Serieåret 2016 har vært preget av drøssevis av nye titler, en solid porsjon nostalgi, noen smårustne gjenopplivninger og så har «true crime» for alvor havnet i seriesjangernes elitedivisjon.

Noen gigaskuffelser har det vært her i redaksjonen. Ja, The Shannara Chronicles og Lethal Weapon – vi ser på dere.

Og i en stappfull seriehverdag begynner tålmodigheten å bli tynnslitt for storproduksjoner som har passert middagshøyden, kremt kremt House of Cards.

TOPP 10: Seriene vi gleder oss mest til i 2016

Men det har vært veldig mye å kose seg på skjermen, og det er spesielt gledelig at mange av seriene på vår toppliste er ferske titler.

Blant de amerikanske seriene er det halvtimesformatet som fortsetter å utforske grenser, sjangere og tematikk. Den prisvinnende Transparent leverte en ny sterk sesong, samtidig som nykomlinger som Atlanta, Better Things og den tidligere webserien High Maintenance har vært inspirerende god TV.

I det klassiske stordramaformatet kom både Netflix og HBO opp med noen nye tungvektere som imponerte – serier som allerede er fornyet for nye sesonger.


2015: Årets beste filmer | Årets beste spill | Årets beste TV-serier


Blant boblene som nesten kom med på vår liste over seriefavorittene fra 2016, ligger blant annet OITNB, Daredevil, The 100, The Walking Dead og Vice Principals.

Men her er de ti seriene som ga oss aller mest glede i 2016:

Vi i Filmpolitiet vil gjerne høre din mening – sett opp din egen toppliste i kommentarfeltet nederst!

Black Sails S03
Captain Flint og Long John Silver fant nye horisonter i Black Sails tredje sesong, og løftet serien til å bli en liten perle. (Foto: HBO Nordic)
Captain Flint og Long John Silver fant nye horisonter i Black Sails tredje sesong, og løftet serien til å bli en liten perle. (Foto: HBO Nordic)

Black Sails entret seriehavet som en lett underholdende og ganske cheesy piratserie i 2014. Men i løpet av andresesongen skjedde det noe med historien om de legendariske sjørøverne Kaptein Flint og Long John Silver.

Black Sails ble en knallgod serie som beholdt sin underholdende tone og stil, men la til et troverdig og oppslukende storpolitisk bakteppe, og skrudde til et rollegalleri som stadig overrasket i både karakterutvikling og imponerende skuespill.

I sin tredje sesong har dette vært helt nydelig å følge. Storslått, veldig spennende og med rollefigurer en virkelig blir glad i – vi kan nesten ikke vente til fjerde, og siste, sesong som kommer på nyåret.

ANMELDELSE: Black Sails S02 – Markedstilpasset sjøsprøyt


The Crown
John Lithgow storspiller som Winston Churchill og får fram den britiske kjempen i alt fra fakter, mimikk og dialog. (Foto: Netflix, Sony)
John Lithgow storspiller som Winston Churchill og får fram den britiske kjempen i alt fra fakter, mimikk og dialog. (Foto: Netflix, Sony)

The Crown er elegant i alle ledd, og Netflix sin dyreste originalserie innfridde forventningene.

En grandios og vellykket historietime som tar for seg det britiske kongehuset i en spennende overgangstid fra skandaler, krig og dødsfall til stabilitet på tronen.

Serien er på sitt suverent beste i første halvdel, hvor den historiske dramatikken ligger like tykk som tåken i sesongens høydepunkt – episoden om «The Great Smog» som rammet London i desember 1952.

Dette var nok «Crownton Abbey» til å tilfredsstille epokedramafansen, og nok historisk snadder til å tilfredsstille både de som elsker kongehus og de som frydes av politisk spill – The Crown var verdt hver en krone.

ANMELDELSE: The Crown – Elegant i alle ledd


Making a Murderer
Steven Avery da han ble fengslet i 1985. (Foto: Netflix)
Steven Avery da han ble fengslet i 1985. (Foto: Netflix)

Jada, vi vet at Making a Murderer er fra 2015. Men siden vi i Filmpolitiet følger mediekarusellen og publiserer årslistene våre før juleferien, så er det noen serier som lanseres i romjula, og dermed faller mellom stolene – og der kan ikke denne glimrende dokumentarserien ligge.

Vi publiserte vår toppliste for 2015 den 18. desember i fjor. Det var samme dag som Netflix slapp Making a Murderer. En serie som ble 2016s første store seriesnakkis. En dokumentar som engasjerte, forarget og satte søkelyset på store feil med det amerikanske rettssystemet.

Serien er ikke uten skavanker i sitt journalistiske prosjekt. Her antydes det mye mellom linjene, og serieskaperne har fått kritikk blant annet for å utelate informasjon som ville nyansert bildet av Steven Avery.

Men serien er meget godt laget. Den treffer en nerve som har gitt den slagkraft og relevans langt utover å bevege TV-publikum. I 1988 kom dokumentaren The Thin Blue Line som var sentral i å frikjenne Randall Dale Adams fra en drapsdom i Texas, i 2016 har Making a Murderer vært sentral i å rette et kritisk søkelys på rettssaken mot to drapsdømte menn i Wisconsin.

LES OGSÅ: Aktor stanset nesten «Making a Murderer»


Skam S02 og S03
Isak og Even har vært et av høstens beste TV-par! (Foto: NRK P3)
Isak og Even har vært et av høstens beste TV-par! (Foto: NRK P3)

Det er ingen andre serier som har vært en større snakkis i Norge i år enn Skam. Tenåringsdramaet har satt viktige temaer som voldtekt og retten til å kunne være seg selv, uavhengig av legning, på dagsorden.

Ingen andre serier har vel heller satt Norge på det internasjonale seriekartet som Skam har gjort. Danskene har ledet an nordisk noir, men nå leder Norge an i skandinavisk tenåringsdrama.

Og for et drama! Alt fra Noora som satte Nikolai på plass med en strålende leksjon i Norges lover, til William som aldri svarte, Jonas som ikke hevet et øyebryn da Isak kom ut av skapet, Even og Isak, Isak og Even, og Magnus, la oss ikke glemme Magnus. For en berg-og-dalbane av følelser årets to sesonger har vært. Vi har elsket hvert sekund!

SE OGSÅ: Her kan du se alt av «SKAM»


Game of Thrones S06
Cersei Lannister valgte vold og kaos i den 6. sesongen av Game of Thrones. (Foto: HBO)
Cersei Lannister valgte vold og kaos i den 6. sesongen av Game of Thrones. (Foto: HBO)

Sesong seks av Game of Thrones har vært den mest ujevne i serien til nå. Sesongen har lidd av at serieskaperne ikke lenger har hatt forfatter George R.R. Martin sine bøker å lene seg på (ja, vi ser på deg, Arya), og har til tider vært både vinglete og dragekomisk.

Men dette har også vært en sesong med virkelig store høydepunkter. Hjerteskjærende trist, magekriblende magisk og så spennende at det knyter seg innvendig – sesongen har vært innom hele spekteret, og på sitt beste har vi fått noen av seriens beste scener.

Og nå begynner det for alvor å snøre seg til for flere av våre venner i Westeros. Sesong seks har lagt opp til at store ting skal skje når Game of Thrones kommer tilbake på skjermen sommeren 2017. Den ekstra lange ventetiden denne gangen gjør oss ikke noe mindre spente på fortsettelsen!

LES OGSÅ: Game of Thrones slo Emmy-rekord med sesong 6


Atlanta
Darius (Keith Stanfield), Earn (Donald Glover) og Alfred & quot; Paper Boi & quot; (Brian Tyree Henry) (Foto: FOX, FX)
Darius (Keith Stanfield), Earn (Donald Glover) og Alfred «Paper Boi» (Brian Tyree Henry) i den nydelige dramaserien Atlanta. (Foto: FOX, FX)

Årets beste komiserie er en hip hop dramedie om en halvgammel gangsterrapper og hans blakke og melankolske fetter som ser en mulighet til å redde sin egen tilværelse gjennom å håndtere sin fetters karriere.

Komiseriens halvtimesformat fortsetter å være den mest spennende plassen for innovativ og smart TV-underholdning fra USA, og Atlanta er et kremeksempel på hvor bra serier kan bli når form og premiss trekkes ut av vante sjangernormer og forventninger.

Her er stilen hverdagslig, observasjonene treffende og tonen realistisk. Atlanta er den der rare og vidunderlige dramaserien som treffer i både hjerne, hjerte og lattermuskulatur.

ANMELDELSE: Atlanta – Stemningsfull hip hop-komedie


OJ Simpson – Made in America
Dokumentaren om OJ Simpson er en ambisiøs og kompleks dokumentar som klarer å kombinere en fascinerende historie med et imponerende kritisk overblikk på det amerikanske rettssystemet. (Foto: NRK, ESPN)
Dokumentaren om OJ Simpson er en ambisiøs og kompleks dokumentar som klarer å kombinere en fascinerende historie med et imponerende kritisk overblikk på det amerikanske rettssystemet. (Foto: NRK, ESPN)

Dokumentarminiserien O.J. Simpson – Made in America er en kompleks, ambisiøs og gnistrende godt fortalt «true crime». Og er som tittelen antyder – en velplassert kilevink mot USA.

Svakhetene og urettferdighetene i det amerikanske rettssystemet har vært refrenget i en rekke sterke «true crime»-suksesser de siste årene, hvor produksjoner som Serial, The Jinx og ikke minst Making a Murderer alle har pekt på ulike aspekter som truer rettssikkerheten til amerikanske borgere.

ANMELDELSE: OJ Simpson: Made in America–En bauta innen «true crime»-sjangeren

O.J. Simpson–Made in America plasserer seg inn som en bauta i denne tradisjonen. En bunnsolid produksjon som aldri mister den fengslende røde tråden som er O.J. Simpsons tragedie. Men rundt den tråden klarer serieskaper Ezra Edelman å brodere et fascinerende portrett av de sammensatte årsakene som snudde en enkelt drapssak til et mediesirkus med en helt annen agenda. Samtidig som han går i dybden rundt de historiske og kulturelle årsakene til et av de største problemene i det amerikanske rettssystemet–svartes rettssikkerhet.

2016 var det store O.J. Simpson-året på amerikansk fjernsyn, og vi anbefaler også den fengende dramaserien The People v. O.J. Simpson som gikk på skjermen tidligere i år.

ANMELDELSE: The People v. O.J. Simpson–Underholdende om 90-tallets store rettsdrama

Westworld
Hatten av til HBO for en meget engasjerende serie som fungerer både som avkobling og tilkobling. (Foto: HBO Nordic)
Hatten av til HBO for en meget engasjerende serie som fungerer både som avkobling og tilkobling. (Foto: HBO Nordic)

Hatten av for HBO for å klare å leve opp til forventningene.

Hatten av for HBO for å lage en elegant og visuelt vakker serie som virkelig treffer med sin visjon for kunstig intelligens og utviklingen av roboters selvbevissthet.

Hatten av for HBO for å lage den mest fanteorivennlige serien siden.. ja, siden deres egen Game of Thrones.

Selv om det gikk litt seigt til tider, og selv om finalen ble litt overforklarende–dette var en serie som virkelig engasjerte og imponerte.

Og la oss igjen hylle skuespillet. Thandie Newton var knallkul som Maeve, Anthony Hopkins briljerte som Dr. Robert Ford og Ingrid Bolsø Berdal fikk siste stikk i en av 2016s virkelige seriegodbiter.

ANMELDELSE: Westworld – hatten av for HBO


The Americans S04

Forholdet mellom mor og datter ble en sentral tråd i den glimrende fjerde sesongen av spiondramaet The Americans (Foto: FX)
Forholdet mellom mor og datter ble en sentral tråd i den glimrende fjerde sesongen av spiondramaet The Americans (Foto: FX)


I redaksjonen vår så finnes det folk som synes et godt og intenst spiondrama er noe av det beste som finnes her på jord. Og The Americans er virkelig et glimrende og velspilt spiondrama.

Dette er en serie som stadig utvikler seg og blir bedre og bedre. Historien om de to sovjetiske agentene som har infiltrert USA som jovial småbarnsfamilie treffer balansen mellom familiedrama, spionspenning og storpolitikk på en utsøkt måte.

Og selv om dette er fra tampen av den kalde krigen på 80-tallet, så har serien stor relevans for å forstå dagens verdensbilde og forholdet mellom USA og Russland.

Rollegalleriet bærer fram menneskelig drama på nydelig vis, det storpolitiske spillet flettes naturlig sammen med stolkantspennende oppdrag og tidskoloritten gjør at en får lyst til å pakke stresskofferten og flytte til 80-tallets Washington.

Hovedrolleinnehaverne, Keri Russell og Matthew Rhys, er begge nominert til Golden Globe-priser for innsatsen i sesong fire. Vi heier på begge to.

The Americans sesong 4 er kun tilgjengelig på amerikansk iTunes og på DVD og Blu Ray i internasjonale nettbutikker. I Norge vil sesongen trolig komme til TV6 og deretter Netflix i løpet av 2017.

ANMELDELSE: The Americans S02 – Glimrende spiondrama


Stranger Things
Denne serien går til 11! Eleven var kanskje det kuleste seriebkjentskapet vi gjorde i 2016, og Stranger Things går til topps på vår serieliste! (Foto: Netflix)
Denne serien går til 11! Eleven var kanskje det kuleste seriebkjentskapet vi gjorde i 2016, og Stranger Things går til topps på vår serieliste! (Foto: Netflix)

Midt i det som var en av de mest skuffende blockbustersommerne noensinne, kom en serie som reddet feriegleden fra tafatte Tarzan, rotete rominvasjoner og søvndyssende superskurker.

Ikke bare kanaliserte serien mange av 80-tallets magekriblende gode sommerfilmer, den serverte oss et mysterie, og ikke minst en heltinne, som etter vår mening er det beste serieåret 2016 hadde å by på.

Stranger Things hadde alt. Vi ble betatt av musikken, estetikken, historien, referansene og det deilige nostalgiske sløret.

Brødrene Duffer hadde finessen til å gripe tung tematikk på en smart måte som lot publikum selv velge hvor langt de ville gå under overflaten. En lekker overflate som serverte konspirasjoner, kjellerstuer, High School-romanser og barnlig eventyrlyst i skjønn forening. Det var rett og slett seriemagi.

Den er heller ikke helt uten julestemning, så Stranger Things tåler glatt et gjensyn nå i ferien!

ANMELDELSE: Stranger Things–Sår og kul retrofest

Hvilke serier mener du er årets beste? Savner du noen på lista? Si din mening i kommentarfeltet!
 • Alexander Nyheim

  Savner definitivt Goliath, virkelig bra serie fra serieskaperen David E Kelly. Ellers så må jo Plebs nevnes!

 • Jonny Solem

  Tragisk at det kun er norsk og amerikansk tv som gjelder. Tragisk fordi mange tror det hverken finnes god tv eller film i andre land, tragisk fordi vi har en monokultur hvor amerikansk påvirkning er enorm. Men slik har det blitt. NRK rettet tidligere blikket mot Europa, og både tyske, italienske, spanske og franske filmer ble vist på statskanalen. Det skjer nå også, men alt for sjelden.

  • Jan Hansen

   Norske/Svenske/Danske serier er bare crap, men en del britiske er svært bra. Franske tyske og italienske gidder jeg ikke…

   • Morten Otterstad

    Danske Bedrag er langt fra crap, men det virker som du har bittebittelitt forutinntatte holdninger til nordiske serier 😉
    Hva gjelder serier fra land med «utilgjengelige» språkdrakter er jeg litt enig, hvis man er helt avhengig av teksting for å få med seg noen ting, faller interessen rett i kjelleren.

    • Jonny Solem

     Og dermed mistet du muligheten til å få med deg «Blikktrommen», en av filmhistoriens beste filmer. Eller «Cinema Pardiso». Eller de fleste filmer fra spanske Almodovar, hvor Penelope Cruz får vist at hun er en fantastisk skuespiller, i motsetning til de blasse rollene hun får i engelsktalende produksjoner. Til og med hollandske filmer viser seg å være langt over snittet, de tre som finnes på Netflix i dag er samtlige topp produksjoner av ypperste klasse, spenningsfilmer som går langt utenpå det meste på Netflix.

     • Morten Otterstad

      Jeg har da selvfølgelig sett klassikeren Blikktrommmen. Nå var det snakk om serier, ikke film. Det er tidsmessig avgrenset til ca halvannen time og man har ofte en litt annen motivasjon for å se en film. Serier er for meg litt mer lettvint underholdning man smeller på om man har en 45-60min ledig, da orker jeg ikke f.eks en italiensk sak i flere sesonger.

      • Jonny Solem

       Da får du ikke med deg Gomorra. Lykke til med fremtiden, fylt av amerikanske serier når du har ledig tid.

       • Morten Otterstad

        Veldig mange serier jeg ikke får med meg, på generelt basis. Gomorra eller ei, kan ikke bare se på TV heller 😉

        • Jonny Solem

         Helt enig, kan ikke bare se på tv, men en time om dagen går bra 😉 Det blir noen timer i året, og nettopp derfor er disse billige amerikanske seriene som er på Netflix nedbrytende heller enn oppbyggende, i alle fall for meg. Homeland, The Americans og flere er absolutt severdige innimellom såpe-grepene. Om man feks. ser på Walkin Dead, denne zombie-serien, så fikk den relativt raskt såpe-preg. Etter sesong 1 ble hver episode såpe-bombet. Dvs fem minutter med drivende spenning etterfulgt av fem minutter med dyp samtale om mellom-menneskelige forhold(mens zombiene lusker i busker). For oss som har sett tv noen år blir slike såpeserier virkelig nedbrytende, for yngre seere kanskje ikke.

        • Morten Otterstad

         Walking Dead har jeg et godt forhold til, men sikkert fordi jeg har lest tegneserien. Ikke sett siste sesong, begynner å bli mett når det blir såpass mye av det samme.
         Tilsvarende har jeg egentlig med The Americans. To sesonger og så forsvant interessen. Klarte heller aldri å få taket på Homeland. Men det er heldigvis mye forskjellig til å tekkes oss alle.
         Men nå er det julelunch om litt, så da kan tv-serier kjøre sitt eget opplegg!

      • Lars Andersen

       Enig, men jeg har gjort et unntak med Club de Cuervos. Meksikansk serie med litt mørk humor.

    • Jan Hansen

     Jo, gadd ikke mer en litt over en og en halv episode før bedrag ble strøket av lista for hva jeg gidder se. Det ble for virkelighetsfjernt. Da kan man like godt se SciFi eller fantacy,..

   • Lars Andersen

    Synes det er noen gode svenske og danske serier. Ikke like gode som britiske, men klart mye bedre enn norske replikkopplesende tv-teater.

   • stylt

    Og vips, der hadde du hele verden

  • Lars Andersen

   Vi har jo britiske, svenske og danske serier også. Sikker mange gode fra andre land, men der blir det språkproblemer for de fleste. Det blir ikke helt det samme å måtte lese tekstingen hele tiden.

   • stylt

    Store språkproblemer med teksting altså

  • stylt

   Godt innlegg. Tipper de fleste gir en rennefart, men jeg sier det lell: Det er flaut snevert og trangsynt bredde på materialet som statskanalen jobber. Man hiver heller inn en ny anmeldelse av super mario enn å gi litt inntrykk av hva som eksisterer der ute. Så å kalle dette en 2016 topp liste er vel strengt tatt bare selvironisk

 • pitomiro

  Hvor ble det av Gomorra?

 • Var det ingen som så på Steven Universe?

  • Sigurd Vik

   Hei Erlend!
   Ikke sett Steven Universe nei, men legger den til på lista!

 • toroks

  Veldig overasket over å ikke se The Expanse på den lista! Burde ligget på topp sammen med Stranger Things.

  • Herlig serie. Men jeg har sympati med liste-skaperne, et tøft år å drive og rangere serier. Vi har blitt bortskjemt med mye kvalitet 🙂

  • Truls Johnsen

   Enig toroks. men den kom kanskje litt «sent» hit til berget.. Uansett så håper jeg at sesong 2 blir like bra, bare den ikke går i «seriefella».. 😉

  • Sigurd Vik

   The Expanse var god underholdning ja, og hadde definitivt en av årets kuleste detektiver – hei Tom Waits in space:), men serien nådde ikke helt opp hos oss.

   • Trygve Hallberg

    Serien ble mye bedre for meg etter å ha lest et par av bøkene først. Mye dybde som man ikke plukker opp ved å bare ha sett serien, men det gjelder vel kanskje alle adapsjoner (selv de gode).

    Gled dere til 2.sesong, går opp et par gir da.

 • Stefan Thomas Lien

  Noen her som har sett StartUp på Viaplay? Mener også at Dirk Gently’s… på Netflix fortjener en del oppmerksomhet.

  • Sett er par episoder. Ikke helt gjort opp dom over den. Trenger kanskje noen episoder til for å sette seg.

 • Tur_Ban

  Den største skuffelsen ifor min del var sesong 2 av Better Call Saul, som ikke akkurat var i samme klasse som sesong 1 eller Breaking Bad.

 • Øyvind Helland Aanderaa

  Savner Expanse og Preacher, Ash vs Evil Dead kunne også vært her. Mener også at selv om Stranger Things var en strålende bra serie så synes jeg ikke at den fortjener å bli kalt årets beste. Veldig bra i alt den gjorde, men litt uorginal.

  • darklordofgorgoroth

   Preacher er ikke severdig for fem flate øre for oss som har et forhold til tegneserien, men skal være enig hva angår Ash vs Evil Dead. Selv om Evil Dead skal ha litt horror også, ikke bare slapstick

   • Øyvind Helland Aanderaa

    Nå er vel hvordan den forholder seg til kildematerialet irrelevent med tanke på hvor god den er som serie. Kanskje vanskelig å nyte serien for de som har et sterk forhodl til tegneserien men det betyr ikke at serien ikke er god fordet.

    • darklordofgorgoroth

     Det er da overhode ikke irrelevant hvordan den forholder seg til kildematerialet?! Isåfall burde serien ha skifta navn, da den har null og niks med materialet å gjøre. Men da hadde den sannsynligvis ikke fått grønt lys..

 • Baard85

  Jeg angrer på at jeg gadd å gjespe meg gjennom, hva var det, en seks episoder av OJ Simpson – Made in America. Det var sakte-TV i true crime / dokumentarformat.

  • Thomas Ramsfjord Dale

   Synes den var helt fantastisk. Men vi nok ganske ulik smak.

 • MinTankeErFri

  Hvor er Walking Dead, siste sesong som går ut i disse dager?
  For min del er Game of Thrones verdens beste TV-serie. Burde vært nummer 1, men smaken er som baken…

  • Øystein Haugerud

   har du sett siste sesong av TWD
   eller? kanskje den svakeste ever

   • MinTankeErFri

    Der er meningene delte. Enkelte mener det er dårligste som er laget. Andre mener det er det beste så langt, blant annet anmeldelsen her på NRK, om jeg ikke husker feil. Personlig synes jeg serien har tatt seg opp, selv om første episode var litt vel unødvendig grisete, selv til TWD å være.

    • Øystein Haugerud

     Enkelte? Flertallet av de jeg har snakket med som har fulgt med fra starten syntes dette er den kjedeligste sesongen hittil, de har jo tapt millioner av seere fra starten av denne sesongen til nå.

     • BernstGunnar

      Jeg henger med, mest av loyalitetsgrunner antakeligvis. Grense for hvor interessant det blir å male ut ensporet psykopati over en hel sesong.

 • BernstGunnar

  Hvor er Rick&Morty?

 • Lars Andersen

  Er jeg den eneste som ser Sherlock og Peaky Blinders?

  • Sigurd Vik

   Sherlock hadde «bare» en julespesial ute i år, men vi gleder oss veldig til sesong 4 som kommer 2. januar på Netflix!

  • Kroknes

   Du er nok ikke den eneste som ser de seriene nei, har hørt andre nevne at de også ser på dem.

  • beyondall

   Nei, de er lett på min topp 10 liste

 • Thomas Ramsfjord Dale

  Stranger Things og OJ Simpson – Made in America var helt fantastisk! Spesielt OJ var en overaskelse, fascinerende serie!

 • Christer Solskogen

  Veldig fornøyd med å se Black Sails på listen. Har vært fan av den serien siden den startet.
  Men hva med Black Mirror? Den burde jo også vært der 🙂

  • Hermod Bjørklund

   Black Mirror har noen veldig bra episoder, men noen ganske dårlige også. Så den er for ujevn til å komme på denne listen. Er min mening ihvertfall.

  • stylt

   Black Mirror har skuffet stort etter at serien tok turen over dammen. Mye mer krutt og baktanke i tidligere sesonger. Så veldig fornøyd med at den ikke er å se på listen.

 • May Solveig Fagervold

  Jeg savner «The night of», men det er kanskje ikke serie i den forstand, siden det er en miniserie? «3%» som er en helhetlig Brasiliansk serie burde definitivt vært på listen. Expanse er jeg enig i at ikke kommer seg inn på en ti på topp liste. Westworld burde havnet mye høyere!

  • Sigurd Vik

   Vi likte The Night Of veldig godt. Men den nådde ikke helt opp.
   http://p3.no/filmpolitiet/2016/06/the-night-of-s01-e01-e07/

  • RuthLothe

   Enig i vurderingen av «3%». Den var super! Intelligent og samfunnskritisk, med troverdige karakterer og relasjoner. Manuset er en kommentar både til forskjellen på de heldige rike og de mange fattige her i verden, og til det nådeløse kjøret i realityserier.

 • Kjetil Bøe

  Hvor ble det av Gomorra sesong 2 på denne listen? Tidenes beste europeiske mafia-serie?

  • Arnvid Aakre

   Ja, godt spørsmål … tror det beste svaret er, lytt ikke for nøye til filmpolitiet – tenk & se selv.

 • Arnvid Aakre

  At den største kvinnelige (anti-)superhelten Jessica Jones ikke er med på listen her, sier langt mer om anmelderne hos Filmpolitiet enn om serien. Her tar en opp PTSD på en måte få har klart det til nå, og skurken Kilgrave som spilles av selveste David Tennant. Who? Jo David Tennant har tidligere spilt den tiende Dr. Who (2005-2010). Her spiller Tennant skurken Kilgrave (Kill Grave, got it?) som driver med tankekontroll på en måte en kan tro på. Jessicas tidvise hjelper og tidvise elsker Mike Colter spiller langt bedre her enn i den egne Marvel serien han har fått.

  Krysten Ritter som Jessica Jones er direkte genial der hun drar rundt på whiskeyflasken – en så forsoffen antihelt (med noen få superheltevner) skal en lete lenge etter. Våger å påstå at jeg aldri har sett en flottere, tøffere og mer realistisk spilt kvinnelig superhelt – ever! All ære til Krysten Ritter som løfter Marveluniverset til et nytt univers (uten å forlate jorden og bakgatene). Det er bedre enn Daredevil serien som med rette har blitt skamrost, men hvor mange virkelige kvinnelige superhelter finnes det der personligheten blir kamuflasje i Marveluniversets skitne bakgater. Aldri har jeg sett en bedre kvinnelig superhelt (av sorten anti-).

  Men når hun ikke blir nevnt en gang her, ikke så uventet når selv Dirk Gently bare får terningskast 3 av Sigurd Vik i Filmpolitiet.

  Er det på tide å anmelde filmpolitiet? Tror ikke det, men det er viktig å ikke bare la anmeldelser påvirke hva en ser på. Så er det noen som ikke har sett Jessica Jones – se hele serien og bli med i gruppen som gir blaffen i jul, nyttår og all slik utenpåklistret staffasje, for det vi venter på er selvfølgelig kun sesong 2 av Jessica Jones …

  • Enig i at Jessica Jones var en knallbra serie med to veldig gode hovedroller, men den kom tross alt ut i november 2015 og hører sånn sett ikke hjemme under overskriften «2016: Årets beste tv-serier» 😉

   • Arnvid Aakre

    Shit Lars Terje, got me there …
    Men da må jeg jo klage med de som klager for at Gomorra ikke er med – eller Queen of the South (men ikke vist i Norge, så den kommer vel heller ikke med?). Go for Go-morra da (-:

  • Philip Gjone

   Rart ingen nevner Fargo, sesong 1 og 2 her!? Knallbra. Svart komedie/drama/mafia/80-tall, he he mange timer bra underholdning !! 🙂

   • Jens Harald

    Fargo kom i 2015 og sesong 3 kommer ikke før neste år.

 • Smelly Nelly

  Hei Filmpolitiet, hva med sesong 1 av Vinyl?
  Og siden noen av tv seriene (true crime) er som dokumentarer kan en vel ta med BBC’s mesterverk «Planet Earth 2» her?

  • Sigurd Vik

   Jeg likte spesielt starten av Vinyl godt, men den hadde sine svakheter.
   http://p3.no/filmpolitiet/2016/02/vinyl-s01-e01-e05/
   Planet Earth 2 er en god anbefaling, og en kandidat til årets jaktscene! Jeg har ikke rukket å se alt der ennå dessverre.

 • Lazzie68

  Hva med Billions? Ble denne vurdert? Like også The Path veldig godt.

 • André U

  Hei! Hvor ble det av Glamour (The Bold and the Beautiful) sesong 2371?!

  • stylt

   Rebrandet som skam sesong 3

 • Veronika H. Drageid

  Hvordan er det mulig å ikke ha SKAM sesong 3 øverst på lista?

  • Noah Placebo

   Fordi den er dårlig.

  • Håkon Dahle

   Skam tar opp viktige problemstillinger på en intelligent måte, og jeg har storkost meg med disse episodene. Men jeg forstår godt at den ikke når opp i konkurranse med mange av disse storslåtte, profesjonelle og originale seriene.

 • axreason

  Enig med mye her, men savner et par herlige perler

  1. Westworld sesong 1
  2. Mr. Robot sesong 2
  3. Skam sesong 3
  4. Stranger Things sesong 1
  5. Game of Thrones sesong 6
  6. The Night Of
  7. Broad City sesong 3
  8. Mozart in the Jungle sesong 2
  9. Peaky Blinders sesong 3
  10. Making a Murderer

  Utrolig synd American Horror Story gikk helt på trynet i år. Og The Walking Dead blir bare verre og verre. The Fall skuffet også litt med sin siste sesong. Og Penny Dreadful da… virkelig dreadful ble det.

 • Mari Amdal

  Fjerde og siste sesong av rectify scorer høyt på min liste sammen med Masters of sex.

  • Jens Harald

   Rectify er på topp på min liste.

 • versen

  fornærmelse for de andre seriene at skam og o.j simpsons er på denne listen.

  • axreason

   har du sett sesong 3 av skam? det er muligens det beste norsk tv noensinne har produsert.

   • stylt

    er det et kompliment eller en irettesettelse?

 • Morten Bråthen

  Ville hatt med Quarry, og Penny Dreadful

 • Tor Aspehaug

  Jeg er kanskje på etterskudd, men jeg savner to knallgode knallgode Britiske serier på lista: Line of Duty og Hinterlands.

 • Raymond Berg

  Person Of Interest S05 mangler helt klart !

 • HVA I ALL VERDENS SKJEDDE MED THE PREACHER!??!

 • Xsander

  The Fosters, som etter mitt syn er en veldig undervurdert serie, som flere burde fått opp øynene for. Tar opp veldig mange viktige tema.

 • Petter Ludvigsen

  Hvor får man sett Atlanta lovlig i Norge?

  • Sigurd Vik

   Kan kjøpes på amerikansk iTunes, så håper vi den dukker opp på en strømmetjeneste snart!

   • Anders Nyvoll Bergh

    Tror Fox Norge sender den?

    • Sigurd Vik

     Ja, den går på Fox.

  • FOX Norge

   Hele sesong 1 av Atlanta går på FOX på selveste julaften!
   Still inn på opptak og kos deg i romjula 🙂

 • Anders Nyvoll Bergh

  Enig med mye her. Jeg har et par andre som nok hadde kommet ganske høyt oppe på denne lista. Rick&Morty S2 er en av de – moralstrikken diskuteres til bristepunktet og sesongen har noen utrolig spacet ideer. Mozart in the jungle S2 er også en helt fantastisk sesong. Fra sånn ca. episode 4 så tar den av og overskuddet bobler igjennom (+ at jeg er kanskje litt over gjennomsnittet glad i klassisk musikk). Ellers hadde jeg veldig høye forventninger til High Maintenance, men de ble desverre litt for redde på HBO. Westworld er nok den som skuffet meg mest. Konseptet til serien er nok det som redder den for min del, rent dramaturgisk må jeg innrømme at jeg falt litt av lasset under noen episoder. Edit: så at Mozart in the jungle S2 kom i 2015. Jejeje.

  • axreason

   har du sett hele sesongen av westworld? for ja, etter et par episoder ble det litt kjedelig. men det tok seg kraftig opp mot slutten av sesongen! verd å komme seg gjennom.

   • Anders Nyvoll Bergh

    Jeg har nok sett hele sesongen og den siste episoden åpner opp for spennende twister til neste år. Jeg likte plottet til noen av karakterene godt (Bernard og William), og både Sidse Babett Knudsen og Anthony Hopkins gjør en meget god innsats her. Men, det er noe med oppbygningen og rytmen i serien som gjør at, for meg :P, den ikke når helt opp. Dessverre.

 • Vegard Soltveit

  Preacher hadde fortjent en plass på denne listen!

  • darklordofgorgoroth

   Preacher?! Narr meg ikke til å le. denne serien er en hån mot kildematerialet og alle som er fans av det. Fakta

   • Hans Maiestet

    Det er det dummeste jeg har hørt.

    • BernstGunnar

     Jeg likte serien, men som darklord påpeker er historien veldig langt fra original tegneserie.

   • Frank Høvin

    Fakta, faktisk…

 • Zdenek Sopousek

  Litt utenom tema her. Min liste i Netflix er noe rot. Jeg vet at Netflix organiserer det automatisk etter sine forslag men jeg VIL IKKE ha deres forslag. Klikker jeg på en serie eller film som min liste ønsker jeg å finne den i rekkefølgen. De blir borte vekk i hav av forslag av filmer eller serier jeg ikke er interessert i. Dette er så idiotisk, det er antagelig ikke mulig å kvitte seg med den innblandingen av Netflix i mine lister?

 • jalden21790

  Misfits!

 • jalden21790

  Black orphant!

  • AkselAnkerHenriksen

   Og ikke minst Orphan Black 😉

 • Jacob Olsen

  The Expanse, Nobel og Better Call Saul for å nevne noen som ikke er nevnt tidligere. Alle tre på min topp 10-liste, som ser sånn ut:

  1. Stranger Things, ses 1
  2. The Crown, ses 1
  3. Westworld, ses 1
  4. The Expanse, ses 1
  5. Nobel, ses 1
  6. Game of Thrones, ses. 6
  7. Better Call Saul, ses 2
  8. Quarry, ses 1
  9. Ray Donovan, ses 4
  10. Daredevil, ses 2

  I ettertid har jeg også sett alle tre sesongene av Silicon Valley og ville blitt nødt til å skviset den inn et sted.

  • Petter

   Nesten som om jeg skulle skrevet den selv. Ray Donovan er noe av det beste på TV de siste 4 årene, men nevnes aldri i disse listene.

 • darklordofgorgoroth

  Bør nok nevne:
  Scream – the tv series
  Ash vs Evil Dead
  Slasher

 • Hadde regnet med Nobel kom til å komme på denne listen, men den kommer kanskje neste år den da, av en merkelig grunn. Uansett min liste ville sett slik ut, de er ikke kronologisk da jeg ikke klarer å velge:

  1. Stranger Things
  2.The Night of
  3. Narcos s.2
  4. StartUp
  5. Goliath
  6. 11.22.63
  7. Marvel’s Daredevil: S 2
  8. BrainDead
  9. Mars
  10. Lucifer

  • Sigurd Vik

   Hei Espen!
   «Nobel» ble vurdert. En fengende og spennende serie, men den kom ikke opp på topp 10 hos oss.

 • Nammelo

  Jeg er halvveis i Goliath.
  Nominert for Golden Globe.
  Serien passer som hånd i hanske både for Billy Bob Thornton og meg selv.

  • Ellen

   Hvor kan man se den?

 • LarZen

  Har sett mange bra serier i 2016. Synes nok Outlander burde vært på lista. Og jeg ble overrasket over hvor bra fks The OA var. En serie som kom helt ut av det blå…

  Synes nivået på serier har blitt ekstremt bra. Så bra at jeg nesten har mistet all interesse for filmer. Jeg ser heller en serie en film.

 • MWM

  Nå har ikke jeg sett alle seriene på denne lista, men at Louis C.K.s briljante Horace and Pete er utelatt virker rart. Det er kanskje ikke serien med den bredeste appellen, men det er fortsatt en av de mest nyskapende og interessante seriene som kom ut i 2016.

 • FjompeNisse

  Hvorfor er Hotell Cesar utelatt?

 • Freud

  10 på topp, i tilfeldig rekkefølge:
  Stranger Things
  House of cards (hvordan er det mulig å unngå den?)
  Narcos (glimrende)
  The Fall
  The Crown (strålende)
  Marcella
  Happy Valley
  Bates motel (glemt av alle)
  Better call Saul

  Jeg liker ikke noen av de norske seriene, og har hoppet av i god tid. Stivt spill og replikkføring.
  Skam er gigantisk overvurdert, med altfor mye nærbilder. Gjentagelser, og minimal «handling». Passer for fjortiser. Naturligvis PK at det ble en homsefilm i siste sesong.

  Fortsatt er Breaking bad verdens beste TV-serie gjennom tidene, fulgt av Seinfeld.

  • Håkon Dahle

   The Fall sesong 1 og 2 var helt strålende og bør absolutt på lista. Ses 3 synes jeg ble litt kjedelig og stillestående.

 • Sigurd Vik

  Sterk liste Steffen! Og nok en påminnelse om at jeg ligger håpløst etter på Rectify.

 • trieste

  The Fall ses 3, Rectify ses 4, The Affair ses 3, Billions, Designated Survivor, Shooter, Nobel, GoT

 • Stix10

  Har dere anmeldt Netflix sin «Designated Survivor»?

  • Sigurd Vik

   Nei, den har vi dessverre ikke anmeldt.

  • Kim Samuel Sollie

   ABC som har Designated Survivor, ikke Netflix.

 • Valget av «Stranger Things» til førsteplassen virker eh… spesielt på meg. Denne serien er åpenbart laget utelukkende for den yngre delen av seerne – maks 20 år – og har ingen åpninger for et voksent publikum, i betydningen interessante, nye problemstillinger, gode refleksjonsmuligheter, eller friske vinklinger på stoffet. – Og dette stoffet er totalt basert på manus-mønstre og visuelle framstillinger av typer og situasjoner som var tvangsmessig til stede i en flom av forslitte i sjangerfilmer fra 1970- og 80-tallet. Til og med de spesialeffektproduserte monsterforekomstene er komisk foreldet og svært «cheesy». Nei, her er ikke annet enn gamle klisjeer, John Carpenters eller Tobe Hoopers filmer dukker lynraskt opp i hodet. Det eneste som her er minst like bra som det beste den gangen er det gode skuespillet. Barna og ungdommene spiller som om de var født bare til dette, de voksne er helt uten svakheter over hele linja. Men hallo, serielista ellers her har serier som kan utfordre og engasjere mennesker i alle aldre, og som er nokså fri fra denne typen klisjerytteri. – Men det er klart, jeg er jo gammel nok selv til å ha opplevd både «E.T» og «Christine» på premiereforestillinger…

  • Sigurd Vik

   Hei Ivar.
   Vi er nok uenige når det gjelder dybden, refleksjonsmulighetene og åpningene i «Stranger Things». Jeg opplever dette seom en serie som forteller et referanserikt og godt oppbygd spenningsmysterie, men som også rommer en sår tematikk under overflaten om alvorlig sykdom og dødsfall blant våre yngste.

   Her er fra anmeldelsen vår:

   «Som noen av de beste familiefilmene fra 80-tallet, klarer Stranger Things å bruke en dramatisk spenningshistorie til å fortelle noe større mellom linjene.

   Tematisk er dette en historie om hvor grusomt det kan være når noen
   av de yngste blir tatt fra oss, eller rammes av noe uhelbredelig. Serien
   griper inn i de følelsesmessige reaksjonene, og utforsker de både fra
   barneperspektiv, fra samfunnsperspektiv og fra foreldreperspektiv.

   Dette er tråder som går utover den faktiske handlingen i
   serien, og kan leses ut av både rollefigurer, detaljer og sideplott. Her
   er serien god til å si mye om savn, mot, fortvilelse og desperasjon.»

   • …joda, jeg leste hele omtalen da den dukket opp, og denne omtalen var en viktig grunn til at jeg så denne serien. Men for meg er disse trådene med sorgen og fortvilelsen ikke mer enn helt riktige og troverdige reaksjonsmønstre hos de berørte karakterene, og scenene bidro til karakterskapningen, men var ellers ikke annet enn helt forventede (og påkrevde) fremstillinger, som ville laget åpne hull i historiens troverdighet om de ikke var der. Selv synes jeg ikke det er nok å vise noen troverdige reaksjonsmåter i en ellers rent trivial-litterær manus-sammenheng for å kunne si at man «behandler» eller «løfter fram» et viktig samfunnsmessig eller psykologisk tema. Slikt minner om disse kunstomtalene der en kunster påstås å «behandle»en samfunns-tema bare fordi han viser et eller annet som kan minne seeren om nettopp dette. Nei, for å «behandle» noe tematisk trengs egentlig en poengtert og interessant tematisering, der publikum får anledning til noe annet enn en ren bekreftelse av egne følelser og reaksjonsmønstre. – Synes i alle fall jeg…
    Jo, flinke filmfolk er åpenbart disse brødrene som regisserte. Men noe nytt eller annerledes enn den jevne filmflommen finnes ikke her, synes jeg der forblir vi uenige. Og jeg oppfatter det som litt i overkant å premiere et adekvat manus og dyktig nok regi, når konseptet og manuset ellers stort sett er trivielle klisjeer.

  • Kjetil Hauge

   Helt uenig med deg der. Jeg er 36 og digga denne serien og jeg tror alle som har levd gjennom og husker 80 tallet likte denne serien veldig bra. Likte mystikken rundt handlingen og fikk litt sånn Twin Peaks feeling av hele greia.

   • … bare nesten alle, i så fall, jeg opplevde også 80-åra som ung voksen, alle de 3650 dagene, og gikk på kino både titt og ofte den gangen. Nå om dagen ser jeg det meste av filmene og seriene hjemme i stua. Uansett, slike kåringer er og blir synsebaserte, og en jury eller en anmelder har ikke flere fordeler eller mer tyngde enn det et stort antall sette serier og filmer måtte gi. Kåringen gir mulighet for litt minnegransking og diskusjon, hvilket er bare bra.

 • HansFredriksen

  Til slike som meg som tråler kommentarfelt som dette etter nye serier:
  This Is Us 8,9@IMDB
  Shameless 8,7@IMDB
  Chance 8,0@IMDB
  Travelers 7,6@IMDB

 • Vegard Træland Steine

  Kor var Shooter? Eller Snikskytter som den heiter på Netflix?

 • Stingray

  Elendig spoiler fra Westworld på direkten, Sigurd. Uprofft.

  • Sigurd Vik

   Jeg bet meg i tunga i det jeg sa det, beklager! Men det er ikke så spoilete som det hørtes ut som – har egentlig ikke noe direkte med handlingen å gjøre.

   • Stingray

    Jeg blir skikkelig sur av spoilere, og skjønte jo hvordan det går med i hvert fall en av karakterene etter sesongavslutning.

    Men unnskyldningen er akseptert:-) God liste dette her. The Americans er min favoritt.

    • Kroknes

     Hva sa han?