Danskene har med stort hell laget film med andre verdenskrig som bakteppe, denne tilsynelatende uuttømmelige kilden til sterke historier.

Regissør og manusforfatter Martin Zandvliet forteller en liten flik av krigens umiddelbare etterspill, slik tyskerne selv har gjort i gode filmer som Lore og Phoenix.

Under sanden er en sterk historie, basert på virkelige hendelser, om tyske krigsfanger som settes under et stort press av krigens vinnere.

Dette er et imponerende drama med helspente nerver og en sterk menneskelighet under umenneskelige omstendigheter.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Mineryddingen foregår i vakre omgivelser på Jyllands vestkyst i Under sanden (Foto: Tour de Force).
Mineryddingen foregår i vakre omgivelser på Jyllands vestkyst i Under sanden (Foto: Tour de Force).
Iskaldt og effektivt

Krigen er over, og på Jyllands vestkyst må strendene ryddes for tyske miner. Sersjant Carl Rasmussen (Roland Møller) skal lede arbeidet, som utføres av en gruppe tyske krigsfanger.

Alle er forskremte tenåringer, men det er ikke rom for nåde i en tid der hevngjerrighet overstyrer menneskelige hensyn.

Filmen skildrer iskaldt og effektivt det ekstremt farlige ryddearbeidet, der den minste lille feil kan resultere i plutselig død.

LES: Anmeldelsen av Sensommer

Sersjant Rasmussen introduseres som en usympatisk mann som går løs på marsjerende krigsfanger med stor aggressivitet. Dette er en mann som åpenbart synes han har mye å ta igjen for.

Vi ser det også på et knippe andre figurer i filmen. Krigens vinnere synes de kan gjøre hva som helst mot de tyske taperne, her representert ved tenåringer som kanskje var barn da krigen startet.

Dette resulterer i flere ubehagelige scener som sett med 2016-øyne kan gjøre det utfordrende å sympatisere med de som følte de hadde det moralske overtaket i 1945.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Helmut (Joel Bosman) er en av de unge krigsfangene i Under sanden (Foto: Tour de Force).
Helmut (Joel Bosman) er en av de unge krigsfangene i Under sanden (Foto: Tour de Force).
Gjør bildet mer nyansert

Historien i Under sanden utvikler seg på en måte som gjør bildet mer nyansert. Selv sersjant Rasmussen begynner å løsne på det harde grepet han har rundt sine krigsfanger.

Roland Møller gjør en fantastisk hovedrolle, der vi gradvis ser antydninger til sersjantens gryende sympati for de tyske tenåringene, uten at dette på noen måte overdrives.

Men den hatske holdningen til krigsfangene begynner å gå over til en form for forståelse for situasjonen de befinner seg i.

LES: Anmeldelsen av Kollektivet

Regissør Zandvliet og hans dyktige skuespillere har skapt et knippe interessante figurer i denne engasjerende historien, som er flott fotografert av Camilla Hjelm Knudsen på Jyllands kyst.

De vakre omgivelsene står i sterk kontrast til de stygge hendelsene, som dermed forsterkes i Zandvliets utmerkede film.

Under sanden berører og beveger publikum mellom sorg og sinne.

Om FILMEN

Under sanden
 • Under sanden
 • Slippdato: 24.6.2016
 • Regi: Martin Zandvliet
 • Utgiver: Tour de Force
 • Originaltittel: Under sandet
 • Aldersgrense: 15
 • Sjanger: Drama, Krig

 • HalvdantheBlack

  Det var ikke bare der det skjedde.

 • CommanderHairGel

  Flott film, den røska godt i hjarterøtene. Eg visste ingenting om dei tyske mineryddarane og er sikkert ikkje åleine om det, så det er godt at denne filmen vart laga.

 • Olav Sørheim

  Ser ut som mark strong har en dansk dobbeltgjenger 🙂

 • Kent Andersen

  «Når freden kommer, kommer vi til å lengte tilbake til krigen», dette utsagnet var det mange tyskere som sa før krigen sluttet. Freden ble grusom for veldig mange…. Flere millioner tyskere ble kastet ut fra øst-europa. Noen mener at så mange som 1.5 millioner tyskere kan ha blitt drept etter at freden kom. Det tyske fanger i danmark fikk oppleve, var lite iforhold til behandlingen i øst-europa. Jenter som ble voldtatt i regelrette organiserte massevoldtekter, for så å bli drept eller forlatt for å dø. Mødre som ble tvunget til å se på når barna ble plaget… Summariske henrettelser av menn osv osv. Behandlingen var veldig lik den behandlingen tyskere gav slavere og jøder under krigen. Det er mange sider av fredsdagene som burde blitt gravd frem.

  • Emperor

   Tyskerne fikk tilsvarende behandling etter tapet av første verdenskrig. Det var noen 100 000 som døde av sult og mishandling da også.

   • Wolfgang Jürgen Lempe

    Emperor , du har mye å lære, og historien burde du studere bedre…dine fremstillinger er ikke helt riktig. Men men, idioter finns overalt i verden. Dermed beviser du faktisk din manglende kunnskap om historien og var en krig innbærer. Anbefaler deg å studere historien langt før 1. verdenskrig , hva som skjedde før krigen utbrøt og hva som skjedde etter det. Jo dypere du graver jo mer vil du finne ut at hele verden ble trill rundlurt av politikere som var maktsykt. Churchill var en som ville har krig, det begynte med han før 1 verdenskrig. Sjekk nøye og din horisont vil bli utvidet. Kent Andersen veldig bra innlegg. Krig har alltid lidelser og masse andre ting. Dessverre Emperor, disse massevoldtekter var organisert og bevisst planlagt. Det dreier som ca. 15 millioner fordrevne tysker i denne tiden, samtidig ble mye skjult fra sannheten. Men sakte men sikkert kommer alt frem. Mange vil bli forbauset over hvem som ville har krig, og hva de planlagte. Lite hint, det eksiterer et kart hvor Tyskland skulle utslettes fra kartet i Europa. Engelskmennene hadde planlagt det. Det ser vi i dag, hva som gjøres mot Russland, propaganda hets, utestengelse osv…Gå tilbake til historien og du vil oppdage samme retorikk mot Tyskland i den tid, samme strategiske trekk som vises i dag. USA er den som styrer med England, splitt og hersk. Jeg skal se filmen, husk— Det finnes ingen vinner og taper, bare lidelser i en krig—-til slutt vil mange få vite hvordan vi blir trill rundt lurt av våre folkevalgte…filmen skal jeg se…

    • Rikard Fjellhaug

     Wolfgang vi har nok alle noe å lære fra annenverdenskrig. men stiller meg uenig og forbauset over at «disse massevoldtektene» var organisert og planlagt. I følge Sennertegs glimrende bok «Stalins hevn» bar det preg av vilkårlig aggressjon og improvisert hevntanker blant menn som hadde opplevd å se det patriarkirske tsar-samfunnet bli omdannet til en kommunisme hvor i teorien kvinner var likeverdig.

     En stor faktor til tyskernes lidelser i den store «ost-flukten» var fanatiske gauleitere trofast til nazi-regime som nektet sin befolkning å flykte før det nesten var for sent. Da hadde ofte frontlinjen flyttet seg slik at sivile havnet i mellom.
     STAVKA selv rapporterte at den urovekkende herjingen av sine soldater var bekymringsverdig og man fryktet konsekvensene når de nådde tyske kjerneområder der de sivile ikke kan flykte. Det ble gjort tiltak og militærpolitiet ble styrket, men uten at det hadde noe særlig effekt.

     Dine teorier om Tyskland skulle utslettes allerede før krigen …og det samme gjøres med Russland i dag, minner veldig mye om konspirasjonsteorier som ikke holder vann. F.eks Churchill ble ikke statsminister før i 1940 før det var han en upopulær politiker og hadde få støttespillere.
     Om Churchill selv næret et personlig hat mot Tyskland spiller en mindre rolle, en mann alene kan ikke starte krig, spesielt ikke i et vestlig demokrati.

     Det burde være hevet over enhver tvil at en krig mot Nazi-Tyskland var uunngåelig, Dens aggressive utenrikspolitikk, «Anschluss» , og raseteorier og forbrytelser mot menneskeheten alene burde få vestlige nasjoner til å reagere. Faktisk spilte Storbritannia diplomatiet sitt så langt at Tsjekkoslovakia måtte gi fra seg Sudetenland til Tyskland. Noe som samsvarer dårlig med dine teorier at Storbritannia var «ute» etter Tyskland fra starten av.
     Det du sier henger ikke på greip om vi tar de faktiske avtaler, dokumentasjon og hendelser i betraktning.
     Og selv om de «finnes slike hemmelige kart» som du sikter til fantes det den gang som nå plenty med konspirasjonsteoretikkere som ikke har alltid begge bein plantet på bakken. Alltid noen uansett tidsalder som ikke tror på makta og vil alltid hevde at sine «teorier» er de sanne.
     Sannheten er at en sånn ufattelig tragedie og katastrofe som annen verdenskrig var skjedde p.g.a en rekke serie tilfeldige hendelser som ledet mot katastrofen, hvor ingen enkelt menneske eller organisasjon kunne forutse noe som helst, og langt mindre styre begivenhetene i noen grad.
     Mennesker gjør stort sett som de vil, bare prøv selv å organisere en firma konkurranse for dine kolleger å se hvor lite lett det er å styre begivenhetens gang. 🙂

     • Wolfgang Jürgen Lempe

      Er ening med deg i mange punkter, Men det jeg vil frem til…at hat og utaelse om andre er også et grunnlag at fred vil tar sin tid. Når mennesker tenker slik som Emperor. Dette med England ( det er viktig å skille mellom befolkningen og de som sitter ved makta) Du kaller det konspirasjons teori , nei det er det faktisk ikke.( det ble gjord my mot tyske befolknigen etter 1 verdesnkrig, fra trakassering, slått, drept osv…ikke fortell meg at de begynte krigen…der ligger enda flere harde fakta som mange ikke vil vite eller vet ikke det ) Dette er rene harde fakta..Som nevnt å utslette Tyskland, hadde et øknomisk prinssipp i tillegg… Made in Gemerany ble innførst for eks. fra England, fordi die ville bevise at deres produkter er bedre, men det gikk motsattvei…som en liten eksempel ved siden av. Det med Russland , beklager det er også rene fakta som skjer i dag mot dem. ( alt tyder på samme rettninge uansett hva mange mener, fakta forbli fakta)Jeg anbefaler det virkelig å gå helt tilbake i historien og du blir forbauset over hva som skjedde i den tid og før begger krigene, slik at du kan trekke dine egene konklusjoner, jeg baserer meg på fakta dog ikke teorier. Innlegget er bra, men det for bli et menn. Det som jeg også eller jeg forundrer meg over konstant at verden har ikke noe lært noe som helst, når jeg ser at vi krieger fortsatt overalt..det er veldig trist ….som Platon sa en gang » Only the dead have seen the end of war «

 • KommentarfeltGrøss

  La oss ikke bli overrasket over grusomheter begått av begge sider – det var en langvarig krig, hvis man forventer noen annet en grusomheter fra begge sider er man naiv. Tyskerne var klart de mest brutale og hjerteløse i konflikten, med 6 millioner jøder, 27 MILLIONER russere (og 9 millioner tyskere). Jeg har ikke noe tall på antall samfunnsutstøtte (homofile, handicappede, mennesker som lider av mentale problemer osv.) som ble myrdet under krigen, men tallet er for stor til å forestille seg uansett.

  Sovjet under Stalin utslettet 20 000 polske offiserer i Katyn-skogen, det ble aldri tatt opp under Nürnbergprosessen. Behandlingen av 200 000 soldater fra 6. arme som ble tatt til fange etter Stalingrad var også noe som kan kalles et menneskerettighetsbrudd. 5000 av 200 000 mennesker overlevde og vendte tilbake til Tyskland på 50-tallet! Norge behandlet såkalte «tyskertøser» med enorm hevnlyst, (offentlig ydmykelse). Det kan argumenteres for hvor nødvendig det var av USA og England med deres terrorbombing av tyske byer som ikke hadde noen strategisk viktighet (Dresden, München, Köln) og USA sin bruk av Atomvåpen på byer istedet for å demonstrere våpenkraften på en annen måte.

  Japan er også i dag hatet av mange eldre asiatiske mennesker, de begikk enorme menneskerettighetsbrudd da de invaderte asiatiske land som Kina, Fillepinene og Korea, bare søk på «Unit 731» så kan du lese selv om de forferdelige menneskelige eksperimentene begått på uskyldige mennesker. På toppen av alt dette har du massakren i byen Nanjing.

  Krig er ikke et helvete, for helvete er bare for de som fortjener helvete. Krig er verre, krig tar barn, kvinner og alle uskyldige med seg ned i havgapet.

 • Jan Egeland

  Det samme ble gjort her i norge.Bevisst brukte de avdelinger som ikke hadde noen erfaring med minerydding som sambandsavdelinger og andre helt uerfarne til minerydding.Hvor mange som ble drept og skadet vet jeg ikke,men det sier seg selv at det må ha vært mange.Dette ble meg fortalt av min far

 • Ja huff, at noen kunne føle hat ovenfor en gruppe som hadde sendt kontinentet ut i sin værste katastrofe noen sinne. La oss synge kumbaya og rasjonalisere at det hele var en gedingen misforståelse.

  M/S Thekla var den ypperste ondskap i denne tiden. At tyskere ble tvunget til å bære lik i KZ-leirene kan ikke sammenlignes noe annet overhode i tidsepoken.

 • Inger Cecilie Stridsklev

  Under sanden – minerydding i Norge 1945
  I 1998 ga Helge Hagemann ut boken ”Under tvang. Minerydningen ved den jyske vestkyst 1945”. Offisielt omkom i Danmark 149, men Hagemann mente ut fra tyske kilder at antallet heller var 250. I tillegg var mange sårede. Nå har vi fått filmen ”Under sanden” om disse hendelsene i Danmark.
  I en pressemelding 17.9.1945 står: ”Halvannen million landminer er tatt opp i Norge. Bortsett fra visse strøk i Øst-Finnmark er samtlige minefelter nå ryddet. 5000 tyskere har fjernet minene under alliert kontroll. 184 tyskere er drept og 252 såret under dette arbeidet. Etter at minefeltene har vært erklært renset, har tyskerne måttet gå skulder ved skulder over feltene som en siste garanti for at det ikke
  har vært slurvet.” Øvrig dokumentasjon har vært vanskelig å finne.
  I tillegg var det to større ulykker som skyldtes slurvete omgang med ammunisjon og sprengstoff. Siden Norge ikke var alliert, skulle krigsbytte ødelegges, og her skulle ammunisjon og sprengstoff dumpes på dypt vann. Den første skjedde 17.8.1945 på Grønlikaia i Oslo. 41 omkom, derav 39 tyskere og to nordmenn. 98 ble såret, derav 88 tyskere.
  1.9.1945 ble 19 menn tilintetgjort da den tyske elvebåten ”M/S Thekla” gikk i luften utenfor Florø fylt med ammunisjon og sprengstoff, deriblant nitroglycerin. Alle som kunne, trakk seg fra denne turen. 6 var sivile tyske sjøfolk, en var engelsk jøde,12 var norske, derav ti varetektsfanger mistenkt for landssvik. Av de ti manglet det anklager mot tre:En på 17 år, en på 69 og fetteren til daværende justisminister Cappelen.
  Ingen ble anklaget etter disse ulykkene.

  • Anders Fongen

   Interessante opplysninger. Ble denne pressemeldingen gjengitt i landets aviser? Jeg finner den ikke i Aftenpostens arkiv.

   • Inger Cecilie Stridsklev

    Det ble den. Men Aftenposten kan ha unnlatt å trykke den pga dårlig samvittighet for «Deutsche Zeitung» og avisoppgjøret. Ble slike meldinger trykket, skjedde det oftest dagen etter den oppgitte datoen.

 • dovekesapu

  Under sanden film på nett http://stream2watch. website

 • diana michelle

  if you want to watch a movie? if you want to watch high-quality movie just visit this site ►►► STREAM4KMOVIE.US