Endelig er Benedict Cumberbatch og Martin Freeman tilbake i rollene som Sherlock Holmes og John Watson. Bortsett fra en liten julespesial i fjor har det gått tre år siden verdens cumberbitcher har fått Sherlock-avhengigheten sin tilfredsstilt, men nå er altså sesong fire her.

Den en time og tjueåtte minutter lange sesongåpningen «The Six Thatchers», gir oss umiddelbart en god dose Sherlock på sitt mest sherlockske, og det er herlig.

Likevel lar jeg meg ikke fullstendig rive med av sesongåpningen. Episoden haster seg gjennom fortellingen for å komme til sluttpoenget, og mangler et virkelig godt mysterium seeren kan være med å fundere over.

Anmeldelse: «Sherlock» S03 E01 – Privatdetektiven er like skarp som før.

Sherlock i sitt ess

Er Moriarty levende, eller har han simpelthen planlagt hvordan han kan plage Sherlock fra grava? Det var det store spørsmålet da sesong tre gjorde seg ferdig for tre år siden.

I sesong fire ser det ut til at Sherlock har gått for sistnevnte forklaring, og nå venter han bare på at Moriartys lumske planer skal tre i kraft.

Mens han venter på at komplottet til sin store nemesis skal utfolde seg fortsetter han å løse mysterier i rekordfart. En rekke saker kastes mot oss på TV-skjermen, men de er løst omtrent før de er begynt, med Sherlock som leverer den ene brilliante forklaringen etter den andre.

Det er en fryd å se Sherlock i sitt ess, og det er godt å se at den lekne og ertne dynamikken mellom John og Sherlock er tilbake. Men selv om det er artig, er det også hektisk. Jeg blir derfor glad når episoden endelig roer ned og det dukker opp et mysterium det ser ut til at vi skal få være med å løse.

En rikmannssønn, som egentlig skulle ha vært i Tibet, blir funnet forbrent i en bil. Hva har skjedd? Det er spennende, men heller ikke her skal vi få være med. Sherlock løser på ny det hele i løpet av et par minutter, men så dukker det opp et element som får ham til å stusse. Er det Moriarty som er på ferde?

Datteren til John og Mary har ankommet i sesong fire av Sherlock. (Foto: BBC).
Datteren til John og Mary har ankommet i sesong fire av Sherlock. (Foto: BBC).
Rykker tilbake til start

Herfra og ut endres den lekne tonen i episoden til å bli en thriller i ekte spionfilmstil, og vi blir med på en spennende tur verden rundt.

Jeg koser meg en liten stund, men også her er tempoet skyhøyt, og vi haster gjennom fortellingen for å nå serieskapernes vendepunkt mot slutten. Når klimakset kommer er det i en scene som åpenbart skal ha emosjonell slagkraft, men jeg føler ingenting.

Serieskapere Mark Gatiss og Steven Moffat har hatt det så travelt med å lede oss opp mot episodens avgjørende punkt at scenen mister sin potens, og det hele kjennes som en forhastet avslutning på et mysterium som kunne ha vært virkelig interessant.

Uten å si noe om hva som skjer virker som om Mark Gatiss og Steven Moffat har bestemt seg for å nullstille serien. Istedenfor å ta den til neste nivå, rykker vi tilbake til start til det som fungerte da serien begynte.

Det føles som en altfor lettvint løsning på karakterutviklingen til en av seriens mest spennende rollefigurer.

Martin Freeman spiller som alltid godt i fjerde sesong av Sherlock. (Foto: BBC).
Martin Freeman spiller som alltid godt i fjerde sesong av Sherlock. (Foto: BBC).
Mangler et godt mysterium

Åpningen på den fjerde sesongen av Sherlock er absolutt underholdende. Jeg koste meg i store deler av episoden, men jeg sitter likevel igjen med en rar bismak i munnen.

Jeg har inntrykk av at Mark Gatiss og Steven Moffat forsøker å gi fansen det de vil ha, mer Cumberbatch og Freeman i monitor, men i stedet ender de opp med å gå på akkord med hva serien egentlig handler om.

Selv om vi elsker seien aller mest når Sherlock er på sitt mest arrogante og når vennskapet mellom ham og John er i fokus, så er serien avhengig av én ting – et godt mysterium seeren kan være med å løse. Det mangler den første episoden i sesong fire.

Heldigvis er to nye episoder på vei, og jeg har fortsatt tro på at spenningen vil sitte i resten av sesongen.

«Sherlock» ser du i Netflix. Nye episoder hver mandag.

Om SERIEN

Sherlock
 • Sherlock
 • Slippdato: 02.01.2017
 • Sesong: 4
 • Utgiver: Netflix
 • Serieskaper: Mark Gattis, Steven Moffat
 • Sjanger: Drama, Thriller

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.
 • Ole-Kristian Anfinsen

  Klart dårligste episoden til nå i serien. Var dette hva vi ventet 3 år på? Serien hadde riktignok tapt seg de siste sesongene, men dette føltes ikke som en Sherlock-episode. Eneste lyspunkt var at *spoiler*mary døde*spoiler*. Jeg likte karakteren da hun ble introdusert, men det har vært en skarp nedtur siden da. Good riddance.

  • Roger Larsen

   Enig. I sesong tre ble det rett og slett for mye «fjas». Det hele ble så «overnaturlig» at det mistet kontakten med virkeligheten for min del. Og da mister en forbindelsen til det hele. De skulle heller holdt seg til litt mer jordnære historier, som faktisk kunne ha skjedd.

  • Kyrre Stav

   Tips til deg ; det er normalt å ha «spoiler» i STARTEN av kommentaren, ikke rett før du røper noe. Mulig du leser alt bokstav for bokstav, og ikke ser hva som kommer, men de fleste gjør IKKE det og får det med seg uansett. Så takk for den!

  • David Børresen

   Tror den æren går til rotet av en spesial de fant på i fjor, men denne får nok andreplass.

 • Anne Hansen

  Sukk…hele serien er en trist & teit disco-versjon av Holmes-universet. Nei, se heller den gamle serien med Jeremy Brett i hovedrollen som Sherlock Holmes. Meeeeget bra! Der har du en genuin tolkning og presentasjon av Sherlock Holmes eventyr med følgesvennen, dr. Watson.

  • Hallvard Szemes

   brett er tidenes beste Holmes, absolutt enig 🙂

   • darklordofgorgoroth

    Peter Cushing er, var og forblir Sherlock Holmes #1 i mine øyne!

  • Howard Roark

   Brett-serien er absolutt fremdeles den ultimate Holmes-fortolkning. Men første serie av Sherlock var slettes ikke verst. Så om igjen serie 1-3 nå julen og det slo meg hvor bra den første serien var og hvor ulidelig dårlig resten var.

  • Royskatt

   Nysgjerrig: Har du i det hele tatt sett denne serien?

   • Anne Hansen

    Et par episoder. Det holdt. Triste greier.

 • Ella Veie

  Jeg tror nok denne serien blir en serie man må se i sin helhet før en kan dømmes. Gleder meg til å se utviklingen denne sesongen har.

 • Digg å få Bjarte Tjøstheim tilbake på skjermen 🙂

 • Þormóðr Robertsen

  Hvor er det mulig å se den? Må enn vente til Nettflix i Juli?

  • Sigurd Vik

   Den ligger ute på Netflix nå.

  • Dag Andreas Torp

   Den ligger på PirateBay også, har jeg hørt da… o.O

   • Anders Gustav

    hei, du ba om dokumentasjon, eller «dokumentasjon» som jeg antar var en form for sarkasme, på 560 ulvetatte sauer i spekedalen. da tråden er stengt tillater jeg meg å svare her. her er link til erstatningene i Hedmark i 2016. spekedalen ligger i hovedsak i rendalen. at det er ulv som er primærrovdyret i spekedalen og at den kommer fra et revir i ulvesonen får du nesten bare tro meg på, eller gjøre et minimum av egen research.
    jeg kan for øvrig fortelle at du kun får utbetalt erstatning der rovdyrtapet er dokumentert ved SNOs undersøkelse kadaveret og de er sikre på rovviltet.

    • Dag Andreas Torp

     «her er link til erstatningene i Hedmark i 2016. »

     ingen link…

     what a surprise!

    • Dag Andreas Torp

     Jeg var i Romania for en tid siden, der var jeg på besøk hos en slektning av en kompis som drev med sau, når jeg fortalte ham at norske bønder ikke gjeter dyra sine men heller tar i mot «erstatning» for de dyra som går tapt så ble han så forbanna at han nesten kastet oss på dør, for vi skulle ikke sitte der, i Hans hjem, å lyve ham rett opp i ansiktet, for det er jo selvsagt Ingen bønder som er så gjennomført r@sstapp at de ikke passer på dyra sine!
     Unntatt her i Norge tydeligvis….

     • Hei dere! Her i kommentarfeltet på hos Filmpolitiet holder vi oss til temaet for kommentarfeltet. Vennligst ta debatten deres en annen plass.

      • Dag Andreas Torp

       Plager det noen at vi diskuterer dette i en undertråd?

       • Just the rules! Vi har som policy at kommentarfeltene skal handle om tema. Dette er på grunn av erfaring med diskusjoner som sklir helt ut og som ender opp i drittslenging. Filmpolitiet er et sted for film, spill og TV-serier, så vær så snill å ta andre ting i andre fora.

        Og når det gjelder spørsmålet om diskusjonen plager noen? Noen hadde i hvert fall flagga den. 😉

    • Hei dere! Her i kommentarfeltet på hos i Filmpolitiet holder vi oss til temaet for kommentarfeltet. Vennligst ta debatten deres en annen plass.

  • Þormóðr Robertsen

   Netflix holder i massevis 😀

 • Royskatt

  Sherlock er ikke en krimserie lenger. Anmeldelsen var helt grei, men jeg er ikke helt enig med grunnlaget du dømmer serien etter. Ville du kritisert en serie som Breaking Bad for å ikke ha et mysterium? Jeg tror det største problemet her er forventningene til seeren, ikke seriens kvalitet.

  • Breaking Bad var aldri en mysterieserie, så nei det ville jeg ikke kritisert for. Men når det gjelder Sherlock så er det ingen tvil om at den handler om Sherlocks ville evner for å løse dem. Forholdet mellom Sherlock og John er noe av det jeg liker aller best med serien, så ikke misforstå meg. Jeg sier ikke at et mysterium er det eneste viktige.

   Når det gjelder episodens avslutning, så er dette noe som trekker mer ned for min del enn selve fraværet av en krimgåte. Her mener jeg serieskaperne har brukt en rollefigur som har hatt en spennende historielinje og som er veldig interessant i kraft av seg selv, kun for å skape konflikt i bromanceforholdet til Sherlock og John. Det virket som en lettvint løsning og en dårlig avslutning på en god figur. Det gjorde at avslutningen på episoden mistet sin slagkraft, og jeg ble ikke det minste påvirket.

   Men som Ella sier lenger ned i kommentarfeltet her, så blir det fint å se sesongen i sin helhet. Kanskje serieskaperne har en plan med det hele? Det blir spennende å finne ut. 🙂

 • Peter Nikolai Helms

  Burde vært mer enn 4. Eneste som trekker ned, er helt enorme forventninger etter noen helt fantastiske sesonger. Er enig i at den ikke holder nivå som sesong 1 og 2, men hvertfall en femmer filmpolitiet!

  • Der må vi nok være enig om å være uenige. 🙂 Men 4 er ingen dårlig karakter da. 4 betyr bra, 5 svært bra, og en sekser er enestående.

 • Første episode i denne sesongen er virkelig rotete og skuffende. Håper det strammer aeg til i episode 2.

 • Barbro Hallem

  Jeg er en stor fan av serien og må si meg enig med det Marte skriver. Tror nok det går en rød tråd videre i de neste episodene. Ser du har skrevet navnet til skaperen av serien feil. Han heter Gatiss og ikke Gattis. Uttales Gay-tiss for de som er interessert 🙂

  • Åh, loker alltid med skrivemåten der. Takk, jeg retter opp!

 • Mr_Ask

  Første episode i denne sesongen var rett og slett søppel. Mary er så lite troverdig som «spesialagent/tidligere soldat» at det skjærer i øynene. Intet ordentlig mysterium, ingen samspill eller skikkelig dialog mellom Sherlock og Watson. Alt er en retningsløs suppe som ikke har noe som helst annet enn dyktige skuespillere som fortjener langt bedre material å jobbe med enn dette lavmålet her.

 • Oliver M. Canstree

  Episoden hadde samme problem som forrige sesong. Det har gått fra å være en spennende detektivserie til et persondrama, og de siste episodene har i tillegg handlet om Mary, en karakter ingen bryr seg det minste om. Alt er bare fan service og nærmest parodier på det serien pleide å være.

 • Fredrik Thoresen

  Mary, Mary, Mary

  Episoden sluttet i alle fall med noe positivt :^)

  • Marianne Rognerud

   Men hva hjelper det, når Moftiss har røyka sokka sine gjennom hele sesongavslutningen? Jeg vet virkelig ikke hvordan jeg skal forholde meg til dette. Hvis dett var dett, så får det HIMYMS serieavslutning til å bli perfekt i forhold….

 • Kristian Andreas

  Hva faen skjer med det å løse mordmysterier er blitt et «subplot», og at serien nå handler om en far og en gudfar som skal passe på et forbanna barn :/

 • FraOven

  Jeg ser og forstår mye av kritikken blant folk mot episoden, og hvordan serien har utviklet seg, men jeg koste meg gjennom hele episoden jeg. Mangler en del ting fra tidligere sesonger, men jeg føler det er kvalitet gjennom det hele. Kanskje jeg var forberedt på at episoden ville skuffe litt, så det ikke var en så stor skuffelse da jeg så den. Gleder meg uansett til de neste episodene.

 • spiff

  Denne episoden må sees på som opptakten til episode 2, som er et mesterverk.

 • Pia Amariel

  Første episode var såvidt middelmådig å regne, ihvertfall hva denne serien gjelder, men i andre episode tok det seg ganske kraftig opp! Det var et interessant mysterium som vi trengte sårt etter første episode, og i motsetning til den foregående så røska slutten godt tak i hjerterota hos meg ihvertfall. (Gru)Gleder meg til siste episode!

 • Inger

  Skal dere anmelde episode 2 også? 🙂