Lights Out er en sånn skrekkfilm som gjør at du får lyst til å trekke føttene opp i stolen når du ser på den.

Her brukes skillet mellom lys og mørke på en uhyggelig effektiv måte. Og regissør David F. Sandberg viser en topp timing i sine enkle og underholdende skremsel.

Både historie og monster er av den sjangerenkle sorten, men filmen klarer likevel å kombinere en intens skremmedramaturgi med drypp av en kul og institusjonsgrotesk forhistorie.

ANMELDELSE: The Conjuring 2 – En solid dose kinoskremming!

Noe skjuler seg i mørket

Plottet er ganske så enkelt i Lights Out. Går lyset, kommer monsteret.

Unge Martin (Gabriel Bateman) har det tøft om dagen. Mor Sophie (Maria Bello) har fått tilbakefall til sine psykiske lidelser og har tatt opp tråden med en gammel lysredd fantasivenn. Som dessverre for familien viser seg å være laget av mer enn bare tankespinn.

Søvnløs og livredd oppsøker Martin sin voksne halvsøster Rebecca (Teresa Palmer) for å få hjelp. Hun kjenner igjen sin brors beskrivelser av ondskap i mørket. Søskenparet tar opp kampen mot monsteret, og begynner å etterforske sin mors fortid.

ANMELDELSE: The Legend of Tarzan – for mye neve, for lite hjerte

Filmen, som klokker inn på kjappe 80 minutt, sparer ikke på skrekken. Her dukker monsteret opp allerede i første akt, og det går ikke lang tid mellom hver gang lyset slokkes og ubehaget setter inn.

Det går definitivt utover karakterbygging og filmens tematiske overtoner rundt psykisk helse, men akkurat som en tettpakket actionfilm fungerer Lights Out bra som lettbent underholdning for dem som liker popkornskrekk av den cheesye sorten.

Rebecca (Teresa Palmer) prøver å holde hodet kaldt og lyset på i møte med en mystisk skapning som trives i mørket. (Foto: SF Norge)
Rebecca (Teresa Palmer) prøver å holde hodet kaldt og lyset på i møte med en mystisk skapning som trives i mørket. (Foto: SF Norge)
Lovende langfilmdebut

Premisset i Lights Out er hentet fra kortfilmen med samme navn som svenske David F. Sandberg lagde i 2013.

LES: Fikk Hollywood-kontrakt etter viral skrekkfilm

Regissøren har nå utvidet historien og laget sin første helaftens spillefilm. Sandberg viser seg som en lovende regissør. Han treffer godt med effekten av sine voldsomheter, og han har et smart blikk for å komponere sjangerelement til en stilsikker og gjennomført hushorrorfilm.

ANMELDELSE: Istid: På kollisjonskurs – Armageddon i slapstickversjon

Her brukes skapet, speilet, kjellerboden, under senga og under teppet til god effekt. Også lydsiden fungerer bra. Lyden av barnehender som tegner, og monsterhender som etterligner skaper ubehag. Og et gammelt lydopptak fra et brutalt sinnssykeasyl gir en ekkel klangbunn til etterforskningen.

Har du høy skrekktoleranse er det mulig triksene blir i enkleste laget i Lights Out. Det er lett å skjønne på musikken og elektrisitetslyden når det kommer et «Bø»! Men for meg var dette mer enn skummelt nok i kinomørket på en ganske folketom pressevisning.

Om FILMEN

Lights Out
 • Lights Out
 • Slippdato: 22.07.2016
 • Regi: David F. Sandberg
 • Utgiver: SF Norge
 • Sjanger: Skrekk

 • darklordofgorgoroth

  Okei.. Er dette en «jumpscare-fest», eller ligger det noe dypere psykologisk enn det i filmen?

  • Sigurd Vik

   Mest «jumpscare-fest» ja:)

   • darklordofgorgoroth

    Ja, syntes traileren minna litt om The Grudge. Så ja, litt synd.. Savner en ordentlig psykologisk horror film, siste filmen som imponerte en smule var vel It Follows 😉

    • Henrik Halland

     Good Night Mummy, The invitation, Febuary.

     • darklordofgorgoroth

      Ja, glemte Good Night Mummy!

  • CommanderHairGel

   Eg las ein annan stad at det er ein slags depresjon-subtekst. Eg har ikkje sett filmen, så eg kan ikkje seie meir.

   • Sigurd Vik

    En kan lese det av underteksten ja, men det får ikke mye rom til å vokse mellom linjene i denne filmen. Lights Out er mer fokusert på skremmingen enn å utforske det temaet.

   • darklordofgorgoroth

    Så denne på kino for et par dager sida. Ja, det var et klassisk eksempel på moderne «skrekk». Jumpscares all the way. Var sannsynligvis ikke regissørens mening at publikum skulle le av den, for å si det sånn..
    Ja, det ble nevnt antidepressiva og mani i en eller to scener. men hvis man tillater seg å framstille manisk/depressive folk på denne måten så var det direkte feil. Og smakløst..

  • likibebo

   Lights Out

 • Anders Guldal Bramness

  ehhh. på forsiden står det terningkast 5, men her er det 4, hva er det egentlig 😀

  • Sigurd Vik

   Hei Anders! Terningkast 4 er riktig. Jeg som hadde gitt feil beskjed til de på forsiden – beklager det!

 • Oh nice denne vil jeg se.

 • dovekesapu

  Lights Out film på nett http://stream2watch. website

 • Jørgen Hope

  Jeg så filmen og som en Veteran i The Witcher skjente jeg igjen monsteret med en gang. Filmens store motstander er nemlig et Hym, det er en slags demon som følger alle attributtene til den i filmen. man kan bli kvitt ved å enten drepe verten som i dette tilfellet var moren eller man kan prøve å lure det til å bytte vert. Jeg må si at det denne filmen virkelig trengte var en Witcher.