Dramakrimserien Frikjent tyr til svært billige såpeserietriks for å skru til dramatikken i sin andre sesong.

Stikkordene er hukommelsestap og sjokkerende familieforbindelser, og disse parodisk slitte virkemidlene gjør at jeg ler høyt på steder hvor jeg tror serieskaperne ønsker at jeg egentlig skal bli revet med.

Jeg likte den første sesongen av Frikjent ganske godt. Handlingstrådene som gikk til utlandet led av dårlig dialog og en del overspill, men det var en god nerve i hovedmysteriet.

Det var interessant å følge de ulike sidene av hvordan et tettvevd lokalsamfunn reagerer når en antatt skyldig drapsmann vender tilbake etter 20 år. Slutten hadde også noen sjangerkledelige finter i jakten på sannheten.

Dessverre er det en oppkavet videreføring av behovet for å hele tiden overraske publikum som får hovedrollen i starten av sesong to.

Anmeldelse: Frikjent sesong 1 – Godt, men forutsigbart krimdrama

*Herfra kommer det noen spoilere fra første episode, og fra sesong 1*

William Hansteen (Ingar Helge Gimle) flankert av sin advokat (Trond Espen Seim) og sin kone Eva (Lena Endre). (Foto: TV2)
William Hansteen (Ingar Helge Gimle) flankert av sin advokat (Trond Espen Seim) og sin kone Eva (Lena Endre). (Foto: TV2)
Mordgåten er ikke over

Den høydramatiske avslutningen på første sesong, hvor vi trodde den skyldige ble straffet, får ikke klinge lenge før drapsgåten kastes i gang på ny.

Statsadvokaten, spilt av Amrita Acharia (Game of Thrones), kommer til Lifjord for å følge opp den påståtte tilståelsen til den respekterte forretningsmannen William Hansteen (Ingar Helge Gimle). Det blir opptakten til en rettssak som igjen tar oss tilbake til gammelt småbygrums, og det som egentlig skjedde den natten Karina ble drept.

Mye av handlingen legger opp til å gjenta de sentrale problemstillingene fra sesong 1. Vi kan få vite hva som skjedde med Karina. Bygda kan få et nytt industrieventyr. Arbeidsplassene kan reddes. Aksel (Nicolai Cleve Broch) kan finne kjærligheten.

De er alle gode problemstillinger, men det kjennes litt seigt å stort sett tråkke i den samme myra som vi brukte hele forrige sesong på å komme oss over.

Da er utviklingen mer gledelig i fargepaletten. For Frikjent kler vinterdrakten i sesong 2.

Jeg synes fremdeles det blir vel mange pauser i form av oversiktsbilder hvor vi skyves mekanisk rundt over fjord og norsk natur. Men den kjølige tonen er vakker, og Frikjent har en stemningsskapende estetikk som klarer å gi smak av den isolasjonen som gjør fiktive Lifjord til sånn en trykkoker.

Amrita Acharia spiller statsadvokaten som kommer til Lifjord for å føre den nye rettssaken 20 år etter drapet på Karine. (Foto: TV2)
Amrita Acharia spiller statsadvokaten som kommer til Lifjord for å føre den nye rettssaken 20 år etter drapet på Karine. (Foto: TV2)
Kunstig høy intensitet

Frikjent serverer underholdningsdrama med høyt tempo, tydelig skuespill og lasser på med ting som ikke er helt som vi først tror de er.

Det gir en serie det er lett å følge med på, og en serie som klarer å være nok spennende til at jeg hektes på kroken. Men etter fire hektiske episoder er det bare så vidt jeg henger på.

Alkoholisme, sinne og flørting formidles med de enkleste og mest klisjefylte triksene i boka. Og i formen er dette en serie som vier lite tid til miljøskildringer og heller bare hopper fra den ene handlingsbeskrivende dialogen til den neste.

De nyansene serien klarte å bringe fram om oppvekst, arv og hvordan vi mennesker formes av omgivelsene i sesong en, er forsvunnet i en verden hvor det settes av oppstilte pauser til det opplagt usagte, og hvor vi bombarderes med alt for enkle plottvirkemiddel.

Her er det ikke mange skrittene en statsadvokat skal ta fra «det blir ingen rettssak» til «oi, en søppelsekk full av makulerte dokumenter med massevis av bevis» – bokstavelig talt snakk om fem skritt, og det blir altfor lettvint.

Jeg håper sesongens andre halvdel senker den kunstig høye intensiteten, og heller fokuserer på karakterutvikling og mer interessante aspekter ved hvordan en slik sak kan påvirke et lite norsk lokalsamfunn. Hvis ikke kommer jeg nok til å fortsette å le mer enn jeg blir grepet av Frikjents stadige høydramatiske vendepunkt.

Frikjent sesong 2 er på 8 episoder og har premiere på TV2 og TV2 Sumo torsdag 27. oktober.

Om SERIEN

Frikjent
 • Frikjent
 • Slippdato: 27.10.2016
 • Sesong: 2
 • Utgiver: TV2
 • Serieskaper: Anna Bache-Wiig og Siv Rajendram Eliassen
 • Sjanger: Drama, Krim, TV-Serie

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.
 • Jomar Bakkeli

  Men siden vi er inne på TV2 og dramaserier, er det noe info om noen ny sesong av Okkupert? Den første sesongen føltes mest som oppvarming og sluttet jo strengt tatt med at landet ble okkupert. Får vi fortsettelse på den?

  • Sigurd Vik

   Ja, sesong 2 av Okkupert skal komme i 2017, men da på Viaplay.

   • Per Klave

    Norge kommer nok å bli anngrepet og okkupert.Det ligger i planene til den sosialistiske illuminati skyggeregjeringen som styrer verden bakom kulissene.. De som eier bla sentral bankene som har finansiert begge sider i alle verdenskrigene som har vært.. Samme folka som har kultivert og fått både komunismen , sosialismen ,humanismen og feminismen med kvinnefrigjøringen til å bli de rene verktøy for å ta kontroll over verden… Kan anbefale Aaron Russo som har gode forklaringer også Fritz Springmeyer som på youtube har gode dokumentarer og taler der han beskriver disse som ruler verden og bruker både krig og pest som verktøy for å nå sine mål for å bygge new world order… Både klimaendringer med drivhuseffekt er kunstig laget ved hjelp av chemtrails og HARP.. Dessuten er terror kampen bare kunstig skapt for som verktøy skape kaos slik at de kan innskrenke folks frihet.. 11 sept 2001 «terrorhandlingene» kan man si er starten for terror teateret mot new world order på alvor.

    • Kroknes

     Ja, Vik, skal du svare mannen?

    • Jesus was a rooster!

     Du er bare en Flat Earth teori fra full retard. Imponerende!

     • Per Klaveer

      Du er bare vakker 😂

 • Leif

  Dårlig skuespill og unaturlige replikker gjorde at jeg hoppet av sesong 1 etter to-tre episoder. Kommer ikke til å se denne.
  Det samme er årsaken til at jeg allerede har hoppet av Nobel. Stivt og kunstig spill, avleverte replikker som opplest, lite troverdig handling (blant mye annet: UD oppsøker Nobelkomiteens formann for å snakke henne til rette, to ganger!!). At vi aldri lærer. Hvor er du Brita?

  • Fredrik Olastuen

   Heldigvis er smaken som baken. Både Frikjent og Nobel er hyllet av mange, og senest i dag vant Nobel en stor pris i Tyskland, så noe riktig må de vel ha gjort. Selv liker jeg begge seriene, selvsagt har de sine svakheter, men det er god TV-underholdning i mine øyne 🙂

 • Per Klave

  Folk elsker påskekrim så man bør egentlig forvente mer drap ,dvs når de forherliger slik mord på tv. . . Man blir som regel prøvd i det man holder med .😧

 • stein lilleholt

  Ufrivillig morsomt dekker vel det meste av norske tv og film produksjoner. Med unntak av den ene gode da, Flåklypa.

 • Lars Eriksen

  Har sett de to første episodene. Og det denne sesongen sliter med er at produsentene åpenbart ikke trodde det ble sesong 2 og dermed, bokstavlig, gikk ut med «big bang» for sesong 1. Så fundamentet blir bare ikke troverdig

  Men skuespillerprestasjonene er bra. Man sitter ikke med en følelse av at de prater ikke sånn, Ja sett bort fra at dette skal være en vestlandsbygd, så er det svært lite vestlandsdialekter

 • Sigurd Vik

  Synes dere i Serienytt har en mer representativ oversikt over hva anmelderne mente om Frikjent ja:)

 • Jesus was a rooster!

  GMO hysteria er bare vittig. Det er knapt noe mat vi spiser som vi ikke har genmanipulert ved å endre plantenes og dyrenes klimatiske forhold, unaturlig høsting, foring og levemåte. De røde eplene, de røde tomatene og de store bananene ser ikke slik ut hvor dem vokser naturlig i naturen (jeg bor i Thailand).

  Dyrene bor i fjøs, spiser særmat, lever under våres spesielle kår, sæd implementeres unaturlig, oppfostres unaturlig og lever under unaturlig geologiske og klimatiske forhold som f.eks lysforhold som gjør at kyllinger oppfatter en dag som 29 timer istedenfor 24, for at vi skal få større egg. Alt dette har effekter på genbassenget til hver utsatte skapning over generasjoner, noe som vi har sett tydelig i planter, dyr, mennesker og mikrorganismer som er avhengige av disse dyrene og plantene.

  Å bruke gm produkter er ikke noe annerledes. Kjemikaliene som blir brukt er de samme naturlige kjemikaliene som er i plantene, ellers ville det ikke hatt slik effekt vi ser. De genmodifiserte kjemikalene gjør akkurat det samme som vi ellers gjør uten sprøytemidler, bare at det effektiviserer genutviklingsprosessen. Et annet uttrykk for genutviklingsprosess er evolusjon. Det er naturlig og tilpasses.

  99% av alt vi spiser så og oppførte seg veldig annerledes for bare 30,000 år siden. Mennesker har manipulert genene dems naturlig og systematisk i tusenvis av år. Også andre dyr og insekter endrer seg når naturen endrer seg, og når dyr og insekter endrer sin vante naturlige gang endrer den lokale naturen seg også.

  Istedenfor å kun få lærdommen din fra disse skrudde bias nettsidene som ikke kunne brydd seg mindre og vitenskaplige beviser, kanskje du burde hatt litt variasjon og studert litt informasjon fra andre kilder også, med et kritisk sinn. Joda, det er mye faenskap og det er mange med ondsinnede hensikter, det gjelder også mat- og legemiddelindustrien, i likhet med mye annet, men også kospirasjonteoretikerne selv har lav tillit på grunn av dems biasmodus og kritiske metoder som ofte ikke holder kravene fra det vitenskapelige sammfunnet, i likhet med alternativ medisin, healing, spøkelser, spådommer og spirituelle og religiøse påstander.

  • Per Klaveer

   Alt er greit bortsett fra verdens eliten er i ferd med å gjøre oss alle til slaver i en kommende politistat lignende orden (nwo) om du vil gjerne si new world order.. Det jeg har påpekt med gmo og chemtrails er for å yterligere gjøre oss mindre istand til å beskytte oss mot diktaturet som bygges. Målet er innen kort tid som du sikkert har fått med deg å fjerne de fysiske pengene å erstatte de med kun elektroniske. Det de gjør rett etterpå er å kreve at alle skal måtte sette microchip innplantat i kroppen for å indentifisere deg og meg elektronisk og via eks gps.. Menneskeheten vil da ikke bli mer «hellig» enn en fisk eller en vare på Supermarkedet… Vi får da en luciferiansk tidsalder der likegodt alt er like ok.. Vi er på god vei mot denne politistat lignende fassistiske diktaturet med pyramidestruktur .. Der en liten %andel av de mektigste er de rene faraoer.. Vi er bare slaver som kan ofres og slaktes hvis vi ikke tjener eliten…

  • Per Klaveer

   Er bare mest engstelig for klima endrings programmet som kjøres overfor Norge… Mektige krefter er innblandet som tro det eller ei er i stand til å holde dette nå omtrent helt hemmelig.. co2 karbon bløffen er kun en stor bløff som nå brukes flittig på mange områder for å ta kontroll over jorden. Alt henger sammen med alt og disse folka som kan starte kriger klarer det meste de går inn for. Det å genmodifisere er kun et ledd i andre hoax disse folka holder på med ..

  • Per Klaveer

   Har du fått med deg hva som nå foregår mot klimaet på kloden.. Dette skal åpenbart ikke diskuteres… Klodens værsystemer ødelegges nå fullstendig.. Meget alvorlig dette… https://m.youtube.com/watch?v=a2x6TEeknfo

 • Jesus was a rooster!

  Jeg er hverken kjemiker, fysiker eller flyekspert. Bare litt skuffende at de hadde lagt på dramatiske lydspor i videoen. Men det var vel nødvendig for å få videoen til å bli interessant siden dem ikke kom med et eneste vitenskapelig bevis, selv om dem påsto å ha de ultimate bevisene. Å filme noen striper etter fly og legge til noen konklusjoner fra en eller annen dude betyr absolutt ingenting.

  Per, kom tilbake når du har ordentlige beviser.

  • Per Klaveer

   Det viser klart (beviser) at hvis en linker til noe som beviser at klimamodifikasjon pågår så blir det sensurert. Men hvis man linker til pølsevev da lar de det stå urør. Det i seg selv beviser makt eliten følger nøye med på at chemtrails ikke blir tema.

  • Per Klaveer

   Bare tenk på hele co2 problematikken som et gedigent hoax ! Det er nemlig det der er i bunn og grunn.. De sprayer partikler og aerosoler med chemtrails fly for å lage kunstig klima kaos med både drivhuseffekt og noe som ligner global oppvarming.. De lager værkaos for å kunne herske med co2 bekjempelse .. Se bare hva de sier her da kan man lett trekke konklusjoner ! https://www.nrk.no/norge/_-ikke-i-naerheten-av-a-kutte-utslippene-nok-1.13253351