Santa Clarita Diet er en lystig komiserie som får mye lunhet og snill sort humor ut av samspillet mellom hovedrolleinnehaverne Drew Barrymore og Timothy Olyphant.

Hva som skjer når mor blir en av de levende døde er premisset for denne komedien som blander stemningen og settingen fra Frustrerte fruer med «monster med hverdagsbekymringer»-humor.

Den kombinasjonen er på sitt beste når serien bruker treffende observasjoner for å utforske den fasadeglade amerikanske forstaden.

Det er en arena som skjuler mye mørke, og da er en godhjertet zombiemorder som bokstavelig talt setter tennene i nabolaget en ypperlig guide gjennom all dritten som kan skjule seg bak friserte hekker og lukkede garasjeporter.

Dette blir likevel aldri mer enn harmløs humor, og Santa Clarita Diet holder seg unna det som virkelig er vondt og sårt.

Santa Clarita Diet spiser seg gjennom den mørke amerikanske forstaden. (Foto: Netflix)
Santa Clarita Diet spiser seg gjennom den mørke amerikanske forstaden. (Foto: Netflix)
Prøver litt for hardt

Ekteparet Sheila (Drew Barrymore) og Joel (Timothy Olyphant) lever et idyllisk, men litt hverdagsgrått familieliv i solfylte Santa Clarita.

Et liv som endrer seg radikalt da en runde voldsom oppkast gjør at Sheila blir et levende lik som er avhengig av menneskekjøtt.

Denne zombietilværelsen byr på mildt sagt nye utfordringer for familien, med drap, dårlig impulskontroll og nysgjerrige politinaboer som de mest krevende omveltningene.

Det er veldig mange vitser og småpoenger i Santa Clarita Diet. Noe er veldig bra, det meste fungerer greit, men det er også en del poeng som bare blir kleine og streberske. Det prøves litt for hardt å treffe et bredt publikum, og seriens smarte stil skjemmes av denne litt for ukritiske punchlinepepringen.

Publisering på Netflix gir frihet til å vise bannskap, blod og rekreasjonsdop – det benytter serieskaper Victor Fresco seg av, men bare som pynt. Dette er drøyhet av den familievennlige sorten, og ikke noe som virkelig treffer i magen.

Det er kult å henge med Abby (Liv Hewson) og den nerdete nabogutten Eric (Skyler Gisondo). (Foto: Netflix)
Det er kult å henge med Abby (Liv Hewson) og den nerdete nabogutten Eric (Skyler Gisondo). (Foto: Netflix)
Barrymore er kul

Drew Barrymore får spille på sine styrker som den godhjertede, sjarmerende og egenrådige Sheila. Og hun behersker den tilbakelente zombieparodien med en god balanse mellom innlevelse og distansert humor.

Jeg er predisponert til å like alt Timothy Olyphant gjør på grunn av hans innsats i favorittseriene Justified og Deadwood. Det gjør at jeg er meget vennlig innstilt til hans nærvær på skjermen, og selv om han ikke er på sitt aller beste som stresset replikkmaskin uten sedvanlig autoritet, så får han samspillet med Barrymore til å bli godt selskap.

Det er det også å henge med datteren Abby (Liv Hewson) og den nerdete nabogutten Eric (Skyler Gisondo). Her er klassiske High School-filmer en tydelig referanse, i alt fra kjemi til skulketur til tegneseriesjappa, og når Liv Hewson i tillegg har veldig mye av en ung Julia Stiles (10 Things I Hate About You) i sin rolletolkning, så er jeg umiddelbart med.

De serieglade vil sette pris på en imponerende gjesterolleliste. Her dukker blant annet Nathan Fillion (Firefly, Castle), Patton Oswald (Kongen av Queens og en haug med andre serier) og Natalie Morales (Parks and Recreation) opp i et friskt rollegalleri som byr på mange kule øyeblikk underveis.

Santa Clarita Diet er for harmløs og ujevn i humoren til å virkelig bli en favoritt, og dramaturgien halter litt mot slutten. Men med en totaltid på rundt 5 timer er dette absolutt en serie det er hyggelig å jafse i seg på ei helg.

Alle 10 episodene av Santa Clarita Diet har premiere på Netflix fredag 3. februar.

Om SERIEN

Santa Clarita Diet
 • Santa Clarita Diet
 • Slippdato: 03.02.2017
 • Sesong: 1
 • Utgiver: Netflix
 • Serieskaper: Victor Fresco
 • Sjanger: Komedie, Splatter, TV-Serie

 • Kari

  Terningkast fem fra meg! Og jeg synes Timothy olyphant gjør en fantastisk jobb i denne serien!

 • Morten

  Denne serien er utrolig svak. Manus, regi, skuespill og casting er langt under par. For det første så er hele grunnideen krampaktig. Kudos for at de har prøvd på noe nytt, for det er vel det eneste positive som kan sies om denne serien. Spøkene er ikke morsomme (skal det være morsomt at Barrymore kaster opp absurd mye? Det smaker av klovnehumor når man tenker at mer er morsommere) historielinjene og vendingene er påtatte og usannsynlige (og da snakker jeg ikke om at Barrymore blir en zombie). Timingen er dårlig, og Barrymore, som vanligvis er god og sjarmerende fremstår som en keitete amatørskuespiller. Det sier mye at Olyphant som i beste fall er CSI Miami verdig fremstår som den morsomste skuespilleren i serien, og det ser ut som om han går rundt og smiler hele tiden. Jeg kom meg så vidt igjennom første episode, og synes hele greia ble ganske pinlig.

  • Emil M

   «Det sier mye at Olyphant som i beste fall er CSI Miami verdig»
   Deadwood, Justified. Trenger man å si mer?

  • T.O

   Takk Morten, dette var nøyaktig min opplevelse av dette også. Bare sjokkert over at Filmpolitiet har gitt serien 4. Mulig det blir bedre etter hvert, men pokker om jeg ser mer enn 2 episoder av dette. Ingenting fungerer…! Det er mange egentlig gode skuespillere, men ingenting fungerer..alt er pinlig. Fascinerende ille dårlig!

  • Henrik

   Uenig. Jeg synes denne serien er ganske morsom. Har sett 5 episoder nå og gleder meg til resten. Tror mange som liker svart humor vil ha glede av denne. Nei, den absurde mengden oppkast eller den blodige kanibalvolden er ikke veldig morsomt i seg selv, men i kombinasjon med den nevnte «Frustrerte fruer feelingen» så blir dette noe nytt og lystig. I tillegg er det en del poenger i dialogene som er veldig morsome. For all del, jeg forstår godt at dette ikke treffer alle, men å kritisere manus, rigi, skuespill og casting vitner om at du ikke har evnen til å se på dette som det det faktisk er, en svart humorserie med referanser til splattertrenden på 90-tallet. Alle elementene du mener er under par mener jeg er tre par og en birdie. Minst.

   • Morten

    Om folk liker det får være opp til hver enkelt. «Mot I Brøstet» fikk mange sesonger før det ble tatt av. Men å si at dette er stødig håndverk kan ikke diskuteres. Om dette skal være én homage til filmer som «Bad Taste» og «Braindead» vil jeg si at de har feilet der også.

 • Bjørn Berntzen

  Har, egentlig, ikke sett noe bra amerikansk humor. De ligger milvis unna engelsk humor.. ……. geografisk og. 😊😂👍😋

  • Thomas

   Da er jeg redd du har gått glipp av mye. Har du ikke hørt om bla Seinfeld???? ;o)

   • Bjørn Berntzen

    Har hørt og sett seinfield,friends og mye mere,men synes black addar, fawlty towers,Harry eindfield og mange flere er morsommere,men smaken er som baken,lukter ille. 👍👌😂🤡🤡

    • Robert Paulsen

     Selv om smak og behag er subjektivt må man være bra krakilsk og endog noe tilbakestående for ikke momentant å genierklære serier som Seinfeld, Louie, Arrested Development, Fututama, Rick and Morty etc etc..
     Å mene at bare britene klarer å lage god humor er såpass idiotisk innstilling at du nesten fortjener å gå glipp av all den gode amerikanske komedien du faktisk går glipp av.

  • Dennis Øystad-Larsen

   Smaken er som baken, vel…

  • Lars Andersen

   Enig, men det er noen hederlige unntak som Modern Family.

 • Nina Hansen

  Har inntrykk av at serien er en lame og klein blanding av sitcom og iZombie