Science fiction og sosialrealisme er stikkordene vi fester oss med når det gjelder filmene vi gleder oss mest til i 2017.

Klassikere som Blade Runner og Alien får utvidet universene med nye filmer, Luc Besson kommer med Valerian and the City of a Thousand Planets og underholdningsfavoritter som Star Wars og Guardians of the Galaxy får nye kapitler.

For dem som liker sterke historier med brodd og samfunnsrelevans ser både Jeg, Daniel Blake, Moonlight og Manchester by the Sea ut til å være filmer som vil engasjere og sette tydelig smak på 2017.

ANMELDELSE: I, Daniel Blake – Sparker hardt oppover

Ellers fortsetter Disney opplivingen av sine animerte klassikere med Skjønnheten og udyret i mars, superheltene fortsetter å dundre løs på kinopublikumet gjennom hele året, og vi får endelig se hvordan Jack Sparrow blir under norsk regi når Dead Men Tell No Tales kommer på kino i mai.

Norsk film er fremdeles opptatt av 2. verdenskrig, og årets storfilm i sjangeren er Harald Swartz Den 12. mann. Vi får også se dokumentaren om Marcus & Martinus, og til høsten kommer spillefilmversjon av norske folkeeventyr med Askeladden–I Dovregubbens hall. For dem som er glad i grøss og jul (Black Christmas anyone?) er det bare å rydde plass i kalenderen for desember – da kommer Juleblod.

Her er de filmene vi gleder oss aller mest til i 2017. Er du enig? Uenig? Gi oss din liste og bli med på diskusjonen i kommentarfeltet nedenfor.

2016: Årets beste filmer | Årets beste spill | Årets beste TV-serier


Guardians of the Galaxy vol. 2
Groot vokser til i Guardians of the Galaxy Vol. 2. (Foto: Marvel, The Walt Disney Company Nordic).
Groot vokser til i Guardians of the Galaxy Vol. 2. (Foto: Marvel, The Walt Disney Company Nordic).

Vi er alle helt groot etter denne.

Lydsporet virker å fortsette i samme nydelige spor som i førstefilmen, tonen virker akkurat så lun og morsom som vi håper at den skal være og baby Groot er jo bare helt skjønn.

James Gunn har vist at han kan lage friske og underholdende superheltfilmer som skiller seg ut i mengden. Her er fargepaletten tegneseriegod, rollegalleriet aldeles perfekt skrudd sammen og Chris Pratt sitter jo som en laserstråle i rollen som Star-Lord.

ANMELDELSE: Guardians Of The Galaxy – Imponerende evne til å underholde


Manchester by the Sea
Kyle Chandler og Casey Affleck, i Manchester by the Sea. (Foto: United International Pictures)
Kyle Chandler og Casey Affleck, i Manchester by the Sea. (Foto: United International Pictures)

Dette er en av de store Oscar-favorittene.

Den handler om Joe Chandler (Casey Affleck) som må reise tilbake til den lille hjembyen Manchester i Massachusetts. Der får han vite at han mot sin vilje er oppnevnt til verge for brorens tenåringssønn.

Han må også ta et oppgjør med fortiden, blant annet noe som skjedde med ham og hans ekskone Randi (Michelle Williams).

ANMELDELSE: Gone baby gone – Intelligent skrevet og filmet


Jeg, Daniel Blake
Hayley Squires og David Johns spiller de voksne hovedrollene i I, Daniel Blake (Foto: Festival de Cannes).
Hayley Squires og David Johns spiller de voksne hovedrollene i I, Daniel Blake (Foto: Festival de Cannes).

Denne filmen vant Gullpalmen i Cannes i mai.

I anmeldelsen derfra skrev vi: «Den britiske regissøren Ken Loach har gjennom hele sin karriere fortalt sterke historier sett fra den hardt prøvede arbeiderklassens synsvinkel.»

Jeg, Daniel Blake sparker også hardt oppover, i en bevegende historie om et velferdssystem som motarbeider de som det var ment å hjelpe.

ANMELDELSE: Jeg, Daniel Blake – Sparker hardt oppover


Silence

Tidlige reaksjoner tyder på at mesterregissør Martin Scorsese har begått en imponerende film.

Silence handler om to prester som møtes med vold og forfølgelse når reiser til Japan for å finne sin mentor.

Andrew Garfield, Adam Driver og Liam Neeson spiller i noen av de største rollene i filmen.

ANMELDELSE: The Wolf of Wall Street – Overraskende morsomt fra Martin Scorsese


The Snowman
Skuespiller Michael Fassbender som spiller Harry Hole under innspillingen av filmen Snømannen på en trikk i Bjørvika i Oslo. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)
Skuespiller Michael Fassbender som spiller Harry Hole under innspillingen av filmen Snømannen på en trikk i Bjørvika i Oslo. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)

Dette er altså filmen basert på Jo Nesbøs Harry Hole-roman Snømannen.

Det var mye oppmerksomhet rundt innspillingen av denne filmen tidligere i 2016. Det er jo ikke hver dag Hollywood finner det for godt å bruke Norge som innspillingssted.

ANMELDELSE: Okkupert – Ny nabofrykt bygd på gamle stereotypier

Michael Fassbender spiller hovedrollen som Harry Hole, som er et interessant valg. Han har utmerket seg som en av det siste tiårets mest spennende skuespillere i filmer som Hunger, Inglorious Basterds, Shame og Steve Jobs. Snømannen har også kjente navn som Rebecca Ferguson, Val Kilmer, Chloë Sevigny, J.K. Simmons og Charlotte Gainsbourg på rollelista.

Vi må vente helt til oktober for å se resultatet, men alt skulle tilsi at det er verdt ventinga. Svenske Tomas Alfredson imponerte nemlig så sterkt med sine to første filmer, La den rette komme inn og Muldvarpen, at det er vanskelig å tenke seg at han skulle rote bort denne muligheten.


Alien: Covenant
Plakaten er av den ikoniske sorten for Alien: Covenant. (Foto: Twentieth Century Fox Norway)
Plakaten er av den ikoniske sorten for Alien: Covenant. (Foto: Twentieth Century Fox Norway)

Regissør Ridley Scott vender tilbake til sitt bejublede Alien-univers.

Noen lot seg skuffe av hans forrige bidrag derfra, Prometheus, men det er grunn til å håpe at Alien: Covenant retter opp inntrykket.

Handlingen finner sted 10 år etter, der mannskapet på et romskip lander på en tilsynelatende idyllisk planet, finner humanoiden David (Michael Fassbender) fra Prometheus, og oppdager at planeten kanskje ikke er så idyllisk likevel.

ANMELDELSE: Prometheus – Sci-fi-hjerter kan fryde seg!


Star Wars episode 8
Vi regner med Luke Skywalker får en sentral rolle i den kommende Star Wars-filmen. (Foto: The Walt Disney Company Nordic)
Vi regner med Luke Skywalker får en sentral rolle i den kommende Star Wars-filmen. (Foto: The Walt Disney Company Nordic)

Det er umulig å ikke ha store forventninger til den 8. episoden i Star Wars-sagaen etter det overbevisende comebacket serien gjorde med The Force Awakens i 2015, samt den enkeltstående Rogue One: A Star Wars Story, som imponerte i år.

Det er åpenbart at Disney, som kjøpte Lucasfilm for noen år siden, jobber hardt og målrettet for å holde kvaliteten oppe. Det må de, for dersom publikum svikter, får de problemer med å tjene inn det som det kostet å kjøpe rettighetene. Det var dyrt!

ANMELDELSE: Star Wars: The Force Awakens – Star Wars-filmen jeg har drømt om!

Akkurat hva historien i episode 8 dreier seg rundt er på dette tidspunktet ukjent, men det er all grunn til å tro at vi får se mer av unge Reys gradvise oppdagelse av sin opprinnelse, samt mer av den legendariske Jedi-ridderen Luke Skywalker.

Etter suksess med J.J. Abrams på The Force Awakens og Gareth Edwards på Rogue One blir det spennende å se hva Rian Johnson får til med episode 8. Han kommer fra indiefilmens verden, med titler som The Brothers Bloom, Brick og ikke minst Looper på merittlista. Spesielt sistnevnte tydet på at har med et talent å gjøre.


Dunkirk
Christopher Nolan er en filmskaper man automatisk har store forventninger til, derfor gleder vi oss veldig til Dunkirk. (Foto: SF Norge)
Christopher Nolan er en filmskaper man automatisk har store forventninger til, derfor gleder vi oss veldig til Dunkirk. (Foto: SF Norge)

Dunkirk handler om hendelsen under andre verdenskrig der soldater fra Belgia, Storbritannia, Canada og Frankrike ble omringet av tyske soldater i Dunkirk i Frankrike og måtte evakueres i en storstilt operasjon.

Christopher Nolan er en filmskaper man automatisk har store forventninger til, etter filmer som The Dark Knight-trilogien, Inception og Interstellar. Her har han fått med seg et veritabelt stjernelag foran kamera, blant andre Cillian Murphy, Tom Hardy, Kenneth Branagh og Mark Rylance.

Traileren som ble sluppet i desember tyder på at Nolan forsøker å lage en episk krigsfilm.

Den filmes i 70mm og skal vises i 70mm der det er mulig, forhåpentligvis på Filmens hus i Oslo, som hadde fantastiske visninger av The Hateful Eight på starten av året.

Dunkirk fotograferes av Hoyte van Hoytema, som også filmet Interstellar. Et litt morsomt poeng er at han tidlig i karrieren hadde foto på den norske filmen Svidd neger.

ANMELDELSE: Interstellar – Herlig, undrende sci-fi!


La la land
Emma Stone og Ryan Gosling i La La Land (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS)
Emma Stone og Ryan Gosling i La La Land (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS)

Ryan Gosling og Emma Stone spiller henholdsvis jazzpianist og skuespiller som forelsker seg i hverandre i Los Angeles.

Dette er en musikal, en sjanger vi elsker. Damien Chazelle sto for en av 2014s beste filmer med Whiplash, en strålende, energisk og musikalsk historie om en jazztrommer og hans strenge musikklærer. Hvis Chazelle viderefører denne filmens virtuose bruk av musikalske fortellergrep, og det vitner traileren om at han gjør, så har vi noe stort i vente.

La la land har allerede fått strålende kritikker på to store filmfestivaler som den har deltatt på. Den vant People’s Choice Award i Toronto, og Emma Stone fikk prisen for beste kvinnelige skuespiller i Venezia. I januar er den avslutningsfilm på Tromsø Internasjonale Filmfestival.

ANMELDELSE: Whiplash – Frisk fortelling om jazzsadistens læregutt


Blade Runner 2049
Filmskaper og skuespillere i hyggelig passiar i forbindelse med innspillingen av Blade Runner 2049. (Foto: United International Pictures)
Filmskaper og skuespillere i hyggelig passiar i forbindelse med innspillingen av Blade Runner 2049. (Foto: United International Pictures)

Dette er en direkte oppfølger til Blade Runner fra 1982, en av tidenes beste filmer, i hvert fall innen science fiction sjangeren.

Historien var basert på boka Do Androids Dream of Electric Sheep av forfatteren Philip K. Dick, som også skrev bøker som ble til filmene Total Recall og Minority Report. Filmmanuset ble skrevet av Hampton Fancher og David Webb Peoples. Førstnevnte har også skrevet historien til oppfølgeren sammen med Michael Green.

ANMELDELSE: Blade Runner – Ett av filmhistoriens største mesterverk!

Harrison Ford gjentar rollen som Rick Deckard, en såkalt blade runner som i originalen jaktet på replikanter som hadde tatt seg ulovlig til jorden fra kolonier i verdensrommet for å møte sin skaper, altså sjefen for selskapet som produserte dem.

Hovedpersonen i Blade Runner 2049 er imidlertid Officer K spilt av Ryan Gosling, en ny blade runner som oppdager en hemmelighet som kan ødelegge det som er igjen av fremtidens dystopiske Los Angeles. Dette sender ham ut på leting etter Rick Deckard, som har vært savnet i 30 år.

En teaser som ble sluppet rett før jul ga et hint om hvordan fotograf Roger Deakins og regissør Denis Villeneuve tilnærmer seg originalens visuelle uttrykk, samtidig som noen av bildene tar i bruk en annen fargepalett. Den lille smakebiten både ser og høres veldig blade runner’sk ut.

Villeneuve er stor fan av den originale, og har sagt at han føler et stort press, men det er beroligende at han regisserte en av årets beste filmer med «sci-fi»-filmen Arrival. Forventningene til Blade Runner 2049 blir ikke mindre av det!

Hvilke filmer gleder du deg til å se i 2016? Kom med din toppliste og dine meninger i kommentarfeltet nedenfor.
 • Lars Vegas

  Selv ser jeg frem til Trainspotting 2

 • David Børresen

  Valerian, uten noen konkurranse i nærheten.

  • Vanskelig å si. Elsker Besson-filmene Nikita og Leon, men kvaliteten hans har vært ustabil de siste årene.

   • David Børresen

    Joda, men man må regne med kvaliteten i originalmaterialet og hva som egner seg som film. Det vil nok bli en god eventyrfilm som topper 5th element og alle de nylige Marvel/DC/Disney forsøkene.
    Når de er nevnt tror jeg forresten at Wonder Woman vil bli en mer selvstendig film enn mange av de andre og slik kan bli bedre.
    Jeg skjønner derimot ikke hva som gir tillit til 2049. Soundtracket til Johannson blir nok bra som alltid, men Gosling ser malplassert ut og historien er jo i grunn fortalt, så skeptisk til hva som skal drive filmen? For å bare fylle inn hull i historien som allerede er presentert blir i grunn å gjøre bakgrunnen svakere slik som med Rogue One.

 • Lexidh Solstad

  Filmpolitiet har kollektivt forelska seg i Ryan Gosling? Jeg gleder meg til Fast & Furious 8, John Wick: Chapter 2 og Life. De kommer såpass tidlig på året at det er håp om blådisk før jul. Hjemmekino eller ingen kino!

  • Ikke først og fremst Gosling, men filmene han er med i! FF8 og JW2 kan også bli morsomt.

 • Sigurd Ring Aarnes

  Trainspotting 2 er den filmen jeg ser mest frem til å se på nyåret, litt merkelig at den ikke er nevnt her.

  • Den var absolutt med i vurderingen! Er inne på topp 20.

 • Sjarlatan

  Gleder meg til Logan og Disney-filmen Moana som ikke kommer hit før i februar av en eller annen grunn.

 • magnarStoroy

  I fylgje lista til filmweb: Assasins creed 6.januar, king Arthur legend of the sword 24.mars, pirates of the Caribbean Salazar`s revenge 24.mai, the mummy 9.juni, war of the planets of the ape 14.juli, thor ragnarok 28.juli, the coldest city 11.august, american made 18.august, the hitman`s bodyguard 1.september.

  Dette er dei filmane som eg ser fram til neste år. Håper denne er betre enn den forrige om kong Arthur. Pirates er alltid terningkast 6-filmar, så forventar det same av denne. Denne mumiefilmen har ikkje samanheng med dei foregåande, men er noko heilt anna. Planet of the apes kan vere bra. Thor brukar å vere bra.

 • gunnerTAA

  Hellraiser med ny film også, faktisk ganske spent om det kan bli halv ok. Syntes det er rart ikke Justice League er med på listen deres

 • Gunnar Winther

  Enig med Filmpolitiet om nr 1. Kan nesten ikke vente på Blade Runner 2049. Flytter imidlertid Alien: Covenant opp på andreplass.

 • Sigrid

  Savner Spider-man på denne listen

  • Stein Hansen

   Og Justice League!

   • Meh…..Justice League kommer nok til å bli nok et makkverk av en film fra Zack Snyder & Co. Herregud, mannen bak Sucker Punch liksom…

    • Jørn Pedersen

     Se den før du uttaler deg så skråsikkert, du. Eller har du allerede bestemt deg?

  • Jomar Bakkeli

   Jeg savner Thor: Ragnarok. Thor og Hulk i fri utfoldelse. Blir gøy.

 • Noah Placebo

  WORLD WAR Z2

  • Kommer ikke i 2017. Filmen har ikke hyret inne regissør eller startet castingen enda. Ikke noe sjans for at filmen er klar for en premiere i år.

 • Johannes Bråten

  Ser fram til hva den norske regissørduoen kan få til med Jack Sparrow i pirates 5

 • hvor er beauty and the beast da? for kommersiell for filmpolitiet eller?

  • Zin Camilla

   Den sto iallefall nevnt i teksten… men sånne lister er det sjeldent man ser mer kommerse / store filmer i. Sjelden thrillere, action og grøssere også…

 • Truls Johnsen

  Hmmm… Var ikke Deckard en replikant selv da, med livs-spenn på kun 4 år? Roy Batty tok jo livet av begge de som kunne ha forlenget livssyklusen til Replikantene, så hvordan kan da Deckard ha overlevd 30 år? hmmm….. 😉

  Ser frem til «Covenant», skal tro om det er på LV-426 handlingen utspiller seg (ser ikke helt sånn ut på traileren da…). Håper og tror at Blomkamp etter «Covenant» nå er klar, får «fart i sakene» med SIN Alien film. Har enda mer tro på hans retning (en ny start etter «ALIENS»), har alltid syns 3 og 4 i Alienuniverset ikke var helt «pari». Uansett; gode tider for oss SciFi fans, ikke minst med tanke på at det snart er klart for sesong 2 av «The Expanse»! 🙂

  • Korrektiv

   Såvidt jeg vet fikk man aldri et fullstendig svar på dette fra manusforfatter. Men hvis han er en replikant så ville det jo ikke være overraskende om han er spesialbygd for å jakte ned sine egne, og at han da altså «lever» etter andre regler.

 • Bjørn Ove

  Jeg er veldig spent på Det mørke tårn…fantastisk bokserie og ikke minst 2 knall skuespillere 😊👍

 • Aleksander Hoff

  Er så fryktelig redd for at de kommer til å bomme fælt med Blade Runner 2049.. håpet er selvfølgelig at den skal bli bra, men den har så alt for mye å leve opp til, at jeg har vanskeligheter for å tro at de klarer det.

  • Nå har ikke Denis Villeneuve lagd en elendig film noen gang av de engelsk-språklige. Så hvis han bommer med Blade Runner, vel da gjør han det. Men før det er det lite grunn til å tvile på Villeneuve i min bok.

   • Aleksander Hoff

    Det kan selvfølgelig være. Derimot, det å overgå en klassiker, som den originale er, skal godt gjøres..

  • oudeis

   Hva er storyen med bladerunner egentlig? Den filmen har jeg aldri skjønt, den virker helt meningsløs, sammw med Star War filmene, de skjønner jeg heller ikke, hvorfor er det så mye stress med de robotene eller hva det er? Er de onde eller hva?

   • trieste

    Du skjønner ikke Blade Runner?

    • oudeis

     Vel, jeg kjenner jo handlingen og hva filmen er om, men først av alt forstår jeg ikke den voldsomme begeistringen, hva er det som gjør filmen så spesiell? Og, om man kan bruke uttrykk som ‘sansynlig’ etc i slike filmer, hvor sansynlig er handlingen? For meg fungerer ikke filmen, jeg tror ikke på hverken persongalleriet eller handlingen og skjønner ikke helt hvorfor den stadig trekkes frem, det er vel ikke mange referanser til den filmen heller i mediene generelt, så det kan være at andre ikke helt catcher filmen heller

 • veldig mange (4) av de filmene dere her nevener, er gitt ut allerede. De har riktig nok ikke kommet ut på kino her i Norge. Jeg synes dere burde holdere til produksjons året og ikke norsk oppsettnings år. Det blir litt tullete å blande inn filmer fra 2016 i en liste som skal handle om 2017 filmer.

  • Bent Tranberg

   Vi bor i Norge, og vi venter da på filmer som kommer til Norge i 2017, og det er dem vi vil vite noe om. Du mener altså vi ikke skal få vite noe om filmer vi ikke har sett, hvis de er laget i 2016 – altså de mest aktuelle filmene. Det var litt av en logikk.

   • Ganske enig med Bent her. Blir latterlig å ikke nevne filmer som dette for 2017 fordi de simpelt har kommet ut i andre land. Vi bor i Norge, slutt med det tullet!

   • Bent og Steffen, enkel logikk, man bruker produksjonsåret, du vet, det året filmen ble
    laget? Grunnen til at mange av disse filmene ikke er satt opp ennå er
    pga de er hva man kaller «oscarangn». Regelen er at hvis en film er satt
    opp enten i NY eller LA i løpet av foregående år så er den kvalifisert
    for å være med i Oscarutdellingen i slutten av februar. Ergo, filmen er i
    fra i fjor, ikke i år. Når filmen settes opp i Norge er klinkende
    likegyldig, spesielt hvis den er flere uker og eller månder ettet en
    eventuel utgivelse i et annet marked. Det blir som å snakke om snøen som
    falt i fjor, nesten bokstavlig talt. Til sist, filmer som er produsert i
    2016 blir bokført for 2016 selv om den har hoved inntekten i 2017.

    • Om du skal være så rar så er produksjonsåret egentlig året før filmene slippes i noe land, ettersom de fleste filmer spilles inn året før de slippes. Så The Revenant er egentlig en 2014 og 2015-film da. Da er det like godt argumentasjon som det du kommer med. Fuck Oscar`ene, vi bor i Norge, slutt med dette tullet nå. Det er når de slippes i Norge som gjelder for en liste som dette og burde.

     • Innspillingsåret har ingenting med produksjonsåret, hvor man bor er likegyldig, for å bruke din logikk så skal jeg glede meg ennå for «Life of Brian» fordi den har aldri blitt sluppet på norske kinoer. Å kalle folk rare og be dem å slutte å argumentere for en side av en sak vitner om at du levner liten respekt for andres måte å tenke på, som igjen gjør at jeg ikke finner det noe saklig å diskutere dette videre med deg, her er det ingenting å lære i en eventuel ordutveksling.

    • Bent Tranberg

     Det er ikke det at jeg ikke har forståelse for det du skriver, men da diskuterer du en helt annen liste enn det artikkelen dreier seg om. Minner om tittelen på denne artikkelen.

  • Aron Straith

   Helt enig med det du sier om utgivelses år. Har irritert meg lenge over top 10 lister der halvparten av filmene er fra året før. Det ødelegger for filmer som faktisk kommer ut det året i å havne på listen. Savner f.eks Pirates of the Caribbean 5, John Wick Chapter 2, Logan, Spiderman Homecoming på listen. Så anbefaler jeg heller å lage en slik liste med f.eks «Top 10 filmer fra 2016» i februar-mars når alle filmene fra 2016 er ferdi på kino. Dette holder listene korrekte og er ikke forvirende. Irriteret meg over at «The Revenant» som var en av de beste filmene fra 2015 og vant flere Oscar er sammens med «Sauls Sønn» også en film fra 2015 er på første og andre plass over beste film fra 2016. Det gir absolut ingen mening.

   • Hei! Vi må neste forholde oss til norske premieredatoen fordi alle filmene må sees for å bli vurdert. Vår toppliste for de beste filmene i 2016 kom etter at alle filmene på norske kinoer i år var sett. Så alle filmene som er vist på kino i Norge i år er med. 🙂

    • Skjønner argumentet, men er uenig, at de skulle være med på lista over «filmer vi ser fram til i 2017». At dere ser fram til dem, kult, men heller ha disse 2016 filmene som ett «honourable mentions» tillegg til lista. Dermed blir lista kun «riktige» 2017 filmer, men dere for samtidig trukket frem disse filmene som ikke har rukket å bli satt opp her hjemme pga diverse grunner. Det som for meg til å stusse over at dere har med alle disse 2016 filmene er fordi jeg har hørt/sett/lest anmeldelser av disse allerede, fra andre kilder på nettet, noen av dem for flere uker siden. Dermed skurrer det veldig når dere da setter dem opp på denne lista/plakaten fordi for min del er det allerede gammelt nytt.

     • Men dette er jo filmer som det norske publikumet først får se i 2017. Og vi skriver for et norskt publikum.

      At man har lest om filmene allerede er uvesentlig, da de ikke har vært mulig å se i Norge enda.

  • Rafael Motamayor

   Umulig å følge det du sier. Hva om film som vises på festivaler men som kommer på kino to år etterpå?

  • Tom

   Det er jeg helt uenig i. Selvsagt skal de forholde seg til norsk premieredato. Det er da folk flest vil ha anledning til å se filmen for første gang. Om den allerede har hatt begrenset utgivelse i USA eller blitt vist på ulike filmfestivaler spiller det nokså liten rolle for de fleste av Filmpolitiets lesere. Selv har jeg sett flere av filmene på denne listen allerede, men de fortjener like fullt sin plass. Ta Moonlight, for eksempel. En liten indiefilm som har spilt inn drøye tolv millioner dollar i USA. Det er supert å inkludere den på listen. Kanskje vil flere ta turen på kino i februar og få den med seg; det fortjener den virkelig. Ditto Manchester by the Sea, som jeg så i desember. Nydelig.

 • Bent Tranberg

  Science fiction fra Hollywood er ofte barnslige og uten historie. Det finnes utallige knallgode bøker fra kjente forfattere som kunne vært filmatisert, men ytterst få blir jo det. Dessverre er det i disse dager langt vanligere å lage filmer om superhelter, å lage dårlige oppfølgere, og å lage filmer basert på dårlige historier fra forfattere nesten ingen har hørt om. LOTR beviste at det ikke lenger er tekniske begrensninger, men det hjelper ikke når historiene man presenterer stadig blir dårligere. Jeg vil se filmatiseringer av Foundation, Ringworld, The Integral Trees, Songs of Distant Earth …

 • Men har ikke Filmpolitiet strengt tatt sett La La Land i 2016? Men skjønner at dere går etter ordinære slippet. Slik jeg skjønte så ble denne screenet til flere film-kritikere i Norge i desember? Fikk sett den igjennom Smug i Oslo for 2 uker siden, flott filmopplevelse som trengtes dette året.

 • oudeis

  Science fiction som sosialrealisme tror jeg vi sier, film ødelagt av en belærende og nedlatende holdning hvor vi liksom skal konfronteres med våre stereotypier, det er så pinlig snerpete og nevrotisk, hvorfor blir vi ikke fortalt om betydningen av å pusse tenner eller vaske oss på hendene samtidig, bare for å ødelegge ordentlig?

 • axreason

  Overraskende nok er jeg enig i store deler av lista!

  Den absolutte nummer 1: Dunkirk!

  Ellers storgleder jeg meg til Moonlight, The Birth of a Nation, It’s Only the End of the World, Bladerunner 2049, Trainspotting 2, A Cure for Wellness, Life, The Snowman, Alien: Covenant, Hidden Figures, Silence, How to Talk to Girls at Parties, Split, Jackie, The Light Between Oceans, La La Land og 20th Century Women. Litt mer enn 10, men men.

 • Baard85

  Så traileren til Silence da den kom ut, og fikk akutte assosiasjoner til «traileren» til Satans Alley (m. Kirk Lazarus/Robert Downing Jr. og Tobey Maguire) i Tropic Thunder for de som husker den. Her lukter det Oscarrunking lang vei…

 • Espen Berget

  Nerdete og kjedelig liste. Det kommer jo storslagne actionfilmer, med nåtidens heiteste skuespiller, Dwayne Johnson, som The Fate of the Furious og Baywatch. Det blir virkelig god underholdning.

 • trieste

  Bra liste, Ser også fram til «Life» og «God Particle» i tillegg til de andre sci-fi-filmene som nevnes her.