som livløse variasjoner over slitte oppfatninger – Russland er macho og Midtøsten er full av terrorister.

På denne fronten er House of Cards en pappserie sammenlignet med Presidenten og andre serier som vier tid til å levendegjøre politikken og utfallet av det som står på spill – i House of Cards skal vi bare bry oss om hva et mulig bombeangrep har å si for tronekampen i Washington.

Men, det er slik det ser ut halvveis i løpet. Mye av det som skjer er posisjonering for det som skal utfolde seg i sesongens andre halvdel. Og det er mer enn nok av spennende karakterer, konspirasjoner og nyhetsaktuell nærhet til at det at jeg ser fram til å se den fiktive valgkampen spille seg ut.

Netflix har allerede bekreftet en sesong 5, så jeg regner ikke med at hverken Frank eller Claire forsvinner fra maktens korridorer, uansett om det blir Underwood 2016 eller sviende nederlag.

House of Cards har premiere på Netflix 4. mars.

Om SERIEN

House of Cards
 • House of Cards
 • Slippdato: 04.03.2016
 • Sesong: 4
 • Utgiver: Netflix
 • Serieskaper: Beau Willimon
 • Sjanger: Drama, TV-Serie

 • Trond-Arne Ausdal

  Jeg gleder meg likevel.

  • Sigurd Vik

   Hei Trond-Arne! Det er det bare å gjøre. Sesong 4 holder jevnt over samme nivå som sesong 3. Hvis du koste deg med den, så vil du nok like denne sesongen også.

   • Trond-Arne Ausdal

    Ja, det blir ofte litt slik at man etter som sesongene kommer, senker kravene. Man har blitt så glad i persongalleriet og handlingen at man fort blir litt blind for at kvaliteten gradvis reduseres.
    Jeg er enig i at sesong 1 og 2 nok var best.

    • Trond-Arne Ausdal

     Jeg liker det jeg ser. Jeg vrir meg i en blanding av skrekk og fryd hver gang Underwoodene overgår seg selv i sinnssyk drøyhet!
     For det er vel det snarere enn politikk serien handler; alle de sinnssyke tingene de to menneskene presterer å gjøre.

 • Per Larsen

  Jeg synes hun var en vandrende katastrofe i forrige sesong ihvertfall. Sutre seg til en FN-stilling og så la personlige følelser ødelegge viktige forhandlinger mellom verdens mektigste nasjoner. Trodde vi hadde kommet unna at kvinner skal bli sett på som irrasjonelle og hysteriske.

  • Glenn Andreassen Aksdal

   Mange av dem er jo det? 😛

  • Einar Gregorios

   Helt enig. Totalt illusjonsødeleggende.

 • Tom

  En av Netflix sine svakeste serier, som cruiser på godt skuespill og en (for noen) attraktiv cinematografi. Det ser ut som et prestisjedrama, men manuset er altfor svakt til at jeg vil karakterisere det som dette. Jeg kan ikke tro at serien foretrekkes i beste drama-kategorien til Emmys foran f.eks The Americans.

 • Thaiper

  Dette blir en fin Underwood-helg. Jeg skal fråtse-se med sprettkønn og flaske-cola. I hele hælja! Hurra!

 • Einar Gregorios

  «Serien har heller ikke det samme drivet og fiksjonstroverdigheten som de beste Washington-seriene når det gjelder politikken.» Hvilke serier tenker du på, utover the west wing?

  • Sigurd Vik

   Det er først og fremst The West Wing jeg tenker på, men i en utvidet Washington-sekk tenker jeg også på serier som The Americans, Show Me A Hero, The Wire (spes s03) og Boss.

   • Einar Gregorios

    Hehe.. tenkte jeg det ikke. En vil slite fælt med å finne noe utover the west wing når en skriver washington-serier…

    • Sigurd Vik

     Joda, det var ikke Scandal og Veep jeg tenkte på her:) Men The Americans er fra byen da.

  • Trond-Arne Ausdal

   Jeg føler at i House of cards så er politikken bare et bakteppe eller en kulisse om du vil, for det serien egentlig handler om, nemlig drøyhetene begått av Underwoodene for å få det som de vil. Serien klarer på mesterlig vis å få oss til å heie på bædguyene, hvilket for mitt vedkommende er sjelden man får til.
   Når det er sagt hadde det ikke skadet at også bakteppet i form av politikken også hadde vært troverdig.

 • tysklektoren

  «De politiske situasjonene i serien virker kun å være skrevet for og være ammunisjon til renkespillet» – og/å-feil

  • Sigurd Vik

   Takk for falkeblikk tysklektoren! Retter opp.

 • Ole Bjørn Andersen

  Jeg har ikke sett House of Cards… Har Netflix nå. Er det bare å gå på sesong 4, eller bør jeg ta sesong 3 først?

  • letsdancebaby

   Jeg synes at du bør begynne fra helt første sesong (som er den sterkeste, IMO) for å forstå det hele bildet.

   Ps:- de fleste bibliotekene har de to første sesongene!

   • Johannes Ronkerud Kvanvig

    Ikke se noen av de. House Of Cards er jæææææklig kjedelig. Kan heller anbefale Arrow eller Fuller House

 • Eva Marie Skansen

  Frank er en kul fyr, liker ham faktisk. Han viser sin sympatiske side overfor de som er lojale, mens lakeiene, de bruker han for det de er verdt. Claire derimot, er og forblir en istapp, og hun er en dårlig på strategi.
  Foreløpig er det for lite politikk, men det skjer kanskje noe mer den siste halvdelen av serien.
  Flott serie, men det er litt for lenge mellom sesongene.

  • Johannes Ronkerud Kvanvig

   Claire er sexy, liker henne bedre enn Frank

 • radiv

  Mer sans for Madam Secretary og west wing, som handler mer om politikken. Her er det mer om interne forhold og maktspill i det vite hus.