Collateral Beauty signaliserer tidlig hva den skal handle om i klartekst, nemlig tid, død og kjærlighet. Et knippe figurer skal i større eller mindre grad blir tvunget til å ta oppgjør med sine liv. Og filmen vil gjerne at du skal hylgrine mens de gjør det.

Det virker dessverre ikke helt overbevisende. Regissør David Frankel og manusforfatter Alan Loeb gjør det altfor åpenlyst hvordan de spiller manipulerende på følelsesregisteret med tåredryppende triks.

Men hvor kritisk skal man være? Collateral Beauty forsøker å være en sympatisk film om viktige ting her i livet, og selv om den ikke er spesielt vellykket, har den i det minste noen overraskelser på lur.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Edward Norton, Kate Winslet og Michael Peña i Collateral Beauty. (Foto: SF Studios)
Edward Norton, Kate Winslet og Michael Peña i Collateral Beauty. (Foto: SF Studios)
En skygge av seg selv

Reklamemannen Howard (Will Smith) er en skygge av seg selv etter datterens død, noe som setter selskapet hans i fare. Kollegene Whit (Edward Norton), Claire (Kate Winslet) og Simon (Michael Peña) bestemmer seg for å gjøre noe for å redde firmaet.

De finner ut at Howard har skrevet bitende brev til Tiden, Døden og Kjærligheten som en slags terapi, og hyrer skuespillere (Helen Mirren, Keira Knightley og Jacob Lattimore) til å personifisere de tre konseptene.

Planen er å filme Howard mens han snakker med dem i New Yorks gater, for senere å fjerne skuespillerne digitalt, for å få bevist for selskapets styre at han er utilregnelig.

Anmeldelse: Manchester by the Sea er et nesten perfekt drama

Problemet med historien er ikke bare at kollegaene går til dette vanvittige og håpløst tungvinte skrittet, men at Howard faktisk er tilbøyelig til å gå på limpinnen. Det går på bekostning av figurenes troverdighet og integritet.

Hvordan det føles å miste et barn vet bare de som har opplevd det. At det er en potensielt ødeleggende livserfaring, virker forståelig, men at Howard er i så skrøpelig forfatning at noen klumsete tilnærminger fra personer som påstår de er Tiden, Døden og Kjærligheten skulle virke sannsynlig, virker direkte usannsynlig, i hvert fall i denne filmens univers.

Kanskje hadde vi kjøpt det i en 1950-talls film i sort/hvitt med James Stewart, men ikke i moderne omgivelser med Will Smith.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Howard (Will Smith) blir kontaktet av "Døden" (Helen Mirren) i Collateral Beauty. (Foto: SF Studios)
Howard (Will Smith) blir kontaktet av «Døden» (Helen Mirren) i Collateral Beauty. (Foto: SF Studios)
En blanding av svada og klisjeer

Det er jo ikke slik at Will Smith, Edward Norton, Kate Winslet, Michael Pena, Helen Mirren og Keira Knightley har sluttet å være gode skuespillere.

De ser ut til å gjøre det beste ut av det de har å jobbe med, og makter å skape noen fine replikkvekslinger, selv om dialogen stort sett er en blanding av svada og klisjeer som kanskje ser pent ut som tekst, men kan fort bli litt kunstig når den snakkes. Se bare på scenen der filmens tittel etableres.

Det er heller ikke til filmens fordel at både Smith, Norton, Peña og Winslets figurer skal ha sin del av kaka. Whits farskap, Simons sykdom og Claires barnløshet blir stemoderlig behandlet, og burde enten bli kraftig utvidet, eller fjernet helt. Slik filmen er nå, er deres problematikk ganske likegyldig satt opp mot Will Smiths historie.

Anmeldelse: Assassin’s Creed er årets første kalkun

Collateral Beauty vil så gjerne være et emosjonelt høydepunkt. Kanskje hadde filmskaperne sett for seg at dette var Oscar-materiale.

Dessverre er ideen for merkelig, manuset for ujevnt og utførelsen for blass til at tårekanalene lar seg åpne. Når selv klumpen i halsen er fraværende idet oppbyggingen når sitt klimaks, er det tegn på at Collateral Beauty feiler.

Tittelen oversettes for øvrig med «utilsiktet skjønnhet», men alt det vakre som kommer ut av denne filmen er i høyeste grad tilsiktet, planlagt og kalkulert. Kanskje er det nettopp derfor det ikke gjør så stort inntrykk.

Om FILMEN

Collateral Beauty
 • Collateral Beauty
 • Slippdato: 6.1.2017
 • Regi: David Frankel
 • Utgiver: SF Studios
 • Aldersgrense: Tillatt for alle
 • Sjanger: Drama

 • oudeis

  Tjukke mangler ser jeg, hva med homofile, er de representert? Hvor mange kjønn feks, vi er jo oppe i 71 nå, da blir det for lite med 2, nei, dette ser ikke bra ut, skuffende!

  • Erland Nettum

   Du gjentar deg selv til det kjedsommelige. Forsøk å være litt mindre forutsigbar.

   • oudeis

    å? også jeg da, som hadde tenkt å innkassere noen billige poeng ved å trumfe filmen ved å være enda mere tolerant ved å påpeke fraværet av 69 kjønn?

    mener du at det ikke gir samme ‘cred lenger å flagge sensitivitet for noen andre ikke vet finns? hvordan skal jeg bli kongen på haugen i gjengen da, når jeg ikke kan demonstrere min omsorg for de svakeste av de svake og mest ukjente av de svakeste minoriteter?

    • Erland Nettum

     Jeg driter i cred. Synes bare det er litt kjedelig å se at du spiller samme melodi hver gang du dukker opp. Kjepphester kan være vel og bra, men når det er det eneste som opptar en blir det bare stusselig.

     • oudeis

      og hva er da poenget?

     • CLPE

      Men det kan også være morsomt, som i ‘Grevinnen og Hovmesteren.’

    • Noah Placebo

     Du diskuterer med folk i kommentarfeltet på en nyhetside på internett… Det gjør du.

 • Millionaren

  Og dette var da Birger Vestmo sin anmeldelse og mening om filmen.Hva han synes har vel egentlig ikke noe å si. Det er med andre ord ikke sikkert det som står i anmeldelsen stemmer.

  • Neo

   Wow, og du forstod helt selv hva en anmeldelse er? Så flink du er.

   • 050986

    Men ingen er så flink som deg da, Inger er så flink som deg!!

  • Erland Nettum

   Og det er nettopp det en anmeldelse skal være. Bortsett fra at de som skriver anmeldelser som regel er mer reflekterte over hva som gjør en film bra eller dårlig enn den jevne mann i gata. Uansett er det kun en persons mening.
   Man kan forøvrig lure på hvorfor du gidder gå inn å lese og kommentere når det virker som du i utgangspunktet er så negativ.

 • Einar

  I dag tidlig hadde «Svada og klisjeer» terningkast 4. Nå er det blitt 3. Vi får se hvordan det går utover dagen 🙂

  • 050986

   To.

 • Noah Placebo

  «skulle virke sannsynlig, virker direkte usannsynlig»

  Denne setningen skurrer. Her skal du fjerne «skulle virke sannsynlig.»

  Språk er jobben din. Gjør den.

  • CLPE

   Setningen er svak, men forståelig. Jobben til en anmelder er å skrive sin mening om en film, gjerne i kontekst av andre filmer av samme sjanger.

   Dessuten:

   ‘Språk er jobben din. Gjør den.’ <- er en anglisisme. På norsk blir det: 'Du jobber med språk, gjør jobben din.'

   • Simon Y. Cools

    haha, burn!

    • Noah Placebo

     There goes rhymin Simon…

   • Noah Placebo

    Nei, det er måten DU ville skrevet det, men du påpeker ikke en reell feil her, men framhever dine egne (germanske?) preferanser. Irrelevant.

    • CLPE

     Hva mener du? Både engelsk og norsk har lignende germanske røtter, men norsk er helt klart et eget språk – anglisisme betyr mer eller mindre at en bruker en engelsk syntaks i norsk, noe som er feil – hva du synes om dette er irrelevant.

     • Noah Placebo

      Det er ikke feil å bruke engelsk syntaks, det er et valg, som er helt legitimt. Det er en utvikling innen språket, men i og med at du tydeligvis har asperger syndrom lar jeg det ligge. Du kan få steke i ditt eget fett. Vet hvor du bor.

      • CLPE

       Jeg trodde vi diskuterte språk – anglisisme er helt sikkert et bevisst valg fra din side – ta det helt med ro, jeg steker!

       • Noah Placebo

        Hvilken retning man trekker syntaks er opp til den enkelte. Det er ikke syntaks (eller syntax som jeg ville kalt det) som er problemet her, men en gjentagelse i teksten, som underminerer skribenten som seriøs aktør. Birger Vestmo er en gladkritiker, med veldig lite dybde, samt dårlig språkføring, noe som er pobrlematisk når han faktisk jobber for NRK. Det er saken her. Ikke dine oppheng, som etterfølger en rekke andre anemiske kommentarer i din endeløse historikk på statskanalens kommentatorfelt.

        • CLPE

         Det er en stund siden jeg har kommentert noe som helst, det er nesten smigrende at du gidder å gå meg i sømmene på denne måten. Kanskje har jeg vokst siden mine tidligere kommentarer? Jeg håper jeg ikke lenger er like naiv og pedantisk som i mine eldre kommentarer; tror du jeg fremdeles har en sjanse?

        • Noah Placebo

         Nei, tror det blir vrient for deg framover. Anbefaler deg å ta en lengre pause.

        • CLPE

         Så det du sier er altså, at du har rett til å plukke fra hverandre stakkars journalisters tekster etter hva du finner for gode å tillegge dem av plikter, mens jeg ikke engang kan påpeke genrelle språk-regler, selv når jeg ikke engang bruker utestemme eller pekerfingeren? Jeg mener, det er ikke helt rimelig. Overdreven negativitet er også stereotypisk.

        • Noah Placebo

         Stemmer du FRP CLPE? Jeg har en følelse av det. Alle andre her på kommentatorfeltet føler det samme.

        • CLPE

         Jeg trodde saken var Birger Vestmo, ikke min politiske orientering. Nå er jeg forvirret igjen!

        • Noah Placebo

         Du er forvirret. Punktum.

        • Andre

         Noah har fetish på FRP. Han spør alle om det er det de stemmer. Ergo er han enten autist, og/eller selvfornektende FRPer.

        • Noah Placebo

         Kun idoter bruker begrepet «ergo».

        • Andre

         Kun idioter kommenterer og svarer uten å benekte beskyldninger. ERGO hadde jeg riktig.

        • Andre

         Haugevis av motsigelser her, som vanlig med deg…
         1. Cut the språkcrap, ingen cares…
         2. Bruk tiden din på noe mer givende, din autist du er.
         3. Språk og innhold er ikke det samme, ei heller trenger dette å gjenspeile den som skriver teksten så svart/hvitt som du mener.
         4. Når begynte du å tro at NRK er noe annet enn ALLMENNKRINGKASTER?
         Altså; for folk flest, som i ‘filmanmeldelser for folk flest’!
         5. Det er derfor en grunn til at folket elsker Filmpolitiet og Vestmo (vil jeg tro?!)
         6. Du henger deg mer oppi ting enn andre.
         7. Gratulerer, du ER den mest irriterende her. Mål oppnådd? ;D

        • Noah Placebo

         Andre har kommentert 230 ganger på DISQUS, og han liker å argumentere i punkter. Han anser seg som en del av «folk flest». Derfor stemmer han FRP. Andre har også liten penis, lukter surt og sliter med hemoroider.

        • Andre

         1. Hva så?
         2. Jeg VET jeg ikker er som folk flest.
         3. Venstre
         4. Godt over gj.snittet.

         5. Aldri hatt (heldigvis)

         Du? 😀

        • Noah Placebo

         Hvis du ikke har hemoroider etter å ha kommentert 230 ganger på DISQUS er du et mirakel.

         Ikke skrives uten R.

        • Andre

         1. Takk! 😀 Visste jo det selv da…
         2. Slapp av, du kommer nok også fort oppi det antallet kommentarer når du har vært på DISQUS så lenge som meg. Ren matematikk det gutten min.
         Sjalu? Vil du ha en klem?

        • Noah Placebo

         Du er ensom.

        • Andre

         Du misforsto. Jeg mente deg, som lever livet ditt her inne.

        • Noah Placebo

         Det er du som har kommenter 280 ganger, Andre. Og du heter Andre, Andre. Tenk deg hvor stygg du var som baby for at foreldrene dine skulle ønske å kalle deg det. Kvisetryne.

        • Andre

         1. Du får telle antall kommentarer jeg og du har de siste ukene. Du vinner fort prisen for flest.
         2. Selv du er trolig ikke så dum at du virkelig tror jeg heter Andre, «Noah».
         3. Og: ‘Placebo’… really?! ;D
         4. Jeg er voksen, i motsetning til deg, og voksne har ikke like mye kviser som det unge jyplinger har vettu. Eller ‘akne’ som det faktisk heter. Oppstår oftest i puberteten, der du befinner deg.

        • Noah Placebo

         1. Og du vinner prisen for «folk flest».
         2. Jo, jeg er så dum at jeg tror du heter Andre. Og skammer deg over det.
         3. Ja, jeg er medisinen som skal få deg til å slutte å rabulere på internett (samt onanere til dårlig pornografi.)
         4. Du skriver i punkter igjen Andre. Et tegn på at du må ta medisinene dine. Jeg forstår at du ble mobbet mye som barn, men du burde kanalisere mindreverdighetskompleksene dine på mer konstruktive ting enn kommentarfeltet til NRK. Du er kommentarfeltets Terje Søviknes.

        • Andre

         1. Du er selvmotsigende, igjen. En fortapt sjels retorikk det vettu…
         2. Visste jo du var dum, men igjen, takk for innrømmelsen.
         3. Jøss…. da er vi jo like på et punkt! 😀
         4. Punktene er for å gjøre deg glad og i godt humør. Jeg BLE ikke mobbet som barn, jeg mobbet. Og du må slutte med det FRP-elskende snakket ditt. Ingen oppegående folk med IQ over 100 liker FRP.

 • 050986

  Beauty — vel, ja, kanskje det. Men Collateral? Neppe!

 • Kari Lovise

  Hei NRK, biletet på framsida vekslar mellom terningkast 3 og terningkast 4.

  • Sigurd Vik

   Hei Kari! Takk for beskjed! Har sagt i fra til forsiden vår nå, sa da skal det bli terningkast 3 over hele linja.

 • Stjernefisk

  Synes du kom med et dårlig eksempel. Anmeldelsen var jo slutt før jeg hadde blunket første gang. Synes Vestmos utgave var mer reflektert. Mvh Joakim Martin

  • Noah Placebo

   Den dagen NRK klarer å konkurrere med The Guardian skal jeg dyppe kroppen min i sirup og danse naken ned Karl Johan med en lypsyl i rompa.