Tiden er inne for å oppsummere spillåret 2016, og for et år det har vært! Det er mulig vi sier dette hvert år, men i år har det virkelig vært ekstra vanskelig å sette opp topplisten over de beste spillene fra året som har gått.

Det er kun tre spill som ble belønnet med terningkast seks fra Filmpolitiets redaksjon i år – Unravel, Dishonored 2 og Overwatch– toppkarakteren henger høyt, men det har vært en hel rekke spill som har vært gode nok til en femmer på terningen.

Å skvise alle disse inn i en liste på ti er selvfølgelig umulig, så her var det mange boblere som røyk i prosessen. Hitman, Superhot, XCOM 2 og World of Warcraft: Legion er noen av favorittene som smertelig ikke kom med.

Er du uenig i vår toppliste? Sett opp din egen i kommentarfeltet, og fyr løs diskusjonen!

2016: Årets beste TV-serier


Pokémon Go
Kartet flyttar seg dit du går, men ver forsiktig kvar du speler. (Foto: Andreas Hadsel Opsvik)
Pokémon Go. (Foto: Andreas Hadsel Opsvik)

Ingen spill har vært en like stor snakkis i 2016 som Pokémon Go. Spillet favnet vanvittig bredt, alt fra barn og tenåringer, til småbarnsforeldre og voksne nerder lastet ned spillet på mobilen – «alle» spilte Pokémon Go.

Pokémon Go hadde en fantastisk evne til å motivere folk til å gå rundt og ta omveier for å plukke med seg «rare dyr, som bor inni en ball». Istedenfor å sitte i ro og mak og samle Pokémon i en virtuell verden, må du ut og bevege deg. Spillet er i bunn og grunn en kart-app, men har et lag med augmented reality over seg, som gjør at du kan se monstrene du må fange i dine egne omgivelser.

I sommer var hypen enorm, og spillere i alle aldre var ute og gikk tur dagen lang. Det var for øvrig det beste med spillet – at venner og fremmede møttes, gikk tur og preika om Pokémon. Hva skjedde egentlig? Den voldsomme interessen la seg for mange relativt kjapt. Vi stemmer for at folk kommer seg ut i friluft igjen og sanker flere monstre!

Les resten av anmeldelsen av «Pokémon Go» her!

Kommer til iOS, Android, Apple Watch.


Owlboy
Otis og Geddy er BFFs. (Foto: D-Pad Studio).
Otis og Geddy er BFFs. (Foto: D-Pad Studio).

Noen spill er verdt å vente på, og vi hadde ventet lenge på norskutviklede Owlboy før det kom i år. Bergens-baserte D-Pad Studio startet utviklingen av spillet allerede i 2007, men den som venter på noe godt venter ikke forgjeves.

Owlboy er en sjarmerende spillperle som umiddelbart fenger og engasjerer. Det herlige plattformspillet har en nydelig retroestetikk som er pikselkunst på sitt beste. Det var ingen tvil om at spillet var verdt ventetiden.

Det var noe smårusk her og der ved lansering, men ingenting som ødela spillopplevelsen. D-Pad Studio hadde sørget for at spillet aldri ble kjedelig, og serverte oss et variert spill som underholdte fra start til slutt – absolutt en fortjent plass på årets toppliste!

Les resten av anmeldelsen av «Owlboy» her!

Kommer til Microsoft Windows.


Titanfall 2
Titanfall 2. (Foto: EA)
Titanfall 2. (Foto: EA)

Skytespill har fått litt kjeft de siste årene – mye av det ufortjent, noe fortjent – for å være for likt tidligere versjoner og hverandre. Det var noe av dette det første Titanfall hadde som mål å rokke litt ved.

Da oppfølgeren kom i høst hadde det tatt med seg en overraskende effektiv og veldesignet enspillerkampanje inn i miksen, som tilførte spillet en helt ok historie – men ikke minst mer tiltrengt personlighet.

De som likte Titanfall kunne finne glede i en utvidet spillverden, og flere nye gode tilskudd til flerspilleropplevelsen. De som har sansen for FPS-spill med høy fart og rask reaksjonsevne fikk også det her. Og selv med sterk konkurranse fra andre store FPS-titler som kom i høst, så kan ingen si at Titanfall 2 ikke har sjel.

Les resten av anmeldelsen av «Titanfall 2» her!

Kommer til Microsoft Windows, PS4 og Xbox One.


Inside
Inside. (Foto: Playdead).
Inside. (Foto: Playdead).

Den danske indiespillutvikleren Playdead tok oss med storm da de ga ut det mørke puzzle-plattformspillet Limbo i 2010. Siden da har vi vært spente på deres neste spill, og i år kom den åndelige oppfølgeren til Limbo, Inside.

I en dyster verden av gråtoner spiller du nok en gang en liten gutt som forsøker å overleve livsfarlige hindringer. Du må knekke hjernenøtter og løse problemer med omgivelsene for å komme deg videre i spillet.

Inside setter deg raskt og uhemmet inn i en enigmatisk og mørk verden, som med enkle og effektive metoder skreller av bit for bit i en dystopisk fortelling. Det er mer realistisk enn Limbo, men fremdeles i plattformspillets mekanikker – og etter en fantastisk sluttscene er det en svulstig frihet som senker seg, og letner fra skuldrene.

Kommer til Microsoft Windows, PS4 og Xbox One.


The Last Guardian
Trico er en blanding av hund, katt og fugl. (Foto: Sony Computer Entertainment).
Trico er en blanding av hund, katt og fugl. (Foto: Sony Computer Entertainment).

Den legendariske spillskaperen Fumito Ueda er kjent for å lage spill som er mer enn underholdning, som gir deg noe på et følelsesmessig plan, en opplevelse som sitter i kroppen lenge etterpå.

Nå som den sagnomsuste oppfølgeren til Ico og Shadow of the Colossus omsider er lansert, har han enorme forventninger å leve opp til. Og The Last Guardian innfrir så absolutt på de viktigste punktene.

Spillet, som handler om en liten gutt og et stort fabeldyr, utfordrer konvensjonene for hvordan handlingen i et spill fortelles, og lar deg knytte sterke emosjonelle bånd til figurene i spillet.

The Last Guardian har noen tekniske utfordringer som forstyrrer spillopplevelsen noe. Men Fumito Ueda har likevel nok en gang laget et spill som griper tak i selve sjela di.

Les resten av anmeldelsen av «The Last Guardian» her!

Kommer til PS4.


Dark Souls III
Dark Souls III. (Foto: (Foto: Bandai Namco Entertainment).
Dark Souls III. (Foto: (Foto: Bandai Namco Entertainment).

FromSoftwares Souls-serie er kjent for å være nådeløs. Dark Souls er blitt synonymt med dritvanskelig, og spillene har en stor stjerne i boka til spillere som er på jakt etter virkelige utfordringer.

Dark Souls III er en spillopplevelse som maner frem banning, kontrollknuging og småtramping i gulvet – og til slutt en enorm mestringsfølelse. Spillet gjør ikke veldig mye nytt, men føles mer som en sammensmelting av de foregående titlene, og du kjenner deg umiddelbart igjen i den visuelle stilen og gangen i spillet.

Det føles litt som de gamle favorittstøvlene som er skikkelig inngått, men som fortsatt er fine, bare at disse støvlene har fått et realt lag med skopuss i tillegg.

Med Dark Souls III avslutter spillskaper Hidetaka Miyazaki serien som begynte med Demon’s Souls i 2010 (2009 i Japan), og dette er absolutt et verdig punktum.

Les resten av anmeldelsen av «Dark Souls III» her!

Kommer til Microsoft Windows, PS4 og Xbox One.


Unravel
Yarny er ikke glad i vann. Garnet blir tungt når det blir vått, og hvis han ramler i vannet vil han til slutt synke. (Foto: Electronic Arts).
Yarny er ikke glad i vann. Garnet blir tungt når det blir vått, og hvis han ramler i vannet vil han til slutt synke. (Foto: Electronic Arts).

Da Martin Sahlin fra det svenske spillstudioet Coldwood Interactive presenterte spillet Unravel på spillmessen E3 i 2015, var det lett å se at Sahlin virkelig elsket spillet han hadde laget. At Unravel er laget med kjærlighet er også tydelig når du spiller puzzle-plattformspillet selv.

Unravel er en reise i minner. Spillet begynner hjemme i stua hos en gammel dame, en stue som er full av krimskrams og gamle bilder. Når bestemoren går opp for kvelden detter et garnnøste ut av strikkekurven hennes – Yarny blir født. Som den lille, røde figuren laget av garn, legger du ut på eventyr.

Gjennom spillet samler du på fotografier fra den gamle damens liv. Og fotografiene forteller ikke bare hennes historie, det føles ut som de forteller noe om deg selv også. At man lett kan bli emosjonell av dette spillet, er en underdrivelse. Unravel er en spillopplevelse av de sjeldne.

Les hele anmeldelsen av «Unravel» her!

Kommer til Microsoft Windows, PS4 og Xbox One.


Uncharted 4: A Thief’s End
Uncharted 4: A Thief's End. (Foto: Playstation)
Uncharted 4: A Thief’s End. (Foto: Playstation)

Det fjerde spillet i Uncharted-serien åpner heidundrende i fullt jag i båt mot en stormfull stillehavsøy, og derfra går det slag i slag.

Spillet er nesten som en film. Ikke bare står det cinematiske i høysetet – grafikken, animasjonen, og følelsen av Nathan Drake har aldri vært bedre – dette er også blant de strammes regisserte storspillseriene vi har. Når spillet er på sitt beste er det glimrende, og spenningen er like stor som i de første spillene i serien.

Uncharted 4: A Thief’s End slutter med et glimt bakover. Spillet er det siste kapittelet i fortellingen om Nathan Drake. Uncharted er vanskelig å forestille seg uten Nathan, men nå skal noen andre ta over stafettpinnen.

Les hele anmeldelsen av «Uncharted 4: A Thief’s End» her!

Kommer til PS4.


Dishonored 2
Dishonored 2. (Foto: Bethesda)
Dishonored 2. (Foto: Bethesda)

Dishonored 2 er en triumferende reise inn i et fengslende univers proppfullt av detaljer, valg og ekstrem spillbarhet.

Det første spillet i serien imponerte. Den estetisk sterke, dystre steampunk-verdenen, det gjennomarbeidede spilluniverset og de intrikate oppdragene gjorde at man spilte seg gjennom det flere ganger, for å søke nye måter å løse ting på og for å nøste opp i sideoppdrag.

Alt dette er sterkt til stede også i Dishonored 2, som satser for fullt på å forsterke spillbarheten og mangfoldigheten, selv om det er vanskelig å føle så mye for hovedhistorien denne gang.

Men alle mulighetene for variasjon, påbygg og resultat gjør Dishonored 2 til et spill man har lyst til å begynne på flere ganger, og det sinnrike miljøet, den knallharde estetikken og dystopien gir det en appell og egenart som plasserer det helt i toppen av utgivelser i år.

Dishonored 2 er en usedvanlig oppslukende spillopplevelse der åndeløs spenning, ekstrem brutalitet og vakre puslespill utfoldes i mange titalls timer glede.

Les hele anmeldelsen av «Dishonored 2» her!

Kommer til Microsoft Windows, PS4 og Xbox One.


Overwatch
Tracer i Overwatch. (Foto: Blizzard).
Tracer i Overwatch. (Foto: Blizzard).

Overwatch kom som et friskt pust til FPS-sjangeren i 2016. Hovedvekten i spillet er på raske kamper i ulike moduser, seks mot seks spillere – med mål om å utføre et enkelt oppdrag.

Og det er kjempegøy.

Heltene er mangfoldige, og flere av de kunne ha løftet et eget spill på skuldrene uten særlig endring – såpass mye karakter og skaperglede kommer frem. Det vilt brede spekteret av evner og egenskaper fører til en nesten overveldende masse i starten.

I motsetning til de fleste FPS-spill er det ikke hvor mange du tar knekken på som er fokuset etter hver kamp. Det er forfriskende med en sluttskjerm som i tillegg trekker frem spillere som har gjort gode ting for oppdraget – ikke bare hvem som drepte flest, og døde færrest ganger.

Overwatch er et blankpolert kaos, som til tross for et rendyrket fokus på skyting og action er overraskende sjelfullt.

Les hele anmeldelsen av «Overwatch» her!

Kommer til Microsoft Windows, PS4 og Xbox One.


Hva er dine favorittspill fra 2016? Si din mening i kommentarfeltet!
 • FjompeNisse

  Takk f*** meg skal dere ha for å ha ødelagt Uncharted for meg. Hva med en spoileralert?

  • forfaen

   Er vell ikke akkurat noen spoiler i artikkelen.

   • Odin Herjan

    Trur han siktet til dette faktumet: «Uncharted er vanskelig å forestille seg uten Nathan, men nå skal noen andre ta over stafettpinnen.»

    • FjompeNisse

     Korrekt

     • Åja! Men dette var jo avklart før spillet kom. Er bare fakta.

  • Hei! Aldri meningen å spoile, men skjønner ikke helt hva som er spoiler her? At dette var det siste spillet med Nathan visste man jo før spillet kom.

   • FjompeNisse

    Det visste ikke jeg

    • Åja, det er hele premisset for spillet. At det er Nathan Drakes siste eventyr.

    • Henrik Kurka

     Både Naughty Dog og Playstation skrev dette selv før spillet kom ut, så Filmpolitiet har ikke gjort noe galt her. Det har aldri vært noen hemmelighet.

     • FjompeNisse

      Jeg har hverken lest noe fra Naughty Dog eller PS om spillet, det var bevisst fra min side for å beholde spenningen. Gidder ikke å fullføre nå, takk nrk

      • Zombie dino

       Hvor langt har du spilt? Har du sett når atombomben sprenger, og så overlever Nathan bare så vidt? Eller når du tror at han egentlig er død nesten helt på slutten, men så er han ikke det allikevel, og så kommer han seg AKKURAT unna? Eller har du ikke spilt så langt?

    • Marius Waage

     «A Thief’s End» ringte ingen bjeller nei?

   • Runar

    Du må ikke bry deg om FjompeNissen 🙂

  • Martin Rayvheim

   Tittelen på spillet er vel da en spoiler i dine øyne.

   • Henrik Kurka

    🙂

   • FjompeNisse

    Din fjompenisse 🙂 Tittelen sier meg ingenting at dette er Nathans siste eventyr

    • Gunnar Sigstad

     Hva trodde du «A theif’s end» betydde da? 😉

  • Arve Henriksen

   Vet ikke om du er seriøs, håper ikke det, men anbefaler deg å ikke lese flere lister hvis du virkelig får mentalt sammenbrudd av å vite hvilken farge det er på skjorta til Nathan Drake i åpningssekvensen.

   Men tar høyde for att du kødder.

 • Jacob Kolstad

  Litt skuffende at Final Fantasy XV ikke er på listen, da.

 • Fredrik Lading

  Jeg forsøker å backtracke dette års beste spillopplevelser for min egen del og Stardew Valley er nok det spillet som kommer best ut. Det syns jeg dere burde hatt med óg.

 • Sinfour

  Unravel og Owlboy er nok mine høydere for i år 🙂

 • MartineGrymyr

  Øøøøh… Hvor i alle dager er Battlefield 1? Det spillet er jo et praktverk både visuelt og i gameplay.

 • Jackal.no

  Savner DOOM på lista. Singleplayeren er nok en av årets beste.

 • Kim Aalbu

  Ville fjernet Pokemon go og Unravel på denne lista og byttet de ut med The Witness og Battlefield 1.

 • Grammarpolice: «8. Titalfall 2»

  Forøvrig savner jeg Civilization 6 på listen.

  • Aaah! Rakk akkurat ikke fikse det før noen kommenterte det, hehe. 🙂

 • Gredne Nordskaug

  Herregud, OW på #1, skaff dere noen har peiling på spill. For jeg vet at de som anmelder sånn faenskap for dere, DE HAR IKKE NOE PÅ DATAN Å GJØRA, NÅ HØRER DERE, ENTEN BLIR DET PLATEKONTRAKT, ELLER SÅ BLIR DET BRÅK, HADE

  • <3

   • Mattis Finstad Hansen

    Jeg liker at du/dere er aktive i kommentarfeltet. <3

    • Så hyggelig. 🙂 Ja, vi vil gjerne diskutere med dere som leser.

  • Zombie dino

   Gretten fordi Blizz banna kontoene til alle som hacka? 🙂

 • Runar

  DOOM, Battlefield 1, civilization 6. Total War Warhammer, The Witcher; Blood and Wine, Watch Dogs 2, Football Manager 17, FIFA 17, Stardew Valley, Planet Coaster, Deus Ex: Mankind Divided, Hearts Of Iron 4, Hitman, Final Fantasy XV, Ratchet & Clank, Steep, Firewatch.

  Dette er en kort liste over spill gitt ut i 2016 jeg heller vil spille en Overwatch.

  • Gredne Nordskaug

   Helt enig, selv om noen av spillene du nevner er verre enn minecraft, men WD2 for eksempel, hvorfor i helvete er ikke den top 10…

 • Stein Hansen

  Synes det er art PoGo er inkludert her. Jeg skjønner at dere har gjort det på basis av hvor populært det ble, men spillmessig, og det vedder jeg på at dere er enige med, så er det et tomt skall av et spill uten noen som helst innhold.
  Etter å ha spilt det i en halv time har man opplevd absolutt alt det spillet har å tilby.

  • Det er vel også det eg skreiv i anmeldinga (som rett nok vart skrive før enkelte av dei nye funksjonane har kome til, og før serverane stabiliserte seg): «Mekanisk grunt, men sosialt fascinerande».

   Eg har ingen problem med å forsvare at det er på lista – ikkje utelukkande på grunn av populariteten (i så fall hadde lista sett ganske annleis ut generelt), men som reint sosialt fenomen også.

 • Savner Doom, men ellers ikke verst. Inside og Overwatch er mine favorittspill i år. Må si Inside var mye bedre enn Unravel, men.

  • Gredne Nordskaug

   OW favorittspill, kjøss meg i rævva, drit og dra

 • Mattis Finstad Hansen

  Det har vært et dårlig spillår for min del, pga dårlige kjøp og problematisk hode (tvangstanker, depresjon og drit), men for min del ble Doom et stort pluss i boka. Forfriskende med et tradisjonelt FPS for godt voksne. Det har også blitt mye No Man’s Sky, selv om det uten tvil ikke finner sin plass på noen positive lister. Men jeg liker det. Foruten om disse, har det for det meste gått i eldre saker. Driveclub, Mortal Kombat og EVE Online.

  • Det eg har spelt mest i reint timeantal i år er nok «Cities: Skylines», som kom ut ifjor. Nydeleg spel som mentalhygiene for min del, og eg anbefalar «Snowfall»-utvidingspakka og/eller «After Dark» i tillegg.

   • Mattis Finstad Hansen

    En del av de jeg følger på Twitch har spilt dette og det virker interessant, ja. Har snust litt på det, men har ikke kommet lengre enn det. Heh. Mentalhygiene er viktig, både musikk, film og spill.

    • Daniel Nebdal

     Natural Disasters – DLCen som akkurat kom ut har lagt til scenarioer med konkrete utfordringer og mål i tillegg til ren sandkasse-spilling; det gir litt kortere og mer fokuserte spill. Anbefales.

 • Erland Nettum

  Jeg følger med tydeligvis, har ikke spilt ett eneste av de her.
  Til gjengjeld har jeg lagt ned uhorvelig med timer på Destiny, og en god del på diverse i Total War serien.

 • Faxton

  Bra liste, jeg er vel uenig i nesten alle valgene deres men det er jo det som gjør 2016 til et såpass spennende spillår.

  Gleder meg allerede til 2017!

 • Thomas Ramsfjord Dale

  Hvor har Nintendo vært i år? Virker som de har lent seg på suksessen de har hatt med Wii i mange år nå. Slapt av Nintendo..

  • Ja, min favoritt på Wii U i år var Twilight Princess HD. At et gammelt Zelda-spill er det beste til plattformen i løpet av året er ikke helt bra. Men nå blir det spennende til neste år med Nintendo Switch!

   • Thomas Ramsfjord Dale

    Enig!

 • AkselAnkerHenriksen

  Hva med XCOM 2? Jeg føler listen mangler et strategispill

 • Steingrunn

  min store favoritt av i år var AM2R, en fan-remake av Metroid 2 som ble sluppet på 30-årsjubileet, den føles som et skikkelig klassisk Metroid-spill, og for de som liker retro-greier er den ett funn. skjønner forsåvitt hvorfor den ikke dukker opp på lister, men for interesserte så er det veldig solid.

 • Aristillius

  For min del tenker jeg at Stellaris burde komme inn på listen.

 • MartinKristofferHykkerud

  Hvor i granskauen er Civilization 6, evt andre typer spill? Dette er jo nesten bare FPS!

  • Kim Vidar Lund

   Minst 6 spill her som ikke er FPS, men joda savnet Civ 6 jeg også.

 • Daria Maria Johnsen

  Hadde vært flott om dere kunne skrive hvilke plattform de ulike spillene er tilgjengelig på! Så slipper jeg å google meg ihjel 🙂

  • Hei! I anmeldelsene som er lenket opp, står det hvilke plattformer spillene kommer til. Men kan slenge det inn her også. 🙂

 • Zombie dino

  Altså… The Last Guardian burde ikke vært med på topp 10 i desember en gang.

 • 95veggaa

  God liste, selv om jeg personlig hadde satt Uncharted 4 høyest. Men savner Firewatch på listen, virkelig noe av det aller beste som har kommet i år.

 • Anders Hannevold

  Litt trist over å ikke finne Final Fantasy XV på listen. For meg var det et av de beste spillene jeg har spillt!

 • Pia Amariel

  Jeg er veldig glad for å se både Uncharted 4 og Unravel på topplista! Det har uten tvil vært blant de spillene som har gitt meg mest glede i år ihvertfall (:
  Det samme må sies om Samorost 3, som jeg er litt overraska over at ikke har blitt nevn av noen ennå. Det er et så herlig spill at jeg fortsatt har abstinenser etter i våres, og jeg sliter skikkelig med å finne et point and click-spill på Steam som bare er halvparten så bra. Forhåpentligvis kommer det neste spillet til Amanita Design (Chuchel) asap!

 • ola hansen

  2016 sugde…2017 derimot, haug av sjefs spill, Scorpio, let´s go!

 • Gamer

  Kommentar slettet

 • Markus Abildsnes Kile

  Bra liste, men synd det ikke var plass til både «The Witness» og «Firewatch». Begge er etter min mening helt klart blant topp 10 spill fra 2016. Begge var fantastiske og friske pust inn i spillmediet fra to brilliante indieutviklere 🙂

 • DonC3

  Er jeg eneste som savner Forza Horizon 3? Det er et fantastisk spill!

 • Mikkel Bjerknæs

  Enig med dishonored 2 og overwatch på topp. Dishonored har en del å lære av Uncharted mht dialog og karakterbygging, men fy søren så gøy det var å spille.

 • LCF 15

  Veldig bra liste, og helt enig med mange av spillene der. Savner firewatch da. Det er et helt fantastisk spill. Enig med at uncharted 4 skårer så høyt. Savner Battlefield 1 kanskje, og hva med No mans sky😂. Neida, bare tulla. Men savner battlefield 1.

 • Einar Stenrød Hamre

  Hvor er BF1? Ikke nevn engang…

 • Nocturne83

  Hva med FFVX?

 • Pingback: Spillbransjen setter standarden - Vestkantavisen()