Marvels samarbeid med Netflix ruller og går, og nå er vi kommet til den tredje av seks superheltserier som er på vei.

Mike Colter gjorde en god figur som den hardtslående bartenderen Luke Cage i fjorårets Jessica Jones. Når har han altså tittelrollen serien som forteller om hvordan Cage går fra motvillig supermenneske til stolt beskytter av menneskene i New Yorks Harlem.

Luke Cage er en seig serie med sterke film noir-elementer som gjør den visuelt interessant å se på. Og selv om historien utfolder seg i et sakte tempo, er det spennende å følge utviklingen.

ANMELDELSE «Jessica Jones» – En hardtslående, rå heltinne

Mahershala Ali spiller nattklubbeieren Cornell Cottonmouth Stokes. (Foto: Netflix).
Hvor er Biggie? Mahershala Ali spiller nattklubbeieren Cornell Cottonmouth Stokes. (Foto: Netflix).
Fra Hell’s Kitchen til Harlem

Det lønner seg å ha sett både Jessica Jones og begge sesongene av Daredevil før du ser Luke Cage. Serien står på egne ben, men det kommer små referanser til de to foregående seriene underveis.

Vi plukker opp tråden en stund etter handlingen i Jessica Jones, og Luke har flyttet fra Hell’s Kitchen til Harlem der han prøver å komme seg på beina.

Han jobber som ryddegutt hos den lokale barbereren Pop, spilt av Frankie Faison (The Wire, Banshee), på dagen. På natta tar han oppvasken på klubben Harlem’s Paradise, som eies av gangsteren Cornell «Cottonmouth» Stokes.

Luke holder en lav profil og vil helst bare leve livet sitt i fred, uten at noen får vite om hans enorme styrke og skuddsikre hud. Men når noen lokale tenåringsgutter ender opp drept, blir han etter hvert overbevist om at han må bruke evnene sine til å hjelpe menneskene i Harlem.

Den motvillige helten

Tempoet i Luke Cage er sakte. Serieskaperne bruker god tid på å sette oss inn i hvem de forskjellige rollefigurene er, og hvorfor de har blitt som de har blitt.

Serien handler mye om hva som gjør Luke til helt, hvorfor han ikke ønsker å være en og hva som gjør at han tar valget om å bli en.

Den motvillige helten er et tema som stadig dukker opp i Marvels superheltfortellinger, og det kunne fort ha blitt kjedelig å se denne historien nok en gang.

Heldigvis er Luke Cage en interessant nok rollefigur til at det likevel blir spennende å følge utviklingen. Mike Colter er fortsatt god som den stødige og noe mystiske Luke, og i tilbakeblikkene der vi får servert historien om hvordan Cage fikk kreftene sine får han vist sin rekkevidde som skuespiller.

Mike Colters kvinnelige motstykke i serien er ikke Krysten Ritters Jessica Jones. Hun dukker ikke opp i løpet av de syv første episodene. Men det er ingen mangel på tøffe damer i serien av den grunn.

Simone Missick spiller politietterforskeren Misty Knight, en skikkelig tøff dame som ikke lar seg pelle på nesa. Og Missick gir Misty både autoriteten og ballene til å virke troverdig når hun hamler opp med de tøffe gutta i Harlem.

Luke Cage tåler kuler bedre enn de fleste. (Foto: Netflix).
Luke Cage tåler kuler bedre enn de fleste. (Foto: Netflix).
Et fint skurkegalleri

En superheltserie er ingenting uten en god skurk, og Mahershala Ali fungerer godt som den brutale Cottonmouth, som ikke skyr noen midler for å få den respekten han mener han fortjener som gangsterkongen av Harlem.

Cottonmouths kusine, politikeren Mariah Stokes (Alfree Woddard), har redelige hensikter med de skitne pengene fra familiebedriften, men er iskald når det kommer til hva som kan ofres for å oppnå målet.

De to er som hver sin side av samme mynt, og til sammen gir de oss noe av dualiteten vi så i Vincent D’Onofrios enestående Wilson Fisk i Daredevil.

Jeg er også veldig fascinert av Cottonmouts høyrehånd Shades, som Theo Rossi spiller med en herlig sleip kulhet.

ANMELDELSE: Daredevil s02 – fortsatt den beste superheltserien

I Jessica Jones leflet Netflix med temaer fra film noir-sjangeren i den velkjente alkoholiserte detektiven. Med Luke Cage bruker de sjangerens audiovisuelle grep for å sette stemningen.

Leken med lys og mørke, som silhuetter i motlys, skarpe skygger, mørke rom med konkrete lyskilder, som for eksempel den dunkle nattklubben badet i rødt lys, er tydelige film noir-grep.

Jazzmusikk akkompagnerer det hele, og musikalske opptredener i Cottonmouth sin klubb brukes også som lydspor til seriens mer brutale scener.

Stilen, som passer godt til det seige fortellertempoet i serien, er mest utpreget i starten, men tones noe ned halvveis ut i sesongen.

Det er en rik smak av gangstersjangeren i Luke Cage. (Foto: Netflix).
Det er en rik smak av gangstersjangeren i Luke Cage. (Foto: Netflix).
Gangsterserien Luke Cage

Til nå har Hell’s Kitchen vært arena for Netflix sitt Marvel-univers. Når Harlem nå har tatt over får bydelen også sette sitt preg på serien i mye større grad enn Hell’s Kitchen har gjort til nå.

Harlem er den andre hovedrollen i Luke Cage. Bydelens historie og svarte amerikaneres kulturhistorie setter ikke bare sitt preg på settingen, men også på handlingen i serien.

Gjennom Mariah Stokes arbeid for bydelen, får vi en historieleksjon om Harlemrenessansen, mens Cottonmouth tar oss med til den mindre hyggelige siden av Harlem.

Hvordan livet til menneskene i bydelen påvirkes av de kriminelle gjengene som driver med dop- og våpenhandel er en viktig del av historien, og dette bidrar til at Luke Cage føles mer som en gangsterserie, enn en superheltserie.

Det er ikke er en dum idé i en mediehverdag som flyter over av flyvende helter og superskurker på ville veier.

Kuleregnet preller fortsatt av Luke Cage når han knuser seg gjennom bygninger for å ta ut fienden, og serien har sin dose heftig superheltaction som er særdeles underholdende å se på.

Nå blir det spennende å se om serien holder på denne stemningen i sesongens andre halvdel. Vi aner at det er en større hai enn Cottonmouth som trekker i trådene, og det blir interessant å se hvilken retning serien tar når denne personen avsløres.

Om SERIEN

Luke Cage
 • Luke Cage
 • Slippdato: 30.09.2016
 • Sesong: 1
 • Utgiver: Netflix
 • Serieskaper: Cheo Hodari Coker
 • Sjanger: Action, Drama, TV-Serie

 • FraOven

  Gleder meg til å se den. Netflix’ Marvelserier har til gode å skuffe. Problemet til de andre seriene at de har hatt for mange episoder og derfor hatt et mittparti som har dratt ut litt for lenge.

  • Uten å avsløre noe så kan jeg si at episode 7 avsluttet med en real cliffhanger, og det er jo halvveis i sesongen. 🙂 Så spennende så langt, men så får vi se om nivået holder seg ut siste halvdel også.

   • FraOven

    Kult. Gleder meg mer og mer til komme i gang. Fint at høstferien starter nå!

 • 2ralf

  Denne har jeg gledet meg til! Marte, vet du forresten når sesong 2 på Jessica Jones kommer?

  • Det er ikke satt noen dato enda, men Iron Fist og The Defenders kommer jo til neste år, så da blir det nok ikke ny sesong med Jessica før i 2018.

 • Tara Skogly

  På tide med en farget heltefigur!

  • Gravlar Heimsund

   Er det fargen på huden som betyr noe da?

   • Tara Skogly

    Vel, bortsett fra Hulken (men selv han er jo hvit når han blir normal for en dag) er jo superheltene til marvel stort sett hvite. Fargede barn – gutter som jenter – trenger rollemodeller som de kan relatere til. Stort sett har fargede barn og tenåringer kun gangstas (rappere, narkokonger, etc) å «se opp» til

    • Gravlar Heimsund

     Det er da ikke vanskeligere for svarte å kunne relatere seg til andre mennesker (uansett hudfarge) enn det er for hvite vel? I så tilfelle er jo det alarmerende, ettersom det er rasistisk. Er svarte mer rasistiske enn hvite, er det det som er poenget her?

     • Tara Skogly

      Vet ikke hva problemet ditt er? Men kom gjerne tilbake til denne tråden når du er mindre kverulerende så vil du muligens være bedre i stand til å bruke hjernen.

      • Gravlar Heimsund

       Var spørsmålet mitt såpass solid at du valgte å gå til personlig angrep på meg istdet for å argumentere for din sak? Gjerne gi meg en forklaring på problemstilling jeg la frem istedet for å snakke om å bruke hjernen.

       Det er forøvrig ganske drøyt å si at de eneste svarte har som forbilder er gangstas (kriminelle).

    • kero79

     Marvel har i de siste årene kommet opp med en ny generasjon med super helter som ikke er hvite. Nevner kjapt fra hukomelsen. Amadeus Cho, Miles Morales og Kamala Khan.

    • Ellinor Engelstad

     Det er det som slår meg mest ved hele serien: serien tar et kraftig oppgjør med «den usynlige hvitheten» som preger mye scifi (og generelt ellers.) Det er først når du får en serie med bare svarte/latino karakterer, og ikke en eneste, merkbart synlig hvit karakter, at du blir klar over hvor ofte det BARE er hvite karakterer i de øvrige seriene. Det er ofte et massivt hvitt persongalleri og en svart/latinamerikaner som «alibi». Luke Cage har helt bevisst tatt et oppgjør med dette, og jeg synes det er det beste ved hele serien.

 • Kurt Ivarsson

  En femmer!?
  Jeg har presset meg gjennom 5 episoder.
  Sikkert kult på en eller annen måte, men en femmer er er en meget god karakter.
  Om det er mulig å kritiserer «kritiker» så vil jeg si slett arbeid, eller at vedkommende er uten nok ballast!

  • rikardbjorstad

   Synes det startet som en femmer, men slutten datt litt av. Skulle jeg gitt et terningkast totalt, ville jeg gitt en firer som vipper mot fem. Men jeg kan godt se at andre synes det er en femmer.
   Jeg må dog si at jeg elsker marvel sitt tv univers, og at karakterene er fantastisk godt skrevet!

   • Femmeren er altså basert på 7 episoder, ikke på hele serien. Har ikke sett ferdig de aller siste episodene enda. Synd hvis den faller mot slutten!

    • rikardbjorstad

     Selv om den faller mot slutten (i forhold til JJ og Daredevil synes jeg) er det vært å få med seg alt 🙂

 • Gain King

  nok en serie med en superhelt med urealistiske superkrefter….

  • Jomar Bakkeli

   Seriøst? Klager du over at superheltene har superkrefter? Eller hva mener du skulle være realistiske superkrefter?

   • Gain King

    Nei problemet er bare at det mister alt troverdighet når kreftene blir så OP. Foretrekker litt mer realistme. F.eks Iron Man og Spider Man

    • Jomar Bakkeli

     Vent, Luke Cage er OP mens Iron Man som kan fly raskere enn jetfly, har våpen nok til å starte og vinne neste verdenskrig og en hær med roboter er ikke OP? Spider-Man som er sterkere enn Cage, kan klatre på vegger og lage spindelvev fra hendene er ikke OP?

 • 2ralf

  Da er alle episodene fortært, og jeg må vel si at jeg er noe skuffet… Historien er bra nok, men det er mye som skurrer. Det første jeg legger merke til er mange feil, eksempelvis (spoiler) at bomben som Luke oppdager og deretter løper ut med Domingo, sprenger i 4 etasje, når det er tydelig at den er i 1. etasje… Det er også mange andre opplagte feil i serien.
  Det nest er at Luke virker mye mer enfoldig enn det man skulle forvente. På den ene siden har han smarte planer, og når de går feil har han ingen plan B, bortsett fra å syte og bli et mykt lite offer. Sinnet hans står dermed ikke i stil til hva han og alle andre vet han er i stand til.
  Luke Cage gjør seg bedre i tegnet versjon, og hans beste innslag var som bartender i Jessica Jones…
  Trond Alfsen

 • Naitsirk

  En skuffende og kjedelig første episode som gjorde at jeg mistet lysten til å lide meg igjennom flere episoder.
  Så ser jeg at dere skriver at de neste episodene er enda kjedeligere ? Hjelpes!! :O
  Skjønner ingenting av terningkast 5 her! 😐