Filmen om ulykken på boreplattformen Deepwater Horizon i 2010, der 11 mennesker mistet livet, har blitt en eksplosiv katastrofefilm.

Filmen diskuterer ikke vår oljeavhengighet eller de miljømessige konsekvensene av hendelsen. Dette er en enkel historie med fokus på et knippe enkeltskjebner under alvorlige omstendigheter.

Regissør Peter Berg (Battleship, Lone Survivor) har greid å skape et ragnarok av en oljeutblåsing, som virkelig viser dramatikken og brutaliteten når naturkreftene slår tilbake. Det er det som imponerer mest i Deepwater Horizon.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Hygge på hjemmebane for Felicia (Kate Hudson) og Mike Williams (Mark Wahlberg) i Deepwater Horizon (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS)
Hygge på hjemmebane for Felicia (Kate Hudson) og Mike Williams (Mark Wahlberg) i Deepwater Horizon (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS)
Et inferno av olje, gass og flammer

Flere arbeidere kommer tilbake til boreplattformen Deepwater Horizon utenfor kysten av Louisiana etter et opphold på land.

Blant dem er elektrikeren Mike Williams (Mark Wahlberg), installasjonssjefen Jimmy Harrell (Kurt Russell) og styringsoperatøren Andrea Fleytas (Gina Rodriguez).

De blir bekymret når det ser ut til at oljeselskapet BP ikke har gjennomført en viktig test av betongen i borehullet. Etter en trykktest, blir det snart klart at bekymringen er velbegrunnet.

Anmeldelse: Meryl Streep synger grufullt i Florence Foster Jenkins

Det er ingen hemmelighet at plattformen eksploderer i et inferno av olje, gass og flammer. Skildringen av forløpet er likevel spennende, der det trekkes opp klare konfliktlinjer der sikkerhet settes opp mot produktivitet og profitt.

Forvirringen og redselen i kaoset som følger formidles også godt og effektivt. De visuelle effektene er skremmende troverdige. Det samme gjelder det ekstremt aktive lydsporet, som får det til å ringe i ørene.

Deepwater Horizon er litt av et skue som katastrofefilm. Man får absolutt følelsen av at den lille verdenen som handlingen foregår i faktisk er i ferd med å gå under.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Caleb Holloway (Dylan O'Brien) og Mike Williams (Mark Wahlberg) i Deepwater Horizon (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS)
Caleb Holloway (Dylan O’Brien) og Mike Williams (Mark Wahlberg) i Deepwater Horizon (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS)
Skille mellom god og ond

Hovedpersonen er Mike Williams, en virkelig person som her fremstilles som nær-superhelt av Mark Wahlberg. Og det er dette som skjer når Hollywood lager film om deg: Du våkner opp med Kate Hudson ved din side, og hun vil umiddelbart ha sex med deg.

Stakkars Hudson har for øvrig en utakknemlig rolle som vi har sett mange av på film, nemlig den bekymrede kona som ikke kan gjøre annet enn å gå rundt i stua med telefonen i hånda.

Hudsons stefar, Kurt Russell, er fjellstø som den garvede veteranen Jimmy «Mr. Jimmy» Harrell, som snakker sine arbeidsgivere midt imot. Skillet mellom «god» og «ond» er veldig klart her. De gode er gutta på gølvet.

De onde er representantene fra oljeselskapet BP, her først og fremst representert ved Don Vidrine, som spilles sleip, grisk og usympatisk av John Malkovich. Virkeligheten er nok mer nyansert, men skarpe kontraster mellom sort og hvitt fungerer bedre på film enn gråsoner.

Anmeldelse: Train to Busan er en melomdramatisk zombiefilm fra Sør-Korea

Deepwater Horizon er opptatt av å gjøre ære på de som satte livet til i ulykken. Det merkes at regissør Peter Berg jobber aktivt for å motvirke inntrykket av at Hollywood utnytter en menneskelig tragedie for underholdningens skyld.

Figurene i filmen er altså basert på virkelige mennesker, og kanskje er det derfor Berg er forsiktig med å fargelegge personlighetene deres for mye. De fleste får ikke mye tid til å snakke om stort annet enn jobb.

Det forferdelige og skremmende som skjer på jobben akkurat denne dagen, formidles imidlertid såpass godt at Deepwater Horizon gjør seg fortjent til to timers oppmerksomhet.

Filmen lar være å fortelle om oppvasken etter ulykken, eller gå nærmere inn på årsakene til den, men den setter deg på plattformen når tragedien inntreffer, og den opplevelsen gjør inntrykk.

Om FILMEN

Deepwater Horizon
 • Deepwater Horizon
 • Slippdato: 4.11.2016
 • Regi: Peter Berg
 • Utgiver: Nordisk Film Distribusjon AS
 • Aldersgrense: 12
 • Sjanger: Drama, Thriller

 • magnarStoroy

  Vert alltid litt skeptisk når det er basert på ein sann historie, og tenkjer at det er kjedeleg samanlikna med rein fiction der nokon har dikta villt. Har akkurat sett Hatfields and McCoys av Kevin Costner, som var ein western til terningkast 5. Litt lang, men Costner lagar ofte lange filmar. Der var det ikkje noko som tyda på at det var basert på noko som hadde skjedd, før enn på slutten av filmen når tekstplakatane kom, så kanskje dette er bra sjølv om det er basert på noko ekte?

 • Katja Isaksen

  Hva er poenget med en Deepwater Horizon film som ikke tar for seg konsekvensene eller en gang gir et lite spark mot oljeindustrien som helhet? Vanlige folk vs internasjonale selskaper er ikke et dårlig tema, men det er vel masse mer å tak i her.

  • Stig

   Den tar vel for seg farane ved å faktisk jobbe på ei plattform eller ein borerigg. Trur mange har godt av å sjå ein slik film, slik at dei skjønnar at det også er risiko forbunde med å jobbe der ute, og at det ikkje berre er høge lønningar og mykje fritid.

   • Mats

    Da stemmer jeg for at vi starter samlebånd produksjon av katastrofefilmer om tømmerhuggere, fiskere, taktekkere, lastebilsjåfører, bønder og byggarbeidere. Alle mye farligere yrker uten høye lønninger og mye fritid.
    Tror mange har godt av å se en slik film, slik at de skjønner at det er mer risiko i dårligere betalt arbeid.

 • Navn_Her

  Konflikten mellom Operatører og Kontraktører, og profitt og sikkerhet, har vel aldri vært mer aktuell i Norge, pga innsparinger og de mange alvorlige hendelsene som først og fremst skyldes Statoils ekstreme press på progress, og ulykksalige evne til å ta snarveier, som f.eks på Songa Endurance.
  Dette er også en konflikt som, på grunn av pengene involvert, har mange skjulte fasetter.
  Det tas mange rare avgjørelser. PTiL er ikke så objektive de burde være.
  Et helikopter datt ned, og selv om begge heli operatørselskap går med underskudd,
  ville Statoil før ulykken spare inn MER ved å kutte på service tid og hviletider.

  • Stig

   Spot on. Ikkje alle er vel klar over kor alvorleg Songa Endurance hendelsen kunne blitt.