Filmfestivalen i Haugesund: Norges hurtigst arbeidende regissør, Henrik Martin Dahlsbakken, prøver seg på en ny sjanger i sin tredje spillefilm på ett år.

Cave er en ganske spennende og mildt klaustrofobisk thriller med ekstremsporttendenser. Filmens figurer burde nok få litt mer kjøtt på beinet, og avslutningen greier ikke helt å forløse spenninga som bygger seg opp underveis.

Men Cave er godt filmet, dyktig spilt og effektivt fortalt gjennom det meste av spilletida. Dette er en thriller som viser at Dahlsbakken har god sjangerforståelse og evne til å lage mye film med begrensede midler.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Dramatisk øyeblikk for Charlie (Heidi Toini) i Cave (Foto: Another World Entertainment).
Dramatisk øyeblikk for Charlie (Heidi Toini) i Cave (Foto: Another World Entertainment).
Noe skjer i dypet

Tre venner drar til et øde fjellmassiv for å utforske et grottesystem.

Adrian (Mads Sjøgård Pettersen) og Charlie (Heidi Toini) er kjærester, og det blir raskt klart at Viktor (Benjamin Helstad) også har følelser for Charlie.

Alle tre er eks-soldater, er godt utstyrte og lystne på en stor utfordring. De drar ned i det uutforskede dypet for å finne veien gjennom fjellet, men der nede skjer det noe som…ikke skal avsløres her!

LES: Anmeldelsen av Mike og Dave trenger damer

Det er umulig å anmelde Cave uten å sammenligne den med Neil Marshalls The Descent, som også handlet om utforskning av et grottesystem. Der taper Cave, for den er ikke like iskald, skummel og guffen.

Det hadde heller ikke vært særlig sannsynlig, for Cave er produsert på et lavt budsjett. Likevel ser den imponerende bra ut, med flott foto av Oskar Dahlsbakken (regissørens bror), som med oppfinnsom bruk av ulike lyskilder får innsiden av grottesystemet til å se dystert ut, men samtidig veldig fascinerende.

Utendørsscener er innspilt i flere naturskjønne omgivelser, blant annet Trollstigen, Jotunheimen og Fauske. Noen undervannsscener er innspilt i Mexico.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Pen bruk av ulike lyskilder i Cave (Foto: Another World Entertainment).
Pen bruk av ulike lyskilder i Cave (Foto: Another World Entertainment).
Litt tynne figurer

Filmen er også tøft klippet av regissøren selv, sammen med Mads Wølner Voss, som driver handlingen fremover uten lange pustepauser.

Kanskje er historien i overkant strømlinjeformet. Den er lynrask og effektiv med å plassere figurene i forhold til hverandre, mens den videre utviklingen mellom dem antydes med sparsommelig dialog.

Jeg skulle likt å vite mer om dem, hvem de er for hverandre og hva soldatlivet i Afghanistan gjorde med dem. Her får vi bare så vidt høre noe om en skolebuss, men ingenting mer. Figurenes bakgrunn blir rett og slett litt tynt skildret.

LES: Anmeldelsen av Oppdrag Dory

Skuespillerne er heldigvis dyktige. Mads Sjøgård Pettersen spiller Adrian som en handlekraftig og litt bråkjekk kar.

Heidi Toinis Charlie er helt klart en av gutta, og spiller troverdig gjennom utfordringene som venter. Benjamin Helstad er også god som den tøffe, mystiske Viktor, som man aner sliter med ettervirkninger.

Jeg liker dynamikken mellom disse tre, men hadde altså ønsket en mer utfyllende historie for en økt forståelse for hvem de er.

Det er ingen hemmelighet at Cave 2 allerede er under planlegging, og kommer på kino i 2017. Derfor kan det avsløres at Cave 1 avsluttes på et punkt der historien åpenbart ikke er helt slutt.

Jeg synes ikke det gjør så mye, for inntil da har Henrik Martin Dahlsbakkens film underholdt meg tilstrekkelig med en god dose spenning, skummel klaustrofobi og en gjennomgående uggen atmosfære.

(Cave avslutter filmfestivalen i Haugesund. Norgespremiere: 2. september).

Om FILMEN

Cave
 • Cave
 • Slippdato: 2.9.2016
 • Regi: Henrik Martin Dahlsbakken
 • Utgiver: Another World Entertainment Norway AS
 • Aldersgrense: 15
 • Sjanger: Thriller

 • Karoline Øvrum

  Helt ærlig, så ser og hørtes dette ut som en dårlig remake av «The Descent» som ble lagd i 2005. Norsk filmindustri har en laaaang vei og gå.

  • kjeei

   Handlet ikke The Descent om en gruppe damer som møtte på noen makabre underjordiske skapninger ? Typ genre skrekkfilm framfor dette som er en actionthriller?
   Dette er vel mer en lovers quarrel mellom tre personer, som møter på visse naturlige, ikke overnaturlige utfordringer inne i en hule..

   • Torstein Opperud

    Taglinen «hva skjuler seg i dypet» kan jo ihvertfall høres ut til å antyde noe annet enn bare naturlige ting

 • Terje Sandberg

  Jeg har sett filmen og kan fortelle at det som skjuler seg i dypet er en ny bomring.

 • magnarStoroy

  Det kan verte for mykje bakgrunnsinformasjon også. Då vert det kjedeleg før filmen endeleg kjem i gong. Denne har eg tru på. Kan ha forklarande tekstplakatar saman med fortekstene for at handlinga skal kome raskare i gong. Det har kome mange gode norske spenningsfilmar siste åra frå Svik i 2009 og fram til no. Cave ser ut til å verte ein ny i rekka, og snart kjem Børning 2. Dette lovar bra.

  Såg Amanda i kveld. Hadde tru på filmen frå Snåsa som beste dokumentar. Kanskje ikkje nok filmar til at dei kan ha ein pris for originalmanus, og ein for omarbeidd manus? Anders Baasmo Christiansen får vel prisen neste år også når Børning 2 er aktuell for prisar. Folkets favoritt El Clasico. Ville tru den prisen og årets kinofilm vart Birkebeinerne. Kanskje den hadde premiere for seint til å vere aktuell i år?

 • Alexander Fjeldstad

  Sliter med å forstå navnevalget på filmen. Hvorfor ikke fine, norske ord som: Hulen eller grotten. Masser å velge mellom, i stedet blir det et kvalmt forsøk på å appellere ut av Norge.

  • Espen Braathen

   For å ikke snakke om at det finnes filmer av nyere dato med dette navnet (The Cave).

   • Morten Gunnar Olsen Aaberg

    The Cave er fra 2005… Cave er fra 2016.

  • Morten Gunnar Olsen Aaberg

   Hvorfor er det kvalmt å ønske å appellere til et internasjonalt publikum i en av verdens mest internasjonale bransjer?

 • Tor Schjølberg

  birger vestmo evner ikke registrere en drittfilm så om man stropper mannen fast og tar en ‘clockwork orange’ for å lobotomere det inn.

  cave! a deaf, dumb and blind person’s favourite movie