Noah Hawley har tidligere skapt seriemagi fra et kjent filmunivers da han skapte den mesterlige Fargo-serien med utgangspunkt i Coen-brødrenes film fra 1996.

Serieskaperen gjør noe lignende her, når han tar tak i Marvel-figuren Legion og X-Men-universet, finner egne stier og meisler ut en serie som virkelig klarer å skape sitt helt særegne univers.

Og for et lekkert univers det er! Bildekomposisjon, kostymer og kulisser er detaljerte og samstemte. Det gir serien en gjennomgående stemning som Hawley høster mye sårhet og kulhet fra når han treffer innertier på balansen mellom det hyggelige og det utrygge.

Legion tar superheltserien til nye horisonter og høyder. Det er en sjanger vi virkelig har blitt bortskjemt med de siste årene. Vi har fått actiongode og lettbente eventyrserier som The Flash og Arrow og Netflix har gjort New York til en lekegrind for fengslende karakterstudier i serier som Luke Cage, Daredevil og Jessica Jones.

Med Legion rettes blikket innover. Dette er en stilsikker og lekker psykologitime som borer i tema som angst, frykt og mestring av et kaotisk og usikkert sinn.

ANMELDELSE: This Is Us – vanedannende familiedrama

Noah Hawley komponerer kulisser, kostymer og karakterer til perfeksjon i Legion. (Foto: Fox)
Noah Hawley komponerer kulisser, kostymer og karakterer til perfeksjon i Legion. (Foto: Fox)
Finstemt fortellerglede

Allerede i det slående anslaget gjør Legion det klart at dette er en serie som sprudler av idérik fortellerglede. Vår hovedperson David Haller får en grundig, smart og vakker presentasjon som forteller oss veldig mye, uten å gi slipp på hovedpersonens hemmeligheter.

Han er en ung mann med store krefter, et vinnende vesen og mange problemer. Noen av utfordringene blir avslørt for både han og for publikum i de første episodene, men Haller er en labyrint med mange skjulte dører, fortrengte rom og dype kaninhull.

Legion er en serie som oppleves best uten handlingsreferatet, men for dem som vil ha noen stikkord: Her er både mentalsykehus, hemmelige agenter og saftige superkrefter.

ANMELDELSE: Fargo S02 – Et blodig mesterverk

Og så er rollegalleriet i eliteserien. Hovedrolleinnehaver Dan Stevens er glimrende som den plagede David Haller. Vi følger serien gjennom hans perspektiv. Det fungerer utmerket både som spenningsdrivende fokuspunkt i historien, og det plasserer oss i perfekt posisjon når serien går ut i kreative, friske og lett psykedeliske sekvenser for å sette oss inn i Hallers verdensanskuelse.

Aubrey Plaza (April fra Parks and Recreation) er sitt sedvanlige mørke gode selv som venninnen Lenny. Og Rachel Keller (Fargo) former en perfekt puslespillbit til Hallers skiftende kanter i rollen som Syd Barrett (ja da, serien er stappfull av kløktige popkulturelle referanser).

Ptonomy Wallace (Jeremie Harris) er djevelsk godt kledd. Detaljene er forseggjorte og er med på å effektivt bygge karakterene. (Foto: Fox)
Ptonomy Wallace (Jeremie Harris) er djevelsk godt kledd. Detaljene er forseggjorte og er med på å effektivt bygge karakterene. (Foto: Fox)
Noah Hawley har gjort det igjen!

Det er så mye å glede seg over i denne serien. I likhet med Fargo er Legion befolket av et mylder av umiddelbart interessante bekjentskaper. Fra skurkens håndlanger til vitenskapsmannens venninne. Her er alle karakterene vidunderlig rare og full av små detaljer som tydelig roper deres personlighetstrekk.

Estetisk foregår Legion i en dus og årstallmessig ubestemmelig verden med en tidskoloritt som bugner av referanser til sent 60-tall. Det er et utseende som gir serien en kledelig lekegrind for mye av tematikken den utforsker. Konspirasjoner, paranoia, psykedelia, dresskledde agenter, vitenskapelig nysgjerrighet, båndopptakere og en ekkelt velmenende psykologstand har alle en naturlig tilhørighet i dette filmatiske landskapet hvor det nikkes høflig til regissører som Stanley Kubrick og Wes Anderson.

Serien henter ut en aura av brytningstid og utvidet verdensforståelse fra denne tidskoloritten som virkelig kler vår oppdagelsesferd. Med uanstrengte overganger mellom det lune og det skrekkelige som ligger på Twin Peaks-nivå, har Noah Hawley klart å skape en leken serie som har både humør, nysgjerrighet, sårhet og mørke – og så er den stappfull av relevant refleksjonsmat i både handling og tematikk. Anbefales på det varmeste!

Legion har norsk premiere torsdag 9. februar kl 21.55 på FOX

Om SERIEN

Legion
 • Legion
 • Slippdato: 09.02.2017
 • Sesong: 1
 • Utgiver: Fox
 • Serieskaper: Noah Hawley
 • Sjanger: Action, Drama, TV-Serie

 • Andreas Øsleby

  hei kva for kanal kjem den på?

  • Sigurd Vik

   Hei Andreas! Den kommer på Fox i Norge torsdag 9. februar kl 21:55.

   • Rolf Ralfsen

    Stilig at ting kommer på tv her til lands mens det fremdeles er ferskt!

    • Sigurd Vik

     Ja! Dagen etter verdenspremiere er til å leve med.

     • Eirik Sørslett

      ikke første gang Fox leverer tidlig, samme med Walking Dead

     • Stein Hansen

      Deilig at serieskaperne skjønner greia. Forhåpentligvis åpner nok filmselskapene øynene for dette.
      Det er jo såvidt alle Oscar-filmene kommer ut før utdelingen. Og Silence kommer ikke før en uke etter, selv om den hadde premiere i fjor..

     • Jon Oddvar

      Hva med oss som setter vår lit til strømmetjenester? Hvor vil Legion dukke opp der?

      • Sigurd Vik

       En ny avtale mellom Viaplay og Fox vil sørge for at Legion (og Atlanta +++) vil komme til Viaplay etterhvert. Men vi vet ikke ennå når dessverre.

 • Adrian Pedersen

  Artig. Jeg sluttet å samle på X-Men omtrent da de introduserte Legion for første gang. Mener å huske at han dukket opp akkurat da Marvel-universet fløt ut i alle retninger. Blir spennende å se hva de har gjort ut av dette.

  • David Børresen

   Tok seg opp i perioden Mike Carey skrev, hvor han og utbroderte Legion.
   Etter Carey ble det miniserie som tross for hurtig slutt og var bra.

   • Adrian Pedersen

    Jeg har komplett opp til Age of Apokalypse i 1995. Da kom jeg hjem fra utlandet og oppdaget at de hadde omtrent 10 nye X-titler. Det gadd jeg simpelthen ikke. Har ikke kjøpt annet en enkelte TPB siden da.

    • David Børresen

     Ble mye rot med diverse crossovers og events også, men det som er verdt å plukke opp fra 2000 tallet er Mike Carey sitt (kreativt og karakterfokusert), Ed Brubaker sitt (Mer shi`ar og verdensrom) Joss Whedon sitt (Gjør sin greie), Warren Ellis sitt (Gjør sin greie). Etter Carey sluttet ble det aldri tid til at noen fikk tak på en tittel før det ble most av en ny event, og nå holder de på å utrydde alle til fordel for inhumans.

     • Adrian Pedersen

      Takk, skal sjekke. Jeg synes tegnerne ble veldig kleine etter hvert. Marvel sleit vel økonomisk en periode, og det var synlig. Enten så det ut som wannabe manga, eller som karikaturer. At de skal prøve å finne opp hjulet på nytt er vel strengt tatt ingen bumbe. Det spørs vel om fansen kjøper det. Igjen.

 • David Børresen

  Haller 😉 Men ja, dette blir nok bra.

  • Sigurd Vik

   Huff, takk for falkeblikk, rettet nå.

 • LarZen

  Er vel over 5 år siden noen så lineært tv her i huset. Virker helt fjernt idag…som musikk på plastik plater…

  Håpe serien havner på en av dem store streaming tjenestene om ikke lenge.

  • Sigurd Vik

   Kommer til Viaplay etter hvert.

  • Erland Nettum

   Musikk på plastikplater er inn som nesten aldri før.

 • Erland Nettum

  Enig, Den var en åpenbaring. Tapte seg da Robert Sheehan forsvant.

 • LarZen

  Hadde ikke hørt om denne før nå.. Sjekket traileren og det så bra ut. Ser ut som hele greia ligger ute på Netflix. Takk for tipset! 🙂

 • Fredrik Thoresen

  Sekser??? Virkelig?
  Jeg lot meg lure til å se den, full av forventning, men dette var knapt nok treer-materiale i mine øyne. Har jeg misforstått noe her?

  • Sindre Grindhaug

   Mye enig med deg.
   For min del er det vel knapt en karrakter i det hele tatt. Synes det hittil virker veldig billig. Føles som en indieserie på lavbudsjett, selv om vi har sett litt av hva CGI kan gjøre. Skuespillet er, hva skal man si, rart? Og historien virker hittil uforløst.
   Rett og slett 2 helt bortkastede episoder så langt.
   Vi vet lite, og det skal holde oss på pinebenken. Synes bare det er irriterende dårlig så langt.

   • Sindre Grindhaug

    Ok, da har jeg sett 3 episoder. Terningkast 1. Hva er det jeg ikke får med meg? Det elendige skuespillet til hovedpersonen, historien som ikke er noen historie? ALLE, skuespillerne leverer jo rett frem elendig. Pinlige greier dette her så langt.
    Og her mener noen at dette er en sekser?
    Huff, ble kanskje noe negativt dette, men når anmelder sier sekser, forventer jeg Kvalitet i alle ledd, og til fingerspissene.
    For å kunne difrensiere så er en «sekser» for meg; Breaking bad, Sopranos, The night shift, noe av Sherlock, Taboo, første sesong av True detective..
    Dette blir bare billig tv for meg så langt.
    Men hvem vet, kanskje det tar seg opp?

 • aDyingApril

  God pilot! De tar seg tid til å bygge å fortelle først 🙂

 • May Solveig Fagervold

  Misfits er SÅÅ bra!

 • axreason

  Etter å ha sett andre episode sitter jeg igjen med enda flere ubesvarte spørsmål enn jeg gjorde for en uke siden. For en serie! Det slo meg at dette må være en av de mest originale seriene jeg har sett på på lenge – og det sier litt med tanke på opptatt jeg er av kvalitets-TV. Stevens spiller mesterlig, og alt fra manus til kinematografi, til dialog er virkelig flott. Men jeg må innrømme at jeg ikke forstår en døyt enda. Det virker som de tar dette med ‘unreliable narrator’ enda lenger enn for eks. Mr. Robot. Jeg har absolutt ikke peiling på hva som er ‘ekte’ og hva som ikke er det. Men det er jo litt av det som er morsomt mer dette også! Venter i spenning på neste episode. Og på hva i alle dager den der creepy demon-aktige skikkelsen er…

 • Erik Kristiansen

  Sett piloten foreløpig, enig i terningkastet så langt!

 • Hanne Lindblad

  Ja den er kul! Litt utenom den vanlige superhelt stilen!