Uttrykket Hell or High Water betyr å gjennomføre noe, hva som enn skjer. Filmen introduserer oss for to brødre som er fast bestemt på å nå målet, samme hvilke konsekvenser det kan få for dem.

Den britiske regissøren David Mackenzie har laget et svært godt drama med velspilte figurer, god dialog og en interessant handling satt mot en bakgrunn preget av forfall og økonomisk ruin.

Hell or High Water setter våre moralske syn på prøve, da det ikke er helt klart hvem som egentlig er de store skurkene i denne filmen.

Anmeldelse: Arrival er smart, tankevekkende og voksen sci-fi

Toby Howard (Chris Pine) og storebror Tanner Howard (Ben Foster) legger ut på en ransturné i Texas. De fokuserer på en spesiell bankkjede, av grunner som avdekkes etter hvert. Metodene er amatørmessige, men gir likevel resultater.

Texas Ranger Marcus Hamilton (Jeff Bridges) er få uker unna å bli pensjonist og ser muligheten til å få én siste sak med litt action. Han legger ut på veien med partneren Alberto Parker (Gil Birmingham) for å lete etter ranerne.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Texas Rangerne Marcus Hamilton (Jeff Bridges) og Alberto Parker (Gil Birmingham) sjekker ut et åsted i Hell or High Water (Foto: Norsk Filmdistribusjon)
Texas Rangerne Marcus Hamilton (Jeff Bridges) og Alberto Parker (Gil Birmingham) sjekker ut et åsted i Hell or High Water (Foto: Norsk Filmdistribusjon)
Amerikansk kollaps og forfall

Historien i Hell or High Water tar oss gjennom slitne småbyer i Texas som er sterkt preget av økonomisk kollaps og forfall. Skildringen av omgivelsene er betegnende.

Mange eiendommer og forretninger står tomme og har «for sale»-skilt på seg. Store reklameskilt langs veien tilbyr raske banklån med høye renter. Det er åpenbare tegn på hvem som sitter med pengene i dette samfunnet.

Det er interessant å konstatere at det igjen er en britisk regissør som viser oss denne siden av USA, akkurat som Andrea Arnold gjorde i American Honey.

Anmeldelse: American Honey er en av årets beste filmer!

Selvsagt er det moralsk forkastelig å rane banker. Samtidig kan man kanskje se skjebnens ironi i at en amerikansk bank får svi litt, på grunn av et system mange mener fungerer som økonomisk undertrykkelse, spesielt sett i lys av den økonomiske kollapsen i 2008.

Toby og Tanner seg i en gråsone, der det på en side er lett å ta avstand fra deres handlinger, men på den annen side mulig å applaudere deres motiver med en viss sympati.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Chris Pine viser sin rekkevidde som skuespiller i Hell or High Water (Foto: Norsk Filmdistribusjon)
Chris Pine viser sin rekkevidde som skuespiller i Hell or High Water (Foto: Norsk Filmdistribusjon)
Manusforfatteren imponerer

Manuset er skrevet av Taylor Sheridan, som også er skuespiller, kjent fra tv-seriene Veronica Mars og Sons of Anarchy. Nå er karrieren hans bak kamera i ferd med å ta skikkelig av.

I fjor skrev han den imponerende thrilleren Sicario, som Denis Villeneuve regisserte. Sheridan har også skrevet oppfølgeren Soldado, som er under innspilling akkurat nå, med Suburra-regissøren Stefano Sollima.

I tillegg debuterer Sheridan snart som regissør selv med thrilleren Wind River, med Jeremy Renner og Elizabeth Olsen i to av hovedrollene.

Taylor Sheridan er altså i vinden, og manuset til Hell or High Water imponerer med aktuell tematikk med problemstillinger som tvinger publikum til å bevege sine moralske standpunkt på en måte som kan føles litt ubehagelig. For vil vi ikke egentlig at bankranerbrødrene skal lykkes?

Anmeldelse: Snekker Andersen og Julenissen er en forsiktig og kalkulert julefilm

Det er morsomt og litt rørende å se en aldrende Jeff Bridges spille Texas Ranger Marcus Hamilton i Hell or High Water. Han er en utrangert tjenestemann på vei ut av drift, med en veterans avslepne holdning til jobben, men med en sterk rettferdighetssans.

Samspillet med Gil Birmingham i rollen som Alberto Parker sitter godt, med fokus på kjekling som innledningsvis kan virke respektløs, men som viser seg å være tegn på vennskap mellom gode kollegaer.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Texas Rangerne Hamilton (Jeff Bridges) og Parker (Gil Birmingham) havner i en skuddveksling i Hell or High Water (Foto: Norsk Filmdistribusjon)
Texas Rangerne Hamilton (Jeff Bridges) og Parker (Gil Birmingham) havner i en skuddveksling i Hell or High Water (Foto: Norsk Filmdistribusjon)
Troverdig miljøskildring

Toby og Tanner spilles godt og nyansert av henholdsvis Chris Pine og Ben Foster. Pine er mest kjent for sin glatte og striglete rolle som kaptein Kirk i de nye Star Trek-filmene, men viser her at han har enda større rekkevidde.

Toby er tilsynelatende rolig og avbalansert, men har noen eksplosive øyeblikk som viser at han står med ryggen mot veggen.

I rollen som storebroren benytter Ben Foster sin evne til å spille skyggefulle figurer, der vi raskt aner Tanners utilregnelighet, men også hans sterke hengivenhet til broren.

Anmeldelse: Starred Up er et iskaldt og intenst fengselsdrama.

Hell or High Water er en svært tilfredsstillende film fra David Mackenzie (Young Adam, Tilfellet Hallam Foe, Starred Up).

Dette er ikke hans første film med handling satt i USA, det var L.A. Gigolo med Ashton Kutcher i 2009, men Hell or High Water er en mer virkelighetsbasert film med bedre skuespill, en troverdig miljøskildring og et handlingsforløp som tar seg tid til å utforske tematikken mot det uunngåelige klimakset.

Det er i miljøer som dette vi finner Trump-velgerne: den fattige, hvite arbeiderklassen som har fått den amerikanske drømmen knust og legger skylda på banker og politikere.

Om FILMEN

Hell or High Water
 • Hell or High Water
 • Slippdato: 11.11.2016
 • Regi: David Mackenzie
 • Utgiver: Norsk Filmdistribusjon
 • Aldersgrense: 15
 • Sjanger: Drama

 • The Bald

  Er det en film som fortjener en 6’er så er det denne. Fantastisk film.

 • magnarStoroy

  Høyrest dessverre ut som om den liknar meir på den dårlege filmen Hi-Lo Country enn på den gode filmen No country for old men.

  • Erland Nettum

   Dette virker som en litt meningsløs kommentar. Mener du å si at fordi filmens handling minner mer om handlingen i en film du ikke liker, enn i handlingen i en film du liker så må dette være en dårlig film?

   • magnarStoroy

    Eg snakkar om forventingar. Ut i frå det som står her, så forventar eg ikkje at den er like god som no country… Dei fleste som har skrive om filmen på imdb er positive. Under har eg limt inn to av kommentarane. Ein positiv og ein negativ. Kva for ein skal vi tru mest på?

    8.1/10 på imdb akkurat no.

    49 out of 62 people found the following review useful:

    So entertaining!
    8/10
    Author: wcoleparks from United States
    21 June 2016
    The American western seems to be slowly making a comeback in recent years. With films such as The Rover, Slow West and True Grit there have been some interesting and unique approaches to this old genre. Hell or High Water fits right in with these mentioned films by containing a lot of comedy, engaging characters, and no holds barred violence.

    Chris Pine and Ben Foster as the bank-robbing brothers share great chemistry and draw sympathy from the audience with compelling performances. Jeff Bridges stands out however as the hardened cop tasked to track down the brothers. His racist slurs and aggravated man persona works perfectly with his gravely, yet genuine voice and he finds perfect timing in his comedic delivery.

    The music, done by Nick Cave is also perfect. After crafting one of the greatest scores with Assassination of Jesse James, he gets pretty close to that here with very foreboding and meditative music. Especially right before the big showdown.

    And when it all goes down, the film will have you on the edge of your seat. It doesn’t hold anything back and people die out of nowhere. It’s very realistic and is worth the tension filed build up.

    Hell or High Water is a surprisingly great American western.

    Hell or High Water (2016) Directed by: David Mackenzie Screenplay by: Taylor Sheridan Starring: Jeff Bridges, Chris Pine, Ben Foster Run Time: 1 hour 42 minutes

    Not impressed
    3/10
    Author: liddie-46078
    21 September 2016
    Went to watch this movie, and expected good things as the trailer and read up on this film looked all positive. However the story line was really bad, and little happens throughout the film. Very boring and would not recommend it, for anyone who thinks it might be a great action/crime, you are wrong. A very simple story line, and little insight into the brothers lives, its as if you are waiting for the movie to start getting tense, but next thing you know, its the end. The last 20 minutes are probably the best bit of the movie, however not much makes sense. Very disappointed and cant understand how this has gained a high rating.

    • Stjernefisk

     Du trenger ikke tro på noen av dem. Du kan se filmen selv og gjøre deg opp din egen mening. For at du skal kunne bedømme hvor rdan du vil like filen ut i fra andres bedømmelser, så må du vite om anmelderne har samme filmsmak som deg eller ikke. Mvh Joakim Martin

    • Hvidst3n

     Vel, hehe, anmeldelsen som begynner med at «traileren virket lovende» treffer ikke meg, den første derimot høres mere fornuftig ut. Skal i allefall sees, spesielt med tanke på det gode selskapet den stammer i fra.

    • Bboy

     «Under har eg limt inn to av kommentarane. Ein positiv(8/10) og ein negativ(3/10). Kva for ein skal vi tru mest på?»
     23.000 har gitt denne filmen en score og ligger nå på 8/10 i snitt. Hvem av de 2 velger du da å tru mest på? 🙂

     • magnarStoroy

      I dette tilfellet trur eg mest på han som gav 8 poeng, men NRK skriv drama under sjanger. Det får meg alltid til å tvile på at filmen er så spennande, som det høyrest ut som. Likevel. Han som ikkje var imponert etterlyste innsikt i brødrene sine liv, og det er slikt som eg meiner trekk ned med ein film, viss det er for mykje av. Imdb kallar også Braveheart og Django unchained for drama. Den siste som westerndrama. Begge dei filmane likte eg. Då meiner eg td A.I. frå 2001 var meir dramafilm. Den er eventyr-drama-science fiction-film. Den filmen var ikkje Steven Spielberg heldig med.

 • 𝕃𝔸𝕋𝕀ℕ𝕆ℤ.𝔼𝕊𝕋ℝ𝔼ℕ𝕆𝕊𝟟𝟙 ℂ𝕆𝕄

  KOPIERE

 • Vidar

  Dette var en storartet filmopplevelse! Kombinasjon med litt humor, action og godt skuespill. I tillegg så er historien bra. Løp og se!

 • jensern

  Kan absolutt anbefale filmen

 • Jon Christoffersen

  Kanonkul film. Bankvesenet får virkelig gjennomgå her da, i dobbel forstand. Det er også noen flotte sekvenser der Pines karakter forteller om hvordan hans familie har vært fattig i generasjoner, og at fattigdommen er som en arvelig sykdom som går fra slektsledd til slektsledd. Det er politisk på en utrolig vakker og kul måte, synes jeg.

 • Pingback: Julekalender 2017: 16. desember | Den Høye Fotograf()